kruche i soczyste. I z tej prostej przyczyny, bez niespodzianki, kolejne danie będzie właśnie z drobiu – siekane kotleciki drobiowe. Składniki: - 2 duże filety z kurczaka - mięso z 2 udek bez skóry - 10 dag startego żółtego sera - 2 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki majonezu - 3 jajka - 1 cebula - 2 kolory papryki, po połowie - mały kawałek pora(...)ząbki czosnku - 3 łyżki natki pietruszki - przyprawy do smaku (sól, pieprz, chilli, papryka wędzona w proszku) - olej lub oliwa do smażenia - dodatkowo kilka krążków papryki Pierś i mięso z udek kroimy w kostkę, dodajemy starty żółty ser, pokrojone w kostkę papryki i cebulę, posiekany por, czosnek, natkę pietruszki, obie mąki, majonez, żółtka jaj, sól, pieprz, chilli, wedzoną paprykę suszoną - mieszamy
mojewypiekiinietylkoKarnawał czas zacząć! W pierwszej kolejności zaserwuję Wam przystawki :) Składniki: ok. 40 dag mięsa z kurczaka (najlepiej z udek) 1 jajko szklanka płatków migdałowych sól, pieprz 1 łyżka tartej bułki gotowy słodki sos chili kilka pomidorków koktajlowych wykałaczki Gotujemy udka. Następnie obieramy mięso od kości i mielimy w maszynce. Jeśli nie mamy maszynki to drobniutko siekamy. Doprawiamy solą i pieprzem
Bon Appetit Małgorzatyszklanki mąki 1 jajko około 1 szklanki letniej wody szczypta soli Farsz: 80 dag mięsa wieprzowego, np. łopatki lub biodrówki 20 dag udek z kurczaka 2 litry bulionu 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 1 łyżka masła majeranek sól pieprz Pierogi, to jedno z podstawowych dań świątecznych. Jest to potrawa znana już od XIII wieku, a sprowadzona do Polski najprawdopodobniej(...)Dodatkowo mają tą zaletę, że raz wykonany zapas tego specjału służy nam na długo, ponieważ można je wyciągć z lodówki lub zamrażarki stopniowo, i odgrzewać według potrzeb. Mięso wieprzowe, udka z kurczaka, obraną pietruszkę i marchewki ugotować do miękkości w bulionie. Wystudzić. Na otrzymanym wywarze można ugotować przy okazji pyszną zupę :) Mięsa pozbawić ewentualnych kostek i chrząstek i razem
Świat Domowej KuchniPrzepis Karola Okrasy, Bardzo smaczna wersja kaczki składniki 4 porcje 1 kaczka (lub 2 udka i 2piersi) 80 g suszonych śliwek bez pestek 200 g świeżych śliwek węgierek bez pestek ok 70 ml sosu sojowego ok 70 ml miodu 1/2 ostrej papryczki niewielka ilość oliwy z oliwek 1 cytryna, sparzona i wyszorowana 50 ml octu balsamicznego 4 ząbki czosnku(...)cytryny. Jeszcze przez chwilę podgotowujemy na małym ogniu. kaczka Kaczkę wyjąć z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem gotowania Z kaczki wyciąć uda i piersi. Od udek odciąć ostrym nożem a najlepiej tasakiem końcówki kości. Skórę na piersiach delikatnie ponacinać. Pozostała część kaczki wraz z odciętymi skrzydełkami jest doskonałą bazą na wywar. Gorącą marynatę przelać
Stare Garyfilm 1 ) lub piersi ( film 2 ) . Metoda nie ma znaczenia - ja robiłam wg pierwszej. Skrzydełka wyłamać a następnie odciąć , mięso można wybrać lub zostawić na wywar. Udka pozbawić kości , a tzw pałki odciąć. W efekcie otrzymujemy płat skóry z mięsem (piersi i udka) zbliżony kształtem do prostokąta. Mięso z nóżek i ew skrzydełek posiekać grubo i pouzupełniać
Stare Garyniej mało, a efekt na prawdę świetny. Kroiła się znakomicie na cieniutkie plasterki - kapitalna wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis ! składniki ( na 1 kg mięsa) ok 1100 g udek drobiowych - po oczyszczeniu 650 g czystego mięsa 350 g mielonego mięsa wieprzowego ( miałam chudą karkówkę) 2 płaskie łyżeczki soli lub wg własnego smaku 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu 1 płaska(...)posiekanego drobno 3 płaskie łyżeczki żelatyny 2 kopiaste łyżki świeżego posiekanego koperku i pietruszki łyżka majeranku olej do posmarowania folii folia srebrna przygotowanie Mięsa umyć, osuszyć. Z udek pozdejmować skórę, usunąć kości (wytrybować), pociąć na małe kawałki - moje miały mniej więcej 1,5 cm x 1,5cm. Wieprzowinę, jeżeli jest w kawałku, zmielić. Mięsa umieścić w jednej
Stare GaryŚwietna, sycąca zupa. Możemy użyć udek kurczaka z kośćmi, lub, przed wrzuceniem do wolnowaru, kości usunąć. Ja wolę gotować z kośćmi - zupa ma moim zdaniem więcej smaku, a usunięcie kości po ugotowaniu nie stanowi żadnego problemu. Zupa jest na tyle sycąca, że wystarcza za cały obiad. Świetnie się mrozi, nic nie traci na smaku - warto więc ją zamrozić, jeżeli porcja(...)razie potrzeby więcej do rozrzerzedzenia 1 puszka kukurydzy - 300 g po osączeniu 1 puszka czarnej fasoli, ok 300 g po osączeniu ok 1 kg - udek kurczaka zagrodowego, bez skóry śmietana kremówka (opcjonalnie) sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Pieprz cayenne, opcjonalnie olej do podania tarty ser cheddar śmietana chipsy tortilla kolendra przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie
Stare GaryZUPA PARÓWKOWA Składniki: - 1kg parówek drobiowych - 1 udko z kurczaka - 800g pieczarek - 3 duże ziemniaki - 2 cebule białe - 300g papryki konserwowej - 300g ogórka zielonego - 2 kostki rosołowe z pietruszką i lubczykiem - 4 liście laurowe - 5 ziaren pieprzu czarnego - 3 ziarna zioła angielskiego - 3 ziarna owoców jałowca - 1 łyżeczka lubczyku otartego - 1 łyżeczka majeranku - 100g koncentratu pomidorowego - 50g ketchupu łagodnego(...)łyżka cukru - 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej - olej do smażenia - przyprawa "Kucharek" Sposób przygotowania: Do garnka wkładamy udko z kurczaka oraz przyprawy: kostki rosołowe, liście laurowe, pieprz czarny, zioło angielskie, owoce jałowca, lubczyk otarty oraz majeranek. Zalewamy wodą i przygotowujemy wywar. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Parówki kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do garnka
Mentor SmakuTopfgeldjäger".Przepis jest niezwykle prosty i latwy,a jedyna trudnosc to usuniecie kosci z udek.Koniecznie wyprobujcie ten przepis,a odkryjecie na nowo smak kurczaka. Skladniki na 4 porcje: 4 udka kurze tymianek,oregano lub majeranek sol,pieprz piwo Porter Wykonanie: mieso umyc,osuszyc i wyciac kosci.Delikatnie naciac mieso dookola kostki,nastepnie naciac noge wzdluz i wyjac kosc ,powoli odcinajac plat(...)miesa od kosci wewnetrzna strone udek posolic,oproszyc pieprzem i oblozyc ziolami kazda tak przygotowana nozke zlozyc na pol,ulozyc w naczyniu ,nastepnie zalac Porterem.Naczynie przykryc folia spozywcza i umiescic w lodowce na 2 doby nozki wyjac z marynaty i ulozyc na blaszce do pieczenia skora do gory wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C okolo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!robiony własnymi rękoma w dorosłym życiu… Jak zawsze niezastąpiony, bardzo prosty w przygotowaniu, doskonały na obiad dla rodziny czy na imprezę… Kurczak pieczony w majeranku – składniki: udka kurczaka ok. 1 kg sól, pieprz, majeranek, oliwa Udka myję, osuszam i przekrawam na części. Doprawiam solą, pieprzem i papryką a następnie baaardzo obficie posypuję majerankiem (najlepiej kupionym
UgotujmyTo.plnowych, ciekawych smaków. A jeśli chodzi o kaczkę? No cóż, wyborne mięso, przepysznie chrupiąca skórka… Czyż można chcieć coś więcej? Serdecznie zapraszam Kaczka w pomarańczach – składniki: 2 udka z kaczki bulion warzywny tłuszcz do smażenia Sos: skórka i sok z jednej pomarańczy 1/3 łyżeczki chili (u mnie płatki) 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatałowej 2 łyżki cukru(...)Udka ugotować w bulionie. Osuszyć, doprawić solą i pieprzem i obsmażyć na złoty kolor na patelni. 2. Wszystkie składniki sosu gotować w małym rondelku – mieszając – przez kilka minut aż sos zacznie bardzo bąblować. Gorącym sosem polać kaczkę. Sos jak stygnie to gęstnieje i wtedy trzeba go lekko podgrzewać. Smacznego Post Kaczka w pomarańczach pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plśrednie ziemniaki 3 jajka 2 udka z kurczaka 100 g tarkowanego żółtego sera 4 średnie ogórki konserwowe 1 mała czerwona cebula 1 majonez (400 ml) 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz Składniki do dekoracji: połówki orzechów włoskich szczypiorek Ostatnio koleżanka pokazała mi bardzo ciekawy blog Kuchnia Broni . Jest tam kilka, tak ciekawych przepisów, że na pewno nie omieszkam(...)ANANAS, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również może stanowić niekonwencjonalną ozdobę każdego stołu. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać i pokroić w drobną kostkę. Udka kurczaka ugotować z dowolnymi przyprawami. Wystudzić. Oddzielić mięso od kości i rozdrobić na małe kawałeczki. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną. Teraz na półmisku (najlepiej
Świat Domowej Kuchniprzechowywaniu pomógł mi najnowszy nabytek – garnek ze składaną rączką z serii Click&Cook – prezent od firmy Ballarini. Zobaczcie co działo się w kuchni! SKŁADNIKI: * udka z kurczaka – 2 szt * olej – 80 ml * duża cebula – 2 szt * starty świeży imbir – 1 płaska łyżeczka * przyprawa garam masala – 1 płaska łyżeczka * czosnek – 1 duży(...)przecier pomidorowy i przesmażamy kilka minut cały czas mieszając. Uważajmy, by czosnek się nie przypalił, gdyż danie zrobi się gorzkie i niestety nie będzie się nadawało do jedzenia. Dodajemy udka z kurczaka obrane ze skóry i dokładnie smarujemy przyprawami. Dolewamy letnią wodę, przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu dusimy ok. 25-30 minut ( w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody
Ostra na Słodkosłoika kapusty kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta, majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko
NA MOIM TALERZUSałatka na każdą porę dnia i roku, na każdą okazję a także bez okazji. Wszystkie produkty można kupić w sklepach przez cały rok. Składniki: -szklanka makaronu ryżowego -jedno wędzone udko lub wędzona pierś z kurczaka -groszek lub kukurydza konserwowa -kilka ogórków konserwowych ( my dodaliśmy 7 ) -kilka suszonych pomidorów ( my dodaliśmy 5 ) -papryka -3 duże liście kapusty pekińskiej -kawałek pora(...)łyżki posiekanego świeżego koperku -majonez -przyprawa warzywna -pieprz W osolonej wodzie gotujemy wg przepisu na opakowaniu makaron ryżowy. Przelewamy zimną wodą i odsączamy. Udko pozbawiamy skórki, oddzielamy mięso od kości i kroimy na małe kawałki. Groszek odsączamy. Ogórki kroimy w kostkę i również odsączamy. W kostkę kroimy paprykę i suszone pomidory. Na drobno kroimy kapustę pekińską
Maminek kulinarny