udka z warzywami w sosie - 199 przepisów (strona:10/14)

Królik w sosie chrzanowym z koperkiem, kaszą gryczaną i słodką marchewką 145

O jedzeniu nie zawsze trzeba myśleć "szkoda takiego ładnego zwierzątka, takie puszyste i miękkie futerko... może nie jedzmy tego?!". No bo jakże jeść pluszaki? Taki właśnie

Right Behind The Kitchen
Sałatka z selera naciowego z curry 4090

Szybka i smaczna sałatka. Intensywny smak selera przełamany słodkością ananasa oraz curry. Idealna na lekki lunch  lecz świetnie sprawdza się też na przyjęciach.  

Mechanik w kuchni
Kurczak w sosie pomidorowym z kurkumą i cukinią! 226

Sezon na młodą, świeżą i kolorową cukinię właśnie nastał. I bardzo mnie to cieszy! Nie ma nic lepszego niż jędrna, cieniutka i mała młoda cukinia bądź kabaczek. Warzywo to jest dośc, neutralne w smaku, nawet bym powiedziała, że trochę mdłe, dlatego cukinię zawsze łączy się z wyrazistymi smakami, i dość mocnymi przyprawami. Cukinia lubi się z mięsem wszelakim od białego(...)ZNAJDŹ PRZEPIS, możecie dużo szybciej wertować bloga, po różnych hasłach i szukać przepisów bądź inspiracji. Polecam! Dzisiaj cukinię proponuję Wam w iście letnim wydaniu, mianowicie z kurczakiem, kurkumą i sosem pomidorowym. Danie jest idealnie lekkie, orzeźwiające, a zarazem dzięki kurkumie ma charakter. Dodatek świeżych ziół w postaci gałązek rozmarynu dopełnił smak i zrównoważył aromat. Danie jest bardzo proste w wykonaniu

SMYKWKUCHNI
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym 169

kupić bez problemu), ostatnio jednak robiąc zakupy w arabskim sklepie, gdzie zazwyczaj kupuje wyfiletowane udka z kurczaka, wpadły mi w oko żołądki drobiowe. Nie zastanawiając się długo poprosiłam o pełną garść tychże, gdyż od razu wiedziałam co z nich przygotuje - łódzka potrawę - żołądki drobiowe w sosie chrzanowym . Jak widzicie ta łódzka potrawa miała u mnie dość skomplikowaną historię - polskie danie(...)Żołądki dokładnie umyć i oczyścić, włożyć do garnka. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę, selera i pora. Zalać wodą (tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa) i wraz z przyprawami (pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym) gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 45-60 minut lub do czasu aż żołądki będą miękkie. Żołądki odcedzić

Codzienne Gotowanie
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN 127

there was no cheese, so you’ll find the cheese in the recipe. Enjoy your cooking! SKŁADNIKI (5-6 porcji): 200 g makaronu razowego 400 g kurzych udek bez kości i skóry 1 średnia cukinia 200 g pieczarek 3 średnie buraki 1 średnia czerwona papryka 1 średnia marchewka 200 g jogurtu greckiego 1 kulka mozzarelli 150 g sera typu(...)warzywa wrzuć do dużej miski, dodaj 1,5 łyżki oliwy, sól, pieprz, ulubione zioła i wszystko dokładnie wymieszaj, żeby warzywa się lekko zamarynowały. Kurczaka umyj, osusz, powycinaj nieładne kawałki mięsa. Wrzuć do miski i też wymieszaj z marynatą – oliwa, sos sojowy, kilka kropel tabasco, czosnek, sol, pieprz, zioła. Wszystkie warzywa, razem z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy

Martyna Cooks
Kurczę pieczone na piwie 346

smakami.Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie palcami odchylamy skórę na piersiach kurczaka i wkładamy pod nią dwa kawałki wielkości 1/3 kostki każdy oraz spora ilość świeżych gałązek tymianku.Skórę na udkach nacinamy u samego dołu i tam również wkładamy pozostałą przepołowioną cząstkę masła i tymianek. Proponuję by pod skórę dodać po kilka suszonych pomidorów, które są miłym urozmaiceniem :)Sokiem z marynaty(...)wcześniej puszkę piwa, która ma stać się oparciem dla kurczaka, podtrzymującym go w pionowej pozycji.Puszkę z kurczakiem ustawiamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Wokół możemy rozłożyć warzywa, które upieką się wraz z mięsem i poprzez wytapiający się z niego tłuszcz i "soki" zyskają dodatkowe walory smakowe. Ja równocześnie piekłam ziemniaki w mundurkach (wcześniej obgotowane we wrzątku

Taste Of My Day
Rosół Domowy 202

Rosół to zupa idealna jako baza do dań i innych zup. Gościł w moim rodzinnym domu zawsze w niedzielę, więc moje wspomnienia z nim związane są

ChilliJemy
Kurczak w pomidorach z oliwkami 262

ilość warzyw towarzyszących kurczakowi, a idealnym dodatkiem jest kasza lub ryż ugotowany z przesmażoną cebulką, tymiankiem i odrobiną oleju. Dodatkowo danie jest łatwe do przygotowania i nie ma po nim dużej ilości naczyń do zmywania. ;) Składniki na 5-6 porcji: całe danie (bez ryżu/ kaszy) ma ok. 2150 kcal, do podziału na ilość porcji 8 udek z kurczaka (bioderek(...)wlać do reszty składników na patelni. Gotować pod przykryciem przez ok. 35-40 minut- do czasu aż kurczak będzie soczysty i miękki. Powinien bez problemu odchodzić od kości. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, można dodać jeszcze trochę wody. Jeżeli będzie zbyt rzadki dusimy jeszcze kilka minut bez przykrycia. Smacznego

Pełny talerz
Pierś z kaczki z sosem cytrynowym 271

jednak jest o tyle wdzięczna, że podobnie jak u kurczaka, można wykorzystać jej elementy do zrobienia fantastycznego dania. Z porcji rosołowych ugotować wywar na czerninę podaną z lanymi kluskami. Udka pieczemy lub poddajemy długiemu gotowaniu w smalcu. Z resztek kaczki możemy zrobić pyszny farsz do pierogów z kaczką. A z piersi… no właśnie. Najlepsza kacza pierś, według mnie(...)pamięć. Jednak, jeśli należycie do tych osób, którym nie przejdzie przez usta na wpół surowe mięso, po prostu wydłużcie podany w przepisie czas obróbki termicznej. Pierś z sosem cytrynowym i puree z dyni to idealna propozycja na kolację w gronie znajomych osób. Zaserwujcie ją, a na pewno Wasi współbiesiadnicy długo tego nie zapomną. W dodatku jest to danie nie tylko

Jacob Tastes
Pikantny kurczak z winogronami i oliwkami 255

zarazem bardzo prosty do przyrządzenia z łatwo dostępnych składników pikantny kurczak z winogronami, oliwkami i marchewką. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 3 średnie nogi z kurczaka / 3 udka + 3 podudzia (ok. 900g) 1 średnia papryczka chili (ok. 15g) 250g małych marchewek (lub 2 średnie „zwykłe” marchewki) 250g ciemnych winogron 75g zielonych oliwek 3-4 ząbki czosnku 1 liść(...)minut. Od czasu do czasu, nie otwierając brytfanny, warto wstrząsnąć składniki i „wykąpać” je w sosie. Na 10 minut przed końcem duszenia usuwamy przykrycie brytfanny oraz dodajemy winogrona kładąc je na wierzchu. Gotowego kurczaka podajemy od razu z pozostałymi składnikami podlewając sosem. Uwagi Danie można przygotować również w naczyniu żaroodpornym. Kurczaka należy wówczas przysmażyć na patelni, a czas duszenia/pieczenia liczyć

Kulinarna Pokusa
Kurczak w kremowym sosie cebulowo-paprykowym 293

Kurczak jest uniwersalny, łatwo dostępny i smaczny, ale ileż można jeść pieczone udka czy smażonego fileta. Z tego mięsa można wyczarować wszystko! Aby urozmaicić menu , szukam

Wanilia i Kardamon
Mole Poblano z czerwonym ryżem 188

kromki chleba 75g gorzkiej czekolady (74%) 200ml bulionu z kurczaka sol 2 lyzki sezamu do posypania dwie piersi z kurczaka lub indyka, mogą być tez inne kawałki kurczaka np. udka upieczone, usmażone lub zgrillowane (jak w moim przypadku). W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać olej i dodac drobno pokrojone papryczki chili. Smazyc je przez kilka minut az ziekna(...)dolewać bulionu, aby sos nie wyszedł zbyt zadki. Dosolic do smaku, wrzucić polamana na kawałki czekolade, zamieszać i dusic na malym ogniu przez kilkanaście minut. Nastepnie cala mieszaninę dokładnie zmiksować i przetrzeć przez sito dla uzyskania wspaniałego, gładkiego sosu, jeżeli sos jest zbyt gesty można dolac nieco bulionu. Przed podaniem sos nieco podgrzać. Tak przygotowanym sosem polac dowolnie przygotowane mieso

Codzienne Gotowanie
Sałatka z wędzonego kurczaka z avocado, jajkiem i roszponką 260

osobom w zupełności może wystarczyć za pełnoprawny posiłek – zamiast obiadu lub kolacji. P.S. Rzadko widzę konieczność zwracania uwagi na takie sprawy, ale kupując wędzonego kurczaka (a już zwłaszcza nogi, udka i podudzia) w supermarkecie, zwróćcie uwagę na cenę i wygląd produktu. Nietrudno się bowiem domyślić, że podejrzanie tani produkt z podejrzanie duża ilością ciemnego barwnika nie będzie miał nic wspólnego(...)roszponkę mieszamy w dużej misce. Następnie wykładamy na talerze. Jajka rozcinamy na pół i kładziemy u góry. Musztardę, oliwę i 1 łyżkę cytryny dokładnie mieszamy. Powstałym w ten sposób sosem polewamy jajka i pozostałe składniki sałatki. Na koniec posypujemy całość pieprzem i ew. niewielką ilością soli. Podajemy z chrupiącym pszennym pieczywem. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-60 {margin: auto;} #gallery

Kulinarna Pokusa
Pikantny makaron z potrawką z kurczaka / Spicy chicken ragu pasta 357

Dziś przedstawiam przepis na bardzo przyjemne i nieśpieszne danie jednego z moich ulubionych kucharzy Billa Grangera z jego książki „Bill’s Italian Food”. Makaron

karmelowy