udka w miodzie - 375 przepisów (strona:2/25)

Udka w glazurze sojowo - miodowej 161

tegoż stołu. Samo wykonanie Zajmie Wam kilka minut, a efekt murowany.  Składniki: 8 udek kurczaka 2 łyżki masła lub margaryny 6 łyżek ciemnego sosu sojowego 3 łyżki miodu Sposób przygotowania: Udka kurczaka umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, dodać sos sojowy, gdy mieszanina zacznie wrzeć, dodać miód, wymieszać. Natychmiast układać udka na patelni. Smażyć pod przykryciem, co jakiś czas

na moim stole...
Imbirowo-czosnkowy kurczak z miodem i cytryną 180

Pyszny kurczak na jesienną porę - czosnek, imbir, miód i cytryna o tej porze roku są niezastąpione, a udka smakują pysznie :)SKŁADNIKI 4 udka z kurczakasól, pieprz2 łyżeczki świeżo startego imbiru2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu1 łyżka sosu sojowego1 łyżka(...)wody1 łyżeczka słodkiej papryki1/2 cytrynyoliwa z oliwek PRZYGOTOWANIEUdka myjemy, solimy i pieprzymy, nacieramy startym imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Miód, wodę, sos sojowy i paprykę mieszamy i polewamy udka. Wstawiamy do lodówki na około godzinę/półtorej. Obkładamy udka plasterkami cytryny.  Przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak z czosnkiem, chili i limonką i obłędnie chrupiącą skórką 241

osób: 6-8 udek kurczaka - ok. 1kg ½ łyżeczki świeżo startego imbiru ¾ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki cynamonu ¾ łyżeczki mielonych ziaren kolendry ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu ½-¾ łyżeczki soli morskiej 2 łyżki klarowanego masła 5 ząbków czosnku 1 średnia cebula 1 papryczka chili (u mnie zielona) 1 łyżeczka mąki 150 ml białego wina 1½ łyżki miodu skórka i sok z 1 limonki(...)Gotować razem 5 minut, często mieszając. Jeżeli trzeba zeskrobać z dna patelni wszystko co do niej przywarło podczas smażenia. Dodać bulion, sok i skórkę z limonki, miód. Dobrze wymieszać. Do sosu włożyć udka skórą do góry. Piec na środkowej półce bez przykrycia przez ok. 35 minut. Przed podaniem posypać zieleniną i obłożyć plasterkami /cząstkami limonki. Podawać z ryżem

Pełny talerz
Kurczak po włosku - z ziołami w pomidorach 139

Kruche i soczyste udka w pomidorowym sosie z aromatycznymi ziołami jest świetnym pomysłem na obiad. Pomidory mają słodkawy posmak dzięki dodatkowi miodu. 5 dużych udek Przyprawa do kurczaka 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki suszonej bazylii 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki lubczyku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka maggi 150 g sera feta 125 g ryżu(...)warzywami Udka dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Mięso oblewamy miodem. Krojone pomidory wraz z zalewą mieszamy z ziołami - suszoną bazylią, ziołami prowansalskimi i lubczykiem oraz maggi. Pomidorami zalewamy kurczaka. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 200*C. Przed końcem możemy mięso odkryć aby ładnie się zarumieniło. Po upieczeniu udka obsypujemy pokrojonym w kostkę serem

VioletoweKucharzenie
Stek z udka drobiowego 191

wymyśliłem coś nowego, coś czego na grillu nie robił nikt wcześniej :) Składniki ( na 2 osoby ) : 2 udka drobiowe (większe) przyprawa do kurczaka (ja użyłem własnej kompozycji ) odrobina oliwy miód sezam Przygotowanie : Udka oczyszczam, ściągam skórę i zręcznie wycinam kość. Mięso kładę na papierze do pieczenia, nakrywam drugim końcem papieru i trzonkiem noża lub bezpieczniej wałkiem do ciasta uderzam kilka razy(...)lodówki. Griluję na średniej temperaturze i bez ognia (sugeruję węgiel drzewny). Drób na grillu potrzebuje spokoju. Po obróceniu steku na drugą stronę w mniej więcej połowie czasu smaruję płynnym miodem i posypuję sezamem. Pamiętaj : Drób na grillu potrzebuje spokoju

Mechanik grilluje
Wielkanocne pyszności 2018 684

Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym Biała kiełbasa zapiekana z warzywami Kurczak duszony z miodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze

karmelowy
Udka z kurczaka po chińsku z surówką coleslaw 339

znany producent surówek używał soli drogowej)!!!Od tamtej pory Coleslawa robię własnoręcznie- Wam też radzę :)Kurczak:* udka kurczaka- 10 szt.* cebula- 1 szt. duża* imbir- 1 łyżka* papryczka chili- 1 łyżka* czosnek- 2 ząbki* sos sojowy ciemny- 5 łyżek* woda- 5 łyżek* miód- 2 łyżki z górkąColeslaw:* kapusta czerwona- 1/2 kg (lub biała)* marchew- 1 mała* szczypior- mały pęczek* mleko(...)cebulę i papryczkę chili na drobno, imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystkie ww. składniki wymieszać w misieczce, dolać sok z cytryny, sos sojowy, wodę, miód i wymieszać.Umyte udka przełożyć do rękawa do pieczenia i wlać marynatę.Zamknąć worek klipsem i całośc dokładnie wymieszać.Odłożyć do lodówki na minimum 1 godz.Nastawić piekarnik na 200 stopni.Następnie

Kraina Miodem Płynąca
Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami / Honey mustard duck legs with pears 207

bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam gorąco:) Scroll down for recipe in English Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami (8 porcji) Składniki: 2 średnie cebule, bardzo drobno posiekane a najlepiej zmiksowane w blenderze, 1/2 szklanki roztopionego masła 1/2 szklanki musztardy Dijon 1/2 szklanki miodu 5-6 gruszek, pokrojonych na ćwiartki sok z 1/2 cytryny(...)małe cebule, pokrojone na ćwiartki 2 łyżki roztopionego masła 8 kaczych udek Przygotowanie: W miseczce wymieszaj 2 posiekane (lub zblendowane) cebule, 1/2 szklanki roztopionego masła, miód i musztardę. Poluzuj skórkę na udkach i wciśnij tam jak najwięcej powstałej mieszanki. Następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym (w 1 warstwie) i wysmaruj mieszanką także na zewnątrz, a resztę zostaw sobie na smarowanie

karmelowy
Pieczone udka z miodem, cytryną i imbirem 152

Dziś zapraszam na pyszne udka kurczaka marynowane w miodzie, soku z cytryny, imbirze i czosnku z dodatkiem tymianku. Przy naprawdę niewielkim nakładzie pracy otrzymujemy bardzo soczyste i miękkie mięso z chrupiąca, połyskującą skórką. Jest też wyjątkowe w smaku: lekko słodkie, trochę kwaskowe, a przy tym słone i za sprawą imbiru bardzo aromatyczne z wyczuwalną, silną, odświeżającą nutą. Polecam Wam gorąco(...)każdej strony solą i pieprzem i wkładamy do miski. Do niedużej miseczki wkładamy starty imbir, dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, miód oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do udek. Obtaczamy je dokładnie w marynacie. Następnie miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę (można też na całą noc). Na dużej

MyCookBook.pl
Kurczak w sosie pieprzowym 191

kurczaka ( choć i takiego można przyrządzić w przedstawiony przeze mnie dziś sposób ) , ale na podudzia zwane przeze mnie ” pulki ” z kurczaka.Kiedyś pokazywałam Wam wersję na Udka w miodzie i musztardzie ,  dziś mam dla Was wersję nieco bardziej ostrą ( choć nie jest taka ostra jakby nazwa wskazywała ;) )Świetnie nasycą , ale i też rozgrzeją w te coraz chłodniejsze

Ostra na Słodko
1534. Pieczone skrzydełka 153

były podudzia z pysznej marynaty...a tym razem są skrzydełka [ bez lotek] ..też z marynaty z dodatkiem  miodu ale ciut inne.. skrzydełka lub udka kurczaka 2 łyżki miodu klonowego 2 łyżki octu winnego Jamar 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chilli sól, pieprz wegeta,zioła prowansalskie 1-2 łyżki oleju marchew cebula  Miód, ocet, olej, przeciśnięty

Moje domowe kucharzenie
Drobiowe udka a'la Mechanik 174

udka", tak więc zachęcam do poznania mojego pomysłu na ... drobiowe udka :) Składniki : 2 drobiowe udka przyprawa do mięsa drobiowego - moja lub własna masło klarowane łyżeczka miodu sezam  Przygotowanie : Wszystko zaczynam od filetowania udka. Ściągam skórę, odcinam podudzie (pałkę) i możliwie dokładnie wycinam kość. Gotowy filet z udka kładę na desce i najlepiej wałkiem lekko ubijam (nie tłuczkiem(...)pół godziny. Na patelni grillowej rozgrzewam łyżkę masła klarowanego i smażę po ok 5 minut z każdej strony. Po obróceniu na drugą stronę smaruję miodem górę i posypuję sezamem. Gotowe udko podałem z ziemniakami i sałatką majową

Mechanik w kuchni
Udka kurczaka duszone w miodzie i piwie 145

nowego. Danie, które prezentuję doskonale smakuje. Miód, musztarda  i piwo  to takie zadziwiające, ale pyszne zestawienie sosu do kurczaka. Polecam. SKŁADNIKI:  6  udek kurczaka szklanka jasnego piwa 2 łyżki miodu  2 łyżki ostrej musztardy sól, pieprz olej do smażenia WYKONANIE: Udka myjemy  i osuszamy papierowym ręcznikiem. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy udka(...)kurczaka z obu stron na brązowy kolor. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą piwo, miód, musztardę, pieprz. Tak wymieszane składniki wlewamy do patelni z udkami. Gdy całość się zagotuje się, zmniejszamy ogień.  Przyprawić solą i pieprzem i dusimy ok. 40 minut SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej

W kuchennym oknie Ewy
Udka miodowo-musztardowe 162

łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka estragonu (użyłam suszonego) 1 łyżeczka świeżo startego imbiru Udka umyć, osuszyć. W misce wymieszać obie rodzaje musztard, miód, sos sojowy, estragon oraz imbir. Dodać udka i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez 30 minut pod przykryciem. Następnie kolejne 15 min bez przykrycia. Udka można

Moja Galeria Smaku
Pieczone udko z indyka 212

metaslider_8738(window.jQuery); }; timer_metaslider_8738(); Czas wykonania: 2 h (+1 h marynowania) Ilość porcji: 2 duże udka (6 – 8 porcji) Składniki: 2 kg udka z indyka Marynata: 2 łyżki miodu 1 łyżka ostrego sosu chilli 3 łyżki oliwy 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka ulubionych ziół i przypraw (zioła prowansalskie, majeranek, kminek) Przygotowanie: Wymieszać

KuchniaWeDwoje.pl