kajmakowe dla fanów krówki i wszelkich łakoci na jej bazie. Babeczki o dość "sypkich" spodach których serce stanowi czysty kajmak. Idealnie komponują się z wilgotnym delikatnym, rozpuszczającym się w ustach śmietanowo-kajmakowy kremem posypanym orzechami i polanym niczym innym jak... kajmakiem. Babeczki Kajmakowe - Składniki:Ciasto:2 jajka200 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia85 g masła (w temperaturze pokojowej
Słodka Stronastanie się nim oprzeć, a fani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie. Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji. Czekoladowe Babeczki z Kremem Kakaowym - Składniki:ciasto:2 duże jajka140 g masła60 g gorzkiej czekolady1/2 szklanki kakao3/4 szklanki
Słodka Stronastanie się nim oprzeć, a fani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie. Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji idealnie współgra z ciemnymi owocami.Czekoladowe Babeczki z Jagodami i Jeżynami - Składniki:ciasto:2 duże jajka140 g masła60 g gorzkiej
Słodka Stronanastępnie odkrawamy góry owoców. Miąższ pomarańczy wydrążamy za pomocą gałkownicy do lodów, ewentualnie łyżki (jest to dość pracochłonna czynność).Następnie za pomocą niewielkiego, ostrego noża wydrążamy oczy, nos oraz usta każdego pomarańcza. Wnętrze owoców osuszamy ręcznikami papierowymi. Do gotowych "dynio-pomarańczy" wsypujemy przygotowane słodycze i przekąski. Moje posty
Słodka StronaRewelacyjny, mocno czekoladowy sernik o delikatnej puszystej i rozpływającej się w ustach konsystencji. Zwieńczeniem tego eleganckiego, wytwornego deseru jest czekoladowa polewa w formie pajęczyny, która idealnie pasuje do mrocznej atmosfery Halloweenowego wieczoru.Czekoladowy Sernik z Pajęczyną na Halloween - Składniki:Sernik:350 g zmielonego dwukrotnie twarogu250 g mascarpone1/2 szklanki brązowego cukruok. 2 łyżki białego cukru łyżeczka mąki pszennejłyżeczka
Słodka StronaPrzepyszne, miękkie i rozpływające się w ustach pierniczki polane aromatyczną czekoladą to propozycja, która ucieszy niejednego łakomczucha. Są to pierniczki, które z pewnością warto dodać do listy świątecznych łakoci. Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (a'la Pierniczki Alpejskie) - Składniki:100 g masła170 g miodu100 g cukru1 jajko1 żółtko jajka330 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka przyprawy do piernika1
Słodka StronaPrzepyszne, mięciutkie i rozpływające się w ustach pierniczki. Gotowe do jedzenia już na następny dzień po przygotowaniu. Dodatkowo, nasze pierniczki możemy ozdobić lukrem - dzięki temu zyskają uroku, niepowtarzalności i oryginalności....a ile zabawy będą miały dzieci....Miękkie Pierniczki z Lukrem - Składniki:100 g masła170 g miodu100 g cukru1 jajko1 żółtko jajka330 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka
Słodka StronaSmaczne, puchate w środku, chrupiące z zewnątrz i jednocześnie rozpływające się w ustach pierniczki, które idealnie komponują się ze świąteczną atmosferą i magią Bożego Narodzenia. Bajeczne, kolorowe pierniczki na pewno urzekną dzieci, ale także dorośli z pewnością ulegną ich urokowi. ...a ile zabawy w ich przygotowywaniu.... Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Składniki:Pierniczki:1/3 szklanki miodu1/3 szklanki cukru135
Słodka Stronaczasem żałuję. Tak jak to właśnie żałuję teraz. To nic dynia spróbowana, polubiona, więc tą stratę nadrobię.A racuszki wyszły smakowite. Pulchniutkie, mięciutkie, żółciutki i rozpływające się w ustach. Niebo :D.A oto i przepisik, bo dzisiaj coś się dużo rozpisałam.Składniki:szklanka mąki1,5 szklanki puree dyni (całe dobrze zbite w szklance)3 łyżki płaskie cukru pudrułyżeczka płaska sody2 jajka200
Moje pyszne gotowaniePrzepis na danie znanego kucharza Karola Okrasy został zaciągnięty ze strony http://kuchnialidla.pl/product/Latwa-saltimbocca-z-kurczaka. Praktycznie o każdym daniu piszę, że jest pyszne, ale umieszczam tylko potrawy, które
upichcickardamonu i słodyczy, może posypać je cukrem wymieszanym z kardamonem.Bułeczki znikają w oczach. Są pyszne i wspaniale pachnące. Podawane na ciepło rozpływają się wręcz w ustach :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennadosładzania, ale jak już ktoś musi to niech posłodzi ;)Kawa jest bardzo orzeźwiająca nie tylko dzięki niskiej temperaturze, ale także dzięki mięcie, której listki pozostawią w ustach na dłuższą chwilę swój smak :) nasz oddech będzie wtedy naprawdę fajny :) nie zostawiajcie więc mięty na dnie szklanki, po prostu ją zjedzcie :) Podana ilość mięty jest orientacyjna. Jedni lubią więcej, inni
Codzienna kuchnia niecodziennaTrzeba poczekać, aż polworonki ostygną.W odróżnieniu od porzedniego przepisu użyto więcej smalcu, a czas pieczenia był krótszy. Dzięki temu polworony są znacznie delikatniejsze, i naprawdę kruszą się w ustach na przysłowiowy pył (nazwa oryginalna wywodzi się od hiszpańskiego słowa polvo - pył). I niewiele im brakuje do smaku i konsystencji tych polworonów, które jadłem w Hiszpanii. Brakuje tylko zawinięcia
Grahamka, weka i kajzerkachociaż nie wychodzi mi to tak sprawnie jak mojej mamie czy babci, bardzo chętnie zabieram się do pracy. Zanim nauczyłam się wykonywać super elastyczne oraz rozpływające się w ustach ciasto wypróbowałam kilkanaście przepisów. Podaję Wam dwa, moim zdaniem, najlepsze przepisy. Farsz to indywidualna sprawa, dla mnie najlepszy to z dużą ilością smażonej cebulki i na równi wyczuwalny smak ziemniaków
NA MOIM TALERZUkokosu. Kilka razy koleżanka wracając z pracy w kawiarence przynosiła ze sobą muffinki, a raczej ze względu na wielkość powinnam napisać muffiny. Były tak czekoladowe i rozpływające się w ustach, że postanowiłam je odtworzyć, a ten przepis to wynik moich poszukiwań, które dalej trwają :).Na blogu jest już przepis na najprostsze muffinki, który warto mieć pod ręką gdy goście
NA MOIM TALERZU