ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:87/234)

SEROMAKOWIEC. 188

piasku. Dodaję jajko, żółtko i zagniatam gładkie ciasto. Formę 21x 26 (średni prostokąt) wykładam papierem do pieczenia, wylepiam dno ciastem. Wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjmuję z piekarnika, wylewam na wierzch masę serową. Ser ucieram z żółtkami i cukrem waniliowym. Mieszam z proszkiem budyniowym. Białka ubijam na pianę, dodając pod koniec ubijania cukier

W kuchni Karmel-itki
Jabłecznik z kruszonką i karmelizowanymi migdałami 149

Przygotowanie:Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier łączymy. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę. Masło siekamy nożem aby połączyło się z pozostałymi składnikami. Dodajemy jajka oraz śmietanę. Ciasto należy schłodzić przez 15 minut z zamrażarce aby lepiej się wałkowało. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić kawałki. Wszystko zależy jaką konsystencję jabłek lubimy(...)czasu. Aby przygotować kruszonkę należy rozpuszczamy masło, następnie odstawiamy na kilka minut aby lekko przestygło.  Dodajemy cukier i mąkę. Ucieramy aż powstanie kruszonka. Jeśli kruszonka nie jest sypka dodaję jeszcze mąkę aż uzyskam zadowalającą konsystencję. Ciasto przekładamy do tortownicy. Wykładamy całe jej dno oraz boki na wysokość około 1-2 cm.  Podpiekamy w nagrzanym piekarniku przez około

Mania Gotowania
"Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową (Seromak) 385

Czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki kremówki 30% ok. 50 g orzechów włoskich (do posypania wierzchu)   "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową - Sposób przygotowania: Warstwa Makowa: Mak sparzamy, a następnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mak, mąkę oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Następnie dodajemy posiekane orzechy(...)proszek do pieczenia i dalej ucieramy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do całości - delikatnie mieszamy do połączenia składników. Blaszkę ok. 20 x 30 cm smarujemy masłem lub margaryną. Na dno formy wykładamy warstwę makową, następnie warstwę serową, a na wierzch warstwę orzechową. Każdy z poziomów wyrównujemy za pomocą szpatułki. Ciasto pieczemy ok.  40 minut

Słodka Strona
Bananowa baba z sosem karmelowym na tropikalną wielkanoc 324

oleju roślinnego1 łyżka cukru waniliowego  Mieszamy mąkę z proszkiem, sodą i solą. Jajka ucieramy z cukrami i olejem na gładką masę. Dodajemy rozgniecione widelcem banany i dobrze mieszamy. Suche składniki  dodajemy do masy bananowej, mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy do nasmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem (dużej).  Pieczemy w 170 C przez

Z butelką mleczka w tle
Brownie 131

Cześć!  Dziś mam dla Was przepis , który zapewne większość już zna , a mianowicie na PYSZNE ciasto czekoladowe BROWNIE!! Przepis znalazłam w książeczce "Czekoladowe radości". Postanowiłam je zrobić w formie tortu a nie na blasze jak zwykle się je wykonuje ;-) składniki 1 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru ( ale uważam że można dać mniej) 1 1/2 kostki masła(...)proszkiem do pieczenia i solą. Ciepłą masę czekoladową połączyć z cukrem i cukrem wanilinowym,  dodawać po 1 jajku i ucierać.  Następnie wsypać mąkę, mieszać aż składniki się połączą. Formę wysmarować tłuszczem i wlać do niej ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto piec 35-45 minut. Tak wygląda ciasto od środka jest lekko lejące :) Buziaki Kasia

Cukier&Puder
Sernik z mlekiem w proszku 525

miksujemy, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy , stopniowo dodajemy żółtka, potem mąkę, mleko w proszku i śmietanę cały czas ucieramy lub miksujemy na wolnych obrotach, na sam koniec dajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. 3. Ser wykładamy na podpieczone ciasto. 4. Pieczemy jeszcze około 1 godz. w temp. 180 stopni. 5. Jak sernik przestygnie, to wtedy możemy kroić na kawałki

Kuchnia u Bietki
Korzenne Ciasto z Kremem Zabajonym 135

proszek, sodę i przyprawy. Suche składniki przesiewamy do miseczki z mokrymi i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia. Masę na ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem. Masło ucieramy z pozostałymi składnikami na krem, po czym przenosimy go do rondelka. Na małym ogniu podgrzewamy krem do zagotowania

rabarbarowo
Ciasto Milki Way z biszkoptami 12629

ucieramy na puch, stopniowo dodajemy po jednym serku Danio, następnie mleko w proszku. Na koniec Fix i dobrze ucieramy. Przygotowanie polewy : Wszystkie składniki wkładamy do rondla i gotujemy na słabym ogniu, Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Studzimy  Wykonanie ciasta:  Na jeden kawałku  biszkoptu  rozsmarowujemy połowę kremu, kładziemy drugi biszkopt. Nakładamy połowę kremu , który został

W kuchennym oknie Ewy
Tort Maltesers 125

masę żółtkową. Kolejno – dodajemy przesianą mąkę i olej – delikatnie mieszamy. Dno tortownicy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do  180°C  na  40 minut. Na drugi dzień szykujemy krem. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Zagotowujemy szklankę mleka. W 1/3 szklanki mleka rozprowadzamy 2 łyżeczki mąki  – wlewamy do mleka, mieszając(...)ucieramy. Dodajemy  po łyżce zimnej masy jajecznej, ekstrakt waniliowy oraz rum. Biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Spód nasączamy sokiem pomarańczowym i  smarujemy konfiturą malinową. Na konfiturę nakładamy warstwę kremu, następnie kładziemy kolejny blat – nasączamy sokiem, nakładamy krem i ostatni blat. Lekko nasączamy i cały tort pokrywamy kremem. Kuleczki maltesers przekrajