Po wykorzystaniu soczewicy do kotlecików wegetariańskich zostało mi jej jeszcze trochę. Postanowiłam wykorzystać ją do dania, które chciałam zrobić od dawna: soczewicy w sosie curry. Przepis
Pasja Smakuprzypadku jako składnik do sosu. To niezbyt wymagające umiejętności kulinarnych mięso, ale daje jednocześnie nieograniczone możliwości. Lubię ja i moi domownicy. SKŁADNIKI NA 3 OSOBY: _____________________ 3 pojedyncze filety z kurczaka 1 mała cebula 1/2 czerwonej marynowanej papryki 1/2 małej marchewki 2 plastry ananasa ( u mnie z puszki) 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 3 czubate łyżki pędów bambusa
Gosia gotujekilku minutach dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pół czerwonej papryki skrojonej w kostkę oraz posiekaną garść świeżej mięty.Zalewamy gorącą wodą mięso a także dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ok. 40 minut na wysokim ogniu (7/9 na naszej kuchence indukcyjnej).Niezbędne jest "nadzorowanie" mięsa i przewracanie, przewracanie.Nie wylewajmy sosu jaki powstanie przy gotowaniu mięsa
Smaki Brazyliispecjalne gatunki papryki chili – poblano i mulato, które tworzą unikalny smaku tego dania. Papryki są bardzo trudno dostępne w Polsce, dlatego musiałam nieco zmodyfikować przepis. Kurczak w sosie mole Składniki: 2 filety z kurczaka ok. 150 ml wody 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 łodygi selera naciowego świeża kolendra (opcjonalnie) 2-3 łyżki ziaren sezamu (uprażonych(...)patelni) 2 papryczki chili 1 papryczka habanero (opcjonalnie, jeśli ją używamy zrezygnujmy z 1 papryczki chili) 1-2 łyżki oleju 1/2 puszki krojonych pomidorów 150 ml przecieru pomidorowego ¼ szklanki rodzynek 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu sól, pieprz szczypta nasion kolendry 2-3 goździki ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 60 g gorzkiej
Mania Gotowaniałyżki koncentratu pomidorowego 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½ limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki zielnej lub czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło
Mania GotowaniaMożna nawet pokusić się na zrobienie jego większej ilości, przełożenie do słoiczków i zapasteryzowanie. A potem, kiedy na zrobienie obiadu nie będzie zbyt dużo czasu, otwieramy słoik i podgrzewamy sos. Usmażenie kurczaka to już kwestia kilkunastu minut.Kurczak:2 średnie pojedyncze piersi z kurczaka,2 jajka,pół szklanki mleka,mąka pszenna,sól, ok. 2 czubate łyżeczki mielonego imbiru,olej do smażenia(...)duża puszka ananasa w syropie,3 średnie marchewki, 1/2 małej papryki pomarańczowej,1/2 małej papryki czerwonej,średnia cebula,4-5 łyżek oleju,pół szklanki gęstego soku pomidorowego,sól do smaku,mielony imbir - do smaku (ja dodałam około 2 łyżeczek),pół łyżeczki słodkiej papryki,szczypta ostrej papryki,ok. 1 łyżeczka octu ryżowego (można ewentualnie
Codzienna kuchnia niecodziennałyżkę ekstraktu pomidorowego, skrojoną w kostkę paprykę czerwoną lub zieloną oraz garść świeżej mięty. Aby mięso nie przywierało, dodajemy również gorącej wody tak aby zakryła ona mięso. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy mięso przez ok 50 minut na normalnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i dodając gorącej wody jeśli konieczne. Próbujemy również sosu, jeśli
Smaki Brazyliilodówce coś mamy np. paprykę, kukurydzę coś zielonego np. tym razem roszponkę u mnie zawsze też można znaleźć pierś z kurczaka :)Połączenie podpłomyka z warzywami plus do tego sos pychota! Cudowna alternatywa dla "fast food"SKŁADNIKI: czas przygotowania ok 40 minpodpłomyk : ok 10szt - 400 g mąki pszennej- 225 g wody ciepłej- sól 2 szczyptyfarsz:(z tej porcji przygotowałam(...)łyżeczkę)- oliwa 1 łyżkę - pierś z kurczaka połowę- oliwę do smażenia- gałązkę rozmarynu- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku- przyprawę pomidor z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczkęsos paprykowo-pomidorowy- paprykę czerwoną 1 szt- pół strączka papryki chili - ząbek czosnku- małą puszkę pomidorów bez skórki- oliwę 1/3 szklanki- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
Basia w kuchnisłodko-ostrym sosie z dodatkiem rodzynek jest naprawdę smaczny. I co najważniejsze można (a nawet trzeba!) zrobić go kilka dni wcześniej więc w Święta mamy o tyle pracy mniej:) Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 4 łyżki oleju 3 cebule 1/2 szklanki rodzynek 1 łyżka octu 60 g ketchupu pikantnego 60 g koncentratu pomidorowego liście laurowe ziele
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasłoiczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu majeranek, oregano, bazylia, proszkowana papryka słodka, pieprz 0,5 szkl. wody margaryna do smażenia Sposób Mięso mielone podsmażyć na margarynie razem z przyprawami, cebulą pokrojoną w kosteczkę i roztartym czosnkiem. Następnie dodać koncentrat, ketchup, wodę, groszek oraz potarty na tarce o dużych oczkach żółty ser, który zagęści nam cały sos. W osolonej wodzie
Kuchenne aromatydań bardzo ostrych, jednak poziom pikanterii zawsze można dostosować do swoich upodobań. Po raz pierwszy przyrządzałam również, chyba najbardziej znany sos pochodzenie maksykańskiego - guacamole. Jest to gęsty sos podawany na zimno, przygotowywany z dojrzałych awokado, z dodatkiem różnorodnych dodatków: soku z cytryny, kolendry, cebuli, papryczki chili, pomidorów, przypraw itp. Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Salsa wyszła(...)mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula papryczki jalapeno w zalewie (do kupienia w Lidlu) 150 g czerwonej fasoli 200 g kukurydzy ½ papryki 1 ząbek czosnku 1 pomidor 150 ml przecieru pomidorowego 1 papryczki chilli 2 łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu Cayenne 4-5 dobrze rozgniecionych goździków ½ łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej (ja użyłam przyprawy „Salsa de Yucatan
Mania Gotowaniasos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy jeszcze łyżkę kukurydzy i szczypiorek. Wszystko razem mieszamy i gotowe :)Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem ok. 10 min. Hummus: 1 puszka ciecierzycy 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki wody mineralnej 1/2 limonki 5-6 łyżek sezamu 1/2 łyżeczki koncentraty pomidorowego
vegetanieprzecieru pomidorowego 1 l wody wegeta susz warzywny 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać płatki ryżowe, kapustę,cebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem
Moje domowe kucharzeniemączna". pół dyni piżmowej 2 jaja ok 30 gram tartego parmezanu 3-4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej papryczka chili ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego kaszka kukurydziana do obtaczania Dynię pieczemy ok 40 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy, obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Odstawiamy aby wystygła. Do zimnej dyni wbijamy jaja, dodajemy(...)pozostałe składniki. Wyrabiamy krótko masę. Formujemy nuggetsy, obtaczamy w kaszce kukurydzianej, układamy na papier do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach ok 25 minut. Do maczania w sosach ulubionych
AZgotuj!sosem bolognese :-) Dla nas, jak i pewnie dla wielu, to najbardziej kultowe domowe danie, dlatego nasza "domowa stołówka" przewiduje je w swoim menu regularnie - zawsze z dokładką, a nawet wylizaniem talerzy :) Składniki:500 g makaronu spaghetti,70 dag mięsa wieprzowego mielonego,3 cebule,3 ząbki czosnku,2 puszki pomidorów z puszki (w sezonie używam świeżych),2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Delicious Titbits