udka w miodzie - 375 przepisów (strona:10/25)

Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym 385

Dzisiaj będzie coś na słodko-kwaśno. Właściwie wziąwszy pod uwagę użyte proporcje miodu i musztardy bardziej nawet słodko niż kwaśno, ale akurat stosunkiem tych składników możecie dość swobodnie operować stosownie do indywidualnych upodobań. Dodatek imbiru i białego pieprzu oraz użycie lekko ostrej musztardy Dijon dodadzą naszemu kurczakowi również umiarkowanej pikanterii. Warto od razu zaznaczyć, że sos miodowo-musztardowy, o którym(...)sosem miodowo-musztardowym i makaronem – gdy mamy ochotę na słodko-musztardowe smaki. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 3 średnie nogi / 3 udka + 3 podudzia z kurczaka (900g) Marynata 4 łyżki płynnego miodu 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka

Kulinarna Pokusa
Filety z kurczaka w glazurze miodowej i nie tylko 188

sosem sojowym i powidłami śliwkowymi. Przepis dopasowałam do potrzeb, ale sam pomysł na marynatę i pieczenie pozostał.  Składniki: - 2 duże piersi i 2 udka (bez skóry)Marynata:- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- 4 łyżki miodu lipowego- 4 łyżki powideł z węgierek- sok z połowy cytryny- 3 łyżki oleju sezamowego- sól, świeżo zmielony pieprz- chilli w płatkach (dałam sporo)- papryka(...)zamykamy szczelnie (gumką recepturką), dokładnie rozprowadzamy  marynatę i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Co jakiś czas mieszamy mięso z marynatą (oczywiście w zamkniętym woreczku).  Zamarynowane piersi i udka przełkładamy do małej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na 25 minut. Tyle czasu potrzebują filety, udka musiały jeszcze ok. 20 minut się dopiec. Pozostały sos przelewamy

mojewypiekiinietylko
Przepisy Świąteczne 179

Bigos Pieczony udziec z indyka Faszerowana pierś z kurczaka Pieczona pierś indyka   Kurczak w szynce   Indyk w marynacie   Zrazy z indyka Udka z granatami  Pierś indyka z żurawinami Kurczak w miodzie Sałatka gyros sałatka jarzynowa Domowe wędliny: Mielonka wieprzowa (z szynkowaru) Schab 5-minutowy Schab pieczony w musztardzie Pieczona karkówka Karczek pieczony Schab pieczony Schab

Sto kolorów kuchni
TYMIANKOWE UDKA Z PIEKARNIKA 290

tymianku 2 ząbki czosnku słodka sproszkowana papryka sól biały pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu majeranek Wykonanie:  Przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę, miód, drobno posiekany czosnek, paprykę, drobno porwane gałązki tymianku, sól, pieprz i majeranek. Udka dokładnie smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok 2h (ja zawsze przygotowuję wieczorem i zostawiam w lodówce do następnego dnia). Następnie przekładamy

Walijskie Pichcenie
Pomarańczowo-tymiankowy kurczak i miodowe pieczone ziemniaczki 117

czeka na niego miejsce na ogródku. Potrzeba wolnego popołudnia, żeby go wsadzić. Potrzebne   Filety z udek kurczaka (bez skóry)- ilość wedle potrzeb Sok z 2 pomarańczy  Kilka gałązek posiekanego świeżego tymianku (suszony też może być) 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1-2 łyżki octu balsamicznego 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku Na ziemniaczki Ziemniaki(...)łyżki miodu Sól Wyciskamy sok z pomarańczy, uważając, żeby nie wpadły do niego pestki. Do soku dodajemy oliwę, miód, ocet, pokrojony w plasterki czosnek (dziś pominięty i też wyszły pyszne:)), tymianek, sól i pieprz. Ponakłuwane nożem udka umieszczamy w otrzymanej marynacie i zostawiamy na co najmniej godzinę. Następnie razem z całą marynatą wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy

les mirabelles
Kacze udka pieczone z ziemniakami, jabłkiem i majerankiem 247

jabłkami i ziemniakami, są wspaniałe, zwłaszcza jeśli odpowiednio zadbamy o skórkę! :)  Kacze udka pieczone z ziemniakami, jabłkiem i majerankiem Składniki: 5 udek 4 ząbki czosnku 3 jabłka 6 dużych ziemniaków przyprawy: sól himalajska, pieprz, majeranek, miód, ocet balsamiczny, słodka papryka, liście laurowe, cynamon Zaczynamy od przygotowania marynaty. Mieszamy 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę octu balsamicznego, 1 łyżeczkę soli, pieprzu

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Aksamitny pasztet z drobiową wątróbką 143

boczku wędzonego nie parzonego ( plastry ) 1 marchewka 1 cebula – duża lub dwie małe 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonej gorczycy białej Łopatkę i udka od kurczaka , myjemy i wkładamy razem do brytfanki , dodajemy cebulę i marchew ( można w całości – byle obrane ) , solimy do smaku . Dusimy pod przykryciem(...)przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach razem ze skórą , warzywami i wieprzowiną . Następnie całość przekładamy do malaksera , dodajemy wątróbkę , sos powstały przy pieczeniu , przyprawy ,wyciśnięty praską czosnek , miód , sól do smaku i miksujemy na gładką masę . Podczas miksowania wbijamy jedno jajko . W przesmarowanej olejem formie do pieczenia , układamy plastry boczku ( jak na zdjęciu ) i wykładamy pasztet – powinien

Ogrodnik w podróży
Kaczka zapiekana z morelą i jabłkami 134

smacznie. Dzisiaj przepis na pierś i udka z kaczki. Jest pyszna aromatyczna, polecam. SKŁADNIKI Pierś z kaczki i dwa udka (można więcej) 2 jabłka  morele suszone Na marynatę 2 łyżki sosu sojowego pół soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku pieprz WYKONANIE  Przyrządzamy  marynatę, w której trzymamy kaczę w lodówce- dobę. Na drugi dzień obsmażmy

W kuchennym oknie Ewy
Wrorek: Kurczak po koreańsku 155

stosowany w Korei, prosty a bardzo skuteczny. Dakgangjeong – bo tak się nazywa – to smażony, chrupiący kurczak w słodko- słonej glazurze. Skrzydełka, albo udka wcześniej można zamarynować w mieszance sosu sojowego, octu ryżowego, miodu i czosnku, potem usmażyć, a na koniec obtoczyć w glazurze, ale można też pójść na skróty, pominąć etap marynowania i gotowego kurczaka zanurzyć w glazurze

Niedzielny kucharz
Udka pieczone na warzywach 139

Udka pieczone na warzywach to kolejny patent na obiad, który praktycznie robi się sam. Wystarczy zamarynować mięso, pokroić warzywa, potem to wszystko wrzucić do naczynia żaroodpornego i buch do piekarnika! A po około godzinie obiad mamy gotowy, tak lubię :D  Składniki: Mięso: 8 podudzi kurczaka 1 łyżka miodu 2 łyżki musztardy kilka łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego(...)ziemniaków 2-3 marchewki 1 biała cebula  1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 łyżeczki ziół prowansalskich oliwa z oliwek   Z miodu, musztardy, oliwy, tymianku rozmarynu, soli i pieprzu przygotować marynatę. Umyte i oczyszczone udka dokładnie wymieszać z marynatą, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ziemniaki, marchewkę i obie

Simply Food
Kurczak i ziemniaki opiekane z rozmarynem 177

gotowaniem: 2 godziny Składniki: 1 duże udko ( pół kg ) lub górne części udek 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera wielkości pietruszki 1/3 pora 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 5-6 ziaren czarnego pieprzu 4-6 małych ziemniaczków sól maggi w płynie 1/2 łyżeczki miodu 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 2 gałązki świeżego rozmarynu 5 łyżek oleju z pestek(...)wywaru ( warzywa odłożyć na sałatkę , wywar przecedzić i doprawić - podawać jako rosół lub zrobić na nim inną zupę). Udko przekroić w zgięciu na pół ( pałka i góra). Poczekać aż lekko ostygnie. Przygotować marynatę z 3 łyżek oleju, 1/2 łyżeczki maggi, miodu, szczypty soli, pieprzu czarnego, połowy rozmarynu( oberwać igiełki z gałązki i lekko rozetrzeć w dłoniach). Marynatą posmarować mięso

Buniabaje w kuchni
Udka z kurczaka marynowane w sosie musztardowym 163

mięso nieco dłużej w piekarniku aby skórka nabrała odpowiedniej konsystencji. Udka z kurczaka marynowane i pieczone Składniki: na 6 porcji 1½ kg udek z kurczaka, około 6 – 8 sztuk 150 ml winnego octu 2 łyżki miodu 2 łyżki trzcinowego cukru 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 słoiczek musztardy

codojedzenia
Drobiowe roladki z wędzoną newellą 178

oliwy z suszonych pomidorów 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 ząbek czosnku Dressing: 70 ml oliwy z oliwek 50 ml miodu 1 łyżeczka musztardy dijon 20 ml octu z białego wina Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety z udek marynujemy 2 godziny w oliwie wymieszanej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Następnie wyciągamy, rozbijamy, na brzeg każdego

R'n'G Kitchen
Kurczak duszony w zalewie miodowo - musztardowej 214

potrzebujemy: udka /podudzia / ćwiartki z kurczaka ok. 6 szt Zalewa: 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju sól (Składniki zalewy łączymy i podgrzewamy aż do rozpuszczenia miodu) Kurczaka myjemy i układamy w żaroodpornym naczyniu, Polewamy zalewą i odkładamy

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...