udka z warzywami w sosie - 199 przepisów (strona:9/14)

Kurczak Kung Pao 310

małe/średnie udka z kurczaka 1-2 cm kawałek imbiru 1/3 szklanki orzeszków ziemnych 1 mała papryka 3 cebulki dymki Sól, pieprz do smaku Opcjonalnie: 2 papryczki chili (lub więcej, jeśli chcemy aby wypaliło nam buzię :D) Sos: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu jabłkowego (lub innego – używamy takiego jaki mamy w domu) 1 łyżka sosu piri-piri albo(...)więc zajmujemy się zrobieniem sosu. Nic prostszego: mieszamy wszystkie składniki na sos ze sobą. Erytrol można zastąpić innym dozwolonym słodzidłem, np. ksylitolem. Ale nieważne jaki, musi być w proszku – zmielony w młynku do kawy etc, żeby połączył się ładnie z resztą składników ;) Kurczak pewnie jest już ładnie zbrązowiały i chrupiący, czas więc dorzucić do niego warzywa. Przesmażamy wszystko razem przez

Jak gotować i nie zwariować
Sałatka z fasolką szparagową i makaronem 225

Dostałam ostatnio od Mamy sporą ilość fasolki, do tego przyszły wygrane w konkursie Barilla 4 pudła makaronów, więc postanowiłam jakoś to razem połączyć.  Jeśli nie

Kuchnia w czekoladzie
Kurczak tikka masala, czyli angielski orient 189

garnku nie zostało ;) W tradycyjnym przepisie używa się pokrojonego kurczaka - piersi, udek, co nam pasuje. Ja jednak wolałam wykorzystać mięso w całości. KURCZAK TIKKA MASALA Składniki do kurczaka: - 2 udka kurczaka - oliwa - 1 łyżeczka imbiru - 1 łyżeczka cynamonu indyjskiego - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka garam masala - 5-6 łyżek śmietany, śmietanki lub jogurtu naturalnego Przygotowanie(...)maśle z obu stron do złocistego koloru (jakieś 2-3 minuty z każdej) Składniki do sosu tikka masala: - 5 pomidorów (lub kartonik przecieru) ja swoich nie obierałam, bo były z przydomowej szklarni, a jak wiadomo skórka ma najwięcej witamin, ale jeżeli używamy warzyw ze sklepu lepiej pozbawić je skórki ze względu na środki chemiczne używane do pędzenia pomidorów i wydłużania

Życie zamknięte w smaku
Pieczone udka z kurczaka  364

koperte i odkryj udka .  Przepraszam za brak zdjecia, ale padl mi telefon i nie mialam jak zrobic. Mam nadzieje, ze bedzie smakowalo.  Salatka z lodowej salaty z lekkim sosem czosnkowym. SKLADNIKI: -Salata lodowa -Papryka czerowna -2 pomidoty -1 mala cebula -kilka rzodkiewek -ogorek szklarniowy -1/2 puszki kukurydzy -kilka oliwek (nie koniecznie) - 4 jajka SOS: -4  lyzki(...)kostke , ogorka, rzodkiewke i cebule kroimy w poltalarki, kukurydze odcedzamy z zalewy , oliwki odcedzamy i kroimy w polowki, jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Do miski wrzucamy wszyskie warzywa. Do miseczki wlewamy wode. Dodajemy majonez, jogurt i okolo 4-5 zabkow czosnku przecisnietych przez praske. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego sosu . Doprawiamy sola, pieprzem, czosnkiem granulowanym i koperkiem

PychaDania
Marchewka po koreańsku 234

surówka będzie pikantna, być może dla wielu osób nawet za bardzo, dlatego sugeruję pierwszym razem dodać mniej tych składników. Marchewkę zetrzeć na tarce. Najlepiej użyć tarki, która ściera warzywa na cienkie długie słupki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobniutko posiekać. Papryczkę pokroić drobniutko. Jeśli kolendra jest w ziarnach, a nie mielona, rozetrzeć(...)podaniem nadal będzie jędrna i pikantna, jednak smak słony i słodki stracą nieco mocy. Marchewka po koreańsku pasuje do łagodnych dać typu ryż z duszonymi udkami kurczaka, czy tłuczone ziemniaki z bitkami w sosie itp. Marchewka po koreańsku, wbrew nazwie, jest tradycyjną surówką bardzo lubianą za naszą wschodnią granicą. Ma ona nawet własną historię. Podobno powstała w czasach kryzysu, kiedy

Trzeci talerz
Dietetyczny pasztet z kurczaka 192

zbyt suchy, dodałam bulionu drobiowego.  Jeżeli nie chcecie w Święta liczyć kalorii, odchudzajcie swoje potrawy, a później zjedzcie porcję pierogów lub makowca;) Dietetyczny pasztet z kurczaka z dodatkiem sosu chrzanowego z żurawiną Składniki: 4 uda z kurczaka, 1 podwójna pierś z kurczaka -  mięso po ugotowaniu i oddzieleniu od kości ważyło łącznie - 1,30 kg 0,5 kg pieczarek(...)celu zagotować osoloną wodę z dodatkiem liści laurowych , ziaren pieprzu i ziela angielskiego . Uwaga! Do wrzącej wody włożyć udka i pierś kurczak a oraz marchewki, pietruszki i selera - gotować na wolnym ogniu do miękkości. Mięso i warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Mięso i warzywa wyjąć na sito do wystygnięcia. Powstały bulion pozostawić do dalszego wykorzystania. Pieczarki umyć, pokroić

Codziennik Kuchenny
Potrawka z kurczaka z rosołu 218

Jeśli nie macie pomysłu na mięso z rosołu, to polecam tą potrawkę. Jest szybka i pyszna. Podajemy ją z kaszami lub ryżem (u nas z risotto

Kuchnia domowa Ani
Tortilla z kurczakiem 251

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   4 placki do tortilli 400-450 filetów z udek kurczaka (może być pierś) 5-7 łyżek sosu sojowego 1 łyżeczka sosu chilli z czosnkiem 1 łyżeczka curry 1 opakowanie mixu sałat (ok 140g) 2-3 łyżki łuskanych pestek z dyni 1/2 długiego ogórka 1/2 pęczku rzodkiewki 60g serka topionego dip czosnkowo-koperkowy (przepis(...)Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z sosem sojowym, chilli i odstawić do lodówki (na min. 1 godzinę). Następnie mięso wymieszać z curry i i usmażyć na patelni grillowej. Mix sałat zmieszać z pestkami dyni, pokrojonym ogórkiem, rzodkiewką oraz ciepłym kurczakiem. Placki tortilli posmarować serkiem topionym i na podgrzane (wg przepisu z opakowania) położyć warzywa z mięsem, sos, ketchup i następnie

Di gotuje
lekki gulasz warzywny z kurczakiem... 690

Składniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, udka kurczaka całe 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, papryka żółta 1 sztuka, pomidory 3 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, pieczarki 8 sztuk, cukinia 1 sztuka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, woda 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki(...)podsmażać z 5 minut co jakiś mieszając papryki suszone, kucharka wymieszać i wsypać do warzyw, zamieszać, podsmażać z 2 minuty na większym ogniu wlać wodę i pod przykryciem dusić z 15 minut, śmietanę wymieszać z mąką i wodą i wlać do warzyw mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać posiekany koperek - gulasz jest pyszny, lekki, smakuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, innych klusek

W Mojej Kuchni Lubię
Potrawka z kurczaka (indyka) de luxe 260

udko (ćwiartka) z kurczaka 1 golonka z indyka 10-15 dag fasolki szparagowej (najlepiej obu kolorów) 1 mała marchewka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilkucentymetrowy kawałek pora 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1-2 grzyby suszone sól, pieprz szczypta chili  szczypta papryki słodkiej szczypta czosnku granulowanego szczypta szafranu Przygotowanie: Umyte mięso nasmarowałam solą, pieprzem i sosem sojowym(...)kawałki fasolę szparagową obraną z łyka. Gdy lekko zmiękła dorzuciłam pokrojoną w paski marchew. Na sam koniec wrzuciłam pora i paprykę jako, że one gotują się najkrócej.  Kiedy warzywa były miękkie wrzuciłam mięso Sos zaprawiłam odrobiną mąki. Podałam z kluskami , które sprawiły, że zarówno mi jak i Mężowi, który też nie przepada za potrawką - smakowało i to nawet bardzo

Kuchnia po mojemu
Pierożki „Pałki” na głębokim tłuszczu z kurczakiem 373

Wyśmienicie smakuje w towarzystwie warzyw i ziemniaków na tradycyjnych talerzu obiadowym, ale również świetnie sprawdza się jako przystawka podana z różnymi sosami. Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 4 szklanki wody 2 ząbki czosnku 2 kostki drobiowe 3 szklanki mąki 25 dag żółtego sera 2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierki tłuszcz do głębokiego smażenia Wykonanie(...)razie potrzeby doprawić do smaku. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, obficie posypanej mąką i rozwałkować. Wycinać szklanką kółka jak na pierogi, nakładać farsz mięsno-serowy i zlepiać formując małe udka drobiowe.  Moczyć w roztrzepanych białkach i panierować w bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu na ciemno żółty kolor, co jakiś czas obracając

Tradycyjna Kuchnia
Pasztet z królika 194

tego typu potrawy. Doskonale smakuje z dodatkiem żurawiny, sosu tatarskiego, czy też ćwikły.  Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to  z przyjemnością  zapraszam do obejrzenia przepisu.   SKŁADNIKI: mięso  z królika ok. 1,5 kg 1/2 kg. surowego boczku lub podgarla 20 dag wątróbki drobiowej 2 udka  z kurczaka włoszczyzna na rosół 1 cebula ziele angielskie(...)liście laurowe  sól, pieprz gałka muszkatołowa majeranek suszony 2 ząbki czosnku 3 jajka 1 łyżka tartej bułki WYKONANIE: Mięso z królika   i udka zalewamy niewielką ilością wody i po zagotowaniu, i wypłynięciu szumów, wodę wylewamy, płuczemy mięso  i zalewamy czystą wodą i zagotowujemy.  Dodajemy włoszczyznę,  ziele angielskie oraz liścia laurowe, a także podpieczoną cebulkę cebulę

W kuchennym oknie Ewy
Rozgrzewająca zupa pomidorowa z tymiankiem 182

wiecie jak - piszcie, na pewno stworzę taki post ;) Jako pierwszy zestaw proponuję:  zupę pomidorową z tymiankiem (cz. I)  naleśniki kukurydziane zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym (cz. II) pierogi mięsne z dynią i pietruszką (cz.III) Sposobów na zupę pomidorową jest całe mnóstwo, a myślę nawet, że każdy ma swój ;) Moim ulubionym jest ten, przygotowany na bazie(...)ilości zupy, ok. 5-6 litrów. Mój mąż wszelkie zupy naprawdę pochłania ;) Składniki: Bulion - przygotowuję rosół na wywarze z kurczaka: 2 skrzydełka 2 udka porcja rosołowa - korpus   Zazwyczaj używam jedynie korpusu i skrzydełek, a udka mrożę i wykorzystuję do innego dania. Jednak tym razem ugotowałam je, gdyż ich mięso świetnie nada się do przygotowania planowanych wkrótce pierogów ;) 3 marchewki

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Kapuśniak 207

Soczystego udźca z indyka , który zawierał już przyprawy i tylko pod koniec gotowania posoliłam. Do kapuśniaku z młodej kapusty pasuje dowolny wywar mięsny, świetnie sprawdza się rosół po gotowaniu udka z kurczaka. Produkty: średnia główka młodej kapusty 3 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 papryka pęczek koperku 2 ząbki czosnku wywar mięsny 1 łyżeczka kminku w ziarenkach 1 łyżka majeranku(...)drobno pokroić. Kapustę umyć i drobno poszatkować.  Paprykę umyć, oczyścić z pestek i drobno pokroić. W co najmniej 3 litrowym garnku zagotować wodę, dodać wywar mięsny lub sos po pieczeniu indyka (płynu ma być tak około 1/2 garnka), następnie marchew i ziemniaki. Gotować 10 minut. Następnie dodawać partiami poszatkowaną kapustę (całość na raz się nie zmieści), gotując się kapusta

Kuchcik gotuje
Vindaloo z kurczaka (Chicken Vindaloo) 288

tylko jeden. Odważycie się...? Iza, Ola i Asia odważyły się, zobaczcie, jakie wrażenia odniosły po bliskim spotkaniu z vindaloo.   Składniki i wykonanie 3 piersi kurczaka lub piersi i udka - można pokroić w dużą kostkę, a można na większe kawałki, jak porcje kurczaka Marynata do mięsa: 2 ząbki czosnku ok. 2-centymetrowy kawałek imbiru świeżo wyciśnięty sok z limonki(...)płaska łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka ziaren gorczycy Do sosu: 2 duże łyżki sklarowanego masła (ghee) 1 średnia cebula, pokrojona w półplasterki kawałek laski cynamonu, połamanej na 3-4 części 125 - 150 ml świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę lub mała puszka krojonych (niekoniecznie, można dodać zamiast tego wody do sosu) 1/2 płaskiej łyżeczki kminu rzymskiego

Kuchnia Prezydentowej