Wspominam to popołudnie, gdyż właśnie tego dnia po raz pierwszy skosztowałam fantastycznej zupy pomidorowej, która swym smakiem, w wyrafinowany sposób pobudziła moje kubki smakowe.Do tej pory zupa pomidorowa, nie kojarzyła mi się z jakimiś ekscytacjami kulinarnymi. Zawsze była to po prostu zwykła pomidorówka wzbogacona co najwyżej o makaron lub ryż. Ta jednak zupa, a właściwie gęsty krem, krył(...)startego parmezanu - sos pesto (kupny lub przygotowany wg mojego przepisu, patrz: tutaj)- płatki parmezanuW garnku o pojemności 4 litrów, rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy na rozgrzamy olej i czekamy aż cebula się zeszkli.Po tym czasie, dokładamy do cebuli: pomidory z puszki wraz z zalewą, przecier pomidorowy, marchewkę pokrojoną w plastry
W mojej holenderskiej kuchnilaurowy, ziele angielskie i smażyć około 5 minut. 3 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszać ze 100 ml wody, wlać do warzyw, dodać przyprawy: suszony czosnek i paprykę słodką oraz wedzoną, przykryć i dusić do uzyskania pożądanej miękkości warzyw (ja lubię lekko kruche). W tym momencie należy spróbować czy sos jest za kwaśny- w razie czego dosłodzić cukrem oraz doprawić solą
Kraina Miodem Płynącapomidorów pokrojonych kostkę (1 puszka)2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty z kartonu1 cebula1 łyżka oleju1 litr wody + kostka rosołowaząbek czosnkuzioła: bazylia, pietruszka, oregano 100 g sera Brie pokrojonego w plastry4 tortillesałata (tutaj wybór zależy od nas ja miałam rukolę)1 czerwona cebulakilka łyżek sosu czosnkowego (majonez, jogurt naturalny,czosnek)Smażymy na łyżce oleju cebulę
NA MOIM TALERZUmiędzy czasie wrzucamy kostkę warzywną. Następnie wlewamy przecier pomidorowy, ketchup, koncentrat pomidorowy, wsypujemy pieprz, sól ziołową i cukier i mieszamy dokładnie. Całość trzymamy na małym ogniu i w tym czasie możemy już zacząć gotować makaron. Pod koniec smażenia wsypujemy bazylię. Makaron odcedzamy i nie przelewamy wodą, aby sos mógł łatwiej przykleić się do makaronu. Makaron wykładamy na talerze, wykładamy
Blondynka GotujeOkoło 4 łyżek oleju rozgrzewamy na patelni, na dużym ogniu i kładziemy roladki. Smażymy z każdej strony na brązowo.NIE SOLIMY!Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem.PRZEPIS NA SOS:Wodę z namoczonymi grzybami zagotowujemy i gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu. Teraz przygotowujemy w/m roladki.Po ok. 30 min przecedzamy tę wodę z grzybami. Z grzybów wyciągnęliśmy wszystko(...)została z roladek, ale jak nie masz, też jest ok) kroimy na kawałki.Obrzynki ze schabu smażymy na gorącej patelni, dodajemy po chwili warzywa, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i ząbek czosnku,chwilę podsmażamy po czym wlewamy nasz wywar grzybowy.Jak nie masz skrawków, to podsmaż same warzywa, dodaj koncentrat,czosnek i wywar.Zalej tym wszystkim roladki, dodatkowo wlej dwie szklanki wody
Pasje JolkiSkładniki:500 g owoców morza100 g spaghetti np. razowego300 g passaty pomidorowej4 ząbki czosnku1 duża cebulapęczek zielonej pietruszkioliwa z oliweksól, pieprz, chilliNa oliwie zeszklić cebulkę i
wyzwania kuchenneoliwek podsmazamy przez chwile posiekana cebule i czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy i bulion. Gotujemy przez okolo 5 minut i dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pol lub na cwiartki. Gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy sola, pieprzem i cukrem. Dodajemy tymianek i odsaczonego tunczyka pokruszonego na kawalki.Gotowy makaron laczymy ze sosem, nakladamy na talerze. Mozemy dodac parmezan. Smacznego
Przysmaki Karolkiosób Składniki: 1,4 kg chudej wołowiny na gulasz (łopatki, szpondera lub karkówki) 170g surowego boczku* 3 szklanki wyrazistego młodego czerwonego wina 2 szklanki bulionu wołowego* 1 łyżka przecieru pomidorowego 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku ½ łyżeczki tymianku 1 liść laurowy Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia *3 marchewki ( oryginalnie w przepisie Julia ich nie ujęła(...)gotować na małym ogniu 10 minut. Pozwoli to pozbyć się dymnego posmaku z mięsa. Dodatki: 0,5 kg pieczarek 18 małych cebulek 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól Sos: 3 łyżki miękkiego masła 3 łyżki mąki Boczek kroimy na małe podłużne kawałki. Powinno wyjść około ¾ szklanki. Jednak nieco więcej lub mniej nie jest problemem. Na dużej patelni rozpuszczamy nieco
Kolizje Smakówpapryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. Rolę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka - w miodowo-musztardowej marynacie z dzikim czosnkiem i suszonymi pomidorami, owinięte wokół kawałka nektarynki. Przepyszne :)Roladki nektarynkoweSkładniki na około 12 szt:filet piersi kurczaka 500 gmusztarda słodka brązowa 2 łyżkimiód 1 łyżkasól 1/2 łyżeczkiposypka - pokruszony susz pomidorowy, niedźwiedzi czosnek, czarnuszka(...)ułożyć kiełbaski, następnie spiąć je promieniście wykałaczkami lub cienkimi patyczkami do szaszłyków. W dno paprykowych kielichów wbić po wykałaczce i umieścić kwiatki centralnie, wbijając ich "łodyżki" w jabłko. Napełnić sosem z majonezu i siekanych ziół, udekorować gałązkami bazylii. W zewnętrzny okrąg kiełbasek wbić pionowo boczkowe szaszłyki.Jubilat postanowił uzupełnić kompozycję
głodny alergikposiekać, zeszklić na 3 łyżkach oliwy. Miód, ocet, koncentrat pomidorowy i pozostałą oliwę dokładnie wymieszać ( lub najlepiej zmiksować ), dodać do cebuli i zagotować na niedużym ogniu, ciągle mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i solą , ostudzić. Filety śledziowe pokroić w kostkę i ułożyć warstwami w słoiku. Każdą warstwę śledzi polać przygotowanym sosem. Wstawić do lodówki na 1-2 dni. Przed podaniem
Przepisy i porady kulinarnepomysłem nie tylko na letni obiad.Papryka , kiełbaska , pyszny sos i przyprawy tworzą wspaniałą całość , która jest fajną alternatywą dla mięsnego gulaszu . SKŁADNIKI* Papryka czerwona – 3 szt* Cukinia – 1 szt* Kiełbasa cienka np. śląska / zwyczajna – 3 szt* Czosnek – 2 ząbki* Ogórek kiszony – 2 szt* Natka pietruszki – 0,5 pęczka* Koncentrat pomidorowy – 4 łyżki* Sól – do smaku* Pieprz – do smaku* Chili
Ostra na Słodkofasoli puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz chili Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W garnku podsmażyć na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pomidory w puszce, czerwoną fasolę i koncentrat. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smak zaostrzyć za pomocą szczypty chili. Sos wymieszać z makaronem. Podgrzać, pozwolić by makaron wchłoną
Pasja Smakubyła przesuszona, miała dużo aromatu, sos świetny. Bardzo polecam na pyszny obiad. Wpomagałam się tym przepisem składniki 1 perliczka 1-2 łyżki mąki Sól i pieprz do smaku 80 g boczku wędzonego, pokrojony w kostkę 3 łyżki masła lub oliwa z oliwek ok 10 sztuk małych pieczarek łyżka pasty pomidorowej 5 szalotek 2 ząbki czosnku, posiekane
Stare GaryNigdy wcześniej nie przyrządzałam tej części woła, ale nie raz słyszałam, że jest to bardzo delikatna część wołowiny. Policzki niezwykle miękkie, mięso o bardzo charakterystycznym zapachu i smaku. Sos wyszedł przepyszny. Przepis podaję na 6 policzków, ale już trzy to duża porcja - ważyły ok 1 kg.Przepis znalazłam w książce "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manning(...)samym naczyniu obsmażyć boczek i cebulę , ok 3 minut, mieszając. Dodać zachowaną marynatę, doprowadzić do wrzenia zbierając z dna osad po smażeniu. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy, policzki wołowe razem z sokami, dokładnie wymieszać. Dodać marchew i odcedzone z marynaty zioła i przyprawy i owoce. Przykryć i wstawić do piekarnika na 3 i1/2 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy mięso
Stare Gary