Latem najczęściej sięgam po desery lodowe, zimą wolę desery na ciepło. Karmelizowane gruszki z sosem piernikowym to pyszny deser dla całej rodziny, wspaniale pachnie i smakuje. Owoce rozpływają się ustach. SKŁADNIKI: 3 gruszki, 5 łyżek cukru, 5 dag masła, 1 tabliczka białej czekolady, 1/2 łyżki mleka, 2 łyżeczki przyprawy korzennej, szczypta cynamonu. PRZYGOTOWANIE: 1. Gruszki obieram, przekrawam
Tradycyjna kuchnia KasiCzekoladowo pomarańczowe babeczki. Rozpływające się w ustach niczym mus, w środku płynna czekolada, aromat pomarańczy. Jednym słowem niebo w gębie :). Bardzo proste w wykonaniu, a ich przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu. 250 g gorzkiej czekolady 175 g masła 125 g cukru pudru 75 g mąki 5 jajek połowa pomarańczy Czekoladę razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy
noteskulinarnyfiganieraz wymagają anielskiej cierpliwości, ale ja uważam, że są warte tej "ceny". Te trufelki są jednymi z moich ulubionych, są delikatne w smaku i dosłownie rozpływające się w ustach. Połączenie mascarpone i czekolady uwiodło moje podniebienie. Nie są może idealnie równe i dokładnie takie same, ale to też jest ich urok. Jeżeli macie ochotę pobawić się i zrobić takie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiejsze danie ma chyba tyle samo zwolenników co przeciwników. Znam dużo osób którzy za wątróbką przepadają i takich którzy do ust jej nie wezmą. Ja jestem gdzieś po środku, nie przepadam ale jak jest dobrze i fajnie przyrządzona to mi smakuje. Może się to wydać trochę dziwne, że dodaje taki przepis jednak tak przyrządzona wątróbka właśnie mi smakuje
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiRafaello. Bardzo je lubię jednak w większości przepisów znajdują się surowe jajka, których ja unikam jak ognia ... Udało się! Przepis ten jest bez jajek a kuleczki rozpływają się w ustach :) Kuleczki Rafaello SKŁADNIKI: 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 85 g herbatników 1 łyżka gęstej śmietany 80 g wiórków kokosowych migdały bądź płatki migdałowe PRZYGOTOWANIE: Miękkie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował." NASZE ODPOWIEDZI NA PYTANIA EWY: 1. Jakiej potrawy lub składnika w życiu nie weźmiesz do ust? Konczi: za żadne skarby nie tknę móżdżków ... o nie !!! Szpileczka: wszelkiego rodzaju robali 2. Od jak dawna kuchnia i gotowanie jest Twoją pasją a nie koniecznością? Konczi: już jako dziecko
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiduszoną łopatkę. Zazwyczaj podaję ją jako pieczony kawałek dobrego mięska ale taka duszona cieszy się w naszym domu powodzeniem. Mięsko jest mięciutkie i tak naprawdę rozchodzi się w ustach. Dodatek białej cebuli komponuje się z całością idealnie. Łopatka duszona z białą cebulą SKŁADNIKI : 800/1000 g ładnej łopatki wieprzowej 1 biała cebula 600 ml bulionu olej sól i pieprz
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMurzynek sam w sobie jest jednym z moich ulubionych ciast, a jeszcze z dodatkiem bitej śmietany to już zupełnie rozpływa się w ustach. I tak twierdzę że najlepszego murzynka piecze moja mama i w tym jej nie dorównam. Tym bardziej, że odmierza składniki "na oko" i przygotowuje go błyskawicznie a zawsze wychodzi rewelacyjny. Dla mnie to jeden ze smaków kojarzących
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilepszego niż te zrobione w domu. W związku z tym zapraszam na pyszne, kremowe lody o smaku kawy z delikatnymi kawałkami bezy, które rozpływają się w ustach. Muszę szczerze przyznać, że nigdy nie jadłam smaczniejszych! Przepis znalazłam na stronie Retro Fusion . Zapraszam do przygotowań! Składniki na jedną keksówkę (4-5 porcji): 4 żółtka 50 g cukru 50 ml mleka
My Culinary Arttakże do złapania na drogę do szkoły lub pracy - chrupiąca skórka sprawi, że nie rozpadną się w torbie czy pudełku, a puszysty środek po prostu rozpływa się w ustach :) Składniki: 150 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 20 g maku 1 cytryna szczypta soli Masło wyciągamy wcześniej
Ciastkozercyoskrzeli. Wystarczy pokroić ją na drobne kawałki, zasypać cukrem i odstawić na kilkanaście godzin aby puściła sok. Następnie odcedzamy sok i pijemy. Jedynym jej minusem jest przykry zapach z ust po zjedzeniu zwłaszcza surowego warzywa. Ale wystarczy po prostu umyć zęby lub zjeść natkę pietruszki, jabłko, marchewkę, seler by pozbyć się niemiłego zapachu
Przepisy i porady kulinarnemoje wyobrażenia! Nie spodziewałam się aż tak przepysznego smaku! Delikatnie chrupki z wierzchy spód, o przepięknym zapachu kokosa, którego smak jest również mocno wyczuwalny, całość puszysta, mięciutka, rozpływa się ustach. Na wierzchu niezwykle prosty, aksamitny, puszysty, delikatny krem jaglany z nutką wanilii. Przełamaniem smaku jest ten sam krem, tylko z nutką kakao. Serducho jest na prawdę przesmaczne, a do tego
Zdrowie na języku :Plata temu oponki >klik< Tym razem będą faworki :) Kruchutkie, aż łamią się, kiedy bierzemy je do ręki. Rozpływają się w ustach, a człowiek siedzi i podjada. Jeszcze jeden. Jeszcze jeden. Jeszcze jeden. Jeszcze......... ...a tymczasem dobiegł konkurs Blog Roku 2014. Zajęliśmy 28. miejsce na 237 zakwalifikowanych blogów. Uważam, że to bardzo wysoka pozycja
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 1 lizak np. Chupa Chups w ulubionym smaku Waszego dziecka 1 cukierek, ja użyłam Skittles'a 1 precelek Oczka zrobić z lukru Dr. Oetker - tradycyjny Oczka i usta z lukru czekoladowego Dr. Oetker Do obtoczenia lizaka czekolada mleczna E.Wedel rozpuszczona w kąpieli wodnej
ClauditteMissCooking