udka w marynacie - 588 przepisów (strona:34/40)

Pieczony kurczak z pikantnym sosem tzatziki, czyli pomysł na rodzinny obiad w stylu greckim 351

Nigelli 45 minut, ale kurczak według mnie nie jest wtedy dość miękki, a skórka nie chrupie)Składniki: 4 całe nogi kurczaka ze skórą i kością (lub 8-12 udek lub podudzi) sok z 1 cytryny 4 łyżki oliwy sól i pieprz ziemniaki do upieczenia (opcjonalnie) na pikantne tzatziki: 500 ml naturalnego jogurtu greckiego 4 cebulki dymki, pokrojone w drobną kostkę(...)sól i pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Kurczaka rozłóż na blasze skórą do góry, posyp solą i pieprzem, polej sokiem z cytryny i oliwą. Dokładnie rozprowadź marynatę rękoma. Jeżeli podajesz kurczaka z ziemniakami, pokrój je na kawałki i powtykaj na blasze w wolne miejsca. Posyp solą i pieprzem, polej odrobiną oliwy. Wstaw blachę do piekarnika i piecz

Chilli Czosnek i Oliwa
Pałki kurczaka pieczone z ziemniakami 130

Lubię takie dania jednogarnkowe, nie trzeba stać przy garnkach i pilnować czy coś się nie przypali czy wykipi. 10 pałek z kurczaka kilka ziemniaków 1-2

Moje domowe kucharzenie
Udka kurczaka marynowane w jogurcie na ostro 247

Składniki: 12 pałek z kurczaka 1 mały jogurt naturalny (180 g) 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano (lub suszonego

Qchnia po prostu
Tikka masala – eksplozja smaków 221

pewnego czasu marynuję piersi z kurczaka w jogurcie z przyprawami, smażę, a następnie wrzucam na koniec do sosu. W ten sposób pierś z kurczaka jest równie soczysta jak udka, a przy tym bardzo aromatyczna. Przepis na tikka masala Składniki: 4 – 6 porcji Kurczak tikka masala 800 g piersi z kurczaka 150 ml greckiego jogurtu 4 duże ząbki czosnku, przeciśnięte(...)łyżeczka nasion kardamonu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 płaska łyżka pomidorowego przecieru 2 łyżki oleju 150 ml śmietanki 1 doniczka dorodnej kolendry Z podanych składników zrób marynatę. Piersi z kurczaka podziel na mniejsze porcje i wymieszaj z marynatą. Marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc w lodówce. Smaż mięsopo obu stronach na mocno rozgrzanym oleju. Przygotuj

codojedzenia
Pieczony maślany kurczak z warzywami 149

wysmarowania formy oliwa marynata: 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta curry pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki tymianku Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami i natrzeć kurczaka. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 12 godzin. Warzywa obrać, ziemniaki i szalotki pokroić w ćwiartki, marchew(...)kurczaka wyłożyć pozostałe masło, przykryć i piec ok 20 minut, następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać ok 15-20 minut. Warzywa powinny być miękkie, a po nakłuciu kurczaka w okolicach udka powinien wypływać jasny przezroczysty sok. Naczynie wyjąć z piekarnika, przykryć i pozostawić na ok 5 minut, a następnie podawać. Smacznego

Obiad gotowy
Czwartek: Gyros z domowymi chlebkami pita 156

Przepis pochodzi z bloga Akispetretzikis.com Polecamy przepis na domowy doner kebab – jeden z hitów Niedzielnego Kucharza – oraz przepis na kebab ze zdrową sałatką tabbouleh . Składniki: 500 g udek z kurczaka bez kości 1 łyżka nasion kolendry 1 ząbek czosnku 2 łyżki wędzonej papryki 1 łyżka suszonego tymianku 1 suszona papryczka chili lub ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (kto nie przepada(...)utrzyj całość na masę. Wlej 4 łyżki oliwy lub oleju i znowu utrzyj na gładką emulsję. Odstaw. Krok 2 Mięso kurczaka osusz ręcznikiem i pokrój na paski. Dodaj marynatę, wsyp łyżeczkę soli i dokładnie obtocz w zaprawie niej mięso. Przełóż do zamykanego naczynia i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki, najlepiej na cała noc. Krok 3 Wyciągnij mięso

Niedzielny kucharz
Czwartek: Gyros z domowymi chlebkami pita 140

Przepis pochodzi z bloga Akispetretzikis.com Polecamy przepis na domowy doner kebab – jeden z hitów Niedzielnego Kucharza – oraz przepis na kebab ze zdrową sałatką tabbouleh . Składniki: 500 g udek z kurczaka bez kości 1 łyżka nasion kolendry 1 ząbek czosnku 2 łyżki wędzonej papryki 1 łyżka suszonego tymianku 1 suszona papryczka chili lub ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (kto nie przepada(...)utrzyj całość na masę. Wlej 4 łyżki oliwy lub oleju i znowu utrzyj na gładką emulsję. Odstaw. Krok 2 Mięso kurczaka osusz ręcznikiem i pokrój na paski. Dodaj marynatę, wsyp łyżeczkę soli i dokładnie obtocz w zaprawie niej mięso. Przełóż do zamykanego naczynia i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki, najlepiej na cała noc. Krok 3 Wyciągnij mięso

Niedzielny kucharz
Szybka sałatka z wykorzystaniem mięsa gyros (drobiowego) 195

gyros. Dzięki temu, sałatka jest bardziej syta. Najlepiej smakuje i wygląda w dniu przygotowania.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1/2 główki sałaty lodowej około 1/2 kg udek z kurczaka (bez skóry i kości) 1/2 długiego ogórka 200 g pomidorków koktajlowych 1 mała papryka czerwona przyprawa do sałatek (np. koperkowo-ziołowa) oliwa z oliwek sól, pieprz sezam(...)dwie części. Ogórka obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Do sałaty dodać pokrojone warzywa. Przyprawę do sałatek wymieszać z kilkoma łyżkami wody i oliwy z oliwek. Przygotowaną marynatę wlać do sałatki. Delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać usmażone mięsa z kurczaka. Ponownie delikatnie wymieszać. Przed podaniem sałatkę posypać sezamem (wcześniej należy go uprażyć na suchej patelni

Ugotować
Kaczka w czosnkowej marynacie 115

size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Niezwykle aromatyczne mięso w chrupiącej skórce. Składniki:  4 udka kaczki 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 150 ml śmietany kwaszonej sól, pieprz Przygotowanie:  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso oczyszczamy, nakłuwamy, przekładamy do miski. Przygotowujemy marynatę. Czosnek siekamy, mieszamy ze śmietaną, majonezem, paprykami, solą i pieprzem do smaku. Mięso obtaczamy w marynacie, pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Przekładamy do naczynia żaroodporngo (skórą do góry), pieczemy

R'n'G Kitchen
Pomysł na kurczaka w pomarańczach 164

Kurczak w pomarańczach to prosta i bardzo dobra potrawa. Nie wymaga od nas jakiegoś większego zaangażowania. Nawet osoba, która nie specjalnie garnie się do kuchni może

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczony kurczak taco 131

też podać na kolację, przy której towarzyszą goście waszego domu. Rezerwujcie nieco ponad 60 minut w kuchni i bierzemy się do pracy. Polecam wam także mój przepis na udka z kurczaka w pieprzu cytrynowym. Ponadto możecie też przygotować sobie pulpety gotowane na parze . Zasmakują wam. Zobacz mój film z przygotowania pieczonego kurczaka Składniki – Kurczak taco(...)naszego drobiu. Kręgosłup i szyjkę możecie wykorzystać do rosołu. Kurczaka rozkładamy na blasze lub w patelni bez rączki. Do naszej przyprawy taco dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatę wcieramy w naszego kurczaka. Co ważne, kurczaka w marynacie możemy odstawić na ok. godzinę, tak by nieco lepiej się zamarynował. Całość wstawiamy do piekarnika. 1,5-kilogramowy kurczak (ważony przed

Kuchennyviral.pl
Kurczak po Japońsku 137

obiedzie , kurczak po japońsku ,w polskim domu… Schabowy na pewno się obraził , widziałam jak wychodził Ha , ha ..ale wróci , na pewno , zawsze wraca chrupany …. Składniki : 1 kg udek z kurczaka lub pałek ( lub innych części z kością ) 1 jajko 3 łyżki wody szklanka mąki pół, kostki masła sól do smaku 1 łyżeczka mielonego chilli 1 łyżeczka mielonego imbiru(...)użyć już klarowanego ) . Następnie, przekładamy na blaszkę do pieczenia , obkładamy kawałkami masła ( wykorzystujemy ,całe pozostałe ) . Mieszamy ze sobą sos sojowy , ocet , cukier i polewamy, każdy, kawałek kurczaka , łyżką tej marynaty , resztą polewamy kurczaka podczas pieczenia , co jakieś 15 minut ,aż do wyczerpania mikstury. Pieczemy w temperaturze 170 C przez około 60 minut ( będzie widać czy jest ok, bo nabierze odpowiedniego

Ogrodnik w podróży
Kurczak pieczony w maślance 374

kruche. Jest to bardzo ciekawy i godny wypróbowania patent na mięso drobiowe. Oczywiście, nie muszą to być koniecznie pałki, możemy w ten sposób przyrządzić też inne części kurczaka, udka, skrzydełka, ćwiartki… Polecam! Składniki: 6 pałek z kurczaka 2 szklanki naturalnej maślanki Przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, papryka mielona słodka i ostra     *** Pałki z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy(...)pieczenia odwracamy mięso na drugą stronę *** *** Polecam w tym samym czasie co mięso upiec w piekarniku pyszne ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KURCZAK PIECZONY W KETCHUPOWO – MAJONEZOWEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ SKRZYDEŁKA PO KUJAWSKU PIECZONE Z WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ KURCZAK PIECZONY W ZIOŁACH PRZEPIS TUTAJ Artykuł Kurczak pieczony w maślance pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Myślał indyk o niedzieli... 174

dodałam liść laurowy, ziele angielskie i pokrojony ząbek czosnku. Rozmrożonego indyka (czyli to kolejne 6-10h wchodzące w czas przygotowania) umieściłam w dość głębokim naczyniu i zalałam przegotowaną, wystudzoną marynatą, tak aby cały w niej się zanurzył (mi wyszło ok. 7l wody). Pozostawiłam przez 24h w chłodnym miejscu.PieczenieZ racji swoich gabarytów indyk potrzebuje sporo czasu na pieczenie. Źródła podają(...)nadziewanie dupki indyka. Nadzienie powinno umieszczać się w "kieszonce" pod skórą na piersiach. Z jednego prostego powodu- piersi upiekłyby nam się za wcześnie w porównaniu z resztą ciałka, np. udkami. Właśnie, aby zrównać ten czas, nadzienie upychamy w piersi, dzięki czemu nie będą one zbyt wysuszone. Moje nadzienie składało się z mięsa mielonego. Przygotowałam je standardowo jak na kotlety

bastalena