udka z warzywami - 1082 przepisów (strona:56/73)

Potrawka z kurczaka na pikantnie 1194

Zastanawialiście się zapewne nieraz co zrobić z ugotowanym kurczakiem z niedzieli, z bulionem nie ma problemu bo można zrobić pomidorową albo dodać żelatyny i zrobić auszpik

Mechanik w kuchni
TRADYCYJNY KRUPNIK Z KASZĄ PĘCZAK (PRZEPIS MOJEJ MAMY) 200

jest bardzo tania i zdrowa - idealna na obiad dla całej Rodziny :) SKŁADNIKI: 2,5 litra wody (+ około 0,5 litra do ewentualnego dolania) 2 większe (albo 3 mniejsze) udka z kurczaka (lub 3-4 żeberka) 1 szklanka (około 10-11 łyżek) kaszy pęczak 10 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1 mały(...)Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmij je na osobny talerz, a do zupy dodaj pokrojoną w półtalarki marchewkę, posiekane w słupki: seler oraz pietruszkę, por w całości. Gotuj warzywa 10 minut , po czym dorzuć do nich pokrojone w kostkę ziemniaki. Posól i popieprz zupę do smaku ponownie. Gotuj ją do miękkości wszystkich warzyw, około 15-20 minut. Gdyby zupa była

Słodko-Słony Świat Ilony
Potrawka z kurczaka (indyka) de luxe 218

traumatycznych wspomnień "diety eliminacyjnej", która w moim przypadku skończyła się na wyeliminowaniu prawie wszystkiego (oprócz gotowanego mięsa, marchewki, buraków i ziemniaków) - tym razem potrawkę przyrządziłam zupełnie inaczej. Składniki: 1 udko (ćwiartka) z kurczaka 1 golonka z indyka 10-15 dag fasolki szparagowej (najlepiej obu kolorów) 1 mała marchewka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilkucentymetrowy kawałek pora 1 łyżeczka sosu(...)kawałki fasolę szparagową obraną z łyka. Gdy lekko zmiękła dorzuciłam pokrojoną w paski marchew. Na sam koniec wrzuciłam pora i paprykę jako, że one gotują się najkrócej.  Kiedy warzywa były miękkie wrzuciłam mięso Sos zaprawiłam odrobiną mąki. Podałam z kluskami , które sprawiły, że zarówno mi jak i Mężowi, który też nie przepada za potrawką - smakowało i to nawet bardzo

Kuchnia po mojemu
Lekki rosołek z kurczaka 154

zrobieniu udek z kurczaka w porterze pozostaly mi kostki i kawalki grzbietów,które musiałam odciąć i zużyć.Tak powstał lekki rosołek na resztkach z kurczaka.W ten sam sposób zużywam kosci i skóre i indyka.Indyczy jest jeszcze bardziej esencjonalny.Gorący rosoł,mocno rozgrzewający idealny  na zimne dni,czyli właśnie na teraz - na powitanie 1-go dnia  zimnej jesieni.Pierwszy dzień(...)sól,pieprz1 listek laurowy2/3 ziarenka ziela angielskiegogałązka lubczykunatka zielonej pietruszkiWykonanieopłukane kości włożyć do garnka i zalać zimną wodą.Dodać sól i doprowadzić do wrzenia.Powstałe szumowiny zebrać łyżkądodać umyte warzywa, listek laurowy,ziele angielskie i gotować na bardzo małym ogniucebulę przekroić na pól i podpiec na płycie kuchenki.Dolożyc do rosoługotować mięso do miekkości na bardzo małym ogniu,około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywna sałatka do grilla-dodatki do grilla 202

pysznej sałatki? … Domowe pesto , szparagi , rzodkiewki , awokado …Wszystko co macie pod ręką i lubicie najbardziej pod słońcem! Sałatka do grilla już gotowa. Ja podałam ją do grillowanych udek z kurczaka . Przepyszny obiad, wspaniały grill…Smacznego kochani a ja idę się teraz opalać. Warzywna sałatka do grilla Składniki: na 4-6 porcji 1 kg ziemniaków 100 ml zielonego(...)minuty. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Następnie blanszuj groszek przez 3 minuty, również w lekko osolonej wodzie, odcedź i opłukaj zimną wodą. Wymieszaj upieczone ziemniaki z pesto i resztą warzyw. Podaj sałatkę na ciepło. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Warzywna sałatka do grilla-dodatki do grilla appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Pierożki „Pałki” na głębokim tłuszczu z kurczakiem 339

Wyśmienicie smakuje w towarzystwie warzyw i ziemniaków na tradycyjnych talerzu obiadowym, ale również świetnie sprawdza się jako przystawka podana z różnymi sosami. Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 4 szklanki wody 2 ząbki czosnku 2 kostki drobiowe 3 szklanki mąki 25 dag żółtego sera 2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierki tłuszcz do głębokiego smażenia Wykonanie(...)razie potrzeby doprawić do smaku. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, obficie posypanej mąką i rozwałkować. Wycinać szklanką kółka jak na pierogi, nakładać farsz mięsno-serowy i zlepiać formując małe udka drobiowe.  Moczyć w roztrzepanych białkach i panierować w bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu na ciemno żółty kolor, co jakiś czas obracając

Tradycyjna Kuchnia
Azjatycki bulion z wolnowaru 152

bardzo smacznie :) Mam nadzieję, że nasze kulinarne propozycje przypadną Wam do gustu, a azjatycki bulion z podanego niżej przepisu wejdzie na stałe do Waszego menu. Składniki 2 -3 duże udka z kurczaka i 1 porcja rosołowa lub 5-6 skrzydełek (można zastąpić około 1 kg wołowiny z kością lub pręgi wołowej) 2-3 duże marchewki 2 średniej wielkości cebule(...)innych potraw. Przygotowanie Cebule (obrane lub w łupince) opal nad płomieniem lub przekrój na pół i mocno przypal na suchej patelni. Papryczki chili rozkrój i usuń pestki, pozostałe warzywa obierz i ułóż na dnie wolnowaru. Dodaj przyprawy (goździki, cynamon i anyż można najpierw podgrzać przez 2 minuty na suchej patelni, aby wydobyć więcej aromatu), obrany i przekrojony

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ramen – japońska zupa 317

moja dzisiejsza propozycja japońskiej zupy ramen. Przygotowanie jej to dla mnie za każdym razem inna wariacja dodatków. Składniki na ramen dla 4 osób: Składniki na rosół: 300 g udek z kurczaka 200 g porcji rosołowej wołowej 200g szynki wieprzowej ½ korzenia selera 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 10 cm pora 2 cm świeżego imbiru kilka ziaren pieprzu czarnego kilka liści(...)cukier i gotujemy 5 minut. Całość przecedzamy, kiedy ostygnie przelewamy np. do słoika. Ugotowane, ostudzone jajka zanurzamy w marynacie i zostawiamy na dobę. ROSÓŁ Mięso płuczemy w zimnej wodzie, warzywa obieramy, płuczemy i wkładamy do dużego garnka. Całość zalewamy wodą. Dodajemy sól, suche przyprawy (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) oraz pokrojony w paski imbir. Rosół gotujemy na małym ogniu około

Kierunekuchnia
Pieczone udźce kurczaka z warzywami 170

Składniki: 1 kg filetów udźca kurczaka 45 dag morzonej marchewki mini 45 dag mrożonych brokułów 1/2 czerwonej papryki Marynata: 1/4 szklanki sosu sojowego 3 łyżki miodu

Qchnia po prostu
Szparagi zawijane w kurczaku 161

Chrupiąca skórka z kurczaka, pyszne, delikatne mięso i upieczone szparagi, czego chcieć więcej? :) Danie doskonałe na obiad, czy kolację. Wierzcie nam, trudno poprzestać na jednej porcji

Kolizje Smaków
Krokiety z mięsem. Taaakie pyszne! 273

może być kurczak, kaczka czy wołowina). Krokiety to danie również dla dzieci, bo jest chrupiące, składa się z naleśnika- które dzieci uwielbiają, i jest też sposobem na przemycenie gotowanych warzyw takich jak marchew czy pietruszka, które są składnikiem farszu. Zapraszam Was do lektury postu i do wspólnego gotowania. JAK ZROBIĆ KROKIETY Z NALEŚNIKIEM? Krokiety z mięsem to nic innego(...)składniki ucieramy na gładką, lejącą się masę, odstawiamy na godzinę do lodówki. Naleśniki smażymy na patelni non stick.  FARSZ DO KROKIETÓW - 350 - 400 g ugotowanego mięsa (np. udka kurczaka, antrykot wołowy, kaczka) - 2 ugotowane marchewki małe - 1 ugotowana pietruszka mała - 1/2 ugotowanej cebuli - 2 jajka - 2- 4 łyżki bułki tartej - sól, pieprz - ewentualnie posiekana natka pietruszki w/w składniki miksujemy

SMYKWKUCHNI
Kapuśniak 169

Soczystego udźca z indyka , który zawierał już przyprawy i tylko pod koniec gotowania posoliłam. Do kapuśniaku z młodej kapusty pasuje dowolny wywar mięsny, świetnie sprawdza się rosół po gotowaniu udka z kurczaka. Produkty: średnia główka młodej kapusty 3 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 papryka pęczek koperku 2 ząbki czosnku wywar mięsny 1 łyżeczka kminku w ziarenkach 1 łyżka majeranku(...)posiekanym koperkiem. Po 10 minutach od zagotowania się kapusty dodać paprykę. W zależności ile wody wyparuje i jak gęsty lubimy kapuśniak, to ewentualnie dodać przegotowanej wody. Gotować do miękkości warzyw, pod koniec dodać sól do smaku. Jeśli kapuśniak będzie gotowany na sosie po pieczeniu indyka z mego przepisu, to z przypraw dodać tylko kminek i sól do smaku

Kuchcik gotuje
Zapiekanka mięsno-pomidorowa 118

ziemniaków 100g czarnych oliwek 2 papryczki chili 6 ząbków czosnku 10 łyżek oliwy 3 gałązki rozmarynu 5 gałązek tymianku sól, pieprz 2 łyżki brązowego cukru Zapiekanka mięsno-pomidorowa Wykonanie: Udka przełamać w stawie i każde podzielić na 2 części. Filety przekroić na pół. Następnie mięso umyć i osuszyć. Pół łyżeczki soli wymieszać z 2 łyżkami oliwy. Posmarować tym mięso(...)kostkę. Czosnek i chili wymieszać z 2 łyżkami brązowego cukru, 1 łyżeczką soli i 4 łyżkami oliwy. Ok 15 minut przed końcem pieczenia powstała pastą posmarować ziemniaki i mięso. Warzywa doprawić solą oraz pieprzem. Podawać wszystko razem.   Artykuł Zapiekanka mięsno-pomidorowa pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Vindaloo z kurczaka (Chicken Vindaloo) 255

tylko jeden. Odważycie się...? Iza, Ola i Asia odważyły się, zobaczcie, jakie wrażenia odniosły po bliskim spotkaniu z vindaloo.   Składniki i wykonanie 3 piersi kurczaka lub piersi i udka - można pokroić w dużą kostkę, a można na większe kawałki, jak porcje kurczaka Marynata do mięsa: 2 ząbki czosnku ok. 2-centymetrowy kawałek imbiru świeżo wyciśnięty sok z limonki(...)yżka  cukru trzcinowego lub brązowego świeża kolendra do przybrania (moim zdaniem nieodzowna) Do podania: ryż basmati - ugotowany jak na opakowaniu lub jako pulao z przyprawami lub warzywami, znajdziecie też na moim blogu (ważne, żeby nie rozgotować!!!) mały kubeczek naturalnego jogurtu, bardzo dobrej jakości lub raita Wykonanie: 1 . Marynata - cebulę kroimy w półplasterki, niezbyt grube, wrzucamy do miski, w której

Kuchnia Prezydentowej
Barszcz czerwony z ziemniakami. 171

się z dzieciństwem. Tylko , ze w domu jadało się z puree ziemniaczanym a ja podaje z ziemniakami w kawałkach. Kto chętny? Zapraszam! Składniki; porcja rosołowa (skrzydełka czy tez udko kurze) 1 marchew 1 pietruszka 3 duże buraki czerwone sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy 1 cebula 1 łyżka oleju 2 -3 ząbki czosnku ziemniaki łyżeczka majeranku Mięso umyć(...)obrac i ugotować. Ja nie tłukłam tylko pokroiłam na kawałki ale Wy możecie zrobić puree. Zupę możecie również zabielić śmietana, ja tego nie robiłam. Do talerzy wlewamy barszcz z warzywami, na wierzchu układamy pokrojone ziemniaki a po wierzchu posypujemy usmażoną cebulką i posiekaną zieloną pietruszką. Barszcz powinien być pieprzny więc nie żałujmy pieprzu! Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.