ćwiartki – połowę porcji rozkładamy w misce. Posypujemy połową porcji pora. Oprószamy solą wędzoną i pieprzem kolorowym. Wykładamy kolejno pozostałe porcje składników w takiej samej kolejności, jak na początku (układamy warstwowo). Czosnek bardzo drobno kroimy (nie przeciskamy przez praskę, bo zdominuje smak sałatki), rozsypujemy po wierzchu sałatki. Gotową sałatkę polewamy olejem sezamowym, dekorujemy orzeszkami pini i pokrojonym szczypiorkiem. Nie mieszamy. Podajemy
mojewypiekiinietylkoIdąc w gości, chcieliśmy zrobić coś,co się zawsze sprawdza. Postawiliśmy na sałatkę warstwową, która pięknie prezentuje się w przezroczystej misce. Zamiast majonezu użyliśmy duńskiej remulady. Składniki 1 mango 250 g drobnego makaronu ( u nas zacierki babuni ) 2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy 1 pęczek natki pietruszki 5-6 łyżek remulady duńskiej 4 jajka opcjonalnie
R'n'G Kitchensię na języku polewy czekoladowej. Czy muszę pisać coś więcej...? Ślinka cieknie na samo wyobrażenie. Nie czekajcie więc na smutniejsze czy bardziej deszczowe chwile, sprawcie sobie przyjemność już teraz! Warstwowe dyniowe sernikobrownie Składniki: (na formę 20x20 cm) brownie: 115 g masła 165 g ciemnej czekolady (70%) 2 jajka 125 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka mocnej, ostudzonej
Pożeraczka, czyli raz adobrzepołączyć. Składniki sosu wymieszać i połączyć z sałatką. Rada : Jeśli sałatkę zamierzacie zjeść dopiero na drugi dzień, kapustę dodać tuż przed podaniem. Będzie chrupiąca. Można też ułożyć składniki warstwowo, przekładając dwoma warstwami sosu a kapustę ułożyć na samej górze
Maślane ciasteczkotego względu, że moja córka za nią nie przepada. Oczywiście możecie ją dodać jak i inne ulubione składniki np.pomidory. Wiem (bo taką kiedyś jadłam),że często przyrządzana jest warstwowo. Ja jednak wolę wersję wymieszaną. Ale propozycję podania i wykonania pozostawiam każdemu wedle uznania. Składniki: Ilość w zależności od ilości sałatki pierś z kurczaka kapusta pekińska kiszone ogórki kukurydza konserwowa cebula
potrawyregionalnekonieczne) Wsypałam pokrojony koperek. Wszystko wymieszałam. Doprawiłam pieprzem i ewentualnie odrobiną soli. Dla bardziej wyrazistego smaku, dodałam jeszcze około dwóch łyżek chrzanu. Można również przygotować tę sałatkę w formie warstwowej, będzie wyglądać bardziej efektownie i elegancko. Smacznego! Dla miłośników ziemniaczanych sałatek polecam: Sałatkę ziemniaczaną z czosnkiem Sałatkę ziemniaczaną z jajkiem ogórkiem kaparami z sosem curry Sałatka ziemniaczana z szynką Sałatkę
potrawyregionalnerównież usmażyłam. Pokroiłam drobno cebulę i starłam ząbki czosnku. Podsmażyłam. Pozostał jeszcze do podsmażenia wędzony boczek. Mając już przygotowane wszystkie składniki,można przygotowywać zapiekankę. Blachę wysmarowałam masłem. Układałam warstwowo. Plasterki ziemniaków. Bakłażana. Posypałam go ziołami. Następnie cebula z czosnkiem. Kolej na wędzony boczek. Warstwa pomidorów, posypanych ziołami. Rozłożyłam plasterki cukinii. Brokuły. Ostatnia warstwa to ponownie
potrawyregionalneskórki i pokrojone w kostkę małosolne ogórki. Wsypałam kapary. Dodałam pozostałe zielone składniki. Wymieszałam. Połączyłam składniki z majonezem. Doprawiłam do smaku. Sałatkę można wymieszać jak i podać warstwowo. Smacznego! Polecam SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z WĘDZONYM REKINEM
potrawyregionalnewymieszać. Przygotować sos. Do miseczki przełożyć jogurt, majonez i keczup. Wszystko dokładnie wymieszać, do smaku doprawić przyprawą do sałatek. W misce w której podamy sałatkę na stół układamy warstwowo wymieszane składniki i polewamy sosem i znowu warstwa składników i sos aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos. Można też podać wymieszane składniki i sos osobno
Monia miesza i gotujeSzpinak podsmażyć na maśle, połączyć ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem cytrynowym. Formę (u mnie keksówka o wymiarach 12 x 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i warstwowo napełnić: mięsem, szpinakiem, mięsem. Piec około 30-35 minut w 180 stopniach
Di gotujedodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na sałatki: sałatka indyjska , sałatka królewska , sałatka gyros , sałatka warstwowa z indykiem i chipsami , sałatka z surimi , sałatka z tortellini , sałatka ze szpinakiem i boczkiem . Smacznego
paapilotkaaupewnijmy się przynajmniej, że cały makaron i ze wszystkich stron będzie tym sosem dokładnie otoczony. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku lazanii. Najczęściej również zapiekamy ją z farszem, tylko że warstwowo. W zależności od warunków konkretnej potrawy lazania (w znaczeniu makaronu) może być albo do pewnego stopnia obgotowana, albo użyta na sucho. Post Jak ugotować idealny makaron pojawił się poraz pierwszy
Kulinarna PokusaKlasyczna sałatka z tuńczykiem, taką pamiętam jeszcze z dzieciństwa, moja mama często robiła ją na różne okazje. Dawno nie robiłam jej w wersji warstwowej ale w końcu się udało. Składniki: 5 jajek puszka tuńczyka 3/4 szklanki ryżu 100 g żółtego sera 1 czerwona cebula 5 ogórków konserwowych 1/2 puszki kukurydzy 6 łyżek majonezu pieprz Jajka ugotować na twardo
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto to miało być zwyczajnym warstwowym sernikiem na zimno. Stwierdziłam jednak, że "pasiaste serniki" są wszędzie i nadałam mojemu inny wygląd. Masy owocowe ułożyły się przypominając wzorek moro i stąd też taka nazwa ciasta. Całość jest bardzo lekka i owocowa. Polecam amatorom serników na zimno a szczególnie polecam dla dzieci- im na pewno się spodoba, w końcu uwielbiają kolorowe desery
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJesienna sałatka warstwowa Sezon jesienny w pełni, brokuły i papryka o tej porze są najpyszniejsze i oczywiście najtańsze, dlatego trzeba korzystać z tych dobroci póki są. Potem w sklepach znajdziemy i owszem wszystkie warzywa, ale albo będą nafaszerowane chemią, by pięknie rosły i pięknie wyglądały, albo będą pochodzić z innych krajów. A dzisiejsza sałatka składa się z brokułów, papryki, kukurydzy
na moim stole...