czasy pojawia się tu większa ilość przetworów. Takie są po prostu wymagania sezonu. Szukamy - ja i Wy, sposobów na przetworzenie urodzaju z ogrodu, bądź wykorzystanie wciąż jeszcze niskich cen warzyw i owoców. Publikowanie przepisów tego typu zimą byłoby bez sensu, a że wciąż coś zamykam w słoikach - dzielę się tym z Wami. Niemniej, aby blog nie stał się nudny, monotonny(...)serii obiadowej. Danie tanie, lekkie i przyjemne. To taka odmieniona wersja dobrze znanego wszystkim mięsa. Wierzcie - jest pyszne! UDKA FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM, FETĄ I PAPRYKĄ Składniki: - 20 udek kurczaka - 0,5 kilograma mięsa mielonego z szynki - 1/2 opakowania fety - 1 zielona papryka - 1 kilogram pieczarek - 1 cebula - 2 jajka - sól - pieprz - słodka papryka Przygotowanie: Z udek usuwamy kości. Następnie
Życie zamknięte w smakuzawsze do zup na rosole je dodaję. Nie może w niej również zabraknąć cebuli i czosnku. Zupa smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień ! Składniki: 3-4 udka z kurczaka (tylko górne części) 1 seler (użyłam 3 łodygi naciowego) 1 duża marchew 3 ząbki czosnku 4-5 suszonych grzybów kilka plastrów cebuli 2 średnie kremowe ziemniaki 2/3 szklanki kaszy jaglanej(...)łyżki posiekanej natki lub koperku Mięso umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut od zagotowania. Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do wywaru dodać marchew, selera, cebulę i czosnek, a po 5 minutach przepłukaną kaszę oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, natkę lub koperek oraz sól
Czerwień i błękittymianku.Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania: 15,00 złSKŁADNIKI:Grzyby mrożone ok 300 g (ja użyłem swoich z tegorocznych zbiorów)Grzyby suszone ok 8 ususzonych plasterkówUdka z kurczaka lub porcja rosołowa2 średnie marchewki1 pietruszka1/2 selera1 mały por1 cebula5 średnich ziemniakówświeży tymianek5 liści laurowych5 ziaren ziela angielskiegosól, pieprzśmietana 18%PRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności zabieramy się za przygotowanie świeżego bulionu(...)naszej zupy grzybowej. Do gotującej się wody wkładamy nasze udka, liście laurowe i ziela angielskie. Siekamy pietruszkę, marchewkę, selera, pora i cebulę. Dodajemy włoszczyznę do gotującego się bulionu. Gdy warzywa lekką zmiękną doprawiamy bulion solą i pieprzem. Dokładamy nasze grzyby, te mrożone jak i suszone. Suszone grzyby dodadzą koloru i aromatu. Wszystko gotujemy ok 40 min z dodatkiem świeżego
kulinarnyJaświeży szpinak – 200 g* mrożony groszek – 200 g* czosnek – 2 ząbki* olej do smażenia – ok. 3-4 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Na papierze pergaminowym układamy filety z kurczaka , posypujemy solą , pieprzem i rozmarynem.Przykrywamy drugim papierem i rozbijamy na ok. 1,5 plastry.Rozgrzewamy olej , dodajemy pokrojony w paseczki boczek , przesmażamy , a następnie dodajemy mięso.Na wolnym ogniu smażymy(...)dodając do niego drobno posiekany czosnek + przyprawy ( sól , pieprz , gałka muszkatałowa ).Po chwili dodajemy ugotowany groszek i dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ:Mięso podajemy gorące , posypane podsmażonym boczkiem , razem z przygotowanymi warzywami.Świetnym dodatkiem są tu pieczone ziemniaczki z cebulką.Pycha!Polecam
