warzywa z kurczakiem - 2895 przepisów (strona:157/193)

Kanapki z nori 347

czosnkowego kurczaka, w którym wśród składników są 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku? Ja myślę wtedy, że chyba mam wypalone kubki smakowe, bo dla mnie jak ma być czosnkowy kurczak to przed włożeniem do piekarnika, całego go obkładam czosnkiem. Tak samo mam z chilli – ma być ostro i konkretnie. Wiele osób uważa, że intensywne przyprawy lub zbyt duża(...)szpinaku i resztę składników. Możemy też układać szpinak bezpośrednio na nori, a serka użyć później smarując nim np. tzw. paluszki krabowe. Obok składnika głównego (łosoś, paluszki krabowe) i dodatków (warzywa pokrojone w pałeczki) rozprowadzamy wasabi (wzdłuż dodatków). Na wierzchu możemy ułożyć płatki marynowanego imbiru i posypać je sezamem

OstryKęs
Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami 126

Dzisiaj kolejna inspiracja na upalne dni , tym razem z młodymi ziemniaczkami, które w takiej formie, czyli w mundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską

Moja smaczna kuchnia
Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami 157

Dzisiaj kolejna inspiracja na upalne dni , tym razem z młodymi ziemniaczkami, które w takiej formie, czyli w mundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską

Moja smaczna kuchnia
Zupa kalafiorowa 212

W chłodne zimowe wieczory nie ma lepszego dania na rozgrzanie aniżeli zupa. Dzisiejsza propozycja to pyszna zupa kalafiorowa. Aromatyczna, rozgrzewająca i dająca poczucie sytości. W dodatku

Kolizje Smaków
Makrela w teriyaki 178

przygotowanie sosu, jeśli zaś go kupujemy – postawmy na teriyaki dobrej jakości. Marynata będzie się też świetnie komponowała z podobnie przyrządzonym łososiem, pstrągiem łososiowym, halibutem czy nawet filetem z kurczaka. Makrela w teriyaki (4 porcje): 2 świeże makrele (lub jeśli się uda kupić – 4 filety) 400 g makaronu soba lub ryżowych wstążek 200 ml marynaty teriyaki (najlepiej z przepisu(...)wyciśniete ząbki czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach imbir i cukier. Zagotowujemy i gotujemy przez ok. 10 minut. Ja nie odcedzam marynaty z kawałków imbiru i czosnku. Przygotowujemy warzywa: obranego pora i dymki kroimy w plasterki, z obranej marchewki robimy paski za pomocą obieraczki, a papryki kroimy w cienkie paseczki. Makrele płuczemy pod bieżącą wodą i filetujemy (ja obcinam

Poezja smaku
Zupa pomidorowa 233

W okresie zimową bardzo często sięgamy po zupy. Doskonale rozgrzewają i równie idealnie napełniają nasze brzuchy. Ponadto doskonale nadają się do zabrania w plener na wycieczkę

Kolizje Smaków
Oszczędzanie przez gotowanie- 20 sprawdzonych trików jak zaoszczędzić na jedzeniu 130

budżetu ! Więc chyba warto się nad tym zastanowić... 1. Kupuj w sezonie i zamrażaj, pasteryzuj- niby oczywiste, ale często mało praktykowane. Mrozić możemy praktycznie wszystko, pasteryzować również. Mrożone warzywa są pożywne, ponieważ są zbierane u szczytu dojrzałości, a następnie zamrożone zachowując składniki odżywcze. Jeżeli nie mamy miejsca na gromadzenie mrożonek to skorzystajmy z ofert sklepów spożywczych (rozważmy opcję kupowania mrożonek(...)zazwyczaj dużo droższe. Spróbuj kupić płatki owsiane i do tego luzem na wagę dodatki według uznania (np. suszona żurawina, orzechy itp.) 7. Mięso - bez kości, bez skóry piersi z kurczaka są oczywiście wygodne i praktycznie bez tłuszczu, ale są zazwyczaj dużo droższe. Kup całego kurczaka i podziel go własnoręcznie, a kości użyj np. jako bazę do zupy. Dotyczy to również

Tradycyjna Kuchnia
Rosół 318

Zima w tym roku trwała bardzo długo. A po zimie przyszły nie wiele wyższe temperatury, a zamiast śniegu, deszcz. Nie poprawiło to bynajmniej naszego humoru, ani

