Prosty przepis na smaczną sałatkę z tuńczykiem. Sałatka nadaje się na różne okazje, możecie wykonać ją w wersji warstwowej, wtedy prezentuje się jeszcze bardziej efektownie. Na dziś wybrałam tradycyjną formę tej sałatki z dodatkiem pysznego sosu z jogurtu , majonezu i musztardy. składniki: 1 puszka tuńczyka (kawałki w sosie własnym) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki kukurydzy 1 duży ogórek
babka w formieCzas odświeżyć wpisy na blogu. Dzisiaj sałatka warstwowa z tuńczykiem. Bardzo smaczna i szybka przystawka. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka 5 jajek ugotowanych na twardo 3-4 łyżki majonezu 2-3 cebule 20 dag sera żółtego ( twardy) sól, pieprz pęczek szczypiorku WYKONANIE Sałatkę układamy w szerokiej salaterce . Dobrze wygląda w przezroczystej. Jajka obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Pierwsza warstwa
W kuchennym oknie EwyPyszne 3 warstwowe babeczki z ciasta francuskiego. Ja zrobiłam je z masą bakaliową na bazie miodu. Oczywiście do tego typu babeczek można użyć dowolnych mas, dżemów czy powideł. Zapraszam i smacznego. SKŁADNIKI: 400 g ciasta francuskiego 1 sloiczek ok 200 ml masy bakaliowej lub dowolnej masy do wypieków 3 łyżeczki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie lekko rozwałkowuję
Gotowanie Patkidawno nie robiłam sałatki, że czas nadrobić zaległości. Przygotowałam jedną z moich ulubionych sałatek śledziowych - szubę. Pewnie też ją znacie i robicie.;) Sałatka warstwowa, nie tylko ładnie się prezentuje, ale i świetnie smakuje. Na blogu w zakładce Sałatki znajdziecie inne przepisy i pomysły na sałatki z mięsem, jarzynowe, śledziowe, z rybą itp. Polecam i życzę smacznego Składniki 4 płaty śledziowe
O kuchni z uczuciemNasza rodzina kocha szarlotki! Przerobiliśmy je już w wielu konfiguracjach: szarlotka tradycyjna , szarlotka francuska , szarlotka z pigwą , szarlotka sypana , szarlotka tatrzańska , szarlotka z płatkami kukurydzianymi , a nawet szarlotka warstwowa . Cały czas szukam inspiracji i tak trafiłam na tę. Spodobało mi się dodanie serka waniliowego i jabłek w połówkach. Ciasto jest bardzo delikatne - niemal rozpływa się w ustach, warstwa jabłek
Mania WypiekaniaWarstwowa sałatka pełna różnorodnych smaków...z selerem naciowym, awokado, jabłkiem, serem pleśniowym oraz dodatkiem orzechów włoskich i granatu. Połączenie genialne! Prawdziwa eksplozja smaku dla kubków smakowych. Szybka w wykonanie a efekt zachwytu gwarantowany 😉 Idealna na każdą okazję, jak i bez okazji - do pracy, do szkoły, na kolację czy drugie śniadanie. Zaliczam ją do grona moich najlepszych sałatek. Polecam
Kuchnia MagdaLenyobrać, oddzielić osobno żółtka i osobno białka, każde zetrzeć na tarce do dwóch misek. Dymkę umyć posiekać, ser zetrzeć na tarce jarzynowej, tuńczyka osączyć z zalewy rozdrobnić. Sałatkę układać warstwowo w szklanych pucharkach wg kolejności: - Starte białka - Ser żółty - Tuńczyk - Grubsza warstwa majonezu - Zmrożone starte masło - Część pokrojonej dymki - Żółtka - Reszta pokrojonej dymki Tak przygotowaną sałatkę wstawić od razu
