się do ludzi mieszkających w mieście studenckim mission impossible -kto ma czas? 4. zrobić samemu....Tu sprawa się komplikuje,ale spokojnie! Oto szczegółowe instrukcje: Składniki mięso(posiadane - udka kurczaka) włoszczyzna: -marchewka: sztuk 3 -pietruszka sztuk 2 -por sztuk 1 tylko ta dolna część -kawałek kapusty(jeżeli jest we włoszczyźnie-użyć!) -kawałek selera cebula (poleca się zakupić włoszczyznę po prostu(...)jaki znajdziesz w swoim otoczeniu. Zlać zimną wodą gotować na wolnym ogniu. NIE SOLIĆ(jak radzi doowa )Zagotować. 2.Po zagotowaniu zebrać szumowiny 3.Gotować godzinę. 4. Dodać posiekane warzywa (lub nie...przecież jesteśmy studentami! ale poleca się je pokroić w trakcie oglądania serialu, picia wina lub soczku marchewkowego w ramach akcji: nie damy Ci wina,musisz wyzdrowieć!) 5.Doda
Fiolka w kuchniCzęsto nie wiem co zrobić z mięsem z rosołu, gdyż czasami moi domownicy jakoś nie przepadają za wyjadaniem mięsa z zup, ale nie lubimy jak cokolwiek
dom-agi.plKażdy z nas ma swoje ulubione produkty, które wykorzystuje na rożne sposoby. Będąc na diecie nie musimy odmawiać sobie pysznych szaszłyków, nawet w środku zimy. Przygotowałam
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwiele przepisów na sos charmoula. Marokańczycy najczęściej wykorzystują go do marynowania ryb, drobiu oraz jagnięciny. Można polać nim także grillowane mięso, rybę czy krewetki. Sprawdzi się także na grillowanych warzywach, w sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:)P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków wykorzystano jagnięcinę. Ja postanowiłam zamienić ją na mięso wieprzowe(...)książki Mediterranean fresh Joyce Goldsteinna 5 szaszłykówczas przygotowania: 20 min., marynowanie mięsa co najmniej 4 godz. (lub cała noc)Składniki:800 g dowolnego mięsa (wołowina, jagnięcina, wieprzowina, kurczak), ja użyłam szynkę wieprzową1 cebula, drobno posiekanaoliwasól, pieprzcząstki cytryny do podaniana sos charmoula:sok z 1 cytryny3 ząbki czosnku rozdrobnione1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku1/4 łyżeczki cayenneok
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj mamy dla was propozycję z włoskiej kuchni – zupa minestrone U nas fasolę zastąpił bób – korzystamy z niego póki jeszcze mamy sezon Składniki: - 2 l bulionu z kurczaka - 200 g marchewki - 2 łodygi selera naciowego - 100 g zwykłego selera - 400 g ziemniaków - 200 g cebuli - 3 ząbki czosnku - 500 g bobu - 400 g cukini - 400 g pomidorów(...)piórka i starty czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę po kolei marchewkę, oba selery, ziemniaki, cukinię i pomidory. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy tak wszystko ok. 10 minut. Do warzyw wlewamy bulion i chwilkę wszystko razem gotujemy, doprawiamy według uznania. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię oraz makaron i bób który gotujemy al dente osobno. Zupę możemy posypać startym parmezanem
Kuchenne WariacjeŚwietna włoska zupa z mieszanych warzyw, lekka, w sam raz na końcówkę lata. Świeże pomidory możemy zastąpić krojonymi pomidorami z puszki. Makaron gotowałam osobno, bałam
Stare GaryDoskonałe danie na świąteczny obiad. Przepis znalazłam na jednym z blogów. Zresztą podziwiam rękę tej blogerki Kuchnia u BroniMoje danie jest trochę zmodyfikowane, wyszło pyszne
W kuchennym oknie Ewywłoskiemu słowu, które oznacza „dużą rurę" . Jego puste wnętrze wręcz błaga o wypełnienie farszem. Moja polsko-włoska wersja tej potrawy, łączy popularny, włoski makaron z powszechnie uprawianymi w Polsce warzywami: porem i brokułem. Ciekawostka cytowana za Wikipedią - główne uprawy brokuła w Europie znajdują się m.in. właśnie w Polsce, poza tym też w Anglii, Francji, Hiszpanii i we Włoszech. Pan Mąż(...)łyżki oleju - do gotowania makaronu masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania FARSZ: 500g mięsa mielonego z indyka - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza: z kurczaka, z indyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :) 2 duże pory - biała część + ok.5cm części jasnozielonej 2 jaja - całe 1 brokuł - korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 3-4 łyżki
Grunt to przepis!rosołu podałam doprawiony na wzór orientalny. A , że nie toleruję sosu rybnego ( ostrygowego też ) więc doprawiłam sosem Teriyaki. * Z uwag do poprzednio spisywanego przepisu: -gotowałam tylko z połowy dużego kurczaka i wołowiny ( nie miałam kury ani indyka) -zrezygnowałam z kostek bulionowych bo bardzo się ich smak ostatnio zmienił- mam wrażenie , że po tej całej nagonce na glutaminian zmieniono(...)łyżki wazowej rosołu do tej potrawy i doprawiłam sosem Teiryaki- ma być lekko kwaskowy - podałam z chińskim makaronem - tym bez gotowania - jak zwykle wykorzystuję część bulionu , mięso i warzywa na inne potrawy Zmęczone udka i coś jeszcze -dodałam duży kapelusz suszonego podgrzybka lub 2 mniejsze - posypuję drobno usiekanym szczypiorkiem o kuchnia orientalna lubi takie zestawienie smaków
Buniabaje w kuchnigrzybowego. Zupa grzybowa nie tylko wigilijna jest pełna smaku, aromatu, pełna kawałków grzybów. Składniki: 1 por 3 marchwie 1 korzeń pietruszki 1 seler 3 ziemniaki opcjonalnie: 2 udka z kurczaka lub kilka kawałków ryby 1 cebula ok. 450-500g grzybów mrożonych lub świeżych ok. 40 g grzybów suszonych liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz śmietana, najlepiej kremówka, minimum(...)całą noc. Marchew, seler, pietruszkę obieramy i kroimy na pół. Białą część pora obieramy z wierzchniej warstwy i przecinamy wzdłuż na pół. Cebulę opiekamy na ogniem. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na garnka, z mięsem lub rybą – jeśli używamy – zalewamy wodą. Podgotowujemy na niewielkim ogniu, zdejmujemy szumowiny. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, doprawiamy wstępnie solą i pieprzem. Gotujemy
Pociąg Do Kuchniczyli lodówką w lodówce. Oznacza to, że możemy w niej ustawić dowolną temperaturę i jest to przydatna funkcja, np. kiedy chcemy szybko schłodzić napoje, rozmrozić mięso albo przedłużyć świeżość warzyw i owoców. Samsung RB31FERBNSA Pamiętajcie też, że niższa temperatura (bliska 0°C) w chłodziarkach z systemem vitaFresh znacznie wydłuża świeżość przechowywanej żywności. Bosch KGN36XL35 Parę słów Media Markt(...)oferuje także profesjonalne doradztwo, więc przeszkoleni pracownicy wyjaśnią działanie i możliwości techniczne produktów oraz pomogą wybrać model najlepiej dostosowany do potrzeb klienta. Kilka przepisów: Pizza z chleba Pieczony kurczak z rosołu Pudding z drożdżówki/chałki Placki z jajek i żółtego sera Więcej propozycji na blogu. (*) Niektóre ze zdjęć pochodzą ze strony www.pixabay.com/pl.
Di gotujekolejne wcielenie. Przygotowałam dziś na obiad delikatne kotleciki drobiowe w panierce z migdałami. Polecam serdecznie - może trzeba im poświęcić trochę czasu, ale warto. SKŁADNIKI: 1kg. filecików z kurczaka 1 mała cebula sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie 1-2 kajzerki namoczone w mleku 1-2 jajka koperek, kawałek białego pora, 2-3 łyżki masła klarowanego oliwa z oliwek bułka tarta(...)jednej i drugiej strony, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy kotlety, posypujemy wiórkami masła, przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika na 1/2godz., następnie kotlety posypujemy koperkiem i porem(wcześniej wymieszać warzywa z oliwą z oliwek- warzywa nie zmienią koloru), ponownie wkładamy do piekarnika na 10 min. (bez folii i gotowe), na dno naczynia dobrze wlać szkl. bulionu z drobiu
Kuchnia Beatybazylią, to zmieniłam zdanie ;) I w ten sposób powstał pomysł na pachnące pulpeciki z dodatkiem skórki cytrynowej i świeżych listków bazylii.Składniki: 2 piersi z kurczaka,2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,1 łyżka drobno posiekanej skórki z cytryny (cytrynę najpierw wyszorować, a następnie sparzyć),4-5 łyżek zimnej wody,sól, świeżo(...)Jeśli nie mamy rosołu, wtedy wystarczy zagotować wodę (około 1 litra) z listkami laurowymi, zielem angielskim i łyżeczką soli. Żeby wywar był bardziej esencjonalny możemy dodać porcję włoszczyzny: warzywa obieramy, myjemy i kroimy w średnie kawałki. Gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa możemy wykorzystać potem na przykład do przygotowania sałatki jarzynowej. Jeśli ktoś lubi aromat cytryny, do wywaru można
Codzienna kuchnia niecodziennaokoło 4-5 grzybów mun 1 mała marchewka garść mrożonej fasolki 1/2 papryczki chili 1/2 cebulki dymki (zielona część) Sos: 1/4 szklanki wywaru z kurczaka (rozpuszczam ½ kostki rosołku z kurczaka) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego ½ łyżki octu ryżowego łyżeczka mąki kukurydzianej Przygotowanie: Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą i moczymy około(...)paprykę kroimy w słupki, grzyby mun i pędy bambusa siekamy na drobniejsze kawałki. Dodajemy do woka z mięsem najpierw mrożoną fasolkę. Smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dorzucamy pozostałe warzywa, dalej smażymy około 4 minuty, warzywa mają być chrupiące. Dymkę siekamy na około 0,5 centymetrowe kawałki. Składniki sosu mieszamy dokładnie. Do woka wlewamy sos oraz przekładamy makaron. Wszystko dokładnie
Mania Gotowaniasmak - zamiast ugotować botwinkę, zrobicie z niej barszcz z młodych buraków, a przecież nie o to chodzi! Składniki: 2,5 - 3 litry wody 3 duże pałki z kurczaka 1 pęczek młodej włoszczyzny plus 2-3 młode marchewki 3-4 ząbki młodego czosnku wraz ze skórką 1 pęczek botwiny (6-7 młodych buraków z liśćmi) sok wyciśnięty z połowy cytryny(...)buraczki w talarki, listki w cienkie paski, do około 3/4 ich długości - czyli mniej więcej do końca nerwów na liściach). Ugotować do miękkości. Dodać ziemniaki oraz pokrojone warzywa bez pora (marchewki w talarki, mały seler lub pół dużego i pietruszka w kostkę). Na samym końcu doprawić majerankiem. Udekorować małymi listkami botwiny. Smacznego
Garniec MagalieFaszerowany bakłażan jest pyszny, miękki i rozpływający się w ustach. Dodatek letniego akcentu takiego jak bób i fasolka szparagowa nadaje temu daniu bardzo sezonowego wymiaru. Danie
Mango Papajamoje najnowsze nabytki pochodzące z tego sklepu. Moghrabieh - izraelski kuskus O tych małych kuleczkach pisałam Wam już kilka słów w środę, przy okazji przepisu na sałatkę z warzywami, fetą i kuminowym jogurtem . Kupiłam je z ciekawości, bo zwykłego kuskusu używam dość często. Moghrabieh, moughrabieh, mograbie , ptitim , kuskus izraelski, libański, perłowy, a nawet gruby czy olbrzymi (po ang. giant coussous(...)minut. Słowo "moghrabieh" w języku arabskim oznacza "potrawę z krajów Maghrebu" i odnosi się nie tylko do samego makaronu, ale także tradycyjnej potrawy przygotowywanej z jagnięciną lub kurczakiem. Przeglądając Internet dowiedziałam się, że kuskus izraelski i libański to nie jest dokładnie ten sam produkt. Różnią się one metodą wytwarzania, wielkością kuleczek i podobno czasem gotowania. Jest też kuskus palestyński
Chilli Czosnek i OliwaMoim zdaniem wszystkie pasują, ale najlepszy jest ryż jaśminowy :) Nie pomijajmy żadnego ze składników, tylko wyważone połączenie ich wszystkich zaowocuje pysznym sosem :) Składniki : 300 g filetu z piersi kurczaka 1 papryka czerwona 1 cebula 1 marchewka 4 krążki ananasa z puszki 4 łyżki soku z ananasa 3 łyżki octu winnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)ananasa pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę w głębokiej patelni. Wrzucić marchewkę i cebulę. Smażyć ok. 15 minut. Dodać paprykę i smażyć kolejne 5 minut. Dodać ananasa i podlać warzywa odrobiną wody. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Przygotować sos. W misce wymieszać sos sojowy, ocet, sok z pomarańczy i ananasa oraz koncentrat. Dodać cukier i mąkę, rozmieszać
Chocolate Muffin BlogSKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO MIĘSA: 600 g piersi z kurczaka (obmyć, oczyścić i pokroić w kostkę) 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 łyżka garam masala szczypta soli himalajskiej świeżo zmielone ziarenka pieprzu i kardamony (1 łyżeczka) 3 łyżki oleju rzepakowego Mięso wymieszać z w/w składnikami. odstawić na godzinę do lodówki POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 1 szklanka wody 1/2 puszki czerwonej(...)pietruszki sól himalajska i pieprz do smaku 1 łyżka curry Na patelni typu WOK podsmażam mięso. Gdy już będzie zarumienione dodaję do woka (średni ogień/średnia moc płyty) warzywa i zalewam wodą. Odpowiednio doprawiam. Podsmażam około 10 minut
ClauditteMissCookingmięso suszone. Znajdziemy tam również barwnik aminiakalny, inozyniam disodowy, guanylan disodowy i glutaminiam sodowy. Na pierwszy miejscu jest oczywiście sól. Jaki jest procent warzyw, nie wiadomo..., ale za to są sztuczne aromaty, skrobia i ekstrakt drożdżowy. I teraz pytanie czy my to wszystko musimy jeść ? Nie, ja osobiście(...)znajdziecie również domową warzywną pastę bulionową . Bulionowa pasta mięsna, czyli kostka rosołowa Proporcje na 9 słoiczków 180 g Czas przygotowania: 4 godziny Składniki: 800 g filetów z udźca kurczaka 2000 ml wody lub białego wina 350 g marchewki 200 pietruszki 200 g selera 200 g cebuli 100 g białej kapusty 2 łodyżki naci z selera 3 łodyżki
Kulinarne przygody Gatitydiety za dużo soli. Ja stosuję sos sojowy. Odchudzałam się z dietetykiem, nie sama... Więc posiłki są zbilansowane odpowiednio :) Pieczona pierś z kurczaka na pomidorach SKŁADNIKI: - pierś z kurczaka - opakowanie pomidorków koktajlowych - 8 ząbków czosnku - 1 mała cebula cukrowa - parę listków świeżej bazylii - sól, pieprz (opcjonalnie) MARYNATA: - 4-5 łyżek sosu sojowego - 1 łyżeczka: curry, kurkumy, ziół prowansalskich(...)obieramy czosnek. Wszystko układamy do brytfanki i posypujemy świeżymi listkami bazylii. Solimy i pieprzymy (opcjonalnie). Podlewamy odrobiną wody. Można dodać jeszcze natkę pietruszki lub kolendrę. Mięso układamy na warzywach, zawijamy folia aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Gotowe danie wykładamy na talerz. Możemy podawać z kasza gryczaną
Zainspiruj się kuchnią