Kolizje Smaków
Moqueca de camarao - brazylijska potrawka z krewetkami 214

Już nie raz na naszym blogu pojawiała się moqueca. Z dorszem, z kurczakiem, z rybą i krewetkami.  moqueca de peixe com camarao moqueca de bacalhau moqueca de bacalhau baiana moqueca de frango Nie było tylko takiej czystej tylko z krewetkami. Duże krewetki to towar i nie tani i nie popularny w naszych sklepach, tak więc okazji długo nie było(...)startego czosnku, kuminu, soli i soku z cytryny. Odstawiamy na pół godziny. Paprykę, pomidory, cebulę kroimy w kręgi. Szatkujemy kolendrę.  Na dnie głębokiej patelni/ woka układamy pierwsza warstwę warzyw: cebula, papryka, pomidory. Jako drugą warstwę układamy krewetki. Trzecia warstwa znów warzywa a czwarta krewetki. Wszystko zalewamy mlekiem kokosowym i olejem dende. Posypujemy poszatkowaną kolendrą.  Dusimy na średnim ogniu

Smaki Brazylii
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 117

pierwsze lepsze – szukamy tych najwyższej jakości – ekologicznych , niepryskanych, dojrzewających w słońcu. I choć ja jestem zdania, że w przypadku warzyw najważniejsza jest różnorodność – to jednak warzywa też mają swoje „mody”. Pojawiają się i znikają. Jeszcze kilka lat temu mało kto pamiętał jarmuż – dziś dostaniemy go bez problemów. Wrócił tobinambur i skorzonera – najpierw szturmem(...)kalorii. Diety i weganie Mam wrażenie, że rzadziej sięga się obecnie po mięso. Obiad bez schabowego nie kojarzy się już z mało wartościowym. Jeśli już się używa mięs, to kurczak i wieprzowina nie są kanonami jedzeniowej mody od dawna. Wybieramy dobrej jakości wołowinę (zajadamy się średniowysmażonymi burgerami i stekami), na stoły powracają (szczególnie przy uroczystościach) kaczki i gęsi. W dobrych

Poezja smaku
Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą 372

Pyszna , gęsta , rozgrzewająca fasolowa. W wersji raczej mięsnej i tłustej ale można zrobić bez dodatku boczku czy kiełbasy i na bulionie warzywnym i będzie zdrowsza i

Snejkusiowe Przepisy
Sałata z pomidorami i ogórkiem 139

sałatka i surówka w jednym, to jej głównym składnikiem jest właśnie sałata wraz z pomidorami i ogórkiem. Jest to typowy dodatek do innych dań, najczęściej białych mięs w rodzaju kurczaka i wieprzowiny, zwykle duszonych, pieczonych lub grillowanych. W tym zakresie jest to dodatek bardzo uniwersalny, pasujący do wielu różnych potraw. Składniki należą do najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych, a przygotowanie jest(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-119 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-119 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Mieszanie składników Sałata z pomidorami i ogórkiem Post Sałata z pomidorami i ogórkiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Wiosna na RODos :) 143

zawaliła. Boże, gdyby tak dziś moja 8-letnia Hania wpadła na podobny pomysł...  Dała mi ta wieś w kość jednym słowem. Jako nastoletnia pannica krzyczałam do mamy, że kurczaki to będę kupować w sklepie mięsnym! Ziemniaki też są w sklepach i będą już czyste i nie będę musiała ich kopać i czyścić z brudnej ziemi! I pomidory też będę(...)inni bracia mniejsi. I mam teraz małą namiastkę. Mam działkę :) Cieszę się jak dziecko! Robię rowki na nasiona i mam od razu dziesięć obrazków z dzieciństwa pod powiekami. Siałam warzywa z mamą. Teraz moje dzieci sieją ze mną. Na razie robią to bardzo chętnie, co widać, na załączonych obrazkach. Mąż mieszczuch został bohaterem na własnej działce. Wiele rzeczy zrobił

bistro mama
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku (duszona w winie z leśnymi grzybami) 202

godzinami. Także stan uzębienia ludzi był wtedy nieco inny niż dziś... W podobny sposób przygotowuje się inną tradycyjną potrawę francuską - kurczaka w winie (coq au vin). A właściwie nie kurczaka, tylko koguta - bo była to strawa głównie biednych francuskich chłopów, którzy do garnka najczęściej wrzucali właśnie starego, nieprzydatnego już kurom koguta. Nic dziwnego, że takie mięso potrzebowało długiego gotowania. Boeuf(...)rozgrzać do 230 stopni Celsjusza. Pokrojone mięso porcjami obsmażyć z każdego boku na tłuszczu wytopionym z boczku. Gdy będzie gotowe, przełożyć je do boczku. Na tym samym tłuszczu obsmażyć warzywa - pokrojone w plastry marchew i por oraz pokrojoną w piórka cebulę. Potrwa to mniej więcej 3-4 minuty. Dodać wołowinę i boczek, doprawić solą. Gdy mięso będzie już gorące, posypać

W SMAK

Proponowane wyszukiwania