ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:92/234)

Fryderyk 841

kokosowe. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa ajerkoniakowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń oraz żółtka. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram(...)cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy wlewam ajerkoniak. Wszystko razem ucieram.  4. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni. Na jeden blat biszkoptu wykładam 1/3 część masy ajerkoniakowej, wyrównuję. Na masie układam ciasto makowo- kokosowe. Na ciasto znów wykładam 1/3 część masy, wyrównuję. Następnie układam biszkopt jasny. Wierzch ciasta smaruję pozostałą masą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Cranberry Noël - kruche ciasteczka świąteczne z żurawiną i pistacjami 200

dodatku.Przygotowanie:Jeszcze zimne, lecz już trochę miękkie masło utrzyj w misie miksera. Dodaj cukier puder, sól i mleko, a następnie dalej ucieraj, aż masa będzie biała. Wsyp mąkę, żurawinę i pistacje. Dobrze wszystko wymieszaj, lecz nie zagniataj ciasta zbyt długo. Podziel je na dwie części i z każdej uformuj wałeczek o średnicy około 4 cm. Zawiń je w folię spożywczą

Food Square
Babka migdałowa 137

pieczenia 4 jaja szklanka mąki 2 łyżki likieru amaretto  Moje ciasto upiekłam w 2 małych tortownicach, bo chwilowo straciłam kontakt z formą na keks . Oddziel żółtka od białek, ubij białka na sztywno. Do żółtek dodaj masło i cukier i ucieraj mikserem kilka minut, Dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, dodaj

AZgotuj!
Galette z rabarbarem i gruszką 199

konfitura z rabarbaru  2 kłącza rabarbaru Składniki na ciasto zagniatamy razem tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni... Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki. Gruszkę kroimy w cienkie plasterki i zalewamy piwem. Żółtka ucieramy z cukrem. Twaróg sernikowy przekładamy do miski dodajemy dwa budynie i aromat waniliowy oraz utarte

NaKońcuJęzyka
Ciasto serowo - pomidorowe 169

fasolę i pieczemy spód jeszcze 15 minut. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Twaróg ucieramy z kaszą manną na gładką masę, dodajemy do smaku sól i pieprz. Pozostałe jajka roztrzepujemy i łączymy z masą serową. Na podpieczone ciasto przekładamy masę serową a wierzch posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 180 C przez około 40 minut

Zainspirowana w kuchni
Szybkie ciasto z rabarbarem 138

szklanki maki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 0.5 kg rabarbaru WYKONANIE Margarynę ucieramy  z cukrem, dodajemy jajka, śmietanę i olej i dokładnie mieszamy.  Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystkie składniki. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę.  Wykładamy na nie pokrojony w kostkę rabarbar. Posypujemy cukrem waniliowym. Wciskamy rabarbar

W kuchennym oknie Ewy
Kruchy jabłecznik z rodzynkami i cynamonem 161

cukry waniliowe 3 łyżeczki cynamonu ¾ szklanki rodzynek Dodatkowo: 1 – 2 łyżki cukru pudru do posypania Miękką margarynę ucieramy, a następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i jajka. Na koniec dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy cienko, palcami 2/3 ciasta

Smakowy Raj
Markos 366

mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo dodaję zimny budyń. 4. Jedną część biszkoptu smaruję powidłami śliwkowymi. Przykrywam ciastem makowo- kokosowym. Na ciasto wykładam masę budyniową, wyrównuję i przykrywam drugą częścią biszkoptu. 5. Polewę czekoladową przygotowuję wg przepisu

Tradycyjna kuchnia Kasi
RACUSZKI ZE ŚMIETANĄ I BANANEM 164

podania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Oddzielam żółtka od białek. Krok 2. Do miseczki wlewam śmietanę, dodaję żółtka, mąkę, cukier, szczyptę soli - wszystko dokładnie ucieram. Dodaję banany pokrojone w kostkę - mieszam. Krok 3. Ubijam pianę z białek - dodaję do ciasta i delikatnie mieszam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę na niewielkim ogniu z każdej strony na złoty kolor

Moja Książka Kucharska
Sernik z kratką 200

blaszki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do  nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy około 15 minut. Studzimy. W międzyczasie rozwałkowujemy resztę ciasta, podsypując obficie mąką i wycinamy paski, aby zrobić kratkę na koniec. W dużej misce ucieramy miękkie masło, cukier waniliowy i 200g cukru pudru. Ucieramy, aż masa zrobi się biała i gładka dodajemy wtedy po jednym żółtku

Piekę, bo lubię
Ciasto Maxi King 2043

cukrem pudrem (jeżeli pomijamy cukier, to ucieramy same masło). Następnie dodajemy  na przemian serek waniliowy i mleko w proszku, nie przerywając ucieranie masy. Na koniec dodajemy odrobinę alkohol i dokładnie mieszamy (ma powstać gładki krem). Warstwy ciasta : I. herbatniki II. połowa mlecznej masy III. warstwa herbatników IV. masa krówkowa V. warstwa herbatników VI. druga połowa mlecznej masy VII. warstwa

charlotte gotuje
czekoladowa niedziela #2 - czekoladowe prostokąty 201

kakao naturalnego ~płaska łyżeczka proszku do pieczenia ~do posypania cukier perlisty (ja użyłam posypki waniliowej) Sypkie składniki przesiewamy do miski. Masło ucieramy z cukrem, wciąż ucierając dodajemy jajko. Do masy maślanej powoli, stopniowo dodajemy sypkie składniki. Ciasto trzymamy w temp. pokojowej przez ok. 10-15 minut. Następnie z masy formujemy wałek (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Smarujemy go roztrzepanym

chili & sugar
Kluski śląskie 116

mąki ziemniaczanej, sól, Wykonanie; Ziemniaki gotujemy, ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną.Dodajemy sól i dokładnie ucieramy na gładką masę.Formujemy kulki o średnicy 5 cm. Lekko spłaszczamy i robimy dziurkę.Ciasto wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy pod przykryciem do wypłynieica na wierzch, potem jeszcze 2 minuty

Anioły w kuchni
Słodkie Środy - Waniliowy sernik z nutą migdałową 170

stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy żółtka, pokrojone masło, aromat migdałowy i zagniatamy szybko ciasto. Ciastem wykładamy tortownice (27 cm) wkładamy do lodówki.  Masa serowa.  Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodając ziarenka z laski wanilii. Dodajemy ser, budyń i cukier waniliowy – miksujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babeczki z orzechowym kremem 147

śmietanki 30%, 1 śmietan fix, 3 łyżeczki kremu mleczny migdał Karmello, orzechy laskowe w mlecznej czekoladzie Karmello . Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i miksujemy, dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do papilotek (mi wyszło 6 babeczek). Babeczki pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach. Podczas pieczenia ubijamy schłodzoną kremówkę ze śmietan fixem. Gdy śmietana

Aga w kuchni
Ciasto ze śliwkami i bezową pianką 129

Puszyste i wilgotne ciasto, kwaskowate owoce i puszysta, słodka pianka bezowa to niezawodny sposób na pyszne ciasto z sezonowymi owocami.  U mnie w roli głównej śliwki... moja miłość Zapraszam na małe co nieco Ciasto ze śliwkami i bezową pianką SKŁADNIKI: (na formę o wymiarach 25cmx25cm) Ciasto: 3 żółtka ¾ szklanki cukru 15g cukru waniliowego ¾ szklanki kwaśniej śmietany(...)łyżki oliwy Owoce (u mnie śliwki) Bezowa pianka: 3 białka 100g drobnego cukru WYKONANIE: Żółtka jajek ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy śmietanę a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dolewamy 3 łyżki oliwy. Miksujemy aż ciasto będzie jednolite. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy koło siebie dowolne owoce. Najlepsze będą

Pyry na Gaz
Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy 202

ciasto do ostygnięcia na około 10-15minut, troszkę stwardnieje i wtedy ciasto wyjmujemy z blaszki. Tak trzeba upiec kolejne 5 porcji ciasta. Krem orzechowy:4. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka i ucierać mikserem na średnich obrotach jeszcze przez około 3 minuty. Wsypać orzechy, wymieszać. 5. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać

Mała Cukierenka
SEROWE MINI RACUSZKI 184

łyżka* duże jajka – 2 szt* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę przesiewamy z cukrami i proszkiem do pieczenia.Jajka ucieramy z serem białym , a następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy – ma powstać gęste ciasto.W dużym garnku rozgrzewamy olej , z serowego ciasta formujemy kulki , spłaszczamy i delikatnie wrzucamy na olej.Smażymy na złoto ok.4 minuty , a następnie odsączamy na papierowym

Ostra na Słodko
Babka z polewą czekoladową 225

Babka z polewą czekoladową...Lekko wilgotna, dość słodka.Polana mleczną czekoladą.Łatwa do zrobienia i pyszna w smaku.Zapraszam! Komu kawałek?Składniki:250 g mąki pszennej;2

Gospodyni Miejska
Ciasteczka owsiane 258

słonecznika łuskanego1/2 szkl. cukru brązowego1 kostka margaryny2 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 kopiaste łyżki domowegoPrzygotowanie:W misce ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy bakalie, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto (jeśli potrzeba - dodajemy mąkę lub gęsty jogurt naturalny).Ręką formujemy kluki, spłaszczamy i układamy ciasteczka na blaszce.Pieczemy ok. 25 minut

Czarnawisienka
Ucierane ze śliwkami, kruszonką i lukrem 206

Jeszcze nikt mi nigdy nie powiedział, że nie lubi ciasta ze śliwkami!, kwaskowatość śliwek została przełamana lukrem i wyszło idealnie.  Składniki na dużą prostokątną blaszkę

Apetyczna babeczka
Tunel śliwkowy 229

Sezon na  śliwki trwa a my robimy tunele śliwkowe, można ciasto zwinąć i zrobić roladę ale ja wolę je w formie tunelu. Wygląda trochę inaczej ale jest tak samo pyszne :) Przygotowanie ciasto to tylko 20 minut a do kawy jest idealne .  Składniki: ciasto 8 żółtek 4 białka 80 g mąki uniwersalnej 20 g maki ziemniaczanej 100 g cukry(...)powoli dodajemy cukier i makę cały czas ubijając. Ciasto przelewamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 C przez 8 minut. Po upieczeniu ciasto przekładamy na wilgotną ścierkę i skręcamy je jak roladę. Pozostawić do wystygnięcia. W misce ucieramy serek ze śmietaną i cukrem - gotową masą wykładamy

Niezły Młynek