WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: mięso z zupy (u mnie udko kurczaka), mała marchewka, po kawałku papryki zielonej i czerwonej, kawałek pora, torebka kaszy gryczanej, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, 2 łyżki sosu sojowego, nieduża garść posiekanej natki pietruszki. Składniki marynaty do mięsa: 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, 1/2 łyżeczki(...)studzę. Paprykę kroję w nieduże paseczki, pora w plasterki. Marchewkę dzielę na mniejsze kawałki, następnie kroję wzdłuż w cienkie plasterki, a potem bardzo cieniutkie paseczki (jak do mieszanki chińskiej). Warzywa podsmażam na oleju około 7-8 minut, dodaję mięso, smażę kolejne 3 minuty. Na koniec wrzucam kaszę i natkę pietruszki, smażę jeszcze 2-3 minuty. W razie potrzeby doprawiam
JejKuchniasię , że prawdz iwki w pasztecie będą twarde, ale wymoczenie ich w gorącej wodzie w zupełności wystarczyło. (składniki na 4 pasztety - takie jak na zdjęciu) 1 cały kurczak 4 udka 300g wątróbki drobiowej 4 duże marchewki 2 pietruszki 2 duże cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka L olej 6 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)kawałki. 3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy. 4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, pokrojone grzyby, obie papryki, sól
Szefowa kuchniwcześniejszym poście jest przepis na samą pierś..a ta jest w zalewie octowej..pycha..polecam..Pamiętacie o konkursie ? zapraszam.. 1 duża pierś z kurczaka przyprawa udko pieczone 2 cebule słoiczek ogórków korniszonów słoiczek marynowanych grzybków słoiczek papryki marynowanej 4 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia Składniki na ciasto: 2 jajka(...)gotować około 3 min. Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na oleju, dodać grzyby ,pokrojone ogórki i paprykę ,podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy. Do salaterki układać warstwami kurczaka i warzywa. Zalać zalewą i ostudzić . Wstawić do lodówki przynajmniej na 12 godzin
Moje domowe kucharzenieprosty sposób możemy dostarczyć niezłej porcji warzyw naszym maluchom. Mało tego ! Sami powinniśmy wypić szklaneczkę tego złotego eliksiru raz w tygodniu. Szczególnie teraz, kiedy jeszcze na ryneczku brakuje sezonowych warzyw i owoców. Ponadto mamy tu bogactwo przypraw. Nie bójmy się aromatycznych połączeń. Ryzykujmy i twórzmy coś wspaniałego. Mimo niekwestionowanej sławy, bulion wciąż stanowi nie lada wyzwanie dla wielu domowych kucharek(...)Urozmaicamy wybór kasz niemowlakom. Jak zrobić zdrowy i smaczny obiad dla całej rodziny? Możecie również zrobić lane kluseczki i podać bulion jako pierwsze danie. Na drugie danie proponuję pyszne udka: Czy przyprawiać niemowlakowi jedzenie? Złociste, orientalne udka z kurczaka zagrodowego. I pamiętajcie, wasze maluchy dopiero uczą się jeść. Nie zamykajmy ich w klatce smaków. Używajmy wielu przypraw. Dzięki temu
Krupeczkiwspółpracy... Składniki włoszczyzna czyli: a)3marchewki b)1pietruszka c)kawałek selera d)kawałek pora 3ziemniaki 3-4starte ogórki lub gotowe starte ogórki ze sklepu dla niewege-mięcho np. udko(ściągać skórę przed!),pierś,porcja rosołowa,skrzydełka,żeberka... Przyprawy 2liście laurowe ziele angielskie sztuk 3 2zmiażdżone ząbki czosnku (nie masz czosnku żywego-zastąp go sproszkowanym! nie masz wyciskacza(...)wylać wodę i wymienić 3.Dalej postępować jak wege. b) wege 1.Do gara wlać zimną wodę. Włączyć kuchenkę. 2.Dodać pokrojone ziemniaki.,liście laurowe,ziele angielskie. 3.Dodać resztę posiekanych warzyw(prócz ogórków!) 4.Doprowadzić do wrzenia. Dorzucić starte/posiekane ogóreczki 5.Dodać zmiażdżony czosnek,majeranek,pieprz i ewentualnie łyżeczkę sproszkowanych warzyw czy cuda typu (akurat to cudo ma fajny skład
Fiolka w kuchniLubisz kurczaka? Czasem brakuje Ci już pomysłów na jego przygotowanie? Mam nadzieję, że ten przepis Ci pomoże ( przepis autorski) Składniki: 6 kurzych udek olej do smażenia włoszczyzna 3 ziela angielskie 3 liście laurowe marynata: pół szklanki oleju jedna łyżeczka przyprawy typu vegeta – możesz użyć po prostu soli 1 łyżeczka czosnku suszonego 0,5 łyżeczki suszonej papryki chilli 1 łyżka(...)rozgrzej olej, obsmaż mięso na rumiano z każdej strony w czasie gdy smaży się mięso, obierz, pokrój i ułóż na dnie garnka włoszczyznę oraz ziele i liść laurowy na warzywach ułóż usmażone mięso i zalej wodą tak by prawie zakrywała zawartość garnka duś na małym ogniu pod przykrycie przez godzinę przed końcem gotowanie, na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj
Oka w rosole czyli KaFka gotujePrzepis ten na początku mnie zadziwił. Żurawina, cebula i kokos - i jak to ma smakować?! A powiem Wam, że smakuje... i to wybornie! Przyprawy nadają potrawie
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: 3 pałki kurczaka ( mogą to być udka lub korpus), 3l wody, 540 g obranych ziemniaków ( ja miałam dwa większe, trzy średnie i jeden mały), 1/2 dużej cebuli, 4 średnie marchwie (220 g po obraniu), 1 korzeń pietruszki (60 g po obraniu), kawałek selera (55g), łodyga selera z liśćmi, 70 g masła, por (ok. 100 g już pokrojonego), szklanka czerwonej(...)zalać 3L wody i wstawić na palnik do gotowania. Por drobno pokroić, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Warzywa poddusić na maśle. Gdy woda się zagotuje, zszumować z trzy razy. Dodać lekko podduszone warzywa. Dodać przyprawy ( przyprawy dodać wedle własnego smaku). Gotować do momentu aż warzywa będą prawie miękkie
W kuchni u Monikigarnku nie zostało ;) W tradycyjnym przepisie używa się pokrojonego kurczaka - piersi, udek, co nam pasuje. Ja jednak wolałam wykorzystać mięso w całości. KURCZAK TIKKA MASALA Składniki do kurczaka: - 2 udka kurczaka - oliwa - 1 łyżeczka imbiru - 1 łyżeczka cynamonu indyjskiego - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka garam masala - 5-6 łyżek śmietany, śmietanki lub jogurtu naturalnego Przygotowanie(...)Składniki do sosu tikka masala: - 5 pomidorów (lub kartonik przecieru) ja swoich nie obierałam, bo były z przydomowej szklarni, a jak wiadomo skórka ma najwięcej witamin, ale jeżeli używamy warzyw ze sklepu lepiej pozbawić je skórki ze względu na środki chemiczne używane do pędzenia pomidorów i wydłużania ich trwałości. - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki masła - 1 papryczka chilli - 1 łyżeczka
Życie zamknięte w smakuZupy w moim rodzinnym domu, to chyba nieodłączny element każdego obiadu. Teraz kiedy mieszkam już ze swoją rodzinką nie gotuję ich za wiele, ale to tylko
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, udka kurczaka całe 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, papryka żółta 1 sztuka, pomidory 3 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, pieczarki 8 sztuk, cukinia 1 sztuka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, woda 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki(...)minuty dodać pokrojone papryki z pomidorami bez skórki, ząbki czosnku, pieczarki pokrojone, cukinię i podsmażać z 5 minut co jakiś mieszając papryki suszone, kucharka wymieszać i wsypać do warzyw, zamieszać, podsmażać z 2 minuty na większym ogniu wlać wodę i pod przykryciem dusić z 15 minut, śmietanę wymieszać z mąką i wodą i wlać do warzyw mieszając do zagęstnienia sosu
W Mojej Kuchni Lubięsrodka . Jezeli chcesz, aby udka mialy chrupiaca skorke przestaw temperatur ze 180 na 200 stopni, okolo 15 minut przed koncem pieczenia, rozerwij koperte i odkryj udka . Przepraszam za brak zdjecia, ale padl mi telefon i nie mialam jak zrobic. Mam nadzieje, ze bedzie smakowalo. Salatka z lodowej salaty z lekkim sosem czosnkowym. SKLADNIKI: -Salata lodowa -Papryka czerowna(...)kostke , ogorka, rzodkiewke i cebule kroimy w poltalarki, kukurydze odcedzamy z zalewy , oliwki odcedzamy i kroimy w polowki, jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Do miski wrzucamy wszyskie warzywa. Do miseczki wlewamy wode. Dodajemy majonez, jogurt i okolo 4-5 zabkow czosnku przecisnietych przez praske. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego sosu . Doprawiamy sola, pieprzem, czosnkiem granulowanym i koperkiem
PychaDaniamnie porządnie wyszorowane ze skórką smakują lepiej. Czas pieczenia przyspieszyłam bawiąc się temperaturami w piekarniku, ale Wy możecie spokojnie upiec w jednej :) Składniki: 5 kawałków mięsa z udka z kurczaka bez kości (można kupić gotowe) kilka ziemniaków 1 marchewka główka czosnku świeże zioła jak masz (majeranek, rozmaryn, tymianek) sos teriyaki 1 łyżka miodu (u mnie miód gryczany) olej papryka mielona(...)chili, ketchup, pastę sambal oelek, sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszałam i do gotowej marynaty włożyłam wcześniej natarte solą i pieprzem mięso. Marchewkę i ziemniaki porządnie wyszorowałam szczoteczką do warzyw, przekroiłam na połówki. W małej miseczce przygotowałam marynatę do marchewki wlewając łyżkę syropu klonowego, 2 łyżki oleju, imbir, sól, estragon. Marchewki wrzuciłam do miseczki i wymieszałam, aby marynata dokładnie pokryła
Blondynka Gotujesurówka będzie pikantna, być może dla wielu osób nawet za bardzo, dlatego sugeruję pierwszym razem dodać mniej tych składników. Marchewkę zetrzeć na tarce. Najlepiej użyć tarki, która ściera warzywa na cienkie długie słupki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobniutko posiekać. Papryczkę pokroić drobniutko. Jeśli kolendra jest w ziarnach, a nie mielona, rozetrzeć(...)zostanie przyrządzona dzień przed podaniem nadal będzie jędrna i pikantna, jednak smak słony i słodki stracą nieco mocy. Marchewka po koreańsku pasuje do łagodnych dać typu ryż z duszonymi udkami kurczaka, czy tłuczone ziemniaki z bitkami w sosie itp. Marchewka po koreańsku, wbrew nazwie, jest tradycyjną surówką bardzo lubianą za naszą wschodnią granicą. Ma ona nawet własną historię. Podobno powstała
Trzeci talerzMakaron z kurczakiem i Gorgonzolą jest niezwykle aromatyczny z charakterystycznym smakiem sera pleśniowego – gorgonzoli. Dodatkowo smak podbija szpinak z dodatkiem niezwykle aromatycznego czosnku :) Danie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!