w sosie pomidorowym - 1000 przepisów (strona:43/67)

Gulasz 169

koncentratu pomidorowego koperek Mięso pokroić w kostkę , obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni .Przełożyć do garnka , dodać  cebulę, marchewkę, wodę , koncentrat pomidorowy, przyprawy i gotować do miękkości.Pod koniec w razie potrzeby można zagęścić sosem

Moje domowe kucharzenie
Dip pomidorowo-jogurtowy 243

przede wszystkim jako sos, w którym możemy "maczać"  mięsa, chleb, warzywa, krakersy.... często używany jest do przekąsek I przystawek. Jest sosem do wszystkiego :)- ograniczyć nas  tu może, tylko nasza wyobraznia :) Dzisiaj proponuję dip pomidorowy , ktory użyłam jako dodatek do pilaw z mięsa mielonego.Zaczynamy:  Składniki:2-3 łyżki jogurtu greckiego2-3 łyżki majonezu1 łyżka koncentratu pomidorowego1 łyżka ketchup1

Smaki Edyty
Zawijańce z salami 134

mąką. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować w kształcie koła. Wykroić 8 trójkątów. Nadzienie : * opakowanie salami * pół słoiczka przecieru pomidorowego  * łyżeczka oliwy z oliwek  * łyżeczka ulubionych suszonych ziół Przygotowanie : Każdy trójkąt posmarować sosem przygotowanym z przecieru, oliwy oraz ziół. Ułożyć po 2-3 plasterki salami. Zawijać rogaliki.Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem ze śmietaną. Posypać

Magiczne Życie Marty
VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - wspomnienia. 205

koziołkami", tak jak rok temu, pokazywała jak robić pierogi. fot.: Karmel-itka. Powiat Rokietnica częstował ziemniaczkami zapiekanymi z serem i boczkiem, podanymi z sosem jogurtowo-ziołowym. fot.: Karmel-itka. Międzychód proponował pyszną i gorącą pomidorową. fot.:Karmel-itka Spróbowałam wielu, wieeelu pysznych rzeczy! Sery z Ranczo Frontiera, konfitury z Gryszczeniówki, wspaniałe pasty z Bułgarii - bakłażanową i paprykową,aromatyczne

W kuchni Karmel-itki
Kuskus- szybki obiad ;) 417

szklanki kaszy kuskus 3-4 szt średnich ogórków kiszonych 1 papryka czerwona pół puszki kukurydzy 1 cebula 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego połówka piersi z kurczaka przyprawa kebab-gyros bazylia oregano pieprz ziołowy sos sojowy curry Wykonanie:Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą około 5cm powyżej poziomu kaszy, odstawiamy. Po 5 minutach kasza powinna "wypić wodę". Kurczaka myjemy, kroimy

Czerwona Porzeczka
Lasagne z mięsem / Lazania 281

cebula – 2 szt* czosnek – 4 ząbki* pieczarki – ok. 300 g* sól , pieprz , chili , papryka* przecier pomidorowy – 4 łyżki* olej – 100 mlDODATKOWO :*makaron lasagne – ok. 300 g* ser żółty – ok. 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :SOS :Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku.Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy

Ostra na Słodko
Faszerowane małe kalmary 198

białe lub czerwone, może być porto) 1/2 szklanki ryżu (najlepiej długoziarnistego) 1 łyżka pasty pomidorowej 2 - 3 łyżki  natki pietruszki, posiekanej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2-3 ząbki czosnku, posiekanego 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana 1/2 szklanki wody na sos 2 pomidory (ok 400 g) - drobno pokrojone ( może być puszka) 1/3  - 1/2 szklanki wina(...)pastą pomidorową. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać  cebulę, czosnek i połowę pociętych macek, smażyć na średnim ogniu.  Kiedy cebula i czosnek zmiękną, dodać wino z pastą pomidorową, natkę pietruszki i chwilę  gotować do lekkiego zgęstnienia. Dodać ryż, posolić, popieprzyć, można wlać trochę wody jeżeli całość wydaje nam się za sucha, gotować pod przykryciem parę minut

Stare Gary
Pomidorowa z ryżem pełnoziarnistym i świeżym oregano 175

słoiczek koncentratu pomidorowego (190g) torebka ryżu pełnoziarnistego (u mnie Kupiec) kilka gałązek świeżego oregano 1 łyżeczka cukru przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól ewentualnie śmietana do zabielenia opcjonalnie kilka kropli sosu Tabasco Przygotowanie:Skrzydełka dokładnie umyć i zalać około 2 litrami wody. Gotować do momentu aż na górze przestanie zbierać się szumowina, którą oczywiście należy zebrać przed dodaniem warzyw ;) Warzywa obrać(...)chochelki bulionu do małego garnuszka, mieszamy z przecierem pomidorowym, dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie tak rozrobiony przecier wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą i dodajemy posiekane oregano.  Jeśli ktoś lubi może zabielić zupę zahartowaną śmietaną.Dla podkreślenia charakteru zupy można dodać kilka kropli sosu Tabasco, zwłaszcza jeśli ktoś lubi pikantne smaki :) Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Egipska shoarma drobiowa 272

Dzisiaj zapraszam na klasyczne danie kuchni arabskiej - shoarmę drobiową. Mięso z kurczaka użyte do tego przepisu można zastąpić jagnięciną, wołowiną lub indykiem. Mięso podałem z sosem paprykowym i sosem czosnkowym oraz frytkami i sałatką z białej kapusty. Wyszło pysznie. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 goździków, 4 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry(...)soku z cytryny, 6 ząbków czosnku, 2 czerwonych papryk, 1 bakłażana, 3 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 cebul, 2 łyżek octu winnego białego, 500 gram białej kapusty, 1 marchewki, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 500 gram frytek. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosów oraz sałatki, które potrzebują nieco czasu, aby nabrać należytego smaku. Bakłażana, 2 czerwone papryki

Wyprawy kulinarne
Konserwa rybna domowa 190

dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.   Przyprawiamy pieprzem ziołowym i naturalnym.Dodajemy do smaku sól lub warzywko oraz cukier.Sos pomidorowy musi mieć zdecydowany smak.   W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę marchewki i zalewamy ją sosem.   Układamy warstwę ryby,następnie powtarzamy warstwę marchwi, sosu i ryby i tak do wyczerpania składników.Na wierzchu musi znaleźć się marchew

Maminek kulinarny
Moja ulubiona lazania 271

nieubłaganie zbliża się już ku końcowi, postanowiłam wreszcie słowa dotrzymać. Lazania z tego przepisu jest wyjątkowa i nietuzinkowa, a już na pewno nie jest zwyczajna. Tradycyjną lazanię pomidorową też lubię, ale ta... Tą po prostu uwielbiam. Przepis na nią powstał jakiś czas temu i szczerze mówiąc było to danie pod tytułem: mam w lodówce szpinak, pieczarki i suszone pomidory(...)świeżego szpinaku ok. 12 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 100 g topionego serka śmietankowego 100 g dobrego koncentratu lub przecieru pomidorowego 1 łyżka masła przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, suszony tymianek Do tymiankowego sosu beszamelowego: 4 czubate łyżki masła (ok. 70-80 g) 4 czubate łyżki mąki ok. 600 ml mleka przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, dużo suszonego

Ratunku obiad
Wigilijna kapusta z grzybami doprawiona powidłami śliwkowymi 189

potrawy. Powidła śliwkowe robione były w historycznych czasach i wykorzystywane jako przyprawa. Nacierano nimi ( tak jak i miodem) mięso do pieczenia, zaprawiano sosy. W starych przepisach na bigos nie uświadczy się modnego tak obecnie dodatku koncentratu pomidorowego- za to są powidła śliwkowe. Tak samo wigilijna kapusta z grzybami zyskuje na smaku jeśli dodamy do niej odrobinę powideł.  Wigilijną kapustę doprawiam

Buniabaje w kuchni
Brak tytułu 247

czwartek - ale nic mi innego do głowy nie przyszło.. Taka pomidorowa na szybko. POMIDOROWA ZUPA - przepis 1,5 l wody 2 kostki rosołowe marchew - starta na tarce ( szybciej się ugotuje ) kawałek selera - te starty cebulka liście laurowe szklanka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki koncentratu 1 łyżka śmietany Sól, pieprz do smaku. Makaron Wielicki - wstążka Wodę zagotować(...)nawet po bardzo długim czasie gotowania zachowuje swój kształt, jednocześnie przyrasta prawie 400%. Nie zawiera konserwantów i barwników. Polecany do: - zup - sosów - zapiekanek warzywnych, mięsnych, serowych - potraw mięsnych. Opakowanie: 250 g Makaron bardzo smaczny, idealnie pasuje do zupy pomidorowej, Nie klei się, nie zniekształca, nie rozgotowuje. Smaczny i zdrowy makaron, bez konserwantów i sztucznych barwników. Jak domowy - polecam - spróbujcie

kolorowotorcikowo
Zapiekanka śródziemnomorska z warzyw i makaronu 173

Bułgarzy używają nawet na pizzy (pycha!). A część warzyw usmażyłem na szafranowym maśle, dzięki któremu uzyskałem bajecznie kolory i doprawiłem ziołami prowansalskimi. Na sam koniec postanowiłem użyć sosu paprykowego rodem z Węgier, który nadaje daniu pikanterii. To wszystko tworzy kompozycję doskonałą. W poszukiwaniu dań fusion wcale nie trzeba opuszczać Europy. Jest międzynarodowo, nowocześnie i kolorowo!Zapiekanka:500g makaronu(...)rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek. Chwilkę podsmażyć, następnie dodać upieczone papryki i zalać pastą pomidorową. Gotować przez 5 minut, a następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Do sosu można dodać również śmietanę oraz zioła, np. bazylię.Upieczoną zapiekankę serwować polaną sosem. Smacznego!* Przepis bierze udział w konkursie Fusion w kolorach

Food Square
Gulasz z pomidorową nutą 194

zasadzie sos od gulaszu ) uwielbiają w Rodzinie wszyscy- nawet małe dzieci. Tyle , że maluchy miały problemy z większymi kawałkami mięsa. Kiedyś okroiłam mięso na gulasz ekstra drobno- dzieci były zachwycone. I tak już zostało. Są wersję normalne i ,, drobne" gulaszu. Jeśli chodzi o doprawianie to tak jak ze zwykłymi gulaszami- pełna dowolność. Dziś doprawiłam koncentratem pomidorowym. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni