jajka muszą być zimne.Śmietanę łączę z jajkami. Całą keksówkę wykładam folią spożywczą, na dno wysypuję część borówek, dodaję szyszki, wylewam część masy, znowu szyszki, borówki, maliny, i tak warstwowo do końca składników. Wstawiam do zamrażalnika na kilka godzin albo na noc. Przed podaniem wyjmuję z zamrażalnika co najmniej 30 minut
wesoła kuchniazalewy i pokroić w kostkę. Z podanych składników przygotować sos. Można podać w wersji jak na większym zdjęciu lub wymieszaną jak na zdjęciu mniejszym albo przygotować w formie sałatki warstwowej
zadanie-gotowaniekostkę. Śledzia wyjmujemy ze śmietany i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy podobnie jak śledzia. W jednej dużej lub kilku małych miseczkach mieszamy wszystkie składniki lub też układamy je warstwowo. Solimy i pieprzymy do smaku jeśli czujemy taką potrzebę. Możemy dolać trochę śmietanowej zalewy z pudełeczka
Dzieje kuchennej WiewióryOczywiście do tatara potrzebne są dobre dodatki. Domowe ogórki kiszone, marynowane grzybki i kilka innych drobiazgów powoduje, że jest do danie wyśmienite. Ja podaję to danie w formie małego, warstwowego torciku, ale można też wszystkie posiekane składniki wymieszać razem ze śledziem i podać tatara w miseczce albo nałożyć go na nieduże kromki pieczywa.W takiej formie sprawdzi się również na sylwestrowej
Smaczna Pyzamiód i ocet winny. Miksuj składniki dolewając powoli olej, i gdy sos będzie gęsty i puszysty wmieszaj koperek i dopraw sola i pieprzem do smaku. Układaj śledzie w słoiku warstwowo, przekładając je sosem. Włóż do lodówki i pozwól im się przegryźć przez minimum 12 godzin. Smacznego! English version Honey mustard herring (4 servings) Ingredients: 7 large herring fillets
karmelowyZnakomita, delikatna sałatka śledziowa z buraczkami. Można zrobić ją jako sałatkę warstwową, wygląda bardziej efektownie, można ją wymieszać i przyznam się, że taka bardziej mi smakuje. Uwielbiam ten buraczkowy kolor, delikatne smaki warzyw, które świetnie dopełniają się ze słonym śledziem. Cebulę można sparzyć wrzątkiem wtedy będzie jeszcze delikatniejsza, ale przyznam się, że tego nie robiłam ;) 4 filety śledziowe (typu matjas
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepokrojoną szalotkę. Na koniec dodaję czosnek. Farsz dokładnie mieszam. W miseczce mieszam wszystkie składniki. Makaron maczam w gorącej wodzie ok 2 minut . Następnie w formie do zapiekania kładę warstwowo :makaron-sos-farsz i tak aż składniki się skończą ok 3 warstw. Lasagne wkładam do piekarnika na 180 stopni i piekę przez ok 30 min. Smacznego
Gotowanie PatkiDziś coś dla całej rodziny! Pyszna zapiekanka ze świderkami pełnoziarnistymi Lubelli , zapiekanymi warstwowo z sosem pomidorowym z wołowiną i boczniakami, mascarpone i jarmużem pod grubą warstwą mozzarelli z pewnością nasyci wszystkich głodomorów. Mój ukochany stwierdził, że powinnam oznaczyć ten przepis żeby powtarzać go jak najczęściej Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem
karmelowyDzisiejszy post rozpoczyna cykl słodkich, sylwestrowych koktajli i drinków. Bardzo lubię kolorowe drinki warstwowe. Są słodkie i wyglądają efektownie. Najpierw cieszą oczy, potem słodzą wieczór z przyjaciółmi. Dzisiejszy drink jest bardzo mandarynkowy. Kolory tworzą owocowy syrop barmański grenadina, sok mandarynkowy i niebieski, mandarynkowy likier Blue Curacao. Zapraszam :) Składniki: lód 15 ml syropu barmańskiego grenadina ( polecam syropy Victoria
Smak mojego domupozwoliłam sobie zamieścić krótką recenzję wspomnianej książki i kilka niezwykle apetycznych zdjęć. A wracając do sałatki z pora z jajkiem i jabłkiem – w oryginalnym przepisie jest, to sałatka warstwowa, u mnie zastosowałam wersję uproszczoną, ale równie pyszną. Spróbujcie, polecam. Składniki: 1 mniejszy por – biała część 3 jajka M 1 jabłko sól himalajska 1 łyżeczka + kilka kropel soku
Słodkie okruszkigęstej śmietany 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: Dopraw posiekanego śledzia pieprzem i odstaw na godzinę. W większej misce ułóż warstwowo wszystkie składniki sałatki wraz z posiekanym białkiem z jajka (lub zwyczajnie wymieszaj) i skrop sokiem z cytryny. W miseczce wymieszaj składniki sosu i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku
karmelowymała cebulka pół jabłka łyżeczka musztardy pieprz, 1-2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Śledzie ,grzybki, paprykę,jabłko i cebulkę kroimy w drobniutką kosteczkę,można ułożyć warstwowo-ale ja wszystko wymieszałam i doprawiłam razem musztardą,pieprzem i sokiem z cytryny,podawać najlepiej po 1-2 godz żeby smaki się przegryzły Smacznego!!! rada:nie solimy,bo śledzie
Swojskie jedzonkocukrem według smaku. Gorący chutney nakładać do wyparzonych słoików (powinno wyjść 3-4 słoiczki od dżemu.) Zakręcone słoiki odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Garnki PREMIUM posiadają specjalną 3-warstwową konstrukcję: na zewnątrz jest to stal nierdzewna 18/0 (0,6 mm), w środku rdzeń aluminiowy (1,5 mm), a wewnątrz stal nierdzewna 18/10 (0,4 mm). Zapewnia to równomierne
Codzienna kuchnia niecodziennaZapraszam Was na kolejny zdrowy pucharek warstwowy. Tym razem wzbogaciłam go o otręby pszenne (prażone). Całość jest naturalnie słodka, bez dodatku cukru. Taki pucharek doskonale sprawdzi się w formie drugiego śniadania. Spróbujcie. Składniki: 1 banan 1/2 kiwi 3 łyżki otrąb pszennych spożywczych prażonych Młyny Stoisław 1/4 szklanki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Banana i kiwi obieramy. Pół banana wkładamy
Słodkie okruszkiurodziny dziecka. Jest bardzo efektowna i smaczna. Robi się ją szybko, a po przygotowaniu najlepiej schłodzić ją w lodówce przez kilka godzin lub noc, by stężała. To kolejna sałatka warstwowa, która mnie urzekła nie tylko smakiem ale i wyglądem. Bo wygląda nie jak sałatka, a bardziej jak tort. Spróbujcie, a gwarantuję, że się w niej zakochacie! 1 duży słoik marynowanych
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie