warzywa z kurczakiem - 2895 przepisów (strona:150/193)

Zupa pomidorowa z grillowanych pomidorów 115

termoobiegiem. Zostaną tam około 30-40 minut. Najwygodniej robić to w głębokiej blaszce do ciasta, bo pomidory puszczą trochę soku. Pilnujcie tylko, czy cebula się nie przypala. Warzywa będą finalnie mocno przypieczone. I naprawdę pyszne. W garnku zagotowujemy litr wody, dodajemy dwie kostki rosołowe. Upieczone pomidory pozbawiamy skórek (same odchodzą, łatwo je teraz zdjąć) i razem z czosnkiem, cebulą(...)makaronu czy czosnkowej grzanki. Korzystajcie z pomidorów póki są! SKŁADNIKI 800g pomidorów lima / rzymskich/ śliwkowych 4 duże ząbki czosnku 150g czerwonej cebuli 1 litr wody 2 kostki bulionowe – z kurczaka i jarzynowa 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 1 niepełna łyżka grubej soli morskiej lub płaska łyżeczka soli kamiennej 4 łyżki oliwy z oliwek grubo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
Panierowane skrzydełka i surówka z kalarepą 164

Moja dzisiejszy propozycja na smaczny obiad to smażone, lekko pikantne skrzydełka w panierce i surówka z kalarepy, marchwi i sałaty. Składniki: Skrzydełka: 8 skrzydełek z kurczaka Marynata 3 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki ciemnego sosu sojowego sól, pieprz czosnek niedźwiedzi papryka ostra chili w proszku Panierka 4 łyżki mąki krupczatki 4 łyżki maki pszennej 4 łyżki mąki kukurydzianej olej(...)rozgrzanym tłuszczu układamy skrzydełka. Smażymy z każdej strony, aż się ładnie zrumieni. Robimy surówkę: marchew i kalarepę ścieramy na tarce i grubych oczkach, sałatę rwiemy na drobne kawałki. Warzywa posypujemy przyprawami i mieszamy z jogurtem

e-PrzepisyKulinarne
Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany 172

Lubię zupy. I lubię kukurydzę. Ta zupa jest pyszna. Całkiem ostra dzięki dodaniu ostrej papryczki jalapenho i czosnku i pieprzu cayenne. Jeżeli nie lubicie ostrego radzę

Stare Gary
Pasztet z żurawiną i pistacjami 154

bardzo aromatyczny. Lubie wegetariańskie pasztety z soczewicy i soi, jednak z dodatkiem mięsa to mój faworyt!. Wszystkie zioła i przyprawy znajdziecie w Owocowym Raju Składniki: 1 kg udek kurczaka 1 kg wątróbki drobiowej 3 garści obranych  pistacji   3 garści suszonej  żurawiny 2 jajka 1 czerstwa bułka kilka łyżek oleju 2 łyżki masła 1 marchewka 1 pietruszka kawałek(...)ziela angielskiego. Przecedzić na sicie, po ostygnięciu oddzielić mięso od kości. Namoczyć bułkę w rosole. Cebulę obrać, drobno posikać. Podsmażyć na maśle razem z wątróbką, posolić i popieprzyć. Mięso, warzywa, wątróbkę i odciśniętą bułkę dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem, zetrzeć gałkę muszkatołową. Dodać żółtka z jajek, pistację, żurawinę i posikaną natkę pietruszki

Apetyczna babeczka
Jak zrobić szybką sałatkę do pracy ? Lunch do pracy ! 384

Jak zrobić szybką sałatkę do pracy ? Lunch do pracy ! Jak zrobić szybką sałatkę do pracy ?    Ostatnio, kilka razy jedząc sałatkę w pracy na obiad

Kuchnia na wzgórzu
Pasztet z królika 172

zapraszam do obejrzenia przepisu.   SKŁADNIKI: mięso  z królika ok. 1,5 kg 1/2 kg. surowego boczku lub podgarla 20 dag wątróbki drobiowej 2 udka  z kurczaka włoszczyzna na rosół 1 cebula ziele angielskie, liście laurowe  sól, pieprz gałka muszkatołowa majeranek suszony 2 ząbki czosnku 3 jajka 1 łyżka tartej bułki WYKONANIE: Mięso z królika(...)Ugotowany boczek również studzimy. Mięso, podroby i boczek mielimy w maszynce do mięsa przynajmniej dwa, trzy razy.  Mielimy również jedną ugotowaną marchewkę, ugotowaną cebulę. Można dodać więcej warzyw jak ktoś lubi. Zmielone mięso, łączymy z jajkami. Doprawiamy solą pieprzem , odrobiną startej gałki muszkatołowej oraz przeciśniętymi przez praskę  czosnkiem. Masą  wypełniamy długą wąską formę, wcześniej wyłożoną papierem

W kuchennym oknie Ewy
Kurczak sezamowo-cytrusowy 260

charakterystyczny dla kuchni orientalnej, ale warto go stosować do innych posiłków, ponieważ zawiera substancje obniżające ciśnienie i zmniejszające ilość cukru we krwi. Kurczak sezamowo-cytrusowy to potrawka z piersi kurczaka o bardzo intensywnym smaku pomarańczy z cytryną. Baza dania jest praktycznie identyczna jak w klasycznych daniach chińskich z tym, że tutaj jest mocno wzbogacana o smak soku i skórki cytrusowej(...)rumiane przesunąć je na boki patelni, a na środek włożyć resztę mięsa i smażyć je tak samo. Przygotować sos. W dużym kubku wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu, zalać warzywa i mieszać aż sos zgęstnieje. Na suchą patelnię wsypać ziarna sezamu i podsmażyć je do momentu, aż ziarna staną się rumiane. Zdjąć z ognia. Gotowe danie przełożyć na talerz

Świat Domowej Kuchni
Grillowany filet z kurczaka 296

grilla w marynacie. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu :) Do jego przygotowania oprócz podwójnego filetu z kurczaka (podwójnego), potrzebujemy marynaty, którą go doprawimy. Marynata (składniki dla podwójnej piersi z kurczaka): 5 łyżek oliwy z oliwek 2 - 3 ząbki czosnku koperek 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz, vegeta opcjonalnie: skórka otarta z połowy cytryny Pierś okrajamy z tłuszczu i błonek, zakrywamy folią spożywczą(...)się na nim brązowe paski od rusztu. Musicie uważać, by nie przesuszyć filetu, dlatego nie przetrzymujcie go zbyt długo na ruszcie. Moim zdaniem mięso z grilla, najlepiej smakuje z warzywami przyżądzonymi na grillu, ale o tym napiszę kolejnym razem

Taste Of My Day
11 przepisów z oliwkami 167

Z uśmiechem na twarzy muszę przyznać, że czarne oliwki uwielbiam, ale nie zawsze tak było, podobnie zresztą jeśli chodzi o rukolę i kawę. Dopiero od kilku

Moja smaczna kuchnia
Dlaczego mięsa nie lubię... 208

nawet 1,5 kg wędlin lub więcej (dawno byłam w zakładach przetwórstwa); mięso jest nawadniane nawet wtedy, gdy jest przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej (znacie to - wkładacie do piekarnika dorodnego kurczaka, a on się jakoś kurczy i pływa we własnym sosie? - to nie jest naturalne). Tak więc nawet jeśli robisz wędliny w domu i tak nie jesz prawdziwego mięsa... :( zwierzęta jedzą(...)które muszą zostać zneutralizowane, w tym celu organizm musi korzystać z zapasów związków alkalizujących (m.in. alkalicznych pierwistaków), których samo mięso nie dostarcza; jeśli nie będziemy jedli wystarczającej ilości warzyw (surowych i najlepiej zielonych) nasz organizm będzie się powoli zatruwał. Zakwaszenie organizmu znacznie osłabia odporność, człowiek staje się podatny na choroby, z którymi organizm powinien spokojnie dać sobie radę

pyszne zdrowości
Pieczony antrykot wołowy 274

często pieczecie mięsa? Z pewnością najczęściej jest to kurczak czy wieprzowina, a wołowina? U nas najczęściej wołowina jest w formie duszonej (zrazy, gulasze, bitki), smażonej (steki) lub kończy jako zupa gulaszowa, choć tatarkiem też nie pogardzimy. ;) Dziś przygotowaliśmy dla Was pieczeń wołową z antrykotu, wycięliśmy mięso przy kościach, aby bardziej je odsłonić. W takiej formie mięso prezentuje się znacznie lepiej(...)podlewając gorącą wodą, zebraliśmy pieczone cebule i czosnek, a następnie wszystko włożyliśmy do garnka, podlaliśmy bulionem wołowym i dusiliśmy na wolnym ogniu!  Tu świetnie sprawdzą się też pieczone warzywa korzeniowe dodane do sosu! Do obiadu zjedliśmy fenkuł z pomarańczą i rukolą. Fenkuł pokroiliśmy cieniutko na mandolinie, wrzuciliśmy do miski z zimną wodą i kostkami lodu na minimum 2 godziny

Plate of Joy
Galareta z nóżek wieprzowych i wołowiny 162

przynajmniej raz w miesiacu, starając się o urozmaicenie składników i smaków. Dzisiaj proponuję tę tradycyjną z wieprzowych nóżek z wołowym antrykotem. To chyba mimo wielu innych... galaretka z kurczaka , goloneczka w galarecie ,  skrzydełka w galarecie  mój faworyt, zatem polecam. Składniki: 4 nieduże nózki wieprzowe (1,5 kg) antrykot wołowy ( 0,5 kg) 1 duża cebula 2 marchewki(...)angielskie, 2  ząbki czosnku, łyżeczkę soli. Gotujemy na małym ogniu  do miękkości mięsa około 2, 5 godziny. Po tym czasie galaretę zdjąć z gazu wyjąć mięso i warzywa, wywar przecedzić przez sito. Dodać wyciśnięty przez praskę pozostały czosnek i roztarty w dłoniach majeranek. spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić solą i zmielonym pieprzem. Gdy mięso ostygnie rozdrobnić

Gosia gotuje
Ziemniaki faszerowane indykiem z pieczarkami i żółtym serem 145

Osobiście bardzo lubię ziemniaki, staram się przygotowywać je na różne sposoby poczynając od klasycznych ziemniaków z masełkiem i koperkiem przez purre, ziemniaki pieczone, po faszerowane. Dzisiaj

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa w stylu chińskim - nie, nie z torebki ;) 190

zaskoczyła ;) W efekcie powstała zupa dobra na jesienne wieczory, dość mocno rozgrzewająca i aromatyczna :) Zupa w stylu chińskim - nie, nie z torebki ;) SKŁADNIKI: - 800 gr wołowiny, łopatki wieprzowej lub kurczaka ( ja użyłam wieprzowiny) - 4-5 szklanek wody - 1 gwiazdka anyżu  - 5 cm korzenia imbiru - 5 cm korzenia galngalu - 4 kapusty bok choy - 60 ml sosu sojowego - 4 małe suszone(...)choy, cebulkę dymkę i szczypiorek. Teraz makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i moczymy pod przykryciem 3 minuty. Gdy mamy już wszystko gotowe wykładamy makaron do miseczki zalewamy bulionem z warzywami dekorujemy plasterkami mięsa i szczypiorkiem. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Piersi kurczaka w sosie bami goreng (po chińsku) 200

makaronu chow main danie można podać z makaronem ryżowym. Proste i sycące... w zupełności wystarczy dla 4-6 osób Składniki: 4 marchewki garść suszonych grzybów mun 2 pojedyncze piersi kurczaka 2 pory (białe części) 1 papryczka chili 2 cm świeżego imbiru (obranego ze skórki) 2 ząbki czosnku 2 opakowania gotowego sosu chińskiego bami goreng ok. 3 garści sezamu 1/2 opakowania(...)pieprzem. Dodajemy marchewkę i chwilę dusimy. Następnie dodajemy cukinię, por, grzyby mun, papryczkę chili i starty na tarce o drobnych oczkach imbir i czosnek. Jeszcze chwilę dusimy tak aby warzywa były al dente.  Całość zalewamy rozrobionym w wodzie (zgodnie z przepisem na opakowaniu) sosem bami goreng. Gotujemy 2-3 minuty. Następnie dorzucamy 2 garście sezamu i podajemy

IMPRESJA SMAKU
Sos chiński z kurczakiem (bez glutenu, jajek i mleka) 445

Składniki: filet z piersi kurczaka lub indyka 0,5 kg zielona papryka 1 szt czerwona papryka 1 szt marchew 2 szt cebula 1 szt pędy bambusa z puszki lub kalarepka 1 szt grzyby mun (suszone lub w zalewie) kilka szt (lub mrożonka typu mieszanka chińska) czosnek 1 ząbek pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma, imbir do smaku olej do smażenia woda(...)słupki (jak zapałki) Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Jeśli używamy suszonych grzybów mun, trzeba namoczyć je we wrzątku i gdy zmiękną pokroić w paski.  Warzywa i grzyby podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć warzywa do garnka. Na gorący olej wrzucić mięso, smażyć do momentu odparowania wody i lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do garnka z pozostałymi składnikami, dolać

głodny alergik