udka - 4428 przepisów (strona:123/296)

Kaczka w sosie śliwkowym 172

Przepis Karola Okrasy,  Bardzo smaczna wersja kaczki składniki 4 porcje 1 kaczka (lub 2 udka i 2piersi) 80 g suszonych śliwek bez pestek 200 g świeżych śliwek węgierek bez pestek ok 70 ml sosu sojowego ok 70 ml miodu 1/2 ostrej papryczki niewielka ilość oliwy z oliwek 1 cytryna, sparzona i wyszorowana 50 ml octu balsamicznego 4 ząbki czosnku(...)cytryny.  Jeszcze przez chwilę podgotowujemy na małym ogniu. kaczka Kaczkę wyjąć  z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem gotowania Z kaczki wyciąć uda i piersi. Od udek  odciąć ostrym nożem a najlepiej tasakiem  końcówki kości.  Skórę na piersiach delikatnie ponacinać. Pozostała część kaczki wraz z odciętymi skrzydełkami jest doskonałą bazą na wywar. Gorącą marynatę przelać

Stare Gary
Rolada z perliczki 215

film 1  ) lub piersi (   film 2 ) . Metoda nie ma znaczenia - ja robiłam wg pierwszej. Skrzydełka wyłamać a następnie odciąć , mięso można wybrać lub zostawić na wywar. Udka pozbawić kości , a tzw pałki odciąć. W efekcie otrzymujemy płat skóry z mięsem (piersi i udka) zbliżony kształtem do prostokąta. Mięso z nóżek  i ew skrzydełek posiekać grubo i pouzupełniać

Stare Gary
Rolada drobiowo - wieprzowa na zimno 340

niej mało, a efekt na prawdę świetny. Kroiła się znakomicie na cieniutkie plasterki - kapitalna wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis ! składniki ( na 1 kg mięsa) ok 1100 g udek drobiowych - po oczyszczeniu 650 g czystego mięsa 350 g mielonego mięsa wieprzowego ( miałam chudą karkówkę) 2 płaskie łyżeczki soli lub wg własnego smaku 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu 1 płaska(...)posiekanego drobno 3 płaskie łyżeczki żelatyny 2 kopiaste łyżki świeżego posiekanego koperku  i  pietruszki łyżka majeranku olej do posmarowania folii folia srebrna przygotowanie Mięsa umyć, osuszyć. Z udek pozdejmować skórę, usunąć  kości (wytrybować), pociąć na małe kawałki - moje miały mniej więcej 1,5 cm x 1,5cm. Wieprzowinę, jeżeli jest w kawałku, zmielić. Mięsa umieścić w jednej

Stare Gary
Ostra zupa z kurczakiem w meksykańskim stylu 342

Świetna, sycąca zupa. Możemy użyć udek kurczaka z kośćmi, lub, przed wrzuceniem do wolnowaru, kości usunąć. Ja wolę gotować z kośćmi - zupa ma moim zdaniem więcej smaku, a usunięcie kości po ugotowaniu nie stanowi żadnego problemu. Zupa jest na tyle sycąca, że wystarcza za cały obiad. Świetnie się mrozi, nic nie traci na smaku - warto więc ją zamrozić, jeżeli porcja(...)razie potrzeby więcej do rozrzerzedzenia 1 puszka  kukurydzy - 300 g po osączeniu 1 puszka czarnej fasoli,  ok 300 g po osączeniu ok 1 kg  - udek kurczaka zagrodowego, bez skóry śmietana kremówka (opcjonalnie) sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Pieprz cayenne, opcjonalnie olej do podania tarty ser cheddar śmietana chipsy tortilla kolendra przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie

Stare Gary
ZUPA PARÓWKOWA 339

ZUPA PARÓWKOWA Składniki: - 1kg parówek drobiowych - 1 udko z kurczaka - 800g pieczarek - 3 duże ziemniaki - 2 cebule białe - 300g papryki konserwowej - 300g ogórka zielonego - 2 kostki rosołowe z pietruszką i lubczykiem - 4 liście laurowe - 5 ziaren pieprzu czarnego - 3 ziarna zioła angielskiego - 3 ziarna owoców jałowca - 1 łyżeczka lubczyku otartego - 1 łyżeczka majeranku - 100g koncentratu pomidorowego - 50g ketchupu łagodnego(...)łyżka cukru - 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej - olej do smażenia - przyprawa "Kucharek" Sposób przygotowania: Do garnka wkładamy udko z kurczaka oraz przyprawy: kostki rosołowe, liście laurowe, pieprz czarny, zioło angielskie, owoce jałowca, lubczyk otarty oraz majeranek. Zalewamy wodą i przygotowujemy wywar. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Parówki kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do garnka

Mentor Smaku
Udka kurczaka w porterze 179

Topfgeldjäger".Przepis jest niezwykle prosty i latwy,a jedyna trudnosc to usuniecie kosci z udek.Koniecznie wyprobujcie ten przepis,a odkryjecie na nowo smak kurczaka. Skladniki na 4 porcje: 4 udka kurze tymianek,oregano lub majeranek sol,pieprz piwo Porter Wykonanie: mieso umyc,osuszyc i wyciac kosci.Delikatnie naciac mieso dookola kostki,nastepnie naciac noge wzdluz i wyjac kosc ,powoli odcinajac plat(...)miesa od kosci wewnetrzna strone udek posolic,oproszyc pieprzem i oblozyc ziolami kazda tak przygotowana nozke zlozyc na pol,ulozyc w naczyniu ,nastepnie zalac Porterem.Naczynie przykryc folia spozywcza i umiescic w lodowce na 2 doby nozki wyjac z marynaty i ulozyc na blaszce do pieczenia skora do gory wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C okolo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybki i aromatyczny kurczak pieczony 253

robiony własnymi rękoma w dorosłym życiu… Jak zawsze niezastąpiony, bardzo prosty w przygotowaniu, doskonały na obiad dla rodziny czy na imprezę… Kurczak pieczony w majeranku – składniki: udka kurczaka ok. 1 kg sól, pieprz, majeranek, oliwa   Udka myję, osuszam i przekrawam na części. Doprawiam solą, pieprzem i papryką a następnie baaardzo obficie posypuję majerankiem (najlepiej kupionym

UgotujmyTo.pl
Kaczka w pomarańczach 154

nowych, ciekawych smaków. A jeśli chodzi o kaczkę? No cóż, wyborne mięso, przepysznie chrupiąca skórka… Czyż można chcieć coś więcej? Serdecznie zapraszam Kaczka w pomarańczach – składniki: 2 udka z kaczki bulion warzywny tłuszcz do smażenia Sos: skórka i sok z jednej pomarańczy 1/3 łyżeczki chili (u mnie płatki) 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatałowej 2 łyżki cukru(...)Udka ugotować w bulionie. Osuszyć, doprawić solą i pieprzem i obsmażyć na złoty kolor na patelni. 2. Wszystkie składniki sosu gotować w małym rondelku – mieszając – przez kilka minut aż sos zacznie bardzo bąblować. Gorącym sosem polać kaczkę. Sos jak stygnie to gęstnieje i wtedy trzeba go lekko podgrzewać. Smacznego   Post Kaczka w pomarańczach pojawił się poraz pierwszy

UgotujmyTo.pl
Sałatka ANANAS 2016

średnie ziemniaki 3 jajka 2 udka z kurczaka 100 g tarkowanego żółtego sera 4 średnie ogórki konserwowe 1 mała czerwona cebula 1 majonez (400 ml) 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz Składniki do dekoracji: połówki orzechów włoskich szczypiorek Ostatnio koleżanka pokazała mi bardzo ciekawy blog Kuchnia Broni . Jest tam kilka, tak ciekawych przepisów, że na pewno nie omieszkam(...)ANANAS, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również może stanowić niekonwencjonalną ozdobę każdego stołu. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać i pokroić w drobną kostkę. Udka kurczaka ugotować z dowolnymi przyprawami. Wystudzić. Oddzielić mięso od kości i rozdrobić na małe kawałeczki. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną. Teraz na półmisku (najlepiej

Świat Domowej Kuchni
Kurczak do pyaza + recenzja 328

przechowywaniu pomógł mi najnowszy nabytek – garnek ze składaną rączką z serii Click&Cook – prezent od firmy Ballarini. Zobaczcie co działo się w kuchni! SKŁADNIKI: * udka z kurczaka – 2 szt * olej – 80 ml * duża cebula – 2 szt * starty świeży imbir – 1 płaska łyżeczka * przyprawa garam masala – 1 płaska łyżeczka * czosnek – 1 duży(...)przecier pomidorowy i przesmażamy kilka minut cały czas mieszając. Uważajmy, by czosnek się nie przypalił, gdyż danie zrobi się gorzkie i niestety nie będzie się nadawało do jedzenia. Dodajemy udka z kurczaka obrane ze skóry i dokładnie smarujemy przyprawami. Dolewamy letnią wodę, przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu dusimy ok. 25-30 minut ( w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody

Ostra na Słodko
Kwaśny kapuśniaczek 175

słoika kapusty kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta, majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko

NA MOIM TALERZU
Sałatka z makaronem ryżowym 454

Sałatka na każdą porę dnia i roku, na każdą okazję a także bez okazji. Wszystkie produkty można kupić w sklepach przez cały rok. Składniki: -szklanka makaronu ryżowego -jedno wędzone udko lub wędzona pierś z kurczaka -groszek lub kukurydza konserwowa -kilka ogórków konserwowych ( my dodaliśmy 7 )  -kilka suszonych pomidorów ( my dodaliśmy 5 ) -papryka -3 duże liście kapusty pekińskiej -kawałek pora(...)łyżki posiekanego świeżego koperku -majonez -przyprawa warzywna -pieprz    W osolonej wodzie gotujemy wg przepisu na opakowaniu makaron ryżowy. Przelewamy zimną wodą i odsączamy.    Udko pozbawiamy skórki, oddzielamy mięso od kości i kroimy na małe kawałki. Groszek odsączamy. Ogórki kroimy w kostkę i również odsączamy. W kostkę kroimy paprykę i suszone pomidory. Na drobno kroimy kapustę pekińską

Maminek kulinarny
ZUPA KALAFIOROWA Z MAKARONEM 212

jarzynowe. Często je więc przyrządzam i lubię patrzeć jak pałaszują ze smakiem do pustego talerzyka :) Dziś u mnie zupa kalafiorowa dla odmiany z makaronem. Składniki: 3 litry wody 2 udka kurze szklanka marchewki kostka - ja użyłam mrożonej 1/2 kalafiora por- zielona część sól, pieprz 4 łyżki suszonych warzyw 10 dag makaronu nitka walcowana Czanieckie Makarony Wykonanie: Do gotującej się wody(...)wkładamy udka, kiedy zaczną się gotować łyżką szumówką zbieramy powstałą pianę, dokładamy podzielonego na różyczki kalafiora, marchewkę,pokrojonego w półplasterki pora. Dodajemy suszone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie jeszcze słodką papryką, można też ulubionymi ziołami. Gotujemy ok 30 minut, zabieramy mięso z zupy, dokładamy makaron.Gotujemy do miękkości makaronu. Podajemy z pieczywem.  Zupa wyszła super.Duża to zasługa również dobrego

Z Majeczką w kuchni
GALARETKA DROBIOWA 294

Ciekawy pomysł na wykorzystanie np pozostałego po obiedzie ugotowanego mięsa z rosołu. Jeśli nie mamy warto specjalnie do tej galarety ugotować.. Delikatny smak wynagrodzi oczekiwanie. Składniki: 3 udka kurze 4 marchwie puszka groszku 1 pietruszka selera kawałek 1 cebula sól morska  z pieprzem młynek Kamis 3 litry wody 3 łyżki agaru ze sklepu Skworcu.pl 2 liście laurowe(...)ziela angielskie Składniki: Udka myjemy,wrzucamy do wody, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, cebulę.Wrzucamy ziele angielskie, i listki laurowe.Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy do miękkosci mięsa. Wyjmujemy mięso, studzimy. Z rosołu wyciągamy marchew, resztę przecedzamy. Rozpuszczamy żelatynę w pól szklanki wywaru, dodajemy do rosołu, gotujemy przez ok 15 minut.. Marchew kroimy w  krążki, układamy na dnie

Z Majeczką w kuchni