Ostra na SłodkoSkładniki dla 3 osób: 250 g makaronu penne 2 piersi kurczaka 1 średnia cebula 6 dużych pieczarek Sól, pieprz Olej do smażenia Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 100 ml mleka 6 łyżek śmietany 18% 1 puszka pomidorów krojonych Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy(...)zarumienienia. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy je do cebuli i dusimy przez ok. 5 minut. Następnie piersi kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Doprawiamy do smaku i smażymy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pomidory miksujemy za pomocą blendera. Na osobnej patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę - całość szybko i dokładnie mieszamy
Emcia PichciBardzo lubię dania typu pilaw. Oryginału to nie przypomina indyk to nie jagnięcina czy baranina. Przypraw niektórych brak. Ale ważne , ze zasada przygotowania jest podobna- ryż
Buniabaje w kuchnizachęcam do kombinowania w taki sposób czy to z kotletami, czy z innymi daniami. Kotlety mielone pomidorowo-paprykowe Będziemy potrzebować: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie 100 g koncentratu pomidorowego 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę 1 paprykę pokrojoną tak jak cebulkę 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, słodką mielona paprykę, granulowany(...)drugiej wersji. Przyznam szczerze, że bardzo go lubię z takimi kotlecikami jak dziś, z kotletami rybnymi, a także sam. Dlatego gorąco go Wam polecam. Ryż z warzywami Do jego przygotowania potrzebujemy: 1,5 filiżanki ryżu 1 puszkę kukurydzy 1 dużą paprykę pokrojoną w kostkę przyprawy: sól, 3 łyżeczki curry i 2 słodkiej mielonej papryki olej do smażenia Ryż wsypujemy
Ratunku obiadPrzekładam wszystko do miski, dodaję sól, przyprawy i żelatynę spożywczą. Dokładnie mieszam. Mięso układam w prasowance: na samym dole części z ud z kurczaka, dalsza warstwa to filet z kurczaka i na górę mięso z ud wraz ze skórkami. Tak wypełniony szynkowar nakrywam podkładką dociskową i mocuję klamrę. Odkładam na minimum 24 godziny do lodówki. Dopiero po tym czasie zagotowuję(...)przykryciem i na małym ogniu przez 65 minut. Ostudzony i nieotwierany szynkowar odkładam na noc do lodówki. Rano polewam wrzątkiem, by wędlina wypadła. Podaję do pieczywa wraz ze świeżymi warzywami
Kuchnia co dniaCzasami do zrobienia pysznego obiadu zainspiruje mnie mój półroczny syn. Szybko, tanio i pysznie, choć może nieco bardziej słono i pieprznie, niż w oryginale. ;) 1 spora pierś kurczaka 0,5 op. mrożonej marchewki z groszkiem 1 nieduża pietruszka 1 łyżka posiekanego koperku 2 kostki bulionowe sól, pieprz, masło klarowane do smażenia Pierś kroimy w niedużą kostkę, podsmażamy na maśle(...)groszkiem wrzucamy ją do garnka z mięsem. Zalewamy całość wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kostki bulionowe oraz łyżkę koperku. Wszystko razem dusimy do momentu, aż mięso oraz warzywa będą miękkie. Jeśli zajdzie potrzeba, doprawiamy danie solą i pieprzem. Można również użyć nieco mniejszej ilości marchewki i groszku, zaś jej część zastąpić ugotowanym ryżem
Kuchenna Kontrrewolucyadelikatna i prezentuje się bardzo ładnie. Poza tym jej przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności. SKŁADNIKI: 3 l wody 1 podwójny filet z piersi kurczaka 2-3 udka z kurczaka 5 małych marchewek 2 pietruszka (korzeń) kawałek pora 3-5 ząbków czosnku 2 listki laurowe 2-3 ziela angielskie 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu Vegeta ewentualnie ocet(...)wlewamy 3 l wody, Dodajemy pierś i nogi, Gotujemy ok. 15-20 min, zbierając szumowiny, Dodajemy wszystkie przyprawy za wyjątkiem czosnku i octu, Gotujemy 15-20 min. Dodajemy warzywa, gotujemy dalej do miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodajemy czosnek i ewentualnie ocet (około 10 min. ), Odcedzamy całą zawartość rosołu do innego garnka przez sitko, aby pozostał sam wywar, Odkładamy
Kuchnia Beatyrobiła nasza babcia) i kiepskimi krupnikami z restauracji! Zupa ta najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy "przejdzie" ona już burakami i kaszą, która konkretnie napęcznieje :). Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 3 buraki (średnie) ziemniaki (my dałyśmy ok. 5 sztuk, ale dajemy wedle uznania) 2 marchewki 2 pietruszki pół dużego selera por (do smaku) kasza jęczmienna (ok. 15-20 łyżek) koperek(...)myjemy i gotujemy samo do zebrania szumowin. Wrzucamy jedną kostkę rosołową i ziemniaki (pokrojone w kostkę) wraz z burakami (pokrojone w półksiężyce). Gdy te będą średnio miękkie dodajemy pozostałe warzywa oraz przyprawy (w tym pół kopru i jeszcze jedną kostkę rosołową). Pod koniec gotowania wrzucamy kaszę oraz resztę kopru i czekamy około 15 minut :) Smacznego! P.S.WeAreCrazy
WeAreCrazybułki tartejprzyprawy: słodka papryka, czosnek w proszku, kolendra, majeranek, chili, gorczyca (ewentualnie można użyć gotowej mieszanki do kurczaka)sól pieprzponadto: bułka tarta do obtaczaniaolej do smażeniaKotlety z Kurczaka (Medaliony) - Sposób przygotowania:Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystko to połączyć z mięsem, wbić jajko, dodać wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Wyrobić. Zaleca(...)spłaszczać, a następnie obtaczać w bułce tartej. Ostrożnie układać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. (po ok. 3-4 min.). Podajemy z ulubionymi warzywami i ziemniakami w dowolnej postaci.Moje posty
Słodka Stronaprzyda się początkującym fanatykom gotowania :). Przedstawiona poniżej wersja jest wegetariańska. Jeżeli wolicie mięsne smaki, to może wkroić do dania aromatyczną kiełbasę lub ugotowaną wraz z cebulą pierś z kurczaka (Iran obchodzi niedługo nowy rok, więc takie sałatki na pewno znajdą się na ich stołach ;)). Składniki na pokaźną misę (możecie dowolnie zmieniać ilość składników): majonez (dla osób na diecie gęsty(...)jeżeli lubicie kukurydzę w sałatce, to dajcie pół puszki groszku i pół puszki kukurydzy) pieprz (duużo) 4 ogórki kiszone 3 ziemniaki 1 jabłko 1 mała cebula Wykonanie: 1. Umyj warzywa (seler, ziemniaki, marchewki, pietruszki) i ugotuj je w skórkach do miękkości. Odstaw do ostygnięcia. 2. Ugotuj jajka na twardo (Do gotującej się i osolonej wody włóż jajka
Przepisy AleksandryFrancją. Jest to niby gulasz, jednak ma w sobie coś innego i dobrze komponował się z kaszą oraz ulubioną surówką. Składniki na 4 porcje: 45 dag piersi z kurczaka 2 średnie cebule 30 dag pieczarek ½ litra bulionu drobiowego Łyżka przecieru pomidorowego Mąka do obtoczenia Olej do smażenia 1 papryczka chili Ulubione przyprawy (u mnie: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka(...)mące. Usmażyć na oleju. Przełożyć do rondla Cebulę pokroić w piórka. Podsmażyć, dodać do mięsa. Pieczarki pokroić na półtalarki, podsmażyć z odrobiną soli. Dodać do rondla. Mięso i warzywa zalać bulionem, dodać pokrojoną w paseczki papryczkę chili (ja dałam wraz z pestkami, jeżeli chcecie by było mniej ostre, to je wyskrobcie). Doprawić ulubionymi przyprawami do smaku i przecierem. Dusić około
Fabryka pomysłówwołowiną lub indykiem. Mięso podałem z sosem paprykowym i sosem czosnkowym oraz frytkami i sałatką z białej kapusty. Wyszło pysznie. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 goździków, 4 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczki mielonej papryki słodkiej(...)smaku. Bakłażana, 2 czerwone papryki, 1 cebulę i 3 ząbki czosnku wraz z łupinkami umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i piekłem przez 30 minut. Po tym czasie warzywa wyłożyłem do miski i przykryłem pozostawiając na 10 minut. Następnie papryki pozbawiłem gniazd nasiennych i obrałem ze skórek, cebulę i czosnek pozbawiłem łupinek, a miąższ bakłażana wydrążyłem przy pomocy łyżki
Wyprawy kulinarneszklanki wody ( mineralna gazowana daje puszystość) 1/3 łyżeczki soli szczypta cukru (w dwa palce) 1 łyżka oliwy farsz 1 duża cebula 1 duża papryka 10 pieczarek 1 filet z kurczaka 1 pomidor lub koncentrat sól,pieprz 1/2 łyzeczki bazylii 1 jajko 10 dkg sera żółtego ( może być inny rozpuszczalny) oliwa do smażenia Wykonanie Do miski wsypuję(...)pianę i dodaje do ciasta naleśnikowego , delikatnie łyżką mieszam. Na rozgrzana patelnie wlewam ciasto i rozprowadzam po całym dnie ( najmniej musi być 2 mm grubości) tak smażę wszystkie naleśniki . Warzywa i filet myję i osuszam ręcznikiem, następnie kroję w paski . Wrzucam na rozgrzaną patelnię ,posypuję solą aby szybciej zmiękły ,po 3-4 minutach dodaje pomidora lub koncentratu i kilka kropel
Eli GotowanieZamiast zwykłego kotleta z piersi kurczaka, możemy wyczarować smaczną i kolorową roladkę na obiad, podaną z ziemniakami. Roladki wiosenne SKŁADNIKI: filet z kurczaka - 1 podwójny jajko -1 szt mąka bułka tarta do panierki sól i pieprz tłuszcz FARSZ: brokuł - 4 różyczki marchewka 4 słupki papryka czerwona - 4 słupki papryka żółta - 4 słupki jajko - 1 szt pietruszka natka Sposób przygotowania: PRZYGOTOWANIE(...)Jajko ugotować na twardo , obrać ze skorupki, pokroić na plastry. Marchewkę i różyczki brokuła ugotować. Na każdym filecie układać po kilka listków natki pietruszki, plaster jajka i warzywa. Mięso zwinąć w rulon, roladki obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć roladki w głębokim tłuszczu na wolnym ogniu, aby roladki usmażyły się w środku. Smacznego
Kuchnia Danusikroimy w dużą kostkę. Chilli kroimy bardzo drobno. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy do niego pokrojoną cebulę oraz chilli. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone piersi kurczaka. W tym czasie kroimy paprykę w kostkę i również wkładamy do garnka, niech się trochę przesmaży. WAŻNA RZECZ, jeśli nasze leczo podczas duszenia lub smażenia trochę się przypali(...)smaku. Teraz czas na cukinię, jeśli jest mała skórkę i nasiona zostawiamy- przy okazji nam się nie rozpadnie podczas duszenia, kroimy ją w kostkę i smażymy z pozostałymi warzywami. Wszystko dokładnie smażymy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i wodę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba
Mango Papajasłodkie chili kojarzy mi się przede wszystkim z kuchnią azjatycką. Idealnie nadaje się do sajgonek. Ale pasuje też na przykład do kurczaka panierowanego i innych mięs, a także owoców morza. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu tak samo jak mi :) SOS SŁODKIE CHILI Składniki: - 4 papryczki chili - 3 ząbki czosnku - 150 ml wody - 80 ml octu jabłkowego - 100 gram(...)oliwek Papryczki chili drobno posiekać, zostawiając pestki tylko z jednej papryczki. Czosnek obrać i również posiekać. Do rozgrzanego rondelka wlać 2-3 krople oliwy z oliwek i wrzucić warzywa. Smażyć około pół minuty, po czym dolać wodę. Wymieszać, dodać ocet, cukier oraz sól. Gotować, aż papryczka będzie miękka. Na sam koniec rozrobić mąkę ziemniaczaną w 1 łyżce wody i dodać
Zgrabne Gotowanie