usta - 1000 przepisów (strona:32/67)

Pistacjowe czekoladowe babeczki bez mąki 166

się chwalić, ale dawno aż tak bardzo nie smakował mi żaden słodycz jak te babeczki. Czuć smak pistacji, cała babeczka jest przepełniona smakiem i aromatem czekolady. Rozpływa się w ustach, ma trochę inną konsystencje niż inne babeczki ale nie jest to bardzo znaczące. Idealna również na diecie, zawiera mnóstwo zdrowych tłuszczów i sporą dawkę magnezu. Fajnie odchodzą od papierka

Czarnawisienka
Pudding chia z truskawkami :) 104

nasionka, dolewamy mleko i dosładzamy ksylitolem. Słoiczek szczelnie zamykamy i mieszamy energicznie do połączenia się składników. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Nazajutrz czeka na nas przyjemna w ustach, delikatna, kremowa i lekko kleikowata masa, do której dodajemy owoce, u mnie świeże truskawki :) Pycha! Energia na cały poranek :) Więcej informacji o nasionkach chia przeczytasz tutaj

Zdrowie na języku :P
Nadziewany bakłażan :) 131

było jedno z najlepszych dań, jakie udało mi się przyrządzić :) Uwierzcie mi, tak przygotowany bakłażan smakuje WYŚMIENICIE!!!! Jest idealny. Mięciutki, delikatny, po prostu rozpływa się w ustach. Żeby posiłek był bardziej pożywny nadziałam bakłażana kiełbaską sojową z papryką od Polsoja. Całe danie posypałam tartą mozzarellą, która nadała śmietanowego smaku. Było pysznie :) Może kilka słów o bakłażanie, którego ja sama

Zdrowie na języku :P
Wege hot-dog z cukinii :) 117

Zdecydowanie najlepszy hot-dog jaki jadłam :D, pomijając fakt, że hot-dogów nie jadam w ogóle. Mięciutka, rozpływająca się w ustach "bułeczka", podpieczona, pachnąca bazylią "parówka" i aromatyczne dodatki w postaci warzywek i przypraw :) Pycha! Składniki: - pół małej cukinii / "końcówka" dużej - kiełbaska/parówka sojowa (u mnie z Polsoja) - świeże listki bazylii - 2-3 pomidorki koktajlowe - 1/4 czerwonej papryki

Zdrowie na języku :P
B... Bitki wieprzowe zapiekane z cebulką. 423

Nagrzewamy piekarnik do 180'C.Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, przykrywamy cebulką z tłuszczem. Dodałam również 1/2 szklanki bulionu. Pieczemy przez ok. 15 minut.Mięso bajecznie rozpływa się w ustach! To była świetna decyzja i fajna alternatywa

Kitchens Alphabet
Maślane ciasteczka z żurawiną i migdałami 182

Żurawina i migdały  - o tak, duet idealny!Wrzuciłam w wyszukiwarkę hasło "ciasteczka z żurawiną" i tak trafiłam na ten przepis. Ciasteczka wyszły kruche i rozpływające się w ustach!Czytaj więcej

bistro mama
Maślane rogale śniadaniowe 164

skończył, ale dobry i on :-) ostatecznie rogale można posypać gruboziarnistym cukrem lub solą, jeśli wolicie bardziej wytrawną i słoną wersję). Rogale są wyraźnie maślane, delikatne i rozpływające się w ustach. Z prawdziwym masłem i domową konfiturą smakują wybornie!Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Ryż po chińsku z łososiem 401

Każde warzywo na które mamy ochotę. O walorach łososia , nie muszę Was zapewniać, ale ten sposób przyprawiania i pieczenia- polecam w szczególności- łosoś jest delikatny i rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną, paluszkami rybnymi , czy też z kurczakiem- to co lubimy najbardziej lub to co mamy w lodówce. Obiad jest przepyszny, polecam

Smaki Edyty
Rogale Marcińskie z niebieskim makiem 299

maku. Tradycyjne Rogale Marcińskie pochodzą z Poznania. Piecze się je z okazji dnia św. Marcina, wypadającego na 11 listopada, nasz Dzień Niepodległości. Rogale te po prostu rozpływają się w ustach.  Robiąc te słodkości poczułam już zapach Świąt Bożego Narodzenia :-)  Czytaj więcej

Ana Mari's world
Ravioli z sosem grzybowym 171

głów musiałam mocno zadzierać głowę, żeby zobaczyć Ją. Jak idzie ze mną dzielnie, jak od mrozu czerwienieją jej policzki, jak przy głębszym oddechu para wydobywa się z jej ust. W jednej ręce moja ręka, w drugiej ręce pełna siatka. I tak sobie idziemy cichutko, przez zimę, zadowolone bardzo. Bo idą święta. I mamy już pamarańcze.Nie będzie więc przepisu

W kuchni wieczorem
Trufle czekoladowe 130

ktoś lubi czekoladę, trufle czekoladowe są zdecydowanie dla niego. Wymagają trochę zachodu, ale własnoręcznie zrobiony smakołyk można dowolnie przyozdobić i komuś sprezentować. Zamiast całej tabliczki czekolady, rozpływająca się w ustach jedno mała kulka pełna kakao. Można chwycić ją w każdej chwili, dyskretnie, tak by nikt nie widział, bo przecież zgodnie z noworocznymi postanowieniami ograniczamy słodycze ;) Składniki:250g gorzkiej czekolady70g

W kuchni wieczorem
Risotto z zielonymi szparagami i łososiem 155

Jest coś uspokajającego w przygotowywaniu risotto. Nie jestem już pewna czy to słowa moje czy Nigelli Lawson, ponieważ na pewno słyszałam podobne stwierdzenie z jej ust w którymś z programów. To danie dla tych, którzy lubią gotować i mieszać w garnkach. W sumie takie proste. W sumie takie szybkie. Jednak te 20 minut stania nad rondelkiem, mieszania ryżu, dolewania bulionu

W kuchni wieczorem
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. III - Rachel Khoo, "Moja mała francuska kuchnia" 155

przekornie puszcza do nas oko i podkreśla, że jej francuskie dania muszą mieć "a little twist" (być podrasowane, trochę szalone). Już widzę mdlejących Francuzów i wydobywający się z ich ust niemy krzyk "mon Dieu!!". W pierwszej książce dostaliśmy porcję przepisów podzielonych w zależności od okazji przy jakiej serwujemy dania. W recenzowanej dziś "Mojej małej francuskiej kuchni" przepisy podzielone

W kuchni wieczorem
Śledzie ze śliwkami i orzechami 191

śledzie. Teraz przegryzają się w słoiczkach, w lodówce. To zdecydowanie jeden z moich ulubionych przysmaków. Jako dziecko byłam bardzo wybredna i za żadne skarby świata nie wzięłabym ryby do ust, a co dopiero takiego surowego, oślizgłego śledzia. Od dwóch lat robię kilka ich wersji. W zeszłym roku największym powodzeniem cieszyły się śledzie ze śliwkami i orzechami włoskimi. Przepis znalazłam

W kuchni wieczorem
Tiramisu 357

Tiramisu . Połączenie biszkoptów z kawą i masą z serka mascarpone i śmietanki to rozkosz dla podniebienia  wprost rozpływa się w ustach :)Wiecie że ten deser zrobił międzynarodową karierę  dopiero  w czasie 2 wojny światowej , gdy włoscy żołnierze przebywali w alianckiej niewoli i dostawali z domów paczki z tiramisu :)Przepisów na tiramisu jest dużo ja zapraszam na takie

Sama słodycz i szczypta chili