Wanilia i Kardamonbardzo znana przez wszystkich. Jeśli nie robiliście tej sałatki w swoim domu to zapewne próbowaliście jej na jakimś przyjęciu. Salatka gyros zyskała ooogromną popularność w Polsce. Możemy ją przygotować warstwowo lub wymieszaną, która wersja bardziej Wam odpowiada? Dla mnie szczerze powiedziawszy to nie ma znaczenia. Jednak ogromne znaczenie ma skład sałatki i jej smak. Moja ulubiona wersja sałatki gyros jest
kulinarne odsłony patizawarta w nazwie bierze się ze sposobu wykonywania, a w zasadzie z jego rezultatu. Miksując wszystkie składniki ze sobą i wylewając całość na blaszkę, otrzymujemy po upieczeniu ciasto warstwowe. Cięższa część opada na dno, tworząc pewnego rodzaju warstwę budyniową, a na górze zapieka się lekki, puchowy biszkopt. Podobno mogą wyjść nawet trzy warstwy. Ciasto smakuje bardzo dobrze przy minimalnym nakładzie
Smaki Na TalerzuLazania, danie rodem z Włoch, przygotowane na bazie makaronu o tej samej nazwie. Szerokie, prostokatne płaty makaronu przełożone warstwowo farszem i zapieczone pod sosem beszamelowym. Zawsze podawane na gorąco. Dla mnie po prostu pyszna zapiekanka. Prezentuje się o niebo lepiej niż tradycyjny makaron wymieszany z podobnymi składnikami i smakuje wykwintniej. Zapraszam dzisiaj na fusion kuchni włoskiej i polskiej, ponieważ farsz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!można zastąpić ją naturalnym jogurtem. Taką właśnie podałem mojemu synowi i orzekł, że jest lepsza. No cóż, sprawdźcie sami. Możecie też spotkać wiele wersji, gdzie układa się ten deser warstwowo, jak trifle. Nie myślę, by zwykły i niezdesperowany Szkot zawracał sobie tym głowę - najpewniej wrzuciłby wszystkie składniki i wymieszał "jak leci" ;) Składniki: 200 ml śmietanki kremówki (najlepiej ponad
zadanie-gotowaniekostkę. Brokuły rozdzielamy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru- gotujemy al dente. Ugotowane brokuły przelewamy zimną wodą by nie straciły koloru. W naczyniu układamy warstwowo : - ser pleśniowy - suszone pomidory - pierś z kurczaka - brokuły Wkładamy do lodówki, przed podaniem polewamy zimnym sosem czosnkowym
Garnkowe fanaberiebędziemy wsypywać sól Sposób przygotowania kolorowej soli. Dziecko pocierając kredą, kulając ją w różne strony po rozsypanej soli, sprawia że sól przyjmuje stopniowo kolor ścieranej kredy. Zabarwioną sól można warstwowo wsypać do butelki, lub słoiczków tworząc dekoracje. Kolorowa sól może być również podstawą wielu prac plastycznych. Polecam Wam również przepis na kolorowy ryż
Pani domowazaszalej :) Inna opcja wykonania - możesz też na przykład nałożyć na siebie oba kolory ciasta (wtedy zrób odrobinę bardziej klejące-ciut mniej mąki) i powycinać oponki, które będą dwukolorowe, ale warstwowo. Ja tak zrobiłam w TYM PRZEPISIE NA FAWORKI . Mała uwaga - podaję samo określenie "mąka pszenna", bo nie wiem jaki typ ma mąka, którą mam z młyna ze zmielenia własnej
Kolorowy Przepisownikgyros – sałatka smakuje zupełnie jak nadzienie gyrosa – idealna przekąska na talerzu. Można też potraktować ją jako nadzienie do pity lub tortilli – i wtedy smakuje wyśmienicie. Zazwyczaj sałatkę robi się warstwową, jednak jeżeli wolicie można ją od razu wymieszać. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 przyprawa Gyros 1 średnia kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy konserwowej 7 ogórków konserwowych 2 łyżki oleju
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne