warstwowa - 2236 przepisów (strona:94/150)

Kolorowa sałatka warstwowa z tuńczykiem i kuskusem 316

Dziś mam dla Was kolejny pyszny, a zarazem prosty i dobrze wyglądający na stole pomysł na sałatkę. Taka kolorowa sałatka warstwowa z tuńczykiem i kuskusem podana w szklaneczkach będzie idealna na święta, przyjęcie lub po prostu na co dzień. Jest nie tylko dobra, ale też pełna wartościowych składników takich jak tuńczyk, kuskus czy warzywa. Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje; ilość

Słodkie okruszki
Zapiekanka ziemniaczana z makrelą 174

łączymy z kubkiem śmietany, cebulą, tymiankiem, skórką z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem i wbijamy  3 cale jajka. Całość mieszamy do uzyskania gęstego sosu. W brytfance układamy warstwowo najpierw plasterki ziemniaków, następnie ziemniaki polewamy sosem, dodajemy trochę marchewki z groszkiem i układamy kolejną warstwę ziemniaków itd. do wyczerpania składników. Wierzch zapiekanki można posypać startym serem, ja ser pominęłam

W kuchennej krainie
Woll Szafir – Recenzja patelni do zadań specjalnych 118

indukcyjnych a także myć w zmywarce i uwaga używać w piekarniku do temperatury 250’C(!). Dzięki powłoce non stick potrawy nie przywierają do patelni a dzięki 4-ro warstwowej powłoce szafirowej naczynie jest odporne na zarysowania. Co ciekawe nawet szklana pokrywa z hartowanego szkła jest żaroodporna i jej też można używać w piekarniku. Jak dla mnie bajka. Nie chcę

Mienta blog
Sernik na zimno waniliowo-czekoladowy z malinami 222

Warstwowy sernik na biszkoptach z mrożonymi malinami i grubą warstwą galaretki. Warstwy czekoladowe są z dodatkiem dwóch tabliczek rozpuszczonej czekolady, dosłownie rozpuszczają się w ustach. Sernik jest obłędny w smaku i wcale nie wymaga długiego przygotowania.   Składniki: ( blacha: 28cm średnica, 7cm wysoka) 100g biszkoptów (do wyłożenia dna tortownicy) 1kg sera białego śmietankowego (trzykrotnie zmielonego, nie polecam wiaderek) 100g cukru

Gotowanie i blogowanie
Sałatka w kolorach Italii 228

miękki odcedź go przelewając zimną bieżącą wodą aby zatrzymać proces gotowania. Jajka ugotuj na twardo i pokrój na ćwiartki a pomidory na ósemki.  Wszystkie te składniki układaj warstwowo w misie i całość polej sosem czosnkowym przygotowanego z startego czosnku, majonezu, jogurtu, soli i pieprzu.  Jeśli sałatkę przygotowujesz wcześniej to sosem polej przed podaniem. Smacznego

Mechanik w kuchni
Warstwowa sałatka z brokułem, fetą i słonecznikiem 249

Ostatnio bardzo zasmakowały nam sałatki z dodatkiem prażonego słonecznika. Tutaj znajdziecie poprzednią pyszną wersję. Tym razem mam dla Was sałatkę warstwową z mięsem, warzywami, serem feta i chrupiącym słonecznikiem. Jest naprawdę pyszna! Świetnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi, rodzinnej imprezki czy po prostu bez okazji :)   Składniki:   brokuł ok. 400g,  300g domowej pieczeni (u mnie pieczony schab

Z miłości do słodkości
Zapiekana cukinia, bakłażan, ziemniaki i wieprzowina w sosie pomidorowym. Bez glutenu 116

plasterki. Pomidory z puszki przelałam do garnka, dodałam 3 łyżki octu jabłkowego oraz majeranek, następnie dobrze wymieszałam i gotowałam ok 5 min, tak by powstał sos. I rozpoczęłam warstwowe układanie:) Do naczynia żaroodpornego wlałam niewielką ilość oleju, tak by zakrył dno. Na samo dno poszły ziemniaki, następnie cukinia, jedna część mięsa, bakłażan i połowa sosu pomidorowego. Wszystkie te warstwy powtórzyłam

nietadieta
SAŁATKA GYROS 160

Prosta i smaczna sałatka warstwowa znana przez wszystkich.Przedstawiam Wam moją wersję,może kiedyś się skusicie.Doskonała na wszelkie imprezy,domówki,zawsze szybko znika. Składniki: podwójna pierś z kurczaka kapusta pekińska ogórki konserwowe 4-5 sztuk 3-4 czerwone cebule groszek + kukurydza przyprawa gyros keczup,majonez sos czosnkowy  Pierś z kurczaka pokroić w kostkę,przyprawić przyprawić przyprawą,dokładnie wymieszać.Można

Niespełnione zdolności kulinarne
Śledzie pod pierzynką 227

pół godziny w mleku. Kroimy w paseczki. Gotujemy jajka, ziemniaki i buraki. Kroimy cebulę. ogórki, ziemniaki. Buraki ścieramy na grubych oczkach a jaka na drobnych oczkach. Układamy w misce warstwowo; śledzie, cebula, majonez, ogórki, ziemniaki, majonez, buraki, majonez i na koniec jajka.Majonez możemy wymieszać z naturalnym jogurtem

Anioły w kuchni
SAŁATKOWY PRZYSMAK 196

koloru, wyjmujemy na ręcznik papierowy. Fasolkę i kukurydzę odsączamy z zalewy. sos: Jogurt naturalny, majonez mieszamy razem. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Składniki układamy warstwowo: Jajka, ogórki kiszone, sos, indyk, por, sos, pokruszony Przysmak Świętokrzyski, fasolka, sos, ser, kukurydza, sos i Przysmak Świętokrzyski. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Tatar z łososia, z mango, na awokado 184

indywidualnych upodobań. Tatar z łososia, z mango, na awokado podajemy z czym kto lubi. Dla mnie ta potrawa to rewelacja. Eksplozja smaków i aromatów, zachwyci smakoszy ryb. Możemy podać warstwowo lub wymieszany. O jednym jednak pamiętajmy. Pokrojonego łososia mieszamy zawsze delikatnie, nie „maltretujemy go”, bo potrawa straci swój wygląd. Nie przesadzajmy z ilością dodatkowych składników, aby nie zabić smaku ryby

mojewypiekiinietylko
Słodko-kwaśno. Piąte urodziny bloga 145

tort. Torcik właściwie... Bo malutki, raptem osiemnaście centymetrów średnicy. Ale to dlatego, że dla dwóch osób większych porcji robić się nie opłaca. Nie jest to klasyczny, warstwowy tort biszkoptowy, choć jest biszkopt; są i warstwy. Na spodzie mamy więc cieniutki blat biszkoptowy, a na nim nieziemsko cytrynowy krem od Doroty . Według mnie, smakuje dobrze, ale jeśli wolicie słodsze słodkości , polecam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MARYNOWANY ŁOSOŚ W PRZYPRAWACH ( SUROWY ) 123

naczynia, może być słoik, i zalać solanką. Odstawić do lodówki na 24 godziny. Przed marynowaniem, łososia należy odcedzić. Cebulę pokroić w piórka i przelać wrzątkiem. Do słoja wkładamy warstwowo kawałki łososia, cebulę i przyprawy. Całość zalewamy olejem. Wstawiamy do lodówki na 48 godzin, aby ryba dobrze się zamarynowała

Kuchnia w opałach
KARKÓWKA W SOSIE CYGAŃSKIM 190

przyprawą i odstawiamy na ok. 1h. W tym czasie kroimy w talarki pieczarki i podsmażamy na tłuszczu. Cebulę kroimy w piórka. SOS CYGAŃSKI mieszamy z bulionem. Wszystkie składniki układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym:  I podsmażone pieczarki II cebula III mięso i tak do skończenia się składników. Całość zalewamy sosem i pieczemy w 180 stopniach C przez

Prosto i Smacznie z Anetą
Sałatka cytrusowa 118

piórka, posoliłem i skropiłem sokiem z cytryny. Wymieszałem , po czym odstawiłem do zmacerowania. Mandarynki, pomarańcze, grejpfrut i limonkę obrałem ze skórki , pokroiłem na bardzo cienkie plasterki. Ułożyłem na półmisku warstwowo. Ser drobno pokruszyłem , posypałem nim owoce. Na wierzchu ułożyłem przekrojone na pół oliwki, osączoną marynowana cebulę oraz porwane na kawałki plastry szynki. Wszystko skropiłem oliwą z oliwek, oprószyłem świeżo zmielonym

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania