mielonego z łopatki 1 kartonik pomidorów krojonych z bazylią i oregano Pudliszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki 3 łyżki kukurydzy z puszki 1 cebula mniejsza 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól pieprz papryka słodka pieprz ziołowy majeranek Sos beszamelowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła 1,5 szk mleka sól pieprz gałka(...)mięsa wlać pomidory z kartonika, dodać przecier pomidorowy, ketchup, odsączoną kukurydzę,sól, pieprz, paprykę słodką, pieprz ziołowy oraz roztarty w dłoniach majeranek. Całość wymieszać i podsmażyć około 10 - 15 min do częściowego odparowania płynów.Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wykładać warstwami - makaron, mięso, sos, kończymy makaronem.Na górę zetrzeć na tarce na dużych oczkach
Ala piecze i gotujeprzyprawy. Dusić jeszcze około godziny. Często mieszać, w razie potrzeby podlewać wodą. Wlać około 1/2 litra wody, doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Mąkę rozprowadzić w szklance zimnej wody, zagęścić sos. Doprawić do smaku. Sos ma być mocno przyprawiony. Gotowy sos wymieszać z kapustą, Chwilę przesmażyć
Praktyczna plproducentów. Pierwszy sos jaki mi naprawdę smakował. I nie koloryzuję tu nic. Troszkę sosu zostawiłam, bo mam plan :) Ale co przygotuję - zobaczycie jutro ! Skład sosu: pomidory 40%, cebula 5%, papryka chili, woda, koncentrat pomidorowy 10%, cukier, skrobia, sól, olej roślinny, ocet spirytusowy, mieszanka przypraw
kolorowotorcikowowarto poczekać te 3 godzinki. Sos czosnkowy na zdjęciu jest po prawej stronie, z lewej jest sos z curry. Smacznego. Sos czosnkowy świetnie pasuje przykładowo do : Kalafior w cieście pomidorowym
Mechanik w kuchnioliwę na patelni, dodaję cebulę, paprykę, przesmażam. Wrzucam czosnek i smażę 15 sekund, na samym końcu wrzucając pomidory. Całość smażę 2 minuty. Dodaję koncentrat pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę. Wlewam wino, zagotowuję. Redukuję sos o połowę na większym ogniu przez ok. 3 minuty. Na patelnię z warzywami wsypuję ryż, przesmażam lekko ok. 2 minuty, dodaję bulion, ale porcjami. Mieszam
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 1 kg filetów ryby 1 cebula (preferuję czerwoną) 1 słoik papryki konserwowej (ewentualnie 1 - 2 świeże) 1 puszka brzoskwiń 2 łyżeczki przecieru lub 1/3szklanki soku pomidorowego sól, pieprz do smaku mąka, jajko,bułka (do panierki) oliwa z oliwek W wersji dieteczynej, rybkę należy delikatnie doprawić solą i pieprzem, w naczyniu żaroodpornym posmarowanym łyżką oliwy z oliwek, piec(...)dosłownie 3 minuty), podlać sokiem z brzoskwiń (wszystko co jest w puszce). Dodajemy brzoskwinię pokrojoną w plastry, przecier lub sok pomidorowy do smaku, pieprz i jeszcze kilka minut dusimy. Całość przełożyć do naczynia – sos – ryba - sos i odstawić do ostygnięcia. Podawać na zimno
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapyszny co tradycyjny :)Składniki: mała główka białej kapusty 0,5kg kapusty kiszonej 2-3 filety z kurczaka kawałek kiełbasy słoiczek przecieru pomidorowego (200g) łyżeczka kminku pół łyżeczki majeranku papryka słodka 2 liście laurowe, ziele angielskie 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman pieprz, sól Przygotowanie:Biała kapustę szatkujemy i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Najlepiej w dużym garnku. W osobnym garnku(...)kiszoną kapustę (nie płuczemy jej). Mięso i kiełbasę kroimy w kostkę. Posypujemy słodką papryką i polewamy sosem sojowym. Dusimy razem do miękkości. Z białej kapusty odlewamy wodę a następnie dodajemy do niej kiszoną kapustę, mięso z kiełbasą, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy razem do miękkości kapusty i przeniknięcia się smaków. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąCzas przygotowania: 30 minutSkładniki (4 porcje): 700g piersi kurczaka marynata: łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 roztarte ząbki czosnku 1 starta mała cebula sól i świeżo zmielony pieprz sos jogurtowy: 250ml jogurtu greckiego 1 duży ząbek czosnku 1 świeży ogórek Wykonanie:Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm
Gorący kąsekCzas przygotowania: 30 minutSkładniki (4 porcje): 700g piersi kurczaka marynata: łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 roztarte ząbki czosnku 1 starta mała cebula sól i świeżo zmielony pieprz sos jogurtowy: 250ml jogurtu greckiego 1 duży ząbek czosnku 1 świeży ogórek Wykonanie:Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm
Gorący kąsekkostka wołowa · 3 łyżki przecieru pomidorowego lub ewentualnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego · 50 ml śmietany 18% · ewentualnie 1 łyżka mąki (jeśli sos będzie za rzadki) · czerwona papryki w proszku · zioła
Mania Gotowaniapodlewając sosem z pieczenia lub bulionem. Przygotowujemy sos: grzyby zalewamy niewielką ilością zimnej wody i po namoczeniu gotujemy. Odcedzamy i kroimy w paseczki. Ogórki oraz wędzonkę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy wraz z wędzonką aż do zeszklenia na łyżeczce oleju, dodajemy grzyby i ogórki mieszamy z koncentratem pomidorowym. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy(...)minut. W połowie gotowania dodajemy cebulę , ogórka, szynkę, grzyby, a także przyprawy (pieprz grubo mielimy lub rozgniatamy). Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Karkówkę podajemy z ziemniakami i sosem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.plpolecam, bo pracy przy nich niewiele a efekt zaskoczy najbardziej wybredne podniebienia. Zawsze to jakaś odmiana dla wielbicieli ziemniaków. U nas były z sosem pieczarkowym ale można podawać je również z dowolnym innym, np.: pieczeniowym, pomidorowym, koperkowym lub czosnkowym. Pomysł zaczerpnięty od Margarytki, z moimi małymi modyfikacjami. Składniki na ok.10 sztuk:-750g ugotowanych ziemniaków (najlepiej mączystych)- 2 jajka(...)musi się dobrze formować, łatwo sklejać. Uformowane kotlety smażymy po kilka minut z każdej strony, na małej ilości oleju kokosowego lub oliwy, do ładnego zrumienienia.Podajemy z ulubionymi dodatkami. Mój sos pieczarkowy był banalnie prosty ale zarazem bardzo smaczny. Pieczarki pokrojone w cienkie plastry (były super białe, jędrne i małe, nic nie ściemniały) podsmażyłam na małej ilości bezzapachowego oleju kokosowego, doprawiłam
Smaczne ZdroweSałatka : 4 liście kapusty pekińskiej 1 średni pomidor 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1/2 czerwonej cebuli 2 średnie pieczarki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka jogurtu naturalnego pieprz zioła do sałatek (my używamy Kamis) Ryż : 1 szklanka ryżu Basmati 1 średnia marchewka 1/2 łyżeczki imbiru (sypkiego) Papryki myjemy(...)Sałatka jest niemal gotowa :) Możemy ją polać oliwą i posypać pieprzem, ale my proponujemy sos, który nada sałatce fajny smaczek :) Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, ocet balsamiczny, pół łyżeczki koncentratu pomidorowego i łyżkę jogurtu naturalnego. Pieprz i zioła do sałatek dodajemy na końcu. Teraz wszystko musimy wyrobić na gładką emulsję. Najlepiej
vegetanienich opiszę osobno, zarówno składniki jak i przygotowanie. PIERŚ Z KURCZAKA – weganie i wegetarianie zamykają oczy filet z kurczaka łyżka miodu dwie łyżki sosy sojowego sok z jednej cytryny 3 ząbki czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki słodkiej papryki olej Dzień przed obiadem właściwym filety lekko solimy i oprószamy pieprzem. W misce w której będziemy je marynować mieszamy wszystkie składniki(...)pietruszka pół selera korzeniowego dwie gałązki selera naciowego jedna cebula ząbek czosnku mały kawałek dyni liść laurowy dwa ziarenka ziela angielskiego gruby plaster cytryny sól, pieprz olej 3 łyżki sosu sojowego Soczewice płuczemy pod bieżącą wodą, na sicie. Wsadzamy do gara w którym będziemy gotować. Zalewamy wodą. Na szklankę soczewicy 2-3 szklanki wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie
ladykitchenpieprz do smakuPierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć kurczaka. Dodać koncentrat pomidorowy, posiekaną bazylię, doprawić do smaku. Wszystko razem dusić aż mięsko będzie miękkie, potem dodać śmietankę. Dusić jeszcze chwile aż sos odparuje i zgęstnieje. Makaron ugotować, odcedzić, dodać do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać
Monia miesza i gotuje