usta - 1000 przepisów (strona:19/67)

Ciasteczka chałwowe 173

Czytając przepis na te ciasteczka już miałam w ustach ich smak - bardzo słodki, bardzo sezamowy, bardzo… no właśnie. Bardzo. Jednak kiedy je upiekłam okazały się bardzo, ale pyszne! Absolutnie nie przedobrzone, kruchutkie, z delikatnym posmakiem chałwy w tle. Chałwożercom i nie tylko polecają się! Tym oto przepisem wygrałam konkurs zorganizowany przez Matyldę, autorkę bloga “Smak na Wspak”. Składniki: 100g miękkiego

Cakes By Kejt
Drożdzowe roglaiki. 159

Rogaliki, które rozpuszczają się w ustach.  Delikatne i bardzo puszyste z ulubionym nadzieniem.  Podane na mojej ulubionej porcelanie Bogucice Antonio. 550 g mąki pszennej  20 g świeżych drożdży ok 400 ml mleka 2 jajka 70 g roztopionego masła 70 g cukru ulubione dodatki: ser biały, marmolada, konfitura, masa makowa... jajko do posmarowania cukier puder Wykonanie

Malinowe Pocałunki
Krążki polenty z kaczką duszoną w czerwonym winie 130

wytopi wlej wino, odparuj, dodaj przyprawy i duś 1,5 godziny. Od czasu do czasu obracaj uda. Mięso będzie miękkie i rozpływające się ustach. Przed końcem duszenia ugotuj polentę wg opisu na opakowaniu, dodaj parmezan i wymieszaj. Wylej gorącą na płaski talerz rozsmaruj równomiernie i wycinaj krążki lub dowolne kształty

AZgotuj!
Warsztaty w Siemens Akademia Smaku "Kawa. Świat w filiżance" + przepis na waniliowy krem kalafiorowy z kawą 167

naszym zadanie było poczuć się kiperem smaku kawy. Pan Marcin zaparzył 12 filiżanek rożnych gatunków kaw, a naszym zadaniem było wybrać najlepszy smak kawy. Siorbaliśmy i próbowaliśmy, wydawaliśmy z ust dziwne dźwięki aby odnaleźć nazwy smaków jakie pojawiały się podczas głośnego degustowania.  Potem Pan Marcin zorganizował małe laboratorium i  zaczęła się zabawa.  Zaparzana kawa bulgotała, para buchała

AZgotuj!
Delikatne babeczki z bitą śmietaną i owocami 137

upalne dni proponuję pyszne babeczki.  To moje ulubione ciasto do babeczek, jest mięciutkie i rozpływa się w ustach :) W zależności od pogody i nastroju zmieniam dodatki. Czasem wystarczają mi same, czasem dodaje cynamon i jabłka, a jeszcze innym razem robię z nadzieniem czekoladowym lub z powidłami. Tym razem zrobiłam z bitą śmietaną, borówkami i jeżynami

The Sweet Damsel
Pyszna szarlotka z budyniem 22411

Przepis na to kruche ciasto otrzymałam kilka lat temu od przyjaciółki :) Jest rewelacyjne i rozpływa się w ustach. Z okazji przyjazdu moich rodziców, postanowiłam zrobić szarlotkę i użyłam tego właśnie przepisu na kruche ciasto. Miałam również litrowy słoik prażonych domowych jabłek, które nadawały się idealnie :) Postanowiłam dodać również budyń, efekt był rewelacyjny :) Gorąco polecam !!! :) Składniki na kruche ciasto

The Sweet Damsel
Kaczka z wiśniowym sosem 147

godzinach spotkań pracowych bez przerwy? A może przez użartego przez trzmiela palucha, który od wczoraj rośnie jak Pudzian po sterydach? Nie wiem, ale mam wrażenie, że jak otworzę usta to wydobędą się z nich tylko łacińskie terminy. Dlatego grzecznie zamykam gębę na kłódkę i siadam do bloga. Bo mięsem można też rzucać w kuchni. Naszych wiśni było w tym roku

les mirabelles
Kaczka marynowana w zalewie do ogórków 215

dzielimy na porcje. Kaczka marynowana w zalewie do ogórków przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Mięso kruche, delikatne, bardzo aromatyczne, z chrupiącą skórką (cały tłuszcz się wytopił) dosłownie rozpływało się w ustach. Podałam ją w „towarzystwie” pieczonych ziemniaków oraz surówki z sałaty rzymskiej i papryki . Ta kaczka, według mnie, zasługuje na wysoką pozycję w rankingu ulubionych potraw z drobiu. Gorąco polecam. Smacznego

mojewypiekiinietylko
Paznokieć 409

Paznokieć Cóż za dziwaczna nazwa, prawda? I to jest ciasto? Da się zjeść? Oj da..Jest rewelacyjne, kruche, nieziemsko słodkie, rozpływające się w ustach. A skąd nazwa? Któż to wie...Ciasto to ma niewiele wspólnego z paznokciem, jedyne co mi przychodzi do głowy to płatki migdałowe, którymi obsypujemy ciasto przypominają paznokcie. Ale kto by w to wnikał, trzeba po prostu

na moim stole...
Oczy carycy 126

Oczy carycy Zabawna nazwa, ale ciasto przepyszne, rozpływające się w ustach, delikatne, tylko orzechy na wierzchu powodują, że musimy lekko pochrupać. A dlaczego oko: :) sami się przekonajcie:) Składniki:  ciasto jasne: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej

na moim stole...
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 217

Zapraszam na pyszny tort truskawkowy z białą czekoladą. Lekki, kremowy, soczysty dzięki owocom, rozpływa się w ustach. Jest odrobinę cytrynowy i ładnie pachnie wanilią. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców jagodowych, fantastycznie będzie smakował z malinami. Tort wspaniale nadaje się na przyjęcie weselne na świeżym powietrzu. Pięknie przystrojony świeżymi owocami i delikatnym, roślinnym wzorkiem z bitej śmietany, zachwyci

Mała Cukierenka
Kopytka, które rozpływają się w ustach. 182

się wydaje. Tak więc myślę sobie, że jeśli ktoś się zastanawia jak zrobić pyszne kopytka, to mam sprawdzony przepis, a oto on. Składniki na kopytka, które rozpływają się w ustach 1 kg ziemniaków (najlepsze są ugotowane dzień wcześniej, ważne jest również to, by nie były wodniste) 1 szklanka mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko (nieduże) sól 1 cebula olej

Rozpustne gotowanie
Kurczak gotowany, smażony w panierce. 356

kurczaka, by później usmażyć je i podać do drugiego dania. Panierka usmażona na złoto jest chrupiąca, a natomiast mięsko soczyste, mięciusie, samo odchodzi od kości i rozpływa się w ustach. Pycha!!! Składniki na kurczaka gotowanego, smażonego w panierce 4 ugotowane w rosole, wystudzone udka bez skóry 1 duże lub 2 małe jajka bułka tarta przyprawa do kurczaka papryka słodka

Rozpustne gotowanie
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. 145

Ciasto swą cudowną miękkością spowija mięsne kulki farszu,  który w trakcie lepienia jest zbity, nie kruszy się, a po ugotowaniu jest cudownie mięciutki, kremowy, wręcz rozpływa się w ustach, wszystko to suto okraszone smażoną cebulką, która dopełnia smak dania w swój nienachalny, wysublimowany sposób. Ale była uczta!!! Przygotowałam je z podwójnej porcji, zajadaliśmy się nimi na obiad i wieczorem

Rozpustne gotowanie
Półfrancuskie rogaliki z marmoladą z płatków róży i truskawek. 116

Pyszne, rozpływające się w ustach rogaliki półfrancuskie, delikatnie oprószone cukrem pudrem są tak wyśmienite, że zniknęły w tempie błyskawicznym. Wyjątkowo proste do przygotowania, delikatne, naprawdę pyszne! Przepis podpatrzyłam na blogu  Kulinarne Szaleństwa Maniusi i tak mi się spodobał, że musiałam go wypróbować. Polecam!!!   Składniki na półfrancuskie rogaliki z marmoladą z płatków róży i truskawek na 32 sztuki

Rozpustne gotowanie