udka - 4428 przepisów (strona:114/296)

szynkowar-udka kurczaka do pieczywa... 135

Składniki: udka kurczaka całe 4 sztuki, żelatyna 2 łyżeczki, sól peklowa 1,5 łyżeczki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1/2 łyżeczki, tymianek 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 1 łyzka, woda 3/4 szklanki udka średnie wielkości umyć, osuszyć i mięso obrać z kości bez skóry i chrząstek, dodać wszyskie składniki i tak długo

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak zapiekany w ostrym sosie pomidorowo-paprykowym 147

danie mnie zaskoczyło. Nie spodziewałam się, że będzie aż tak pyszne! I tak piękne;) Niby zwykłe udka, ale zrobione w nieco inny sposób. Tym razem usmażyłam je na oliwie z dodatkiem masła, zanurzyłam w warzywnym, intensywny w smaku, dosyć ostrym sosie i zapiekłam. Efekt? Soczyste mięso z chrupiącą skórką i pysznym wyrazistym sosem. Do tego kasza, ryż lub pieczywo(...)jest bosko!     Składniki: 4 udka kurczaka 350 g Salsa Rustica Cirio (passata pomidorowa z cebulą i bazylią) 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 czerwona cebula 1 papryczka chili (może być mniej, wszystko zależy od tego jak ostre dania lubimy) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa

Kulinarne Inspiracje
Oszukane przepiórcze udka 141

Końcówki kół złożyć do siebie i zlepić tak jak pierogi, dociskając mocniej w miejscach gdzie wystaje paluszek. Każdego pieroga przeciąć ostrym nożem na pół. Jajka roztrzepać, maczać w nich udka i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na bardzo małym ogniu na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone udka zdejmować z patelni i osączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać

Nie tylko w kuchni
Kurczak zapieczony w warzywnym musie 189

Kurczak o smaku wielu pieczonych warzyw. Mięso jest bardzo aromatyczne i mięciutkie. 1 kg udek z kurczaka Przyprawa do kurczaka Ostra czerwona papryka Majeranek 1 czerwona papryka 3 łyżki natki pietruszki 5 pieczarek 1,5 cebuli 30 ml oleju Udka z kurczaka myjemy i dzielimy na części. Dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka, ostrą papryką i majerankiem. Mięso układamy w żaroodpornym

VioletoweKucharzenie
Yakitori z kurczaka 185

Mięso drobiowe w japońskim wydaniu ? Dlaczego nie ! Składniki 1 duże udko ze skórą 1 mały por tłuszcz rośliny do smażenia sos : 150 ml sosu sojowego 6 łyżek cukru 25 ml sake Przygotowanie   Udko kurczaka podzieliłem na równych 12 kawałków. Przygotowałem sos : wymieszałem sos sojowy , cukier i saki. Kawałki kurczaka zamarynowałem w sosie ok.3 godziny. Pora po umyciu pokroiłem

R'n'G Kitchen
Cukinia z kalafiorem na ostro 148

młode cukinie 1 mały kalafior 1 ser mozzarella 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki ketchupu pikantnego 3 ząbki czosnku 1 wędzone udko z kurczaka (może być parówka wędzona ) sól, pieprz świeżo mielony kilka listków bazylii Wykonanie: Kalafior gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, cukru następnie studzimy. Cukinie pokroić w kostkę posypujemy lekko(...)solą dostawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone udko, cukinię, smażymy przez 10 minut. Dodajemy kalafior podzielony na małe różyczki, mozzarelle, przyprawiamy pokrojonym czosnkiem, papryką ostrą oraz wędzoną, ketchupem łączymy składniki dokładnie ze sobą.  Smacznego

kgwjanczewo
Karahi Chicken 130

Kurczak Karahi to fantastyczne danie dla miłośników smaków hinduskich przypraw. Pierwszy krok: przygotowanie kurczaka Składniki: kawałki kurczaka (udka kurczaka są najlepsze) 2 łyż oliwy 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku Imbir 2,5 cm utarty na tarce 2 zielone chili pokrojone w kostkę 2 pokrojone w kostkę obrane pomidory sól  Przygotowanie: podzielić udka kurczaka na mniejsze

Smaki Przyprawy i Kolory
Zupa ogórkowa. 115

marchewki, por, 6 średnich ziemniaków, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ewentualnie kostka rosołowa ( w zależności od własnej potrzeby ) mąka, śmietana - nie koniecznie ( ja robię bez). Przygotowanie: Skrzydełko i udko zalać wodą i wstawić na palnik. Gotować na średnim ogniu, tak by nie gotowało się mocno. W między czasie szumować. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach. Gotować na małym ogniu(...)następujący sposób : marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, por drobno pokroić, ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka z gotującym się skrzydełkiem i udkiem.. Gdy ogórki i warzywa zmiękną połączyć je ze sobą.  Doprawić solą, pieprzem, dwoma listkami laurowymi, czterema kulkami ziela angielskiego i ewentualnie dodać kostkę rosołową. Wersja bez śmietany: kubek napełnić

W kuchni u Moniki
Zupa pomidorowa. 147

tego względu dość często muszę ją gotować. Można ją podać z ryżem bądź z makaronem. U nas ryż wygrywa i to z nim podaję tę zupę. Składniki: 4l wody, udko i skrzydełko kurczaka, kilka marchwi, dwie średnie pietruszki lub jedna duża, kawałek selera, połówka pora, puszka pomidorów, przecier pomidorowy, sól, pieprz,  dwa liście laurowe, trzy ziarenka ziela angielskiego, ewentualnie(...)kostka rosołowa, ryż lub makaron. Przygotowanie: Do garnka wlać wodę, włożyć udko i skrzydełko kurczaka. Zagotować, zszumować. Dodać umyte i obrane warzywa. Gotować na średnim ogniu. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, posolić i popieprzyć. Pomidory z puszki zmiksować i dodać do zupy gdy warzywa będą już miękkie. Przecier pomidorowy lekko przesmażyć ( tubka 200g) i również dodać do zupy

W kuchni u Moniki
Rosół. 209

Rosół jest jedną z narodowych potraw polskich. Składniki na 4l wody : korpus kurczaka, udko i skrzydełko, 4 średnie marchwie, 1 większa pietruszka, kawałek selera, 1 por, sół, pieprz, natka pietruszki, ewentualnie kostka rosołowa lub vegeta, makaron nitki. Przygotowanie: Korpus dokładnie oczyścić i opłukać, udko i skrzydełko również opłukać. Włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować, ale w między czasie szumować

W kuchni u Moniki
Zupa pieczarkowa. 118

Składniki: porcja rosołowa, udka lub skrzydełka, 350g pieczarek, łyżka masła, 4 większe marchwie, 1 pietruszka, 8 ziemniaków - 760g już obranych, kawałek pora - 80g, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, sól, pieprz, kostka rosołowa (niekoniecznie), magii (niekoniecznie), śmietana do zup i sosów, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Pieczarki umyć i pokroić. Gotować je w małym garnku z łyżką masła, odrobiną(...)soli i 250ml wody (szklanka). Porcje rosołowe, udka lub skrzydełka opłukać i zalać 3.5L wody (potrzebny duży garnek, ponieważ dojdą jeszcze warzywa). W tym czasie przygotować resztę warzyw:  marchew pokroić w talarki, pietruszkę zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, por drobno pokroić, ziemniaki pokroić w kostkę - oczywiście warzywa, które należy obrać, obrać i wszystkie warzywa umyć. W międzyczasie

W kuchni u Moniki
Paszteciki drobiowe z kminkiem 147

wykonania pasztecików wykorzystuję obrane mięso drobiowe np z udek, skrzydełek. Wystarczy je tylko zmielić, podgrzać i doprawić. Do barszczu jak znalazł:) Składniki na ok 45 sztuk: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g) 1 szklanka śmietany 18% szczypta soli ok 0.5 kg mięsa mielonego drobiowego (najlepiej gotowane na rosół skrzydełka, udka) przyprawy jajko kminek Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy

Kuchnia w czekoladzie
Krupnik z mięsną wkładką 156

posiłki i wprowadzać nowe zupki. Póki co zapraszam na krupnik z wkładką. Bardzo smaczny i ... jak dla mnie lepszy niż u Mamy :) Ale Mama się nie obrazi... :) Składniki: 2 udka drobiowe 2 skrzydełka drobiowe 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki 2 gałązki selera 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 woreczek kaszy jęczmiennej natka pietruszki sól, pieprz do smaku(...)kilka kropel przyprawy w płynie magi 1 jajko 4 łyżki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka olej rzepakowy  Sposób przygotowania: 1. Udka i skrzydełka myjemy, a następnie wrzucamy do garnka i zalewamy ok 2,5l. zimnej wody. W czasie gotowania zbieramy szumowiny i dodajemy pokrojone w talarki marchewki, pietruszkę oraz liście laurowe, selera

Kuchnia w czekoladzie
Roladki z udek z kurczaka z kapusta w mleczku kokosowym 138

wykorzystujecie udka z kurczaka? Do niedawna tradycyjnie je piekłam w całości, ale od ostatnio zrobiłam z nich roladki w młodej kapuście i mleczku kokosowym z rokpolem. Do przygotowania dania wykorzystałam udka firmy NASZ KURCZAK . Produkty te charakteryzują się specjalnym system jakości WIPASZ, czyli jest to optymalny program karmienia kurcząt, nadzorowane hodowle, nowoczesny system dzielenia i pakowania, hermetyczne opakowanie zapewniające bezpieczeństwo

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Nogi z kurczaka pieczone z boczkiem i cytryną 238

cytryną. Proste, lecz efektowne danie nie tylko na „szybki obiad”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 3 średnie nogi z kurczaka (1 kg, mogą być również same udka lub podudzia) wędzony boczek w cienkich plastrach (ok. 150g) 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki majeranku 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru 1 średnia cytryna 8 łyżek sosu sojowego 3 łyżki oliwy(...)nóg z kurczaka usuwamy ewentualny nadmiar tłuszczu i skóry oraz pozostałości np. chrząstek czy kości. Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na pół na osobno udka i podudzia. W misce mieszamy sos sojowy i oliwę. Namaczamy w nich mięso, tak aby było dobrze pokryte płynem. Przykrywamy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin. W międzyczasie warto

Kulinarna Pokusa