wychodne"... Ja miałam wychodne tylko do pokoju ale jeśli wszystko się przygotuje to Pan-Mąż spokojnie sobie poradzi, nic nie zepsuje i, co najważniejsze, nie napracuje się:-) Składniki: Udka i podudzia z kurczaka - wzięłam dwie ćwiartki, które podzieliłam na części Kilka małych ziemniaków Kilka marchewek Pietruszka 3-4 ząbki czosnku Olej rzepakowy Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, ewentualnie mielona słodka(...)Posypać solą, pieprzem, tymiankiem i ewentualnie papryką słodką. Skropić olejem i wymieszać. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Marchewkę i pietruszkę również obrać i pokroić w grubsze słupki. Warzywa również posypać solą, pieprzem i tymiankiem oraz skropić olejem i wymieszać. Czosnek obrać. Na dosyć głęboką blachę wyłożyć mięso i warzywa, dorzucić czosnek. Rozłożyć w miarę płasko, tak aby składniki
Ze smakiem bez glutenubabek. To na Sycylii prawdziwa rzadkość. Będziemy robić danie na niedzielę. Uwaga, zostaną użyte ziemniaki- tam ziemniaki się je wyłącznie od święta , kosztują jak mięso, i są rarytasem. Składniki -udka i podudzia z kurczaka, który żył na wolności -suszone pomidory OLE- dlaczego OLE? Dlatego, że ja suszyłam pomidory kilka dobrych lat, na tarasie, na słońcu słonecznej Sycylii(...)Monini- bo łagodniejsza -ziemniaki z upraw bio- u mnie ziemniaki, które sama zbierałam na wykopkach u babci na podkarpaciu -przyprawy – sól morska z okolic Trapani -Kuchmistrz od Skworcu- suszone warzywa-marchew, pietruszka,cebula,pasternak,korzeń lubczyku,kurkuma,pieprz -Karahi Chicken Masala – kolendra mielona, czerwone chili,kurkuma,kminek,sól,czosnek,czarnuszka,cynamon,imbir,gałaka muszkatu,gozdziki,pieprz czarny -oregano- te zbierałam
Z Kuchni Do Kuchniodcisnąć z nadmiaru wody i dodać do ugotowanego ryżu razem z kukurydzą. Wymieszać przyprawiając pieprzem i solą. Naczynie do zapiekania (23 x 33) nasmarować olejem i wyłożyć ryż z warzywami. Na wierzch ułożyć obok siebie kawałki kurczaka polewając całość pozostającą marynatą. Pomiędzy kurczaka powciskać plasterki cukinii. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 1,5 godziny(...)można zrobić to na surowym ryżu. Wsypać na dno naczynia 300 g suchego ryżu i zalać 4 szklankami bulionu drobiowego. Tak jak robiłam to w tym przepisie na udka . Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: cukinia , kukurydza , kurczak , marynata , przecier pomidorowy , ryż
https:KKuchniaMniamśrodku sezonu grzybowego. Zupa grzybowa nie tylko wigilijna jest pełna smaku, aromatu, pełna kawałków grzybów. Składniki: 1 por 3 marchwie 1 korzeń pietruszki 1 seler 3 ziemniaki opcjonalnie: 2 udka z kurczaka lub kilka kawałków ryby 1 cebula ok. 450-500g grzybów mrożonych lub świeżych ok. 40 g grzybów suszonych liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz śmietana, najlepiej kremówka(...)całą noc. Marchew, seler, pietruszkę obieramy i kroimy na pół. Białą część pora obieramy z wierzchniej warstwy i przecinamy wzdłuż na pół. Cebulę opiekamy na ogniem. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na garnka, z mięsem lub rybą – jeśli używamy – zalewamy wodą. Podgotowujemy na niewielkim ogniu, zdejmujemy szumowiny. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, doprawiamy wstępnie solą i pieprzem. Gotujemy
Pociąg Do Kuchnidzieci poniżej roku proponowałabym jednak bulion warzywny, na który przepis także postaram się zamieścić. A zatem na specjalną prośbę mojej dobrej znajomej, przed wami moja wersja rosołu. Rosół 2 udka z kurczaka 200g wołowiny rosołowej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego kilkanaście ziaren pieprzu włoszczyzna (seler, 2 pietruszki, 2 marchewki, por) 1 średnia cebula mieszanka ziołowa z lubczykiem(...)żeby rosół miał piękny aromat i kolor. Dodaję ją do rosołu pod koniec gotowania, razem z obraną włoszczyzną. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć zarówno mięso, jak i warzywa. Można też rosół przecedzić, żeby pozbyć się ewentualnych "farfocli" jak to się mówi w okolicach Łodzi. Na sam koniec można dorzucić zioła, w tym sławny lubczyk, który bardzo wzbogaca smak
Przepysznik - BLW i nie tylkobardzo dużym garnku, wywar-bulion, który mi zostaje, przecedzam, przelewam do czystych słoików i zamrażam, później służy mi jako baza do wszelkich innych zup i sosów. Polecam :) Składniki - 2 udka z kurczaka - 1 duże skrzydło z indyka - garść serduszek lub żołądków drobiowych - 2 marchewki - 1 pietruszka - mały seler lub pól większego - kawałek pora - cebula - 2 ząbki czosnku - 2-3 łodyżki(...)porem i ząbkami czosnku dodaję do zupy. Całość doprawiam domową wegetą. Na końcu do rosołu dodaję w całości wraz z łodyżkami liście lubczyku. Gotuję na wolnym ogniu aż warzywa i mięso będzie całkiem miękkie. Rosół podaje najczęściej z makaronem, lanym ciastem lub ziemniakami, posypuje zieloną pietruszką. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: korpus kurczaka, udko i skrzydełko, 400g ogórków kiszonych, 175g śmietany 18%, 4 marchwie, kawałek selera, 2 pietruszki, garść posiekanej natki pietruszki, 12 niedużych ziemniaków, 1/2 szklanki ryżu ( jeżeli nie lubisz bardzo gęstej zupy daj o połowę mniej ryżu lub go całkiem pomiń). 1 por, 4 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz. Przygotowanie: Mięso(...)gotowania ( w osobnym garnku, nie w tym co gotuje się mięso). Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por drobno pokroić. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa dodać do wywaru gotującego się z mięsem. Dodać również ryż i przyprawy. Gotować do momentu aż ziemniaki i ryż będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszać od spodu. Gdy warzywa
W kuchni u MonikiSkładniki: 4 udka z kurczaka 4 podudzia z kurczaka 2 marchewki- pokroić w kostkę 1 szklanka groszku mrożonego 4 garści fasolki szparagowej 1 szalotka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka kurkumy 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól himalajska 2 garści czarnych oliwek bez pestek 3/4 szklanki wody 8 łyżek Sosu Słodkiego tao Tao 2 łyżki sosu sojowego z grzybami(...)patelni roztapiam masło i dodaję wcześniej zamarynowane mięso. Obsmażam do zrumienienia się skórki. Dodaję wymieszaną wodę z sosami i kurkumą. Zmniejszam ogień i zakrywam. Pod koniec smażenia/duszenia dodaję warzywa i smażę 25 minut pod przykryciem. Na sam koniec danie obsypuję szczypiorkiem
ClauditteMissCookingkombinowania i używania tego, co macie już w domu ;) U mnie wyszło dość ostre, więc jeśli nie lubicie ostrego zmniejszcie ilość ostrych przypraw ;) Składniki: 4 małe/średnie udka z kurczaka 1-2 cm kawałek imbiru 1/3 szklanki orzeszków ziemnych 1 mała papryka 3 cebulki dymki Sól, pieprz do smaku Opcjonalnie: 2 papryczki chili (lub więcej, jeśli chcemy aby wypaliło(...)być w proszku – zmielony w młynku do kawy etc, żeby połączył się ładnie z resztą składników ;) Kurczak pewnie jest już ładnie zbrązowiały i chrupiący, czas więc dorzucić do niego warzywa. Przesmażamy wszystko razem przez chwilę i zalewamy wszystko pysznym sosem. Zmniejszamy ogień i pozwalamy wszystkiemu ‘pyrkać’ aż sos zgęstnieje i zrobi się taki lekko kleisty ;) No i gotowe ;) Podajemy
Jak gotować i nie zwariowaćgotowej potrawy z nawiązką zrekompensuje nam włożony w przygotowanie posiłku trud. Zwłaszcza kiedy, jako dodatku do farszu, użyjemy domowej pasty z pieczonych warzyw. Ajwar, bo to właśnie o tej paście mowa, doda naszemu daniu wprost niesamowitego aromatu i smaku, sprawiając że zniknie ono z półmiska(...)śmietanki 30 % 1 łyżka wazowa dobrego drobiowego wywaru 2 łyżki masła sposób wykonania Tus zkę kurczaka luzujemy ( np tym sposobem), usuwając z niej również kości skrzydełek i udek. Teraz tuszkę rozcinamy ( najlepiej w wzdłuż boku gdzie pozostały otwory po wyciętym skrzydełku i nodze), układamy skórą do dołu i nacieramy lubczykiem, dwoma roztartymi ząbkami czosnku, łyżką oleju, solą
Miód i pieprzSkładniki na galaretę: 4 udka z kurczaka lub pół kurczaka Włoszczyzna Ziele angielskie Liść laurowy 2 żelatyny z przyprawami do mięs i ryb Sól, pieprz 4 ząbki czosnku Przygotowanie galarety: Kurczaka zalewamy wodą i zagotowujemy Zbieramy szumowinę z garnka Dodajemy włoszczyznę i wszystkie przyprawy (niewiele soli) Gotujemy aż kurczak bardzo zmięknie Wyciągamy kurczaka i studzimy go Zdejmujemy mięso z kości(...)ząbki czosnku i mieszamy na wolnym ogniu (Uwaga! Uważamy, aby nie zagotować wywaru) Przecedzamy przez sitko Do naczyń dodajemy kurczaka i zalewamy wywarem (można dodać wg. upodobań także inne warzywa np. groszek czy marchewkę) Jeżeli podobał Ci się ten przepis i chcesz być na bieżąco, to koniecznie zostaw lajka na naszym fanpage’u: (function
CityTaste - Przepisykija. Skojarzenie poniekąd słuszne, jednak nie do końca poprawnie oddające prawdziwe danie o tej nazwie. Kebab to po prostu danie składające się z kawałków mięsa, ryby lub warzyw grillowanych lub pieczonych w postaci szaszłyka. Ja przygotowałam dziś pewna odmianę kebaba, a mianowicie Shish taouk , czyli tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, które składa się z marynowanych kawałków kurczaka, który(...)angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę sok z połowy cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 3-4 wyfiletowane udka z kurczaka Przygotowanie: W misce dokładnie wymieszać paprykę, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, jogurt, czosnek, sok z cytryny i oliwę. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, dodać do marynaty, wetrzeć
Codzienne Gotowanienaprawdę jest bardzo sycąca. Może być dodatkiem do mięs ale może być również składnikiem sałatki i dzisiaj przygotowałam taką a'la obiadową. Składniki: 250 g mięsa z udka kurczaka bez skóry słoik suszonych pomidorów w zalewie 1 malutka papryczka jalapeno szklanka ugotowanej kaszy bulgur 50 ml białego wina pół limonki 1 świeży ogórek(...)czasie, grillować na patelni lub wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach ok.30 min. Kiedy mięso będzie już gotowe poczekać aż wystygnie. Wymieszać z kaszą, dodać świeże warzywa pokrojone w kostkę.Polać sokiem z limonki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przepięknej i przepysznej niedzieli
pieprzny smaczekpasztet w większej ilości warto do jednej z porcji dodać ten dodatkowy składnik. Urozmaica i podbija smak, zapobiega nudzie i urozmaica pozornie nudny pasztet. ;-) 1 cały kurczak 4 udka 300g wątróbki drobiowej 4 duże marchewki 2 pietruszki 2 duże cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka L olej 6 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)kawałki. 3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy. 4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, żurawine, obie papryki, sól i pieprz
Szefowa kuchnimożna zrobić z resztek kurczaka? Z upę pho, klasyk wietnamskiej kuchni, zrobioną na aromatycznym bulionie z warzyw, orientalnych przypraw i – szkieletu oraz kostek z upieczonego w niedzielę kurczaka. Rosół można wykorzystać na wiele sposobów, np. jako bazę do innych zup lub sosów. Zupa pho to tylko jeden z patentów na zagospodarowanie pysznych pozostałości z pieczystego. W tym tygodniu codziennie(...)wołowych:) Nasz przepis to wariacja na temat zupy pho, odwołująca się do oryginalnej receptury oraz do wskazówek Nighela Slatera, brytyjskiego celebryty kulinarnego, który zupę pho robi na gotowanych udkach z kurczaka. Klucz do sukcesu to powolne, spokojne gotowanie wywaru, na bardzo małym ogniu, najlepiej przez 2 godziny. Bulion jest przesycony aromatem anyżku i kory cynamonowca, które tworzą niesamowicie intrygujący duet
Niedzielny kucharz