udka z warzywami w sosie - 199 przepisów (strona:5/14)

Kurze udka duszone z warzywami czyli cały obiad w jednym garze 666

Nie lubię zmywać i dlatego cieszą mnie dania albo już same pomysły na gotowanie jednej potrawy w jednym garnku. Bez używania patelni do podsmażenia czegoś, bez

Smaczna Pyza
Pieczony kurczak w warzywnym kuskusie 154

czasu do czasu mam ochotę na udka. Jako, że nie przepadam za smażonymi postanowiłam przyrządzić wersję zdrowszą i przy okazji kolorową dzięki wykorzystaniu sezonowych warzyw. Do tego dania możecie też wykorzystać piersi z kurczaka albo mix (uwaga: piersi upieką się dużo szybciej). Mięso doprawiłam i upiekłam w piekarniku polewając od czasu do czasu sosem żeby nie było suche. Całość podałam

Milion Smaków
Ramen perliczka/ topinambur/ szpinak 139

jest bardzo smaczny. Składniki: 0,5 kg udek, skrzydełek i kości perliczki włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 gram topinamburu 2 płaty wodorostów nori 3-4 grzyby shitake kawałek trawy cytrynowej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 gwiazdka anyżu kawałek kory cynamonu kawałek świeżego(...)imbiru szczypta chili 2 litry wody 2 duże garście szpinaku do doprawienia: sos sojowy, szczypta pieprzu i soli Topping: mięso perliczki z bulionu, marynowane w 1 łyżce sosu sojowego i smażone przez minutę 100 gram pieczarek, pokrojonych na ćwiartki, marynowanych w sosie sojowym i łyżeczce sosu ostrygowego, smażone na dużym ogniu do zarumienienia makaron Ramen przygotowany według przepisu

Mango Papaja
Pełnoziarniste spaghetti z kurczakiem i burakiem naciowym 126

pół łyżeczki oregano sól pieprz Udka umyć, mięso oddzielić od kości, pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę na plasterki,czosnek posiekać. W wooku rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i warzywa i podsmażyć. Dodać przyprawy, pokrojonego pomidora, drobno posiekaną papryczkę chili i dusić pod przykryciem. Buraki naciowe przepłukać i posiekać niezbyt drobno. Dodać do sosu, jeszcze dusić

Gotowanie jest łatwe
Golonka z indyka pieczona z warzywami 188

łatwo przesuszyć. Mięso z udek indyka jest ciemniejsze i znacznie wilgotniejsze. Ma tylko jedną wadę – jest dość problematyczne w krojeniu na talerzu. Najłatwiej sobie pomagać rękami podczas jedzenia – dlatego serwujmy podudzia w swojskim gronie, gdzie możemy jeść bez skrępowania. Golonka z indyka pieczona z warzywami: 2-4 golonki z indyka (podudzia) 1/2 szklanki sosu sojowego 1/3 szklanki sake

Poezja smaku
Prosta chińszczyzna z kurczakiem i czarnym sezamem 221

dużym ogniu kurczak z warzywami i czarnym sezamem, do tego biały ryż i duża ilość tajskiej bazylii. Smaczne danie, które posmakuje nawet niejadkowi. Składniki (na 2 porcje): 300 gram mięsa z udek kurczaka lub piersi kurczaka 1czerwona papryka 3 marchewki 1 łyżka czarnego sezamu 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu

Mango Papaja
Sakiewki drobiowe 251

łyżeczki curry 3 łyżki oleju kokosowego, bądź rzepakowego sól pieprz Ponadto: 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia powstałego sosu Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce na małych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy na nią warzywa, podsmażamy przez chwilę. Dodajemy niewielką ilość wody, curry, pieprz, sól i dusimy przez 5 minut. Odstawiamy(...)strasznie go polubiłam. Jest 3 - rzędowy, a więc za jednym machnięciem obrobi nam dużą powierzchnię mięsa. Można go nabyć w sklepie Tradismak TUTAJ . Jak już mamy zrobione z udek "kotlety" oprószamy je solą i pieprzem. W naczyniu mieszamy surowe jajko z serkiem mascarpone, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, naszą duszoną cebulkę z marchewką, posiekaną natkę pietruszki, pieprz

MamaOskarka
Ramen drobiowo- wołowy 195

gram gęsi bez piersi 400 gram udek drobiowych 400 gram wołowiny z kością 3 marchewki 1/2 selera 1 por 5 ząbków czosnku 1 cebula 4 cm imbiru 3 pietruszki 3 gałązki rozmarynu trawa cytrynowa   kilka grzybów shitake lub mun 4 płaty wodorostów nori 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki sosu sojowego + kilka łyżek do doprawienia 1 łyżka(...)Topping: omlet kiełki rzodkiewki wołowina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym gęsina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym grzyby shitake z wywaru, smażone z sosem sojowym przez 2 minuty smażone pieczarki cebula dymka wodorosty nori makaron do ramen lub makaron soba Mięso myjemy, suszony. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Wszystkie warzywa i mięso

Mango Papaja
SZYBKA ZAPIEKANKA Z KASZĄ JAGLANĄ 148

opakowaniu. Udka obieramy z kości i skóry, dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewkę, groszek oraz fasolę osączamy z zalewy. Kaszę mieszamy z przyprawą curry, polewamy oliwą, dodajemy kurczaka i warzywa, mieszamy, doprawiamy pieprzem do smaku. Na wierzchu układamy kawałki fety. Całość przekładamy do foremek do zapiekania wysmarowanych wcześniej oliwą, zapiekamy ok. 10 min. Podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowym

słodki bratek
Rozgrzewająca zupa z kukurydzy konserwowej 215

sosy, salsy, pasty i wiele, wiele innych. Składniki: * 1 udko z kurczaka - całe * 2 marchewki * 1 pietruszka * nieduży kawałek korzenia selera * 3-4 ziarna ziela angielskiego * 2 liście laurowe * 1 puszka kukurydzy ( puszka o wadze 340 g, waga samej kukurydzy około 280g) * 70 ml śmietanki 30% * pieprz cayenne * sól Wykonanie: Mięso umyć, ułożyć w garnku. Dodać obrane, umyte warzywa - marchew

kolorowotorcikowo
Szybkie curry z kurczaka 227

udek (jest bardziej soczyste niż pierś) ok. 350-400 g warzyw chińskich mrożonych (lub innej ulubionej mieszanki warzywnej) 1 cebula 1 spory ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 duży jogurt naturalny (ok. 400 g) (można użyć także mleczka kokosowego) 1 łyżeczka curry - do kurczaka pół łyżeczki kurkumy - do kurczaka pół łyżeczki imbiru - do kurczaka pół łyżeczki kardamonu - do sosu

Cooking Monster
Kasza gryczana z sosem drobiowym 375

gotującego się na małym ogniu rosołu z warzywami i chwilę razem gotować.Następnie dodać sos pieczeniowy rozpuszczony w wodzie wraz z mąką i gotować razem, aż do delikatnego zgęstnienia sosu.Sos przyprawić solą i pieprzem.Podawać gorący z ciepłą kaszą gryczną i surówką.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą 2 litry sosu, tj. duże porcje dla 4 dorosłych osób(...)Ćwiartki z kurczaka można zastąpić innym częściami kurczaka np. udkami, pałkami czy skrzydełkami, a kaszę gryczaną ziemniakami czy ryżem.Z dodatku selera i/lub pietruszki można zrezygnować.Smak sosu można wzbogacić dodając pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kiszone i w paseczki paprykę konserwową lub pieczarki.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Kurczak w sosie sezamowym. Szybki obiad. 172

dzisiaj pokazuję Wam pomysł na kurczaka rodem z kuchni chińskiej, która bardzo mi smakuje. Kurczak w sosie sezamowym z warzywami. Danie robi się na prawdę szybko, nie wymaga żadnych większych umiejętności. Mięso kurczka jest mięciutkie, smaczne i aromatyczne a sam sos, co tu dużo gadać paluszkami się woka wylizuje ehheeh. Idealne danie dla tych, którzy wrócili z pracy(...)lodówce nie znaleźli obiadu. Sprawdźcie poniższą listę składników. SKŁADNIKI: - 2 szalotki - 1 mała papryka czerwona - odrobina świeżej papryczki chili - 1 udko z kurczaka - olej rzepakowy - 1/2 łyżeczki miodu - 1 łyżeczka masła sezamowego - 1/2 łyżeczki bulionu z krewetek w proszku (do kupienia na stoisku z kuchnią dalekiego wschodu) - 2 ząbki czosnku - 1 gwiazdka anyżu - 150 - 200 ml wody - 1 łyżeczka octu

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka makaronowa z porem, selerem naciowym i udkami z kurczaka w sosie śmietanowym 335

POREM, SELEREM NACIOWYM I UDKAMI KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM Składniki: - 500 gramów udek z kurczaka bez kości - 4-5 porów - kilka łodyg selera naciowego - 250 gramów makaronu (u mnie penne, ale to nie obowiązek) - 200 mililitrów śmietany 36% - 2 żółtka - 200 gramów sera żółtego - gałka muszkatołowa - pieprz - kolendra mielona - sól - masło Przygotowanie: Udka oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Doprawiamy kolendrą, pieprzem(...)półplasterki (białe części), podobnie robimy z selerem naciowym. Dusimy to na niewielkiej ilości masła. Gotujemy makaron i wykładamy go do naczynia żaroodpornego. Na nim układamy mięso i uduszone warzywa. Żółtka mieszamy w misce i dodajemy do nich śmietanę. Doprawiamy gałką, kolendrą, pieprzem i solą. Zalewamy tym ułożone w brytfance składniki. Całość posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym

Życie zamknięte w smaku
POMIDOROWO-PAPRYKOWA Z RYŻEM 206

Składniki:mięso drobiowe (kilka udek,skrzydełek lub mały kurczak)2 puszki pomidorów w sosie własnymkartonik  soku pomidorowego 1l1 czerwona papryka1 marchewka1 pietruszkaziele angielskieliść laurowysłodka paprykaostra paprykacebula1 ząbek czosnkusólpieprzoliwa z oliwekryż (ok 3/4 szkl. w zależności od ilości naszej zupy)Wykonanie:Na oliwie smażymy cebulę i czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę  paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy pomidory

Walijskie Pichcenie