udka z warzywami - 1082 przepisów (strona:60/73)

Zupa PHO z kurczakiem 414

Zupa PHO, wcześniej mi nie znana, to przysmak mojego Wybranka :)  Mam do niej szczególny sentyment, ponieważ spróbowałam jej na jednej z naszych pierwszych randek w

Taste Of My Day
Karkówka w oleju na grilla 281

Szukając prostego dania na grilla przyszedł mi do głowy pomysł na niezwykle proste danie, ale zarazem niezwykle smaczne. Karkówka w oleju na grilla może wydać się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Karkówka w jogurtowej marynacie 2898

Kurczak i karkówka to chyba najpopularniejsze potrawy z grilla jakie możemy spotkać na większości spotkań. Jednak aby były smaczne, kruche i rozpływające się w ustach musimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
3 proste makarony, które zrobisz w 15 minut. Przepisy na Światowy Dzień Makaronu! 146

etapie zakupów w sklepie sięgając po wygodne rozwiązania. Wybór paczki już umytego i pokrojonego jarmużu czy też słoika dobrej jakości gotowego pesto z pewnością przyspieszy Wasze działania w kuchni. Warzywa, takie jak brokuły czy zielona fasolka, które macie zamiar dodać do sosu, warto ugotować razem z makaronem w jednym garnku, wrzucając je odpowiednio później, tak aby odcedzić wszystko razem. Sprytne(...)Jeśli masz nieco więcej czasu, możesz wzbogacić ten przepis o dodatek pokrojonego w kostkę boczku, który należy przesmażyć razem z pieczarkami. Pasuje też dodatek mięsa z kurczaka (np. z udek) lub polędwiczki wieprzowe.  Wpis powstał we współpracy z  Monini

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona 313

Sól peklująca to sól z dodatkiem nitrytu – azotynu sodu (oznaczenie na opakowaniach wędlin i produktów mięsopochodnych E250). Azot jest pierwiastkiem występującym w przyrodzie naturalnie – szczególnie dużo go w zielonych warzywach, np. szpinaku, jarmużu czy burakach liściastych. Azotyn sodu zapewnia surowemu mięsu stabilność mikrobiologiczną – ciężko doszukać się w tak zakonserwowanej wędlinie botulin, czyli jadu kiełbasianego.   Łopatkę koniecznie i zawsze oczyszczamy(...)dwóch tygodni). Można je też zamrozić – dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu. SKŁADNIKI na 4 batony po 330g 1kg mięsa z łopatki wieprzowej (waga po oczyszczeniu) 0,5kg mięsa z udek kurczaka (waga po oczyszczeniu) osłonka poliamidowa lub barierowa termokurczliwa 45-50mm 200ml bardzo zimnej wody 30g soli peklującej * 5 płaskich łyżeczek żelatyny 3 małe ząbki czosnku 5-7 kulek

Karo in the Kitchen
Shoyu ramen drobiowo-wieprzowy – bulion na kurczaku i żeberkach 275

przez odpowiednie potraktowanie mięsa i długie gotowanie – jeśli jesień jest porą zup, to ramen w naszym domu jest królem! Zawiesisty bulion w towarzystwie makaronu, muślinowego delikatnego jajka, świeżych chrupiących warzyw i w dodatku z porządną mięsną wkładką to zestaw, po którym nikt nie ma prawa być głodny! BULION DROBIOWO-WIEPRZOWY Ramen – tak samo jak rosół – gotuję zawsze w jak największym(...)temperaturę zupy pod nią – uważajcie, żeby się przy jedzeniu dotkliwie nie poparzyć. SKŁADNIKI 8 porcji, z dolewkami 2,5 litra wody źródlanej 900g kurczaka z wolnego wybiegu – podudzia, pałki, udka – z kośćmi i ze skórą 600g mięsnych żeberek wieprzowych (8 sztuk) 10g suszonych grzybów shiitake 1 średnia czerwona cebula, 130-150g 4 łyżki jasnego sosu sojowego 5-6 łyżek

Karo in the Kitchen
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 157

zobaczyć finalny efekt – pyszna jarzynka do obiadu gotowa (doprawiona solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i niewielką ilością sosu sojowego, posypana na koniec sezamem). Nareszcie mogłam spokojnie podsmażyć większą ilość warzyw, bez obaw, że „uciekną” mi one z patelni. Chciałam jeszcze zrobić zdjęcie podprażanych ziaren sezamu, ale zanim pobiegłam po aparat, sezam był już przyjemnie złocisty i musiałam szybciutko(...)partię usmażyłam bez kropli tłuszczu. Wyszły idealnie. Usmażone naleśniki posmarowałam mięsnym nadzieniem, zwinęłam krokiety, opanierowałam i podrumieniłam na masełku klarowanym. Mieliśmy doskonałe drugie śniadanie do pracy. Największy test stanowiły udka kurczaka przygotowywane w śmietanowym sosie. Potrawa ta przygotowywana na mojej starej patelni niestety nie wychodziła perfekcyjnie – każdorazowo skórka z kurczaka przywierała do dna patelni i musieliśmy zadowalać się kurczakiem

Smaki Na Talerzu
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 114

zobaczyć finalny efekt – pyszna jarzynka do obiadu gotowa (doprawiona solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i niewielką ilością sosu sojowego, posypana na koniec sezamem). Nareszcie mogłam spokojnie podsmażyć większą ilość warzyw, bez obaw, że „uciekną” mi one z patelni. Chciałam jeszcze zrobić zdjęcie podprażanych ziaren sezamu, ale zanim pobiegłam po aparat, sezam był już przyjemnie złocisty i musiałam szybciutko(...)partię usmażyłam bez kropli tłuszczu. Wyszły idealnie. Usmażone naleśniki posmarowałam mięsnym nadzieniem, zwinęłam krokiety, opanierowałam i podrumieniłam na masełku klarowanym. Mieliśmy doskonałe drugie śniadanie do pracy. Największy test stanowiły udka kurczaka przygotowywane w śmietanowym sosie. Potrawa ta przygotowywana na mojej starej patelni niestety nie wychodziła perfekcyjnie – każdorazowo skórka z kurczaka przywierała do dna patelni i musieliśmy zadowalać się kurczakiem

Smaki Na Talerzu
Schab pieczony (w boczku i z nadzieniem śliwkowym) 228

pieczonych w jednym kawałku i podawanych w tradycyjnym zawiesistym sosie. Kiedy zapraszam teściów na obiad, kombinuję tak, żeby było w miarę tradycyjnie, a zarazem smacznie. Najczęściej więc jest... kurczak. Udka kurczaka, piersi kurczaka albo pałki kurczaka :) Bo zawsze się boję, że taki schab będzie za suchy, karczek przerośnięty a żeberka twarde. I tak od dłuższego czasu chodziły mi te wszystkie(...)upieczonym schabem z piekarnika i odstawiamy, aby chwilę "odpoczął". Następnie przekładamy na półmisek lub deskę i kroimy w plastry.  Podajemy na obiad, z dodatkiem ziemniaków lub kaszy i warzyw. Resztę studzimy i chowamy do lodówki. Na zimno jest  również rewelacyjny! Smacznego

bistro mama