Ciastka są cudne, można jeść jeszcze ciepłe, wtedy nuta marcepanu jest bardziej wyczuwalna, lub za parę dni, wtedy są niezwykle kruchutkie i rozpływają się w ustach. Warto zadać sobie trud, bo i roboty jest przy nich trochę! Ale pocieszę niewprawnych, że ja jako bardzo początkująca dekoratorka ciastek (:P) jakoś dałam sobie radę... No, nie są doskonałe, ale wierzę, że wszystko
Kuchnia PrezydentowejKrewetki jem od niedawna. Jeszcze 2 lata temu nie wzięłabym ich do ust, nie kupiłabym w sklepie, ani nie zamówiłabym w knajpie niczego, co zawierałoby choćby najmniejszą z nich. Zresztą to samo tyczyło się pozostałych rodzajów stworzeń z rodziny "owoce morza". Co mnie przekonało? Tapas w najlepszej restauracji hiszpańskiej, w jakiej byłam. Krewetki zapiekane w czosnku i i chili pachniały
Kuchnia Prezydentowejoraz nutę cynamonu. Krajanka ładnie się porcjuje, jest jednak delikatniejsza niż tradycyjne ciasta kruche z owocami. Płatki owsiane po upieczeniu tworzą cudownie chrupiący wierzch, a całość rozpływa się w ustach. Krajankę upiekłam w małej foremce o wymiarach 28x15cm, ale polecam Wam przygotować od razu większą porcję, gdyż ciasto bardzo szybko znika. Krajanka owsiana z rabarbarem Składniki: 100g mąki pszennej
Smakołyki Berenikiwiele. Pieczemy trzy placki, które przekładamy powidłami śliwkowymi i masą orzechową. Bezpośrednio po upieczeniu są one twarde, ale po 2-3 dniach skruszeją i będą się niemal rozpływały w ustach. Wierzch polewamy czekoladą.” Piernik staropolski (Żródło- „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Mari Lemnis i Henryka Vitry ) Składniki: prostokątna forma o wymiarach 21x36cm 1/2 porcji dojrzałego ciasta
Wiem co jemdługim pieczeniu w niskiej temperaturze oraz dobrej jakości surowcu. Mięso z gęsi owsianej wydawało mi się jak najbardziej odpowiednim surowcem. Po takiej obróbce po prostu rozpływa się w ustach. Rillettes należy podawać w temperaturze pokojowej. Świetnym dodatkiem do niego jest świeży domowy chlebek i kiszone lub konserwowe ogórki.” Czytaj więcej
Wiem co jemNiebiańskie ciasto: delikatne, rozpływające się w ustach. Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej kilka kropel czerwonego barwnika w żelu (użyłam barwnika Wilton) Składniki na ptasie mleczko: 8 białek 1 szklanka cukru pudru lub troszkę więcej 8 łyżeczek żelatyny 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Składniki
Domowa Cookierenka Agicukrowej i pasek na szalik. Duże kółko przylepiamy do muffinki lukrem wykonanym z cukru pudru i cytryny, małe kółko i szalik przyklejamy na wodę, pisakami spożywczymi dorysowujemy oczy, nos, usta, guziki i gotowe. Prawda, że ładnie wyglądają? :) Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki brązowego cukru 1 łyżka cynamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta
Domowa Cookierenka AgiCoś dla fanów dyni: sernik dyniowy z lekko korzenną nutą, na spodzie z ciastek orzechowych. Całość komponuje się idealne. Serniczek jest bardzo delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Nie można mu się oprzeć :) Składniki: Spód: 220 g markiz orzechowych 50 g miękkiego masła Masa serowo-dyniowa (wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową): 2 szklanki puree z dyni 750 g gładkiego
Domowa Cookierenka AgiDelikatny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik z mango. Naprawdę prosty do zrobienia, bardzo smaczny - smaki idealnie wyważone (mango nie dominuje), pozytywnie nastrajający i niezwykle kuszący. Przyznam, że z ledwością udało mi się pstryknąć parę zdjęć :) Składniki: Spód: 350 g ciastek kakaowych 90 g miękkiego masła Masa serowa: 750 g gładkiego, mielonego twarogu 2 szklanki kwaśniej śmietany (dałam
Domowa Cookierenka Agiczosnkowe tylko mega-czosnkowe! :) Wyżerka dla prawdziwych twardzieli! I to też tylko w piątek (o ile nie idziemy na jakąś imprezę). To będziemy mieć weekend żeby wyziew z ust doprowadzić do ładu i porządku :) Bo dwa dni ziania ogniem mamy jak w banku! :) Ale prawda jest taka, że te bułki są naprawdę pyszne. Magda niestety nie odważyła się spróbować. Wymiguje
Marder&Marder Manufactureszklimy. Po kilku minutach dodajemy resztę: cukier, wino, ocet winny i przyprawy. I mieszamy dokładnie. Pieprzu warto dać sporo, żeby był ten opisywany przez mnie długi pikantny finisz w ustach. Można ze 2-3 łyżeczki dać, w zależności od naszej wrażliwości. Zmniejszamy ogień na minimum i dusimy przez 3 godziny mieszając od czasu do czasu. Czyli do momentu aż niemal
Marder&Marder Manufacturedługie zimowe (za oknem mamy jesień, ale w kalendarzu nadal zima) polecam rozgrzewającą i pięknie pachnącą czekoladę. Gęsta i rozpływajaca się w ustach przypadnie do gustu nie tylko łasuchom :) Składniki: 25ml wody 400ml mleka 250 śmietany 30% 100g gorzkiej czekolady pół łyżeczki ostrej papryki + papryczka chilli szczypta cynamonu 2 łyżeczki cukru wanilinowego Przygotowanie: Wodę i mleko oraz śmietanę wlewamy
ChilliJemytyle; dorzucamy ziele i listki laurowe. Zagotowujemy. Doprawiamy przyprawą warzywną lub kostkami rosołowymi i pieprzem do smaku. Wszystko gotujemy do miękkości mięsa, powinno być delikatne i rozpływać się w ustach, najlepiej więc, by zyskać na czasie, wykorzystać do tego szybkowar. Pod koniec gotowania dorzucamy pokrojone w małą kostkę ziemniaki oraz paprykę i ostatnią cebulę również, jak wcześniej - pokrojoną w piórka
Kuchenna Kontrrewolucyabiszkoptowy. Ciasto z zewnątrz posmarować pozostałym kremem. Truskawki pokroić w plasterki i poukładać na torciku tak, aby warstwy nachodziły na siebie, na wzór skrzydełek. Z cukierków zrobić oczy i usta biedronki. Boki tortu obsypać pokruszonymi słodkościami
My simple kitchenciasta - M nawet porządnie nie zjadł pierwszego kęsa i stwierdził, że jest zajebiste :) Ja się przyłączam do jego opinii. Jogurtowo - kokosowa masa jest niezwykle delikatna i rozpływa się w ustach. Niczym najdelikatniejszy sernik. Całość otulona kruchym ciastem i chmurką cukru pudru. Gorąco polecam :) Korzystałam z przepisu znalezionego na WŻ ( klik ) Ciasto na małą blaszkę Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki
My simple kitchen