dzieci wiecznie brakuje czasu i szukam właśnie takich przepisów ;) W tej propozycji musimy jedynie pokroić papryki i cebulę. Resztę zrobi za nas piekarnik. Czyż nie brzmi dobrze? :) Składniki: 6 udek kurczaka 1 czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego świeży tymianek sól, pieprz 1 łyżeczka wędzonej(...)papryki Cebulę obrać ze skórki. Pokroić w ósemki. Papryki pokroić w kostkę. W dużym naczyniu żaroodpornym umieścić udka z kurczaka, cebulę, papryki, pomidorki koktajlowe, czosnek. Całość posypać wędzoną papryką, solą i pierzem. Polać oliwą i octem balsamicznym. Posypać listkami tymianku. Całość wymieszać. Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia kilka razy przemieszać wszystkie składniki. Przepis pochodzi
Moja Galeria Smakuudko kurczaka ćwiartka główki białej kapusty 2 ziemniaki 2 marchewki natka pietruszki sól i pieprz Udko zalewamy zimną wodą i gotujemy. Zbieramy szumowiny i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy marchew pokrojoną w plasterki i kapustę obieraną z zewnętrznych liści, umytą i poszatkowaną w małą kostkę. Gotujemy do miękkości. Mięso wyciągamy, kroimy na małe kawałki
Atlas SmakówSzczerze powiedziawszy nie mogliśmy się oprzeć, aby z tej książki znowu coś nie przyrządzić. Ten kurczak na pewno przypadnie Wam do gustu – soczysty i aromatyczny Składniki: - 12 udek lub 4 filety z kurczaka - ćwiartka granatu - kilka listków mięty Składniki na marynatę: - 2 łyżki oliwy - 80 ml melasy z granatów - sok z 1 cytryny - 3 duże ząbki czosnku - 2 łyżki(...)pieprz Składniki na 4 porcje. Najpierw przygotowujemy marynatę. Do miski dajemy wszystkie składki, czosnek i miętę drobno siekamy. Wszystko dokładnie mieszamy. Kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, ściągamy skórę (jeżeli mamy udka), filety kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do marynaty. Następnie dobrze go mieszamy aby został cały pokryty marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godziny (a najlepiej
Kuchenne WariacjeCzasami gdy nie mamy już pomysłu co można zrobić z mięskiem z rosołu, warto wypróbować ten sposób. Kurczak wychodzi obłędny, najlepiej do panierowania nadają się udka, więc czasami przygotowuję rosół z ćwiartek z kurczaka, by później usmażyć je i podać do drugiego dania. Panierka usmażona na złoto jest chrupiąca, a natomiast mięsko soczyste, mięciusie, samo odchodzi od kości i rozpływa(...)się w ustach. Pycha!!! Składniki na kurczaka gotowanego, smażonego w panierce 4 ugotowane w rosole, wystudzone udka bez skóry 1 duże lub 2 małe jajka bułka tarta przyprawa do kurczaka papryka słodka lub ostra olej do smażenia Jajka rozbijamy w głębokim talerzu, dodajemy około 2 płaskich łyżeczek przyprawy do kurczaka. Ćwiartki posypujemy papryką, następnie panierujemy w jajku
Rozpustne gotowaniezimę oraz na kaca. Co potrzebujemy : fasola np piękny jaś - opakowanie pętko kiełbasy 15-20 dag boczku ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kostka rosołowa, sól, pieprz włoszczyzna kilka ziemniaczków udko na rosół Jak robimy? dzień wcześniej moczymy fasolę w wodzie wrzucamy do zimnej wody udko i gotujemy na niezbyt dużym ogniu do momentu aż puści białko (tzw szumowiny) które zbieramy
Snejkusiowe PrzepisyCoś na szybką kolację Składniki 2 wędzone udka kurczaka 4 ogórki konserwowe liście sałaty ( różne) 10 szt pomidorów suszonych 1 cebula sól , pieprz starty ser sos: mały jogurt naturalny gęsty 2 łyżki majonezu 2 średnie ząbki czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka bazylii szczypta cukru i soli tortilla 6 szt Przygotowanie Udka kurczaka po zdjęciu skóry
R'n'G KitchenBardziej soczyste od tych z fileta. Składniki 4 udka z kurczaka 2 jajka bułka tarta mleko sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie Z udek usuwamy kości i skórę ,nacieramy je solą ,pieprzem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie obtaczamy w mące ,rozkłóconym jajku z odrobiną mleka i bułce tartej. Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor
R'n'G KitchenKolejna propozycja na grilla ;) Składniki 1 kg udek indyczych 1/2 szklanki posiekanych szalotek 1/4 szklanki posiekanej kolendry 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka tabasco 1 łyżeczka mielonego kuminu sól ,pieprz 1 jajko Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Udka myjemy ,zdejmujemy skórę ,oddzielamy mięso od kości. Tak przygotowane mięso mielimy na najmniejszych oczkach. Mieszamy z jajkiem ,posiekanymi szalotkami, kolendrą, 3 łyżkami oliwy ,tabasco i kuminem ,doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenJedliście kiedyś karmelizowaną cebulę? W tym daniu wyszła idealna. Upiekła się z miodem i ostrą czerwoną papryką. Z kurczaka powstał sos, który idealnie komponuje się z pieczonymi warzywami. 7 udek z kurczaka 1 cebula 1 czerwona papryka Pieprz młotkowany z kolendrą Cząber Zioła prowansalskie Glazura: 4 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy(...)uniwersalnej typu Vegeta 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich Udka z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy pieprzem z kolendrą, cząbrem i ziołami prowansalskimi. Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym lub foremce. Obsypujemy go pokrojonymi warzywami. Całość odstawiamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy glazurę. Miód, koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek i przyprawy dokładnie mieszamy
VioletoweKucharzeniejedzenia ciąg dalszy, czyli zielona zupa ze szpinaku i groszku z jajkiem na miękko. Prosta i szybka w wykonaniu o słodkawym smaku przełamanym świeżością mięty ogrodowej. Potrzebne nam: - 2 udka z kurczaka - 1,5 szklanki zielonego groszku - pół opakowania mrożonego szpinaku lub 150 g świeżego - 3 ziemniaki - spora marchewka - 2 łyżki koperku - sól - pieprz - kostka bulionowa - suszona mięta ogrodowa - ziele(...)angielskie 3 szt. - liść laurowy - po 1 jajku na miękko na osobę Przygotowanie: Umyte udka wkładamy do garnka wypełnionego 1,5 litra zimnej wody. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy przez 15 minut od momentu zagotowania wody. Następnie wyjmujemy mięso i ściągamy szumy. Do garnka z wodą wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, przekrojoną na pół marchewkę, kostkę bulionową, ziele
W poszukiwaniu inspiracjidodać kilka ciekawych skłdników i można stworzyć naprawdę coś wspaniałego :) SKŁADNIKI 2 kromki ulubionego pieczywa ( u mnie chleb staropolski) pieczony kurczak ( u mnie pierś z kurczaka, doskonałe będą też udka czy skrzydełka lub pieczony schab) pomidor czerwona cebula kiełki ( lucerny, brokuła, rzodkiewki) majonez krem balsamiczny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mięso pokroić w nieduże kawałki ( jeśli używamy skrzydełek lub udek, po prostu
DefinicjaSmakumakaronu i winogron, postanowiłam ją trochę zmodyfikować i zamiast dodawać do niej makaron w tradycyjny sposób, nadziałam pozostałymi składnikami sałatki ugotowane wcześniej makaronowe muszle. Smak jest rewelacyjny :) SKŁADNIKI 3 udka wędzonego kurczaka ok. 20 różowych lub czarnych winogron ( zielone się nie nadają) 15-20 makaronowych muszli 1 łyżka majonezu pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Muszle ugotować w lekko osolonej(...)wodzie, tak aby były lekko al dente ( ok. 12-13 min). Wystudzić. 2. Udka kurczaka obrać ze skórki. Pozostałe mięso oddzielić od kości i pokroić w niedużą kostkę. 3. Winogrona przekroić na ćwiartki i usunąć pestki. 4. Kurczaka, winogrona, majonez wymieszać w miseczce i dodać sól i pieprz do smaku. 5. Muszle nadziać przygotowaną sałatką i podawać jako przekąskę, świetnie
DefinicjaSmakuDzisiaj proponujemy oryginalny, ale łatwy sposób na kurczaka. Najczęściej przyrządzam w ten sposób udka i podudzia, ale można użyć również innych części. Oprócz ciemnych winogron i zielonych oliwek do kluczowych składników należą marchewka i czerwone (pół)wytrawne wino. Jeśli chodzi o marchew, najlepiej wyglądają małe obrane marchewki „jednodniowe” jakie można często znaleźć w supermarketowych lodówkach. Nic jednak nie stoi(...)zarazem bardzo prosty do przyrządzenia z łatwo dostępnych składników pikantny kurczak z winogronami, oliwkami i marchewką. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 3 średnie nogi z kurczaka / 3 udka + 3 podudzia (ok. 900g) 1 średnia papryczka chili (ok. 15g) 250g małych marchewek (lub 2 średnie „zwykłe” marchewki) 250g ciemnych winogron 75g zielonych oliwek 3-4 ząbki czosnku 1 liść
Kulinarna Pokusaudek kurczaka bez kości, 200 g fasolki szparagowej żółtej, 300 g groszku cukrowego, 600 g młodych, małych ziemniaków, 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 3 łyżki dobrego octu jabłkowego, 15 pomidorków koktajlowych, 3 łyżki groszku świeżego, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła. Każde udko podzielić na 3-4 kawałki (zależy od wielkości), włożyć do miski, wlać sos sojowy
królestwo garówwięc nie robię jej zbyt często. Ta wyszła mi na prawdę wyjątkowo smaczna i cały wielki garnek zupy zniknął w mgnieniu oka. Na garnek około 6-7 l: 2 udka z kurczaka ok 1/2 kg wędzonych żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 4 marchewki 2 większe pietruszki 1/2 pora 4 średnie ziemniaki 4 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka(...)łyżka oleju gałązka maggi 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1 łyżka cukru sól świeżo mielony pieprz szczypta chilli Z żeberek, udek i pokrojonej drobno włoszczyzny z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ugotować wywar. W międzyczasie przypalić na ogniu jedną cebulę i dodać do wywaru. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło i zeszklić
Jemy Pijemy