udka w marynacie - 588 przepisów (strona:31/40)

Pieczone skrzydełka kurczaka 251

Pieczone skrzydełka kurczaka lub pieczone udka kurczaka przyrządzam dość często z tego względu, że ich przygotowanie jest dość szybkie, a także bardzo je lubię, szczególnie chrupiącą skórkę – niebo w gębie! Przyznam się, że przed pieczeniem mięso zazwyczaj doprawiam na oko, jedynie jeżeli planuję zrobić coś właśnie na bloga, to skrupulatnie zapisuję składniki, aby podzielić się z Wami dokładnym przepisem(...)Uważam, że sekret dobrego pieczonego kurczaka tkwi w marynacie, która powinna być różnorodna i zawierać sporą mieszankę przypraw. Zapraszam niżej na przepis Zobacz też: Kurczak w 3 pysznych odsłonach Wrapy z kurczakiem Kurczak duszony z warzywami Przepis na pieczone skrzydełka kurczaka Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 500 g skrzydełek z kurczaka 6 łyżek przyprawy Maggi

Kuchnia Bazylii
Polska tradycja kulinarna z kaczką w roli głównej 200

Coraz częściej i chętniej poszerzamy kulinarne horyzonty, bo dostęp do wszelkiego rodzaju egzotycznych produktów jest obecnie bardzo łatwy. Ciekawe składniki możemy kupić w przystępnych cenach, co

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 240

kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver przepis na 4-6 porcji Składniki: 1.5 kg kurczaka (całego podzielonego na ćwiartki lub udek i podudzi) ze skórą i kośćmi oliwa 2 bulwy kopru włoskiego, każda pokrojona na 8 cząstek 2 cebule, grubo pokrojone 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki pęczek świeżej kolendry(...)cytryny lub 1 kiszona cytryna domowej roboty bez pestek, posiekana 80 g czarnych i zielonych oliwek, wydrylowanych spora szczypta szafranu 500 ml gorącego bulionu drobiowego (ja użyłam warzywnego) na marynatę: 1 czubata łyżeczka nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu (lub w proszku) 1 płaska łyżeczka mielonego kminu 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy sól morska i czarny pieprz dodatkowo

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak coq au vin na jesienny obiad 118

Rozpływa się w ustach. Myślę, że smak tego dania zaspokoi najbardziej wybredne gusta. Podane z bagietką i kieliszkiem czerwonego wina. Oryginalny przepis poleca wziąć całego kurczaka. Ja wolę same udka.  7 pałek z kurczaka 7 udzików z kurczaka 1 łyżka musztardy Dijon olej 2-3 łyżki 50 ml wódki dębowej 300 gram pieczarek 100 gram boczku wędzonego pokrojonego(...)ząbki czosnku marchewka duża 1 łyżka koncentratu pomidorowego tymianek liść laurowy ziele angielskie gałązka rozmaryny pieprz i  sól Kawałki kurczaka myjemy. Z oleju, musztardy, i wódki robimy marynatę. Zalewamy kawałki kurczaczka. Odstawiamy na 20 minut. Następnie obsmażamy na złoto każdą część mięsa. Przekładamy do rondla lub naczynia żeliwnego. Wlewamy wino i dodajemy przyprawy. Na tej samej patelni na której

AZgotuj!
Pieczone udka z warzywami 238

Pieczone udka z warzywami to można powiedzieć jednogarnkowe danie obiadowe. Całość przygotujemy w jednej formie do pieczenia – szybko, prosto i przede wszystkim smacznie :) Danie to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Turecki szaszłyk - sis tavuk 228

było soczyste. Można je podawać z dowolną surówką, sosem jogurtowo - ogórkowym lub czosnkowym.  Składniki : 1kg wyfiletowanych udek z kurczaka (można zastąpić piersią z kurczaka, ale mięso z udek jest bardziej soczyste) 200ml jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka płatków chilli(...)soli 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2-3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę Przygotowanie : Mięso oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsa, przełożyć do sporej miski. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, zalać nią kurczaka, dokładnie wymieszać, aby marynata równomiernie pokryła mięso. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki, aby mięso się zamarynowało, najlepiej na całą noc (może być dłużej

Codzienne Gotowanie
Pieczony kurczak w cytrynowo-czosnkowym sosie 152

danie na niedzielny, rodzinny obiad. Łatwość przygotowania i minimum sprzątania dzięki przygotowaniu w jednym naczyniu powinny Was przekonać do zrobienia go samemu. 1 kg Mięsa z kurczaka (u mnie udka i podudzia) 2 Cytryny (mięsiste z dużą ilością soku) 2 tsp Musztardy Dijon 2 tbsp Miodu lub syropu klonowego 6 Ząbków czosnku 1 tbsp Oliwy 8 Małych ziemniaków(...)pomidorków cherry) 1 cup Domowego bulionu lub wody 1 tsp Wędzonej papryki 1 tsp Suszonego oregano 1/2 tsp Suszonego rozmarynu Sól i pieprz (do smaku) Przygotowujemy marynatę. Cytryny szorujemy, wyciskamy z nich sok (powinno być ok. 1/2 szklanki), skórkę ścieramy na tarce. Czosnek kroimy w drobną kostkę lub przeciskamy przez praskę. Mieszamy razem sok i skórkę z cytryny, czosnek, miód

Oslov.
ZAPIEKANE W PIEKARNIKU ĆWIARTKI KURCZAKA. Z ZIEMNIAKAMI. 206

tymianek przyprawa do ziemniaków słodka papryka olej kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) Wykonanie: Ćwiartki myjemy. Osuszamy i nacieramy ulubionymi przyprawami (ja zrobiłam marynatę: olej+papryka+sól+pieprz+tymianek i tą marynatą natarłam mięso). Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin lub na całą noc. Następnego dnia mięso układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce zabezpieczonej folią aluminiową. Pomiędzy mięso układamy plastry(...)nagrzanego do 170 stopni na około 1 godzinę. W tym czasie ziemniaki kroimy w ósemki. Polewamy olejem i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Mieszamy. Mniej więcej po godzinie wyjmujemy nasze udka z piekarnika dorzucamy ziemniaki i pomidorki koktajlowe i wstawiamy ponownie na 30 minut

Walijskie Pichcenie
Kurczak z wolnego chowu z warzywami 199

Ostatnio w jednym z dyskontów – Lidl – pojawiała się promocja na kurczaka z wolnego chowu . No cóż postanowiliśmy sprawdzić czym różni się od zwykłego kurczaka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak przygotować grilla 157

minut, w połowie czasu grillowania odwracając na drugą stronę. Schab jest mięsem dość trudnym do grillowania. Często w trakcie pieczenia wysycha, wymaga więc kilkukrotnego smarowania  marynatą podczas grillowania. Innym rozwiązaniem jest pozostawienie schabu na około 30 minut w oleju. Schab grillujemy na mocno rozgrzanym grillu przez około 4-5 minut z każdej strony.  Kiełbasa na grilla powinna być(...)Burgery wieprzowe lub drobiowe w zależności od grubości grillujemy na niezbyt gorącym grillu, przez około 3-5 minut z każdej strony, burgery wołowe wymagają nieco dłuższego pieczenia. Skrzydełka i udka z kurczaka marynujemy przez minimum 2-3 godziny przed grillowaniem i pieczemy około 30 minut (skrzydełka) albo  35 do 45 minut (udka) Filety z kurczaka na grilla - marynujemy przez

Cztery Fajery
Jak przygotować grilla 180

minut, w połowie czasu grillowania odwracając na drugą stronę. Schab jest mięsem dość trudnym do grillowania. Często w trakcie pieczenia wysycha, wymaga więc kilkukrotnego smarowania  marynatą podczas grillowania. Innym rozwiązaniem jest pozostawienie schabu na około 30 minut w oleju. Schab grillujemy na mocno rozgrzanym grillu przez około 4-5 minut z każdej strony.  Kiełbasa na grilla powinna być(...)Burgery wieprzowe lub drobiowe w zależności od grubości grillujemy na niezbyt gorącym grillu, przez około 3-5 minut z każdej strony, burgery wołowe wymagają nieco dłuższego pieczenia. Skrzydełka i udka z kurczaka marynujemy przez minimum 2-3 godziny przed grillowaniem i pieczemy około 30 minut (skrzydełka) albo  35 do 45 minut (udka) Filety z kurczaka na grilla - marynujemy przez

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczony kurczak po portugalsku? 179

Sekretem jest długie pieczenie, wino półwytrawne (początkowo próbowałam z porto, bo obok hotelu była winiarnia, w której można było degustować porto) i coś jeszcze... Składniki (na 1-2 porcje): udko kurczaka podzielone na pałkę i podudzie 4-6 ziemniaków duża papryka lub dwie mniejsze chili (to mój osobisty dodatek) 150 ml białego wina półwytrawnego sól pieprz 4 łyżki oliwy(...)marynujemy w misce: polewamy 100 ml wina, potem oliwą, a na koniec obsypujemy solą i pieprzem. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki. Po południu kurczaka z cieczą z marynaty przelewamy na blachę, układając kurczaka na jednym z jej końców. Dolewamy resztę wina na blachę. Obieramy ziemniaki i kroimy na duże frytki, płuczemy. Wrzucamy na blachę po drugiej stronie kurczaka

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak tikka masala, czyli angielski orient 164

garnku nie zostało ;) W tradycyjnym przepisie używa się pokrojonego kurczaka - piersi, udek, co nam pasuje. Ja jednak wolałam wykorzystać mięso w całości. KURCZAK TIKKA MASALA Składniki do kurczaka: - 2 udka kurczaka - oliwa - 1 łyżeczka imbiru - 1 łyżeczka cynamonu indyjskiego - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka garam masala - 5-6 łyżek śmietany, śmietanki lub jogurtu naturalnego Przygotowanie(...)środka kurczaka, dokładnie go obtoczyć, ewentualnie ponacinać lub ponakłuwać. Przykryć folią aluminiową i trzymać w lodówce przez minimum 20 minut, a najlepiej całą noc. Po wyjęciu odsączyć z nadmiaru marynaty i podsmażyć na maśle z obu stron do złocistego koloru (jakieś 2-3 minuty z każdej) Składniki do sosu tikka masala: - 5 pomidorów (lub kartonik przecieru) ja swoich nie obierałam

Życie zamknięte w smaku
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 141

Mogliśmy skosztować też przepysznych, przygotowanych przez Pana Jerzego Pasikowskiego dań  z kurczaka i gęsi: Waterzol (waterooi) z kurczaka, danie pochodzące z kuchni flamandzkiej, którego głównym składnikiem są: udka kurczaka, duża ilość porów i selera naciowego, wino białe typu Chardonnay, oraz śmietana 36 %, oraz dużej ilości żółtek, które służą do zaciągania potrawy. Obowiązkowym dodatkiem do tego dania jest makaron(...)mieszance ziół, świeżego tymianku, tłuczonego pieprzu, goździków i liści laurowych i czerwonego wina. Następnie szpikowano piersi słupkami boczku. Dalej było grillowanie i duszenie wraz z Bouquet garni z marynatą.                   Zorganizowano też dla nas konkurs grillowania, podzielono nas na 4-osobowe zespoły Moja grupa składała się z samych kobiet: Joli z bloga

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Marokańskie kebaby z kurczaka z dipem z awokado Jamiego Olivera 393

niej łatwe przepisy na klasyczne dania zainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują także was do kulinarnych eksperymentów. Składniki:500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek)4 chlebki arabskie lub pita1 cytryna pokrojona na cząstkiMarynata:kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty1 łyżka pikantnej papryki w proszku1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonej kolendry3 łyżki oliwysól morska(...)ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę1 świeża papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekanamały pęczek kolendry lub pietruszki, drobno posiekany2 łyżki oliwysok z 1 cytrynyPrzygotowanie:W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Mięso kurczaka kroimy na małe kawałki i obtaczamy w marynacie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut (lepiej

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania