naczynia żaroodpornego, pieczemy do 7 godzin w temperaturze 70 stopni. Po upieczeniu można podać na gorąco jak również na zimno jest bardzo miękka rozpływa się w ustach niczym masło Smacznego
kgwjanczewoNiemożliwe! A jednak;) Bez zbędnego tłuszczu, na mącę pełnoziarnistej z dodatkiem miodu, znacznie zdrowsze od standardowych. Brzmi zachęcająco, prawda? Naleśniki są bardzo dobre, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Polecam bardzo;) Składniki: 250 gram mąki pełnoziarnistej 150 gram mąki pszennej 2 łyżki miodu 2 szklanki mleka 0.5% szklanka wody mineralnej gazowanej 1 całe jajko + 2 białka
Krakowskie smaki Anijest - uwaga - szpinak. Tak nie pomyliłam się;) To bardzo znienawidzone przez wielu z nas warzywko. Babeczki są bardzo dobre, proste w przygotowaniu i delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Nie tylko efektownie wyglądają ale także wybornie smakują. Jeżeli jeszcze ich nie robiliście, wypróbujcie bo naprawdę warto;) Składniki: szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki
Krakowskie smaki Animoże nowozelandzkim - spór o pochodzenie trwa) jest ponadczasowa pavlova , nazwana na cześć rosyjskiej primabaleriny, Anny Pawłowej. Znawcy meryngów toczą debaty o przewadze kruchej odmiany, rozsypującej się w ustach na tysiące słodkich okruszków i o zaletach "pavlovej babuni", która cechuje się kruchą powierzchnią i nieco kleistym i wilgotnym wnętrzem.* Ja uwielbiam obie wersje. O mojej miłości do bez pisałam
KUCHARNIAalbo opadały albo zamieniały się w gumowate placki. Do niczego. Aż pewnego dnia zostałam poczęstowana porcją najpyszniejszego biszkoptu na świecie! Puszystego, słodkiego, wilgotnego, obłożonego owocami i rozpływającego się w ustach. Bingo! Po paru dniach w moim zeszycie pojawiła się kolejna kartka - z przepisem na biszkopt idealny. Wykorzystuję go do letnich ciast z owocami, piekę z niego torty
KUCHARNIAwgłębienia. Piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu przekładać nutellą lub innym kremem czekoladowym lub orzechowym. Ciasteczka rozpływają się w ustach, nic więc dziwnego, że w oryginale noszą nazwę Melting Moments. /przepis cytuję za Dorotus / TRUFLE CZEKOLADOWO-MIĘTOWE 170 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, najlepiej miętowej 1/2 filiżanki śmietany kremówki
KUCHARNIAjest owocem związku mąki i oliwy z oliwek, pachnie rozmarynem, iskrzy kryształkami wonnej soli morskiej, a jego uzależniający charakter ukształtowały nasze własne dłonie, to czy można przed nim zamknąć usta?! Na pewno nie! Będziecie zaskoczeni jak szybko i łatwo można przygotować domowe krakersy! Wystarczy dosłownie kilka ruchów, by zagnieść niezwykle elastyczne i gładkie ciasto. Przyjemność jest tym większa, że oliwa
KUCHARNIAdanisze. Ciasto duńskie to właściwie połączenie ciasta francuskiego, któremu zawdzięcza maślany smak, z drożdżowym, które z kolei dba o jego puszystość. Jest miękkie, wręcz rozpływa się w ustach, a przy tym niezwykle chrupkie na zewnątrz! Tradycyjnie przygotowuje się je metodą kilkukrotnego przekładania ciasta i masła, podobnie jak przy cieście francuskim. Jednak na szczęście jest też metoda uproszczona, dla leniwych
KUCHARNIAsyropu klonowego i efekt był naprawdę wspaniały! Pączki mają piękny, ciepły kolor, słodycz idealnie łączy się z nutą cynamonowo-klonową, a gładkie wilgotne ciasto po prostu rozpływa się w ustach. A zatem kółko czy krzyżyk? Ja zdecydowanie wybieram kółko (z batatów oczywiście). Namawiam Was też na wspólne granie - a może z okazji zbliżających się Walentynek wymyślicie jakąś ekscytującą grę "Tylko
KUCHARNIAlato. Czerwiec. Kilka dni przed św. Janem. Czas zielonych orzechów. Zbieram je dla Taty. Za kilka tygodni dostanie smak, o jakim marzył. Kandyzowane zielone orzechy. Lipiec. Czerwone palce, usta, broda. Podrapane ręce, poplamione szorty. Śmiech i opowieści od krzaczka do krzaczka. Malinowe popołudnia. Sierpień. Korale od Marysi. Ulubione. I radość, że pamięta. Słoiki z perłowym agrestem przechowywane
KUCHARNIApionie i poziomie by utworzyły kratkę. (ja robiłam kulki łyzką do lodów.) ) Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok..30-. 40 min (do suchego patyczka). Polecam ciasto rozpływa się w ustach. SMACZNEGO
w mojej kuchniDelikatne, lekkie i dosłownie rozpuszczające się w ustach pączusie, których wierzch stanowi masa kajmakowa posypaną orzechami włoskimi to propozycja dla osób, które uwielbiają krówki i wszystkie desery na ich bazie. Pączki nie dość, że pięknie wyglądają to jeszcze wyśmienicie smakują i z pewnością warto je przygotować w okresie karnawałowym i nie tylko... Pączki - Krówki (Pączki z Masą Krówkową Kajmakową
Słodka Stronapyszny deser prosto z lodówki, który rozpływa się w ustach i wspaniale smakuje! :) i co ważne, nie wymaga pieczenia! Składniki: (na dużą blachę) -3-4 paczki herbatników po 130 g -1 masa krówkowa kajmakowa -400 g śmietany kremówki 30% -3 łyżki cukru pudru -2 fixy do śmietany -100 g czekolady deserowej -2 budynie waniliowe -3/4 l mleka
KasiekGotujetakie też oczywiście można kupić... niestety. U mnie w domu zamiast lub oprócz ;-) tradycyjnych, dużych pączków z konfiturą różaną bardzo często goszczą pączki miniaturki :-) Liliputki to rozpływające się w ustach, malutkie, puszyste pączki obficie nadziane kremem z wyśmienitym likierem jajecznym Advocaat. Polecam! Składniki na ok. 45 szt.: Ciasto: 500 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 200 g śmietany
maniapieczeniaCIASTO Z JABŁKAMI (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA) Wyśmienite ciasto, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Do zrobienia w 10 minut, potem już tylko pozostaje pieczenie. Składniki należy zagnieść ręką, wyłożyć ciastem blachę, na to ułożyć połówki jabłek, posypać cynamonem i przykryć drugą warstwą ciasta. Ot, cała filozofia. Poczęstowała mnie nim koleżanka i od razu się w nim zakochałam:D Ciasto
Słodko-Słony Świat Ilony