udka - 4428 przepisów (strona:32/296)

Kurczak pieczony na ryżu z warzywami 109

Możemy użyć dowolnie przez nas ulubionych gotowych mrożonych mieszanek warzyw, ja akurat miałam hinduską. Minimalny nakład pracy i pyszny, obiad dla całej rodziny gotowy!. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: udka z kurczaka, u mnie 6 sztuk 1 opakowanie ulubionych mrożonych warzyw na patelnie 450 gram plus przyprawa która jest w środku 1,5 szklanki ryżu, u mnie jaśminowego 3 szklanki bulionu(...)warzywnego ulubiona przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku i trochę oleju/oliwy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: umyte i osuszone udka wkładamy do miski/garnka. Mięso dokladnie nacieramy przyprawami, czosnkiem i olejem. przykrywamy folią spożywczą i wstawaimy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki tak aby kurczak się zamarynował. na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, dodajemy mieszankę warzyw, wsypujemy

Blog kulinarny S9.PL
Pałki w sosie curry 78

Pałki w sosie curry  Dziś zapraszam na pyszne pałki w sosie curry . Takie udka duszone z aromatycznymi przyprawami smakują zupełnie inaczej niż zwykle, posmakują wszystkim fanom indyjskiej kuchni i nie tylko. Udka z kurczaka w sosie curry to banalnie prosty przepis.   Pałki wymagają tylko ściągnięcia skóry (podczas duszenia zrobiłaby się miękka i gumowa), oprószenia przyprawami, krótkiego podsmażenia(...)Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kurczaka :) Polecam również mojego kurczaka pieczonego pod pierzynką: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Pałki w sosie curry, składniki: 5 udek (pałek) z kurczaka), 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego, cebula, 1-2 ząbki czosnku, łyżeczka koncentratu pomidorowego, ok. 1/4 - 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego (do smaku), ok. łyżeczki

Lekcje w kuchni
Wędzenie kurczaka tradycyjną metodą 88

znaczy złe. Proste często jest bardzo pyszne. Dlatego też zachęcamy do wypróbowania przepisu na domowego wędzonego kurczaka. Można go przygotować zarówno z całej kury jak i jej elementów (udek, piersi). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wędzenie kurczaka tradycyjną metodą 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wędliny Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 32 godz.  Wędzenie(...)litr wody). Kurczaka można docisnąć aby nie wypływał. Ja stosuję duży i ciężki talerz. Kurczak powinien peklować się 24h. Jeśli mamy dużą porcję kury, możemy nastrzyknąć także udka i pierś. Po 24h kurczaka wyciągamy, płuczemy pod bieżącą wodą i faszerujemy natką pietruszki oraz włoszczyzną. Podgrzewamy wodę w garnku do temperatury 90C. Dodajemy 5 ziarenek pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego

ProstePesto.pl
Udka w migdałowej panierce 134

lubi pieczone udka z kurczaka łapkę w górę? Ja dzisiaj zapraszam Was na udka w migdałowej panierce. Są bardzo delikatne i soczyste, ale jeśli lubicie bardziej pikantne smaki do panierki możecie dodać ostrej papryki. Spróbujcie koniecznie :D. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Udka w migdałowej panierce Składniki 8 podudzi z kurczaka 180 g zmielonych migdałów 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka(...)następnie dokładnie obtaczamy w migdałowej panierce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy z termoobiegiem około 45-50 minut. Artykuł Udka w migdałowej panierce pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Poniedziałek: Kurczak pieczony po prowansalsku 82

zasługa czosnku i szalotek, które karmelizują się w trakcie pieczenia w wysokiej temperaturze. Kurczaka trzeba piec w mocno rozgrzanym piekarniku. Nie dodawajcie do niego za dużo wina – udka nie powinny gotować się w sosie, ale piec na dobrze rozgrzanym rondlu. Przepis pochodzi z cookingnyt.com Składniki: 2 nogi z kurczaka 3 łyżki oleju roślinnego 6 ząbków czosnku 4-6 szalotek(...)łyżki ziół prowansalskich 1 cytryna 2-3 łyżki mąki 1/3 wytrawnego wermutu lub białego wina 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Udka osusz ręcznikiem. Wysyp mąkę do płaskiego naczynia, zapanieruj w niej kurczaka – strząśnij nadmiar mąki. Krok 2 Rozgrzej na szerokiej patelni 4 łyżki oleju. Włóż na rozgrzany tłuszcz udka. Posól

Niedzielny kucharz
Pasztet drobiowy z żurawiną 89

możemy wykorzystać jako bazę do zgotowania pysznej zupy np. pomidorowej albo ugotować makaron i już mamy rosół.   Składniki na pasztet drobiowy z żurawiną (keksówka 27x11cm): 1,2 kg udek z kurczaka 600 g wątróbki drobiowej 2 średnie marchewki niewielka pietruszka niewielki kawałek selera 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g suszonej żurawiny 2 jajka szklanka wywaru z gotowania udek(...)sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Cebule kroimy w plastry. Wątróbkę płuczemy i osuszamy. Oba składniki podsmażamy na oleju i odstawiamy do wystudzenia. Udka przekładamy do garnka, zalewamy około 2 l zimnej wody i zagotowujemy. Zbieramy ścięte białko, czyli tak zwane „szumowiny” i dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, płaską łyżeczkę soli, kilka ziaren ziela angielskiego i listków

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak pieczony w musztardzie 1055

Pisałam już kiedyś, że nie jestem jakąś wielką fanką udek. Sprawdzają się świetnie w mojej kuchni do dań, w których wykorzystuję mięso drobiowe mielone, ale za smakiem udek pieczonych nie przepadam jakoś szczególnie mocno. Lubią je za to moi bliscy, więc raz na jakiś czas przygotowuję je właśnie dla nich. Tym razem udka marynowane w musztardzie francuskiej. około 8 udek

Smaki Na Talerzu
Kurczak w paprykowej marynacie z grilla 222

Kurczak to wciąż jedno z najpopularniejszych mięs używanych do grillowania. Tym razem będzie to kurczak w paprykowej marynacie z grilla. Do przygotowania tego dania możecie użyć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Poniedziałek: Kurczak pieczony po prowansalsku 158

zasługa czosnku i szalotek, które karmelizują się w trakcie pieczenia w wysokiej temperaturze. Kurczaka trzeba piec w mocno rozgrzanym piekarniku. Nie dodawajcie do niego za dużo wina – udka nie powinny gotować się w sosie, ale piec na dobrze rozgrzanym rondlu. Przepis pochodzi z cookingnyt.com Składniki: 2 nogi z kurczaka 3 łyżki oleju roślinnego 6 ząbków czosnku 4-6 szalotek(...)łyżki ziół prowansalskich 1 cytryna 2-3 łyżki mąki 1/3 wytrawnego wermutu lub białego wina 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Udka osusz ręcznikiem. Wysyp mąkę do płaskiego naczynia, zapanieruj w niej kurczaka – strząśnij nadmiar mąki. Krok 2 Rozgrzej na szerokiej patelni 4 łyżki oleju. Włóż na rozgrzany tłuszcz udka. Posól

Niedzielny kucharz
Kaczka z figami 113

Kaczka z figami, uwielbiam! Słodki smak, rozpływające się w ustach mięso, nie można odmówić! Najczęściej wybieram kawałki kaczki, marynuję i piekę. Uwielbiam ziołowe i aromatyczne kacze udka, dlatego na specjalne okazje sięgam po nie najczęściej. Soczyste (marynowane całą noc;), delikatne mięso z kaczki, solidnie przyprawione, aromatyczne. Podaję z ziemniakami, buraczkami, modrą kapustą lub ulubionymi surówkami. Pieczone mięso podaję najczęściej(...)kopytkami lub kluskami śląskimi, buraczkami na gorąco czy kapustą modrą. Zawsze obok czeka żurawina do mięs, borówka bądź jarzębina, która idealnie komponuje się z czerwonym mięsem. SKŁADNIKI: 4 kacze udka 2 figi 1 jabłko sól, kolorowy pieprz, papryka ostra, lubczyk, majeranek miód lub syrop z agawy olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Udka myjemy, osuszamy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, dokładnie

Zasmakuj Kuchni
Duszone udka w sosie własnym z cukinią 144

Duszone udka w sosie własnym z cukinią Kiedy w naszej kuchni zaczynają się pojawiać potrawy z duszonym mięsem , to niechybny znak ,że lato ma się ku końcowi Takie dania są pyszne , a swój urok mają szczególnie jesienią i zimą . Rozgrzewają , sycą a dodatkowo są bardzo proste w wykonaniu . Moja rodzinka uwielbia duszone mięso , szczególnie kurczaka . Delikatny sos , pyszne soczyste mięso(...)towarzystwie zdrowej cukinii …mniam . Jeszcze tylko kasza lub ryż i jesteśmy w kulinarnym niebie Składniki : 0,5 kg udek drobiowych bez kości 1 mała cukinia 1 cebula 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 100 ml słodkiej śmietany 2 łyżki mąki pszennej rozrobionej w 1/2 szklanki wody ( do zagęszczenia ) Mięso

Ogrodnik w podróży
Udka kurczaka tikka masala 157

Aromatyczne udka kurczaka w sosie pomidorowo- jogurtowym przyprawione typowymi indyjskimi przyprawami. Pyszne, lekko ostre, idealne z dodatkiem ryżu, pity, chlebka naan lub po prostu z bagietką. Lekki obiad lub super kolacja. Jeśli szukasz urozmaicenia w kuchni, ten przepis jest dla Ciebie! Prosto, smacznie i zdrowo, zapraszam do przepisu! Skladniki: 4 udka z kurczaka zagrodowego 1 cebula 1 czerwona papryka(...)krojonych pomidorów z puszki 4 łyżki jogurtu greckiego zielenina do podania Wykonanie: czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę, następnie wymieszać z przyprawami. Udka natrzeć przyprawami i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki ogrzane udka intensywnie obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu w rondlu rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Udka kurczaka pieczone z cytryną i tymiankiem 138

Udka kurczaka pieczone z cytryną i tymiankiem Udka z kurczaka to jedno z moich ulubionych dań w dzieciństwie. Aby jednak odtworzyć tamten czas proponuję sięgnąć po mięsko u dobrego źródła.  Może rzadziej, a zdrowiej, kosztować, cieszyć się, celebrować. Piękna, pachnąca cytryna oraz zioła sprawią, że kurczak będzie delikatniejszy, lżejszy i przede wszystkim bardzo smaczny. Zapraszam. Składniki: 2 udka wykrojone(...)estragonem, skropić sokiem z cytryny, dodać dwa rozgniecione ząbki czosnku. Obłożyć kurczaka kawałkami masła. Przykryć plastrami oczyszczonej i sparzonej wcześniej cytryny. Piec w 210 stopniach, po 30 minutach udka skropić sokiem z cytryny, piec kolejne 20-30 minut do chrupiącej i rumianej skórki. Przed podaniem przyozdobić prażonymi płatkami migdałów. Podawać z frytkami, albo zapiekanymi ziemniakami w doborowym towarzystwie ulubionych sałat

Wino Francja Kuchnia
Kaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami 191

Kaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami Propozycja świąteczna: kaczka, a dokładnie jej udka, upieczone w winie z iście francuskim dodatkiem w postaci kasztanów.  Jako dodatek świetnie sprawdza się purée z gotowanych ziemniaków oraz groszku.  Zapraszam! Składniki: 2 kacze udka 200 g gotowanych kasztanów 6 szalotek 4 ząbki czosnku 2 gałązki suszonego tymianku(...)ziemniaki 2 spore garści mrożonego, młodego groszku 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka słodkiej śmietanki  Wykonanie: Kacze udka umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem, dodać trochę ziół (tymianek, rozmaryn), czosnku, marynować przez minimum jedną godzinę. Naczynie żaroodporne skropić oliwą, ułożyć zamarynowane udka skórą do dołu, piec w piekarniku nagrzanym

Wino Francja Kuchnia
Flaczki drobiowe z udek 200

Mój mąż nie lubi tradycyjnych flaczków, dlatego postanowiłam przygotować flaczki drobiowe z udek, które są równie smaczne. Nie wszyscy czują się komfortowo spożywając krowi żołądek, dlatego takie flaczki są świetną alternatywą. Zupa jest bardzo smaczna, w smaku nie różni się zbytnio od tradycyjnej wersji. [the_ad id="7001"] Składniki: 4 duże udka 2 średnie marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora(...)liści laurowych, ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej czubata łyżka majeranku sól, pieprz do smaku łyżka masła łyżka mąki     Przygotowanie Do garnka wlewamy około 2 litry wody, wkładamy udka, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu. Podczas gotowania zbieramy szumowiny. Następnie dodajemy obrane warzywa i sól. Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, wyjmujemy je z wody

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania