Ostatnio zakochałam si ę w przyprawie curry. Dodaje ją dosłownie prawie do każdego dania (no może jeszcze nie dawałam jej do deserów :) Udka w marynacie musztardowej-curry to zawsze strzał w dziesiątkę. Polecam przepis :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldOstatnio zakochałam si ę w przyprawie curry. Dodaje ją dosłownie prawie do każdego dania (no może jeszcze nie dawałam jej do deserów :) Udka w marynacie musztardowej-curry to zawsze strzał w dziesiątkę. Polecam przepis :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldząbki czosnku 2 puszki pomidorów 1 cebula 2 banany przyprawa do drobiu RAFEX 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz, cukier tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Udka obficie posypujemy przyprawą. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę
Pobite gary BarbaryJeżeli lubicie pieczonego kurczaka koniecznie spróbujcie zrobić go tym sposobem. Mięso jest wyjątkowo delikatne i pyszne. Polecam na codzienny obiad oraz na wielkie przyjęcie. ok. 1 kg udek lub podudzi kurczaka 3 – 4 małe cebule mała główka czosnku szczypta nitek szafranu ( można pominąć ) 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki estragonu 0,5 łyżeczki mielonego
Polska Zupajest bardzo tania i zdrowa - idealna na obiad dla całej Rodziny :) SKŁADNIKI: 2,5 litra wody (+ około 0,5 litra do ewentualnego dolania) 2 większe (albo 3 mniejsze) udka z kurczaka (lub 3-4 żeberka) 1 szklanka (około 10-11 łyżek) kaszy pęczak 10 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1 mały
Słodko-Słony Świat Ilonylodówki . Następnego dnia na patelnię do której mamy zaufanie – czyli taką , która ma dobrą powłokę , wlewamy sporą ilość oleju ( 1/2 szklanki lub troszkę więcej , tyle żeby udka były zanurzone w połowie ) . Porządnie rozgrzewamy tłuszcz , a następnie ostrożnie kładziemy na nim nie więcej niż cztery pałki , gdyż w przeciwnym razie zamiast smażyć , zaczną się dusić , puszczą sok i nici
Ogrodnik w podróżyPomysł na niebanalny odświętny obiad, a może całkiem zwykły. Nie wymaga zachodu, jedynie umiejętności wytrybowania kości z udka. Ale jeśli ktoś tego nie potrafi może użyć piersi. Do tego nadzienie z sałatki z kapusty i pęczotto z grzybami. Wszystko razem palce lizać. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDanie to jest dobrym rozwiązaniem, gdy musimy zrobić coś z niczego. Połączenie brokułu i kurczaka daje nam pyszną i aromatyczną potrawę na codzienny obiad. Składniki - 4 udka z kurczaka - 1 brokuł - 20 dag pieczarek - 0,5 l bulionu drobiowego - szklanka śmietany 18% - 2 łyżki mąki - olej - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne
Świat SmakuProste do zrobienia.. zdjęcia po upieczeniu niestety zabrakło.. kurczak - skrzydełka, udka lub podudzia przyprawa american chicken Rafex sól olej Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie wymieszać dokładnie z przyprawą i odstawić na do lodówki.[ u mnie kurczak marynowany był w misce Tupperware].Podsmażyć na oleju i ułożyć w naczyniu Zaroodpornym lub blaszce.Piec 1 godzinę
Moje domowe kucharzenieszczęście po spróbowaniu P. powiedział, że te krokiety są pyszne. Mi też bardzo smakowały, na dodatek szybko. Składniki: - 4 jajka; - 1,5 szklanki mleka; - 125 g mąki; - jedno udko z rosołu; - świeża natka pietruszki; - bułka tarta; - sól, pieprz, olej Wykonanie: Jedno jajko zmiksować z mąką, mlekiem, szczyptą soli i 1/3 łyżeczki cukru. Smażyć na natłuszczonej patelni cienkie naleśniki. Mięso oddzielić
dom-agi.plSkładniki: 4 filety z kurczaka, mogą być też pałeczki lub udka 20 dkg kapusty kiszonej łyżka miodu 2 łyżeczki papryki ostrej 4 łyżeczki papryki słodkiej 10 dkg pieczarek 1 łyżeczka cynamonu sól pieprz 1 ostra czerwona papryczka 1 łyżeczka curry 1 cebula 2 ząbki czosnku Przygotowanie: kurczaka myjemy, oprószamy solą i pieprzem pieczarki obieramy, kroimy w ćwiarteczki, i podsmażamy
Luźna KuchniaDziś zaproponuję Wam złociste udka kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej. Gdy byłam mała co niedzielę mieliśmy na obiad pieczonego kurczaka na rożnie - była to nasza tradycja. Teraz staram się przypomnieć ten smak na inny sposób. Czytaj więcej
Ana Mari's worldznudzą się nam zwyczajne (suche) kotlety z piersi kurczaka w panierce z bułki tartej, możemy zrobić je w cieście. Najlepsze według mnie mięso kurczaka to udka. Mają zupełnie inny smak. Czytaj więcej
Ana Mari's worldosób, które nie jedzą mięsa, pasztet z fasoli i pieczarek czy pasztet z ciecierzycy i dyni. Zapraszam Pasztet z kurczaka z grzybami Składniki: 800g ugotowanych – z rosołu- udek z kurczaka (waga bez kości) 400g wątróbki drobiowej 1 cebula 1-2 garści suszonych grzybów 1 ugotowana marchewka 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 2 łyżki majeranku 1 łyżka papryki słodkiej
UgotujmyTo.plcałego kurczaka ( choć i takiego można przyrządzić w przedstawiony przeze mnie dziś sposób ) , ale na podudzia zwane przeze mnie ” pulki ” z kurczaka. Kiedyś pokazywałam Wam wersję na Udka w miodzie i musztardzie , dziś mam dla Was wersję nieco bardziej ostrą ( choć nie jest taka ostra jakby nazwa wskazywała ;) ) Świetnie nasycą , ale i też rozgrzeją w te coraz chłodniejsze
Ostra na Słodko