Roladę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. W smaku jest bardzo delikatna, a piersi soczyste. Składniki: 2 duże piersi kurczaka (podwójne) 4 jajka 1/2 szklanki majonezu 60 dkg pieczarek 40 dkg sera żółtego startego na grubych oczkach Wykonanie: Jajka roztrzepać, dodać majonez, żółty ser i wymieszać. Blachę (taką od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto(...)pieczarki wykładamy tak jak piersi na całej powierzchni ciasta). Zawinąć roladę. Zapiekać ponownie w temp. 180 C 40 min. Zamiast pieczarek można dodać: szpinak z fetą, paprykę lub inne warzywa. Smacznego
IMPRESJA SMAKUprofil Zante Magic Tours na Facebooku :) Naprawdę polecam ! A tymczasem Zakynthos Part 2 ! :) RESTAURACJE SWEET REVANGE W tej restauracji próbowałam typowego greckiego jedzenia, czyli Souvlaków. Są to szaszłyki z kurczaka lub wieprzowiny z grilla, podawane najczęściej z cytryną, chlebkami pita, sosem tzatziki i frytkami. Nie ukrywam ze souvlaki ją jednym z moich ulubionych typowo greckich dań. Cena nieco ponad(...)pewnością z oferty śniadaniowej. Tom&John położony bardzo blisko plaży, zwabił mnie podczas leżakowania głodnym brzuchem. Ze względu na porę lunchową wybór padł na TUNA SALAD. Świeże warzywa, rybka, oliwa z oliwek - niby proste ale jakie dobre. Byłam zachwycona :) Polecam sałatki w tym miejscu bo porcje są naprawdę duże. W porównaniu z Cesar Salad z Restauracji Yum Yum Greek
Mój Smak na Życiegeneralnie smakują mi we wszystkich wytrawnych potrawach, najbardziej chyba sosach, choć zupa grzybowa również należy do moich faworytów. Zrobiona na rosole jest wyborna, zatem polecam. Składniki: 1 korpus z kurczaka ( u mnie 500 g) 1 duża marchewka 1 nieduży por 2 nieduże ziemniaki garść suszonych podgrzybków 350 g pieczarek garść mrożonego koperku 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz(...)moczyły. Pieczarki obrać ze skórki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle i również dodać do zupy razem z pokrojonymi w kosteczkę ziemniakami. Gotować aż do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z gazu dorzucić koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Podawać gorącą, można dodać kleks śmietany. Smacznego
Gosia gotujeMam takie dni kiedy zupełnie nie wiem co ugotować i wtedy przygotowuję różne, różniste kotleciki i właśnie na takowe dzisiaj chciałyśmy Was zaprosić. Tym razem pomyślałam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWydaje mi się, że moment, w którym w mojej kuchni pojawił się garnek do gotowania na parze, był jednym z przełomowych w moim gotowaniu. Staram się
Pasja SmakuSkładniki: korpus kurczaka, udko i skrzydełko, 400g ogórków kiszonych, 175g śmietany 18%, 4 marchwie, kawałek selera, 2 pietruszki, garść posiekanej natki pietruszki, 12 niedużych ziemniaków, 1/2 szklanki ryżu ( jeżeli nie lubisz bardzo gęstej zupy daj o połowę mniej ryżu lub go całkiem pomiń). 1 por, 4 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz. Przygotowanie: Mięso(...)gotowania ( w osobnym garnku, nie w tym co gotuje się mięso). Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por drobno pokroić. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa dodać do wywaru gotującego się z mięsem. Dodać również ryż i przyprawy. Gotować do momentu aż ziemniaki i ryż będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszać od spodu. Gdy warzywa
W kuchni u Monikikorzenia selera nieduży por nieduża gałązka natki selera mała gałązka lubczyku ok. 10 ziaren kardamonu, ziela angielskiego i czarnego pieprzu 1 cebula w łupinie sól Mięso płuczemy. Jeśli kupiliśmy kurczaka lub kurę w całości, należy ją poćwiartować. Wołowinę zaś pozostawiamy w takim stanie, jak jest. Następnie poćwiartowany drób i kość wołową/mięso przekładamy do wysokiego garnka. Zalewamy je zimną(...)opalamy nad gazem do momentu, aż utworzy się na niej czarna skorupa. Gdy w garnku zacznie wrzeć, wlewamy szklankę zimnej wody, by "uspokoić" płyn, po czym wrzucamy obrane warzywa, opaloną cebulę, kardamon, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz lubczyk (ja dałam szatkowany mrożony) i natkę selera. Całość solimy do smaku, jednak niezbyt dużo. Tylko tyle, by mięso gotujące się
Kuchenna KontrrewolucyaZupę ogórkową lubicie z ziemniakami czy z ryżem? Ja preferuję z ziemniakami, ale wersja z ryżem dobrze smakuje również na drugi dzień. Składniki: 1 skrzydło z
Czerwień i błękitgąbka, wolę tego unikać. Caponatę z reguły podaje się na ciepło, ale dokonale też smakuje na zimno, np. do chleba. Bardzo pyszna jest również świeżo smażona pierś z kurczaka posmarowana gorącą caponatą. Polecam także przygotowanie większej ilości caponaty i zamknięcie jej w słoikach na zimę ! Caponata Składniki: 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki posiekanego czosnku 1 zielona(...)cukier Wykonanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy seler, następnie paprykę, a po 2-3 minutach pokrojone w kostkę pomidory. Zmnijeszamy ogień i przykrywamy. Gdy warzywa puszczą sok dodajemy bakłażany, oliwki, kapary i rodzynki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ocet i przyprawy, dokładnie mieszamy i podajemy. insertCookd("2f9979b446458e26fbc5bbd847880936
Kulinarne przygody Gatitycukru (np. Fortuna). Mleko 3,2% zamieniłem na 1,5% - nie polecam mleka o niższej zawartości tłuszczu, ponieważ jest ono praktycznie bezwartościowe. Mięso to tylko i wyłącznie pierś z kurczaka, filet z indyka i szynki właśnie z drobiu. Po odpowiednim przygotowaniu jest na prawdę pyszne. A chleb zwykły zamieniłem na razowy z ziarnami słonecznika. Tak więc idzie przeżyć(...)przyspiesza metabolizm - zatem same plusy :) II ŚNIADANIE Polecam owoce. Jabłko jest moim faworytem. OBIAD Najlepiej ok. godz. 14-15. Musi być to pełnowartościowy posiłek. Ważne aby były w nim warzywa. PODWIECZOREK Może to być jakiś owoc, lub coś w tym stylu, ważne aby nie przekraczał 100kcal. KOLACJA Najlepiej do godz. 18. (lub opcja bardziej realna ok. 2 godzin przed snem
All My Fit LifeZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA D zisiaj robilam ja poraz pierwszy :) Przepis znalazlam w ksiazce kucharskiej, ale go lekko zmodyfikowalam i musze przyznac, ze jest bardzo smaczna ....przynajmniej
PychaDaniaSezon cukiniowy w pelni. W ogrodzie mojej Mamy znow mamy ich zbyt wiele by dac im rade. Podobnie jak przed rokiem obdarowane juz zostaly wszystkie sasiadki
Przysmaki Karolkizawsze mrożone, ale można pominąć) 1 kostka rosołowa - ewentualnie 1-2 łyżki vegety - ewentualnie sól, pieprz do smaku 1. Do 5-litrowego garnka wkładam oczyszczone mięso (dobrze jest pozbawić kurczaka płuc i nerek, jeśli kupujemy całego, ponieważ w trakcie długotrwałego gotowania łatwo się rozpadają na małe kawałeczki i później bardzo nieapetycznie zanieczyszczają nam rosół) , całe przyprawy, wlewam(...)brzegu garnka. Gotuję nadal bardzo powoli ok. 1,5 h. 3. W tym czasie przypalam (aż będzie miała czarne plamki) z każdej strony cebulę pokrojoną na połówki. Obieram warzywa. Siekam połowę natki pietruszki, pozostawiając grube łodygi. Do rosołu wrzucam kapustę, zieleninę i pora. 4. Wrzucam warzywa (bez papryki i czosnku) pokrojone na 2-3 kawałki-marchewki przekrajam na pół
Kuchnia PrezydentowejŚwieży na pewno dałby lepszy smak i aromat, ale tak to już jest, że jak się nie ma co się lubi... Wieprzowe serca można z powodzeniem zastąpić serduszkami z kurczaka lub indyka, a także zaostrzyć smak gulaszu dodając czosnku. Smacznego :) Składniki: 50 dag serc wieprzowych 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju 2 szklanki wrzącej wody + na dolewki 3 ziela(...)ziele angielskie i liść laurowy. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Od czasu do czasu uzupełniałam odparowujący płyn, podlewając gorącą wodą. Kiedy serca były miękkie, dodałam zamrożone warzywa, a kiedy zagrzały się i zwiotczały dodałam do smaku sól, pieprz i suszony koperek. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Mnie się wprawdzie troszkę za mocno rozgotowały, bo zagapiłam
Kuchenne zapiski Edytyrazem postanowiłam do jego przyprawienia wykorzystać smaki Francji, czyli musztardę francuską i zioła prowansalskie. Zapewniam, że efekt jest pyszny. Składniki (na dwa obiady dla 2+1): 3 udka kurczaka (ćwiartki) 2 małe marchewki 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego sól pieprz kolorowy pieprz biały zioła prowansalskie Przygotowanie: Umyte udka natarłam solą i odstawiłam na jakiś czas(...)marchwi - przez ok 75 minut. Udka wychodzą aromatyczne, soczyste i pyszne. Doskonale smakują zarówno z surówką z kapusty pekińskiej jak i ziemniaczkami przypiekanymi ze szczypiorem na maśle oraz pieczonymi warzywami. Następnym razem dodam do pieczenia mięsa odrobinę białego wina. Polecam. Receptura jest prosta a obiad wychodzi smakowity i nie wymagający zbyt wiele pracy
Kuchnia po mojemupodjadałam ;) Schabowy, który jest przez niego bardzo rzadko jadany, również zyskał dobrą opinię, to samo ziemniaki. Wiem, że chwalony był też mielony z mizerią i sałatka z kurczakiem. Jednego jestem pewna - jedzenie było dobre, ale jego walory dodatkowo podbiło otoczenie... Cóż, jesteśmy tylko ludźmi, aż wzrokowcami ;) Restauracja Villa Bohema, Villa Bohema, Kazimierz Dolny, ul. Małachowskiego 12 http://villabohema.pl/restauracja/(...)głodnemu Mężowi go nie podbierałam, ale puree i kapusta naprawdę smaczne! Ja w tym czasie raczyłam się sandacza z czarnym ryżem (barwiony tuszem kałamarnicy) i sałatką ze świeżych warzyw. Sałatka nie była w standardzie w tym zestawie, ale przemiła Pani Kelnerka zaproponowała właśnie taką wymianę. Sandacz był przepyszny (nie wiem, czy to zasługa tego, że ostatnio mam dużą ochotę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!szynka gotowana. Tym razem do przygotowania galarety wielkanocnej wykorzystałam polędwicę wieprzową. Polecam przepisy na galarety: Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie Zimne nóżki (Galat) Kurczak w galarecie z papryką (galat) Kurczak w galarecie (galat) Szynka w galarecie Ja przygotowałam moją galaretę wielkanocną na sklarowanym bulionie ugotowanym na włoszczyźnie, jednym ze składników galarety jest wyciągnięta z bulionu marchewka, którą pokroiłam w kostkę(...)lodówce (najlepiej na cała noc) na drugi dzień galareta jest gotowa. Jeśli ktoś nie ma za dużo czasu to może wykorzystać do jej przygotowania pokrojoną w kostkę polędwicę, mix warzyw ze słoika (marchewka, groszek, kukurydza), 1 kostkę warzywną, 1/2 litra wrzątku i 5 łyżeczek żelatyny. Odcedzone warzywa mieszamy z polędwicą, przekładamy do silikonowej formy, zalewamy bulionem z rozpuszczoną żelatyną, studzimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię