Tego kurczaka robiłam jakiś czas temu..no i zapomniałam jak jego robiłam..pamiętałam tyle, że kurczak -pałki , udka były zalane mlekiem..a co dalej? ..no, ale znalazłam karteczkę ze składnikami...niby składników nie wiele, ale jak się ma krótką pamięć...takie są skutki ...Tak więc od razu podaję co i jak bo znów zapomnę..Taki kurczak był naprawdę pyszny(...)udka , pałki 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy rosyjskiej Develey 1/2 szkl.mleka sól przyprawa do kurczaka Knorr 3 łyżki mąki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki curry Mleko wymieszać z solą , przyprawą , musztardą i czosnkiem.Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie włożyć do mleka i odstawić na kilka godzin do lodówki.[ u mnie kurczak marynowany był w misce
Moje domowe kucharzeniełyżki bułki tartej 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Sos. 8 kasztanów 2 łyżki żurawiny świeżej sok spod upieczonych nóg 50 ml wina czerwonego wytrawnego Wykonanie. Z udek usuwamy kości i doprawiamy solą, pieprzem majerankiem. Farsz. Upieczone, obrane i obgotowane kasztany pokroić. 8 zostawić w całości do sosu. Na patelni stopić masło i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone(...)jabłko, łodygę selera, opłukane koryntki, bułkę i przyprawy. Wymieszać i na końcu dodać posiekane kasztany. Farsz nałożyć na płaty udek. Zeszyć ,zawinąć w rękaw i upiec w temp. 180 o C - 90 minut. Po upieczeniu z rękawa zlać do rondelka wytworzoną ciecz, wlać wino, dołożyć całe kasztany i żurawinę. Gotować parę minut, zagęścić mąką. Dodać majeranku wg uznania. Gęsi - wpis
Kulinarny karnet Christopheraśmietany ani przecieru pomidorowego, gdyż najbardziej lubię taką czystą, szlachetną wersję tej zupki z duuużą ilością młodego koperku ... I pomyśleć, że w dzieciństwie wcale jej nie lubiłam :-) Składniki: 4 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawałek selera 4 ziemniaki 1 mała główka młodej kapusty pęczek koperku pasek chudego boczku (lub 1 kiełbaska) liść laurowy ziele angielskie(...)sól i pieprz do smaku łyżka masła Wykonanie: Udka umyć, zalać zimną wodą. Zagotować. Dodać obraną włoszczyznę, ziele i liść laurowy i sól. Całość przykryć i gotować razem, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie mięso i włoszczyznę wyjąć z bulionu a na rosół wrzucić poszatkowaną drobno kapustę,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Teraz
Walijskie PichcenieSkładniki: 4 sztuki skrzydełka kurczaka, 1 sztuka udko kurczaka, 4 litry woda, 1/2 pęczka włoszczyzny, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 1 łyżka kucharek, 3 sztuki małe papryczki chilli w marynacie,słoiczek 200 gram koncentrat pomidorowy, - do smaku maggi i śmietana 18% słodka lane kluski: 6 łyżek kaszki manny, 1,5 łyżki mąka pszenna, - ile potrzeba woda(...)odstawić na 15 minut,a następnie wlewać do gotującej się zupy, rosołu lub owocowej włoszczyznę obraną zmiksować nie za drobno w pojemniku blendera w niewielkiej ilości wody zagotować skrzydełka, udko i wodę wylać teraz wlać 4 litry wody, dodać ziele, liście laurowe, włoszczyznę zmiksowaną, kucharka i gotować do miękkości mięsa pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, pokrojone papryczki chilli z pestkami
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: udka kurczaka 2 duże, woda 4 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, ryż 1 szklanka, koncentrat pomidorowy 6 łyżek, papryka ostra 1 mała, koperek 1/2 pęczka, przyprawa w płynie - do smaku umyte udka zagotować w wodzie i cedzakiem zebrać szumowiny wsypać ziele, liście laurowe, rozdrobniony w rozdrabniaczu pęczek młodej
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ryż 2 woreczki, kurkuma mielona 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, groszek konserwowy 1/2 puszki, udka kurczaka 3 sztuki, olej rzepakowy 5 łyżek, przyprawa do kurczaka 1 łyżka, woda 1 szklanka, fasolka szparagowa 30 dag, papryczka chili 1/2 sztuki, śmietana gęsta 2 łyżki woreczki ryżu ugotować w wodzie z dodatkiem kucharka, ugotowany wysypać na durszlak aby woda dobrze odciekła(...)wymieszać z groszkiem konserwowym odsączonym z soku udka kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka i na gorącym oleju podsmażyć dodać obraną z ogonków fasolkę żółtą, papryczkę chilli, wlać wodę pod przykryciem gotować na mniejszym ogniu do miękkości kurczaka na koniec dodać gęstą śmietanę 18% i doprowadzić do zagotowania, gotować z 3 minuty na większym ogniu podać ryż z kurczakiem i mamy
W Mojej Kuchni Lubięaromat i smak. Pyszna jesienna zupa. SKŁADNIKI 1 kalafior 1,5 l wody pół szklanki mleka 2 marchwie 1 korzeń pietruszki 1 mały korzeń selera 2 liście pora 3 udka kurczaka (ja używam szyi indyka) pół pęczka koperku sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa Marchew, pietruszkę i seler obrać i umyć, Udka umyć i wrzucić razem z warzywami do osolonej
Złote przepisySkładniki: 5 udek kurczaka, 200 g zielonej fasolki szparagowej, 2 marchewki, 5 ziemniaków, 1 żółtka papryka, 1 cebula, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2 Kamis Kulinarne Inspiracje Rozmarynowy kurczak Przygotowanie: Udka kurczaka nacieramy solą i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Następnie nacieramy papryką, 1/2 czosnku i tymiankiem (przyprawy z kulinarnych inspiracji). Cebulę i paprykę
Aga w kuchnisosie Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki drobiowe z piekarnika Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami, ananasem i cukinią Szpinakowe roladki Tortille z kurczakiem i warzywami Udka z rozmarynem Udka zapiekane z porem i serem Żeberka w sosie Żeberka z kapustą
Aga w kuchnizdrowe warzywa oraz gotowane mięso zawsze zostaje i nikt nie ma na nie ochoty a przecież nawet na szyjce indyka znajduje się bardzo dużo smacznego mięsa, nie wspominając o udkach czy skrzydełkach kurczaka... No cóż, do najpiękniejszych to rozgotowane mięso nie należy, dlatego zawsze na sitku odcedzam rosół od reszty, dodaję pokrojoną marchewkę i podaję rosół z makaronem i natką(...)mięsa z rosołu, należy wszystkie składniki ugotować w wodzie do miękkości): 2 spore marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera por nać pietruszki mięso z szyjki indyka mięso z trzech udek kurczaka oraz dwóch skrzydełek cebula 5 suszonych podgrzybków kminek sól pieprz Warzywa i oddzielone mięso mielimy w maszynie do mielenia, dwukrotnie (lub blenderujemy całość dokładnie, jak ja). Doprawiamy obficie solą
Mango Papajajest to największa filozofia ale przynajmniej mam pewność, że zawsze się uda i wyjdzie pyszny. Oto moja recepta na najlepszy lek na przeziębienie i najpyszniejszą zupę. Składniki: 3 udka kurczaka 2 skrzydełka kurczaka 1 szyjka indyka 2 marchewki 1 cebula 2 pietruszki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie kawałek selera kawałek pora 4-5 suszonych podgrzybków nać pietruszki- 1/2 pęczka(...)kawałek kapusty włoskiej- akurat ja tym razem nie użyłam sól pieprz nać pietruszki ugotowana w rosole marchewka makaron W garnku układamy umyte udka, skrzydełka oraz szyjkę indyka i zalewamy zimną wodą. Mięso gotujemy na średnim ogniu do momentu zagotowania, następnie zmniejszamy ogień tak by nasz wywar delikatnie "pyrkał". W tym czasie zbieramy szumowiny sitkiem o małych i gęstych oczkach. Mięso
Mango PapajaMoje dzisiejsze obiadowe twory: Pieczone udka kurczaka marynowane w trawie cytrynowej, imbirze, szalotce, kolendrze i czosnku podawane z ziemniaczkami z woka. Kurczak wyszedł bardzo aromatyczny i soczysty, a ziemniaczki są dosyć nietypowe, ale biją na głowę klasyczne frytki, czy ziemniaki z wody :) Potrawa inspirowana jest przepisami ze stron Kuchnia Azjatycka i Słodko - Kwaśny. Gai Yang (dla 2 osób): 2 udka(...)cytrynową, imbir i liście limonki drobno siekamy; wkładamy z nasionami kolendry i cukrem trzcinowym do moździerza i ucieramy na gładką masę. 2. Kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym. Udka dokładnie nacieramy świeżo mieloną solą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą i odstawiamy na co najmniej godzinę. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
Tajskie smakidzikusy. Lubiłam też dania z królika. Jakoś potrafiłam oddzielić te dwie rzeczy. Dostępność królików jest teraz ograniczona. W mojej miejscowości królika trzeba „upolować” w sklepie, kupiłam więc udka kurczaka, które obrałam ze skóry, odcięłam końcówki, gdyż akurat miałam wielką ochotę na danie słodko-kwaśne. Można też dodać rodzynki, ale ich w końcu nie dodałam. Kurczak słodko-kwaśny(...)śmietanie jest smaczny i doskonale może zastąpić królika. Składniki 4 udka kurczaka bez skóry 1/2 litra wytrawnego czerwonego wina 2 czerwone cebule 2 marchewki 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 5 łyżek oliwy 2 łyżki cukru mąka sól i biały pieprz do smaku 100 ml słodkiej śmietanki tymianek i trybula
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki - 4 udka z kurczaka - 40 dag pieczarek - przyprawa do kurczaka - szklanka bulionu drobiowego - 2 łyżki mąki - sól, pieprz - olej Wykonanie Udka umyć, osuszyć. Ułożyć na rozgrzanym oleju, posypać przyprawami i smażyć na rumiano z obu stron. Pieczarki oczyścić, pokroić na 4 części i dodać do udek. Wszystko razem dusimy aż odparuje nadmiar wody. Bulion wlać do udek i dusić
Świat SmakuProste w wykonaniu danie, idealne na codzienny obiad. Dzięki długiemu marynowaniu mięso zyskuje podczas pieczenia niezwykły aromat, kruchość i soczystość. Składniki - 1 kg udek z kurczaka - ½ szklanki majonezu - ½ szklanki ketchupu - przyprawa do kurczaka - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem(...)strony kliknął na reklamę zamieszczoną poniżej. Dla Ciebie to będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję. Wykonanie Udka umyć i osuszyć. Majonez i ketchup wymieszać, dodać przyprawę do kurczaka ( wedle uznania ), przyprawić solą oraz pieprzem, dolać ¼ szklanki wody i wymieszać. Udka przełożyć do sosu, wymieszać aby dokładnie pokrył mięso
Świat Smaku