zwykły krem maślany, inaczej lukier popłynie...Przy spryskiwaniu tortu krwią trzeba trochę uważać - ja musiałam później wyszorować pół kuchni... Niemniej, efekt jest zdecydowanie wart poświęcenia. Głośne łał! z wielu ust, tych młodszych i starszych, gwarantowane. Nikt nie pozostanie na to ciasto obojętny!Do Halloween jeszcze chwila, może się na takie cudo skusicie...?Zakrwawione ciasto red velvetSkładniki:(na tortownicę o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciała; czego nie zrozumiem, to sobie dowymyślę. Przez telefon ludzi mówią zazwyczaj szybciej, i to, że nie mogę rozmówcy patrzeć w twarz (lub, powiedzmy sobie szczerze, po prostu na usta) sprawia, że czasem ciężko mi zrozumieć, o co chodzi. I tym sposobem na pytanie o pierwszy etap edukacji dostałam numer telefonu do sklepu, w którym ewentualnie mogłabym zapytać o praktyki
Pożeraczka, czyli raz adobrzekawy - w końcu w takie mgliste dni warto się trochę porozpieszczać...Babeczki to połączenie smaków znane ze słynnych pralinek - orzechów i czekolady. Do tego pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach krem z nutellą... Dzieło wieńczą praliny, ale zamiast nich możemy użyć posiekanych i uprażonych na suchej patelni orzechów laskowych - też będzie pysznie i elegancko.Babeczki RocherSkładniki:(na 12 sztuk
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChłodnik litewski...Gęsty, lekko kwaśny, pyszny.Chrupiący w ustach botwinką i ogórkami.Podawany z jajkiem.Idealny na upalne dni! Składniki:2 pęczki botwinki z małymi buraczkami;2 ogórki;Pęczek szczypiorku;Pęczek koperkuZąbek czosnku;1 łyżeczka białego cukru;1 łyżeczka soli;3 - 4 łyżki octu spirytusowego;1 l gęstego jogurtu naturalnego;0,5 l kefiru;125 ml gęstej, kwaśnej śmietany
Gospodyni MiejskaZupa krem z kalafiora...Kremowa, aksamitna i delikatna.Gęsta i rozpływająca się w ustach.Wzbogacona smakiem czerwonej papryki.Pycha! Składniki:1 duży kalafior;2 małe cebule;200
Gospodyni MiejskaCiastka maślane z kremem kawowym...Idealnie kruche i rozpływające się w ustach ciastka.Przełożone maślanym kremem.Całość dopełniona smakiem i aromatem kawy.Idealne do kawy czy herbaty.Pycha!Składniki:Ciastka:250 g masła;2 ugotowane żółtka;50 g cukru pudru;300 g mąki pszennej;1 czubata łyżeczka kawy mielonej.Krem:2 jaja;100 g cukru pudru;200 g masła;40 ml zimnej, mocnej kawy
Gospodyni MiejskaLeczo...Rozpływająca się w ustach cukinia.Papryki w trzech kolorach.Mnóstwo pomidorów.I cebula.Proste, smaczne i łatwe danie.Zapraszam! Składniki:4 małe cukienie (o łącznej wadze około 1,25 kg);3 duże papryki (czerwona, zielona i żółta);0,5 kg cebuli;1 kg pomidorów;2 ostre papryczki (zielona i czerwona);250 ml gorącej wody;1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Gospodyni MiejskaQuiche z cukinią...Kruchy, złocisty spód.Rozpływające się w ustach plasterki cukinii.Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną.Proste i szybkie w wykonaniu.Polecam!Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;125 g margaryny;1 jajo;Szczypta soli;Odrobina wody w razie potrzeby (ja nie dawałam).Nadzienie:2 nieduże cukinie;1 średnia cebula;200 ml śmietany o zawartości tłuszczu
Gospodyni MiejskaLebkuchen - tradycyjne niemieckie pierniczki...Miękkie i rozpływające się w ustach.Pokryte warstwą słodkiego lukru.Idealne dla zapominalskich - nie wymagają długiego leżakowania.Pyszne!Składniki:250 g mąki pszennej;85
Gospodyni MiejskaPierniczki Katarzynki...Tradycyjne, niezbyt słodkie pierniczki.Wymagające kilkutygodniowego leżakowania.Wykrawane specjalną foremką.Delikatne i rozpływające się w ustach.Bez dodatku tłuszczu.Zapraszam!Składniki:200 g płynnego miodu
Gospodyni MiejskaBabka makowa z białek...Lekko wilgotna, rozpływająca się w ustach.Piegowata od maku.Na bazie samych białek.Oblana cytrynowym lukrem.Zapraszam!Składniki:125 g margaryny + do wysmarowania formy na
Gospodyni MiejskaSchab pieczony w mleku...Soczysty, kruchy, rozpływający się w ustach.O delikatnym aromacie i smaku przypraw.Idealny do kanapek, jak i na ciepło.Zapraszam do spróbowania!Nie pożałujecie
Gospodyni MiejskaŚledź to chyba najbardziej popularna przystawka, polskie sushi, do przyrządzenia na wiele sposobów. Moja propozycja to połączenie chrupiących warzyw i jabłek, maślanego śledzia i rozpływającej się w ustach galaretki. Ostre śledzie z warzywami rozgrzewają kubki smakowe, a galaretka owocowa przyjemnie łagodzi smak. Przepis nagrodzony w konkursie „POLSKA ze SMAKIEM”, organizowanym przez Kuchnię+ .Składniki
SzczyptaSmaQchrupiących warzyw, dyni i papryki, pociętych w kostkę i podsmażonych z dodatkiem wina. Soczyście pomarańczowy sos ożywiają kawałki zielonego jarmużu. Potrawa zostało wykończone wysmażonym boczkiem, chrupiącym w ustach i przyjemnie łechcącym powonienie aromatem wędzonki oraz zadziornymi płatki suszonej papryczki.Choć lista składników wydaje się dość długa przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste.Danie może być serwowane jako szybka
SzczyptaSmaQchwilkę trzymam na patelni, aby smaki się połączyły- nakładam na talerz dodaje klopsiki posypuję świeżą bazylia i wiórkami parmezanu- gotowe sos przepysznie pomidorowy a klopsiki mięciutkie rozpływające się w ustach :)Smacznego
Basia w kuchni