warstwowa - 2236 przepisów (strona:98/150)

RYBA PO GRECKU 1130

dusimy ok 15-20 minut pod przykryciem do miękkości. Na koniec  dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku (solą, pieprzem, słodką papryką, szczyptą cukru). Rybę przekładamy warstwowo ugotowanymi ciepłymi warzywami

Walijskie Pichcenie
Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania 135

jabłka (średnie) Kruszonka:  50g masła/margaryny 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru Opcjonalnie: cukier waniliowy cukier cynamonowy (lub cynamon - jak ktoś lubi) Na dnie miski warstwowo i równomiernie umieścić: pokruszone drożdże, cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól. (Kolejność składników powinna być taka sama jak powyżej.) Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Di gotuje
Wiśniowy torcik z białą czekoladą na jogurtach 186

mojprzepisna.pl| Wiśniowy torcik z białą czekoladą na jogurtach Już dawno miałam ochotę zrobić jakieś warstwowe ciasto bez pieczenia. Uwielbiamy serniki na zimno, więc wymyśliłam taki oto torcik. Nie jest trudny, ale czasochłonny. Z jednej strony jest kaloryczny bo ma białą czekoladą i serek mascarpone, ale z drugej strony jest dietetyczny bo zmiast śmietany kremówki ma jogurt naturalny, ma dużo galaretki

moj przepis na
Śledzie w sosie pomidorowo - morelowym z cebulą 160

razem z cukrem, dodajemy przyprawy i koncentrat, chwile razem dusimy, pod koniec dodajemy ocet i pokrojone w plastry morele. Odstawiamy do wystudzenia. 2. Do przygotowanego słoja lub pojemnika przekładamy warstwowo śledzie i masę pomidorową, zamykamy i odstawiamy

Apetyczna babeczka
Wyniki konkursu na smakołyki Asi 115

zgłoszeń. Najbardziej spodobały mi się jej pierniczki :) 2 miejsce: Marta Matusiewicz za "Filety pod warzywną pierzynką" otrzymuje książkę "Polska Kuchnia Regionalna" 3 miejsce: Katarzyna Madej za "Sałatkę warstwową z kurczakiem" otrzymuje "Desery domowe" Jeszcze raz dziękuję wszystkim za udział w zabawie. Nagrody prześlę już w przyszłym tygodniu

Smakołyki Asi
ANDRZEJKOWY ŚLEDZIK 174

jajka ugotowane 4 duże ogórki kiszone Pół puszki kukurydzy Pół puszki groszku 300ml śmietany Sól, pieprz Śledzie pokroić w  paski, jajka, ogórki i cebulkę w kostkę. Sałatkę układać warstwowo, na wierzchu polać śmietaną i odstawić do lodówki, żeby się przegryzła. Przed podaniem wymieszać. Smacznego

Anioły w kuchni
Deser pełen zdrowia. Warstwowy pucharek z owocami i chrupiącą gryką. 126

Jesień, zimny wiatr, deszczowe dni... warto poprawić sobie nastrój zdrowym i szybkim deserem. Taki pucharek aż cieszy oczy, a pracy przy nim tak niewiele. Do stworzenia tego warstwowego deseru użyłam chrupiącej gryki z melasą i migdałami, którą ostatnio dostałam od rodziny. Z zaciekawieniem ją spróbowałam i... skomponowałam ten oto mały, lekki, zdrowy przysmak. Na pewno jeszcze nie raz będę

Słodkie okruszki
Sałatka Nicejska warstwowa . 2252

Dzisiaj coś na szybko i lekko :) Zapraszam na pyszną sałatkę Nicejską ale warstwową . Do sosu użyłam Oleju rzepakowego tłoczonego na zimo z firmy Olejowy Raj  oraz Remulady duńskiej firmy Folwark  .  Składniki : 1 mała sałata lodowa  1 szklanka roszponki 1 szklanka czarnych oliwek 2 podłużne czerwone papryki 2 cebule czerwone 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka

Sama słodycz i szczypta chili
Piernik staropolski - dojrzewający II 163

blaty (w zależności od tego jak nam wyrósł). Następnie każdy blat przecinamy wzdłuż na pół i w ten sposób z prostokątnego dużego ciasta tworzy nam się wąskie warstwowe ciasto wielkości keksówki (ja obkroiłam wystające nierówności). Blaty przekładamy powidłem śliwkowym, czekośliwką lub masą marcepanową. Nakrywamy ściereczką i dociskamy od góry np. drewnianą deską. Wkładamy na 2-3 do lodówki

Mania Wypiekania
Rogale Świętomarcińskie 148

Włożyłam ciasto do lodówki  na 1 godzinę. Wałkowanie i składanie powtórzyłam  jeszcze dwukrotnie, za każdym razem chłodząc ciasto w lodówce. W ten sposób powstaje 81 warstwowe ciasto. Ciasto zostawiamy na 12 godzin w lodówce ( najlepiej wieczorem robić i od razu włożyć do lodówki). Następnego dnia wyjęłam ciasto  z lodówki , rozwałkowałam je  na prostokąt . Masę

Różowa kuchnia
Szarlotka tatrzańska 143

tego pysznego i popularnego ciacha przepisem na szarlotkę tatrzańską :D Wyjątkowo krucha i delikatna, bo upieczona z mąki krupczatki, z bardzo dużą ilością jabłek pokrojonych w cienkie plasterki ułożonych warstwowo, przypominających piętra górskie oprószone śniegiem (czytaj: cukrem pudrem) ;) Im więcej jabłek użyjecie, tym ciasto będzie wyższe i smaczniejsze :) Ja do swojej szarlotki użyłam trzynastu jabłek i gdybym pod ręką miałam

MyCookBook.pl
sałatka brokułowa z fetą , czerwoną fasolą i prażonym słonecznikiem 298

suchej patelni Przygotować sos czosnkowy: Do jogurtu naturalnego dodać 2 - 3 ząbki czosnku pokrojonego w kostkę lub przeciśniętego przez praskę , sól, pieprz, i 2 łyżki majonezu Sałatkę układamy warstwowo.   Na dno naczynia kładziemy brokuł, na niego fasolę czerwoną, na koniec pokrojony ser feta. Wszystko polewamy sosem czosnkowym. i posypujemy uprażonym słonecznikiem

Darcia w kuchni
WIELOWARSTWOWA SAŁATKA RYŻOWA 463

ogórek korniszon , 2 szt czerwona cebula ,   majonez ,   kethup sposób wykonania: 1. Ogórki pokroić w kosteczkę. 2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. 3. W naczyniu  układać warstwowo: - zimny ryż rozłożyć równomiernie na dnie naczynia - na ryż posypać pokrojone ogórki - wszystko zalać kethupem, rozprowadzić równomiernie po ogórkach - na kethup położyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę - wyłożyć majonez, równomiernie rozprowadzić

Darcia w kuchni
sałatka z tuńczyka i kaszy kuskus 192

Paprykę, ogórki i cebulkę pokroiłam w kosteczkę, koperek posiekałam. Tuńczyka rozdrobniłam, kukurydzę odcedziłam. Wszystkie składniki połączyłam z kaszą doprawiając solą, pieprzem i olejem z tuńczyka. Sałatkę można także przygotować warstwowo

Darcia w kuchni
Rogale Świętomarcińskie 588

środka, następnie kolejną 1/3 i podociskać. Ciasto schłodzić 30-45 minut w lodówce. Wałkowanie i składanie powtarzać dwukrotnie, za każdym razem schładzając w lodówce (tym oto sposobem otrzymamy 81 warstwowe ciasto). 4. Tak przygotowane ciasto jest gotowane do formowania w rogale. Najlepiej jednak zostawić je jeszcze na noc w lodówce, a dopiero na następny dzień piec ;) Ciasto rozwałkować na duży

Nastoletnie Wypiekanie