udka w marynacie - 588 przepisów (strona:33/40)

Gęsie udka w sosie z warzywami 151

Gęsie udka pieczone w ciemnym sosie - ten przepis znalazłam w "Prawdziwej kuchni polskiej" Hanny Szymanderskiej. To bardzo wygodny sposób na przygotowanie gęsiny, bo danie właściwie przygotowuje się samo. Tylko raz otwieramy piekarnik, by dołożyć kolejne przyprawy. Danie długo dusi się pod przykryciem, a mięso jest soczyste i delikatne, skórka rumiana i chrupiąca. Wielokrotnie czytałam o moczeniu mięsa i przyznam szczerze(...)Jeśli nie przepadasz za orientalnym i przyprawami możesz spokojnie opuścić ich dodatek, a same warzywa tylko posolić i oprószyć pieprzem. Będzie równie smacznie! Polecam! Składniki: 2 gęsie uda sucha marynata: 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczka soli, 1 ząbek czosnku, pieprz 1 pietruszka 2- 3 marchewki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula kromka razowego, czerstwego chleba - opcjonalnie szczypta imbiru, gałki muszkatałowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ramen – japońska zupa 317

moja dzisiejsza propozycja japońskiej zupy ramen. Przygotowanie jej to dla mnie za każdym razem inna wariacja dodatków. Składniki na ramen dla 4 osób: Składniki na rosół: 300 g udek z kurczaka 200 g porcji rosołowej wołowej 200g szynki wieprzowej ½ korzenia selera 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 10 cm pora 2 cm świeżego imbiru kilka ziaren pieprzu czarnego kilka liści(...)twardo listki kolendry 100 g kiełki fasoli mung listek alg morskich 1 papryczka chili czerwona 1 papryczka chili żółta cebula dymka 8 plastrów boczku surowego – wędzonego Składniki na marynatę do jajek: 1 szkl wody 50 ml sosu sojowego ciemnego 4 cm imbiru świeżego 3 ząbki czosnku 2 łyżki cukru Przygotowanie: MARYNATA DO JAJEK Jajka gotujemy na twardo i studzimy

Kierunekuchnia
Pieczone podudzia z kurczaka w jogurtowej marynacie – mundialowa przekąska 113

okazje do ich wspólnego przeżywania. To czas rodzinnego kibicowania przed telewizorem lub z przyjaciółmi w Pubie. Lubimy oglądać zmagania naszych zawodników przy kuflu zimnego piwa i półmisku pieczonych udek i podudzi z kurczaka . Mięso wcześniej marynujemy i wkładamy do pieczenia przed rozgrywkami, aby potem, spokojnie kibicować ulubionej drużynie. Składniki: 1 mały kubeczek jogurtu 10 podudzi z kurczaka 2 łyżki mieszanki(...)kukurydzianych 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli olej do smarowania Wykonanie: Do miski wlewamy jogurt i dodajemy wszystkie składniki marynaty. Dokładamy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy, by marynata pokryła mięso. Miskę z mięsem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin lub na noc. Płatki rozgniatamy

Kasia i jej kobiecy świat
Nóżki kurczaka z chrupiącą skórką 243

Pyszne, soczyste w środku, chrupiące z zewnątrz udka kurczaka. Mniam <3 Najlepiej smakują podane z frytkami i surówką. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: 2 nóżki kurczaka 1 ząbek czosnku, przecięty na pół 4 łyżki miękkiego masła 1 czubata łyżka przyprawy "kurczak złocisty" 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, świeżo mielony(...)marynowanie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Nóżki kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Dokładnie nacieramy ząbkiem czosnku. W miseczce mieszamy miękkie masło, przyprawę "kurczak złocisty", słodką i ostrą paprykę, zioła prowansalskie. Marynatą nacieramy naszego kurczaka, do miski dorzucamy przecięty na pół ząbek czosnku, przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin (6-12). 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W naczyniu

My Culinary Art
KURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE 117

need more or less half n hour, seriously! Enjoy cooking! SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g pappardelle 1 pęczek (500 g) zielonych szparagów 1 spory pomidor 450 g mięsa z udek kurczaka 100 g sera typu Lazur 100 g jogurtu greckiego 30 g przecieru pomidoru sól, pieprz, tymianek, czosnek, ocet balsamiczny, oliwa INGREDIENTS (3 portions): 150 g pappardelle 1 bunch(...)Zaczynamy od szparagów i ich zamarynowania w mieszance oliwy, octu, zmiażdżonego czosnku i przypraw. Najpierw jednak umyj szparagi i odłam ich zdrewniałe końcówki, włóż do torebki plastikowej, zalej marynatą i porządnie je w niej obtocz, odstaw do lodówki. Zagotuj wodę i ugotuj makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu. Umyj i osusz mięso. Przypraw je z obu stron solą

Martyna Cooks
KURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE 110

need more or less half n hour, seriously! Enjoy cooking! SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g pappardelle 1 pęczek (500 g) zielonych szparagów 1 spory pomidor 450 g mięsa z udek kurczaka 100 g sera typu Lazur 100 g jogurtu greckiego 30 g przecieru pomidoru sól, pieprz, tymianek, czosnek, ocet balsamiczny, oliwa INGREDIENTS (3 portions): 150 g pappardelle 1 bunch(...)Zaczynamy od szparagów i ich zamarynowania w mieszance oliwy, octu, zmiażdżonego czosnku i przypraw. Najpierw jednak umyj szparagi i odłam ich zdrewniałe końcówki, włóż do torebki plastikowej, zalej marynatą i porządnie je w niej obtocz, odstaw do lodówki. Zagotuj wodę i ugotuj makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu. Umyj i osusz mięso. Przypraw je z obu stron solą

Martyna Cooks
Sałatka gyros odwrotnie. Imprezowy hit w najlepszym wydaniu. PRZEPIS 16139

jako ostatnie. Smakuje i wygląda dużo lepiej. Ta sałatka jest hitem każdej imprezy! Przepis na sałatkę gryos Składniki: w równych proporcjach objętościowych mięso z kurczaka (filet z piersi lub udek), sałata lodowa, papryka czerwona, pomidory (najlepiej koktajlowe), ogórek, trochę czerwonej cebuli, trochę dobrego ketchupu, na sos jogurt pół na pół z majonezem, ząbek czosnku, oregano, sól, pieprz. Do przyprawienia mięsa(...)mięso pokrój bardzo cienko, dodaj wszystkie przyprawy oraz olej, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę, aby się zamarynowało. Kładź na dobrze rozgrzaną patelnię (nie trzeba oleju, jest w marynacie), smaż kilka minut na dużym ogniu bardzo często mieszając, aż się zrumieni. Pora na sos – czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj, a następnie rozetrzyj na papkę z odrobiną soli, przełóż

Kulinarna Polska
Kurczak z warzywami i koperkiem 161

Kurczak z warzywami i koperkiem to bardzo szybkie i smaczne danie. Najlepiej przygotować je w sezonie, kiedy możemy dostać świeżą paprykę, świeżą cukinię i pachnące soczyste

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jeżeli musztarda wydawała Ci się banalnym składnikiem, teraz spojrzysz na nią inaczej 204

pikantno-słodkim smaku. Jest w czym wybierać! Przepisy z musztardą, które warto znać Musztarda jest nie tylko składnikiem tradycyjnych rolad schabowych i pieczeni mięsnych (np. comberu jagnięcego, pieczonych żeberek, udek miodowo-musztardowych, polędwiczek w sosie). Musztardę możemy też spotkać w przepisach na sałatkę z kaszą czy ryżem, w których jest składnikiem dressingu. Jak zrobić dressing z musztardą? Wystarczy wymieszać(...)połączeniu z majonezem musztarda może być dodawana do np. świątecznych sałatek ze śledziem i jabłkiem, sałatek warstwowych, a w połączeniu z miodem i sokiem z cytryny tworzyć smaczną marynatę także do ryb (np. łososia czy pstrąga). Z kolei w musztardzie z dodatkiem chrzanu możesz przygotować ogórki kiszone! Jeśli u Ciebie musztarda najczęściej gości tylko na kanapkach lub jako dodatek

Codogara
Musztardowa kaczka duszona z grzybami i żurawiną 169

cebuli, 2 szklanki wody, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 50g suszonych grzybów leśnych, 50g suszonej żurawiny, 1,5 łyżki musztardy sarepskiej Roleski, 2 łyżeczki mąki, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Udka z kaczki oprószam solą i pieprzem. Cebulę obieram  i kroję w kostkę. Na maśle podsmażam mięso razem z cebulą. Do mięsa wlewam wodę, dodaję suszone grzyby oraz paprykę mieloną(...)smaku solą oraz pieprzem. Do przygotowania kaczki wykorzystałam musztardę sarepską, którą otrzymałam do testowania od firmy Roleski. Musztarda sarepska to doskonały dodatek do różnego rodzaju mięs, sałatek i marynat. Ma doskonały smak i konsystencję. Produkt jest wart polecenia i zakupu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Shoarma z kurczaka. Znasz ją z restauracji, bardzo łatwo zrobisz w domu [PRZEPIS] 143

naszego przepisu wychodzi tak, że palce lizać. Cały sekret w doborze przypraw i sposobie smażenia. Przepis na shoarmę z kurczaka Składniki: kilogram mięsa z kurczaka (piersi lub filety z udek), płaska łyżka mielonego kuminu (inaczej kmin rzymski, znajdziecie go na półce z przyprawami w większości supermarketów, nie mylić z kminkiem. Nie można pominąć. To ta przyprawa nadaje charakteru shoarmie), płaska(...)lodówki co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na noc. Mięso musi się dobrze zamarynować. Kawałki kurczaka smaż na suchej patelni (najlepiej teflonowej) – olej jest już w marynacie. Każdy kawałek musi przylegać do spodu. Ogień ma być spory. Przez pierwsze dwie minuty nie mieszaj mięsa, aby zdążyło nabrać temperatury i się zrumienić. Inaczej istnieje ryzyko, że zacznie się gotować

Kulinarna Polska
Udka kurczaka marynowane w jogurcie z pastą curry 142

Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 200 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki żółtej pasty curry 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól 4

Qchnia po prostu
Maślankowe udka z piekarnika 196

zamarynowany w moich ulubionych przyprawach: kolendrze z czosnkiem i imbirem, potem upieczony z gałązkami natki pietruszki. Chrupiące łodyżki pietruszki nadają mu wyjąkowego smaku. Składniki: 4 nóżki kurczaka - podudzia z udkami - 1 kg 400 g maślanki sól, pieprz 2-4 ząbki czosnku 1 łyżka kolendry 5-cm kawałek imbiru 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka miodu gałązki zielonej pietruszki(...)maślanka rozcieńczy ich działanie. Mięso ułożyć w naczniu i zalać maślanką tak, by całkowicie były przykryte. Naczynie przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki wyjąć mięso z marynaty ( nie otrzepywać i nie odsączać) i ułożyć na lekko naoliwionej blaszce. Rozłożyć gałązki pietruszki i piec w 180-200`C około 45 minut do zrumieniaia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczony kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays 184

warzywami Polecam to danie gorąco, tym bardziej, że jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Pieczony kurczak w sosie satay (4 porcje) Składniki: 4 udka z kurczaka, pałki oddzielone od nadudzi (ewentualnie same pałki lub nadudzia) 3 łyżki masła orzechowego 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry 3 łyżki soku z cytryny lub limonki 3 łyżki(...)średniej misce dokładnie wymieszaj trzepaczką masło orzechowe, pastę curry, sok z cytryny, sos sojowy, olej sezamowy, miód, imbir i mleko kokosowe. Włóż kurczaka do miski (nie metalowej), zalej marynatą i dokładnie go w niej obtocz. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut do zamarynowania, a najlepiej na całą noc do lodówki. Wyjmij kurczaka z marynaty i ułóż skórą

karmelowy
Łagodne zielone curry z kurczakiem 238

każdy ma na co dzień w lodówce, jednak nie powinno być problemu ze znalezieniem ich w działach kuchni świata w dobrych marketach. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania mięsa. Udka kurczaka pozbawiłem skór, a następnie wykroiłem z nich kości. Mięso pokroiłem w centymetrowe paski i umieściłem w misce. Dodałem do niego skórkę otartą z dwóch limonek i sok z nich oraz(...)ogniu do momentu, kiedy czosnek wydzielił intensywny zapach. Wówczas dodałem do niego 3 łyżki zielonej pasty curry, a po dalszym smażeniu przez 30 sekund - zamarynowanego wcześniej kurczaka wraz z marynatą. Całość doprowadziłem do wrzenia po czym dodałem 4 pokruszone liście limonki kaffir, a całość zalałem 400 ml mleka kokosowego i 500 ml bulionu drobiowego. Doprawiłem do smaku 2 łyżeczkami mielonej

Wyprawy kulinarne