warstwowa - 2236 przepisów (strona:72/150)

Warstwowa sałatka śledziowa 177

Idealna na imprezki i święta - warstwowa sałatka śledziowa. Najlepiej podać ją w niskim i szerokim naczyniu, aby warstwy nie były wysokie. Wówczas łatwo nabierzemy porcję, składającą się ze wszystkich warstw.  Dla zaprezentowania przekroju sałatki, do zdjęcia użyłam niewielkich szklaneczek.   Składniki: 4 filety śledziowe w oleju (250 g) 2 ziemniaki 2 marchewki 3 jajka średnia czerwona cebula kilka łyżek

Smak mojego domu
Kostka piernikowa 143

Smakowite warstwowe ciasto z piernikową nutą, pysznym budyniem malinowym i kremem śmietanowym. Nie tylko pysznie smakuje ale i efektownie wygląda, może upieczecie na święta?  Ciasto piernikowe: 450 g mąki 220 g margaryny 3 łyżki miodu sztucznego 1,5 łyżeczki sody 3 łyżki kwaśnej śmietany 150 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka przyprawy do piernika Z podanych składników zagniatamy ciasto

Cynamonowe szczęście
Tatar ze śledzia 1070

świątecznych stołach pojawiają się różnego rodzaju potrawy z ryb. Ja polecam Wam zrobić tatar ze śledzi. Jednak by ładnie to wyglądało zróbcie go warstwowo. Wymieszane składniki już tak ładnie się nie prezentują. Chociaż w obu propozycjach smakują tak samo. Mój tatar przygotowany z płatów marynowanych bo niestety, ale nie lubimy matiasów. Składniki: 2 większe płaty marynowane 4 ogórki konserwowe

Ala piecze i gotuje
Sałatka z tuńczykiem, fasolką i ryżem 148

Kolejna propozycja przepysznej sałatki, która oczywiście idealnie będzie pasowała również na święta. Przyznam się, że sałatkom nie umiem zrobić ładnych zdjęć,😕 bo nie lubię robić warstwowych, a jak są już przemieszane to "wow" artystycznego nie ma.😏 No, ale mam nadzieję, że wybaczycie mi wygląd, a będzie zachwycać się smakiem tak samo, jak my.😎 Ogólnie przez najbliższe dni będę się

Zdrowie i pysznie na talerzu
tatar ze śledzia na szybko 109

śledziowe odsączamy z zalewy, również kroimy w kosteczkę, oprószamy grubo zmielonym pieprzem. Ogórki oraz grzybki, odsączamy, kroimy w kosteczkę (nie mieszamy). Na talerzykach przy pomocy obręczy do przystawek układamy warstwowo: śledzie, ogórki, cebulę, grzybki. Usuwamy obręcz. Posypujemy dodatkowo posiekaną cebulką, świeżo zmielonym pieprzem. Dekorujemy natka pietruszki lub koperkiem

Domowy Smak Jedzenia
Ryba po grecku 112

wyszedł za rzadki, gotujcie całość bez przykrycia, do zredukowania płynu. Rybę układamy w naczyniu i na nią nakładamy warzywa (po wyciągnięciu liścia i ziela angielskiego), można to również zrobić warstwowo: ryba, warzywa, ryba, warzywa (tak jak u mnie), przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na parę godzin

Kardamonovy
Mini sałatka z tuńczykiem i jajkiem przepiórczym w serowej skorupce 160

Kolejna przekąska, która sprawdzi się na Święta lub Sylwestra. Tym razem bardziej elegancka. Warstwowe mini sałatki z tuńczykiem, kukurydzą, natką pietruszki i serem, udekorowane przepiórczymi jajeczkami w serowej panierce. Ciekawie się prezentują i są pyszne. Jeśli szukacie pomysłu na przekąski lub przystawki zapraszam do zapoznania się z innymi moimi propozycjami Składniki (na około 8 porcji) : 2 puszki tuńczyka

Oryginalny smak
Ryba po grecku 189

solą i cukrem.  Zalewa powinna mieć teraz dosyć wyraziste smaki ponieważ ryba część tych smaków przejmie w efekcie czego smak będzie łagodniejszy. Tak przygotowanym sosem przelewamy rybę którą warstwowo układamy w wazie kończąc układanie warstwą sosu z warzywami. 48 godzin to wg mnie dobry czas aby smaki się wzajemnie przegryzły.  Ryba po grecku jest daniem które można podawać

Mechanik w kuchni
Boczniaki po kaszubsku / Tomato oyster mushrooms with raisins 236

cebula zmięknie i się delikatnie skarmelizuje. Dodaj koncentrat pomidorowy, ocet i dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i duś kolejne 5 minut aż sos zgęstnieje. W większym słoju układaj warstwowo boczniaki na przemian z sosem i włóż do lodówki na 24 godziny aby się “przegryzły” Podawaj z ulubionym chlebkiem. Smacznego! English version Tomato oyster mushrooms with raisins

karmelowy
Sałatka warstwowa - dietetyczna 509

posolić i wymieszać. Żółtka przełożyć do miseczki i rozetrzeć wraz z jogurtem oraz solą i pieprzem. Szynkę bardzo drobno pokroić. Brokuła drobno posiekać. Na talerz położyć ring, sałatkę ułożyć warstwowo lekko dociskając poszczególne warstwy (od spodu: pieczarki, białka, szynka, brokuł i żółtka). Przed podaniem udekorować kiełkami.  Pomysł STĄD Wygląd sałatki po wymieszaniu wszystkich składników

Ugotować
Śledzik wigilijny z imbirem i oliwkami 165

kroimy w kosteczkę. Pomidor sparzamy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kosteczkę. Oliwki czarne kroimy w krążki . Przygotowujemy 4 kieliszki do wina i wkładamy warstwowo cebula, śledź,ogórek,pomidor jajka,śledź i oliwki. Każdą warstwę doprawiamy pieprzem i imbirem po szczypcie

Różowa kuchnia
Deser warstwowy, że Łooo... 111

Zapraszam dzisiaj na pyszny, delikatny deser warstwowy z dżemem truskawkowym Łowicz. Deser jest bardzo prosty do zrobienia a przy tym niezwykle efektowny. Polecam #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Składniki: 4 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz 125 g ricotty 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki gorącej wody kilka małych ciasteczek biszkoptowych 100 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru posypka cukrowa do dekoracji Przygotowanie

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sałatki na Święta - zestawienie 199

camembert 9.  Sałatka kebab - gyros 10.  Sałatka z makaronem ryżowym i wędzonym kurczakiem  11.  Sałatka z wędzonym kurczakiem  12. Sałatka król imprezy 13. Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym

kruche babeczki
Ryba z brzoskwiniami 197

Smażyć około 3-5 minut następnie dolać sok z brzoskwiń. Całość zagotować, dodać keczup, koncentrat i suszone oregano. Doprawić do smaku w razie potrzeby. Rybę ułożyć w naczyniu i warstwowo zalać gorącą zalewą. Odstawić do przestudzenia i przegryzienia się smaków najlepiej w chłodne miejsce. Najsmaczniejsza na drugi, trzeci dzień. Ryba z brzoskwiniami By Published: Total time: Calories per serving

Pieguskowa Kuchnia
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci) 1168

boki naszego trójkąta „owijamy” wokół palca i sklejamy razem. Uszka możemy zamrozić od razu po przygotowaniu. Układamy je w zamrażalniku na papierze do pieczenia. Możemy je układać warstwowo, przekładając każdą warstwę papierem, by uszka się nie posklejały ze sobą. Gdy zamarzną można je przełożyć do pojemnika. Zamrożone uszka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i mieszamy, by nie przywarły

Dieta bez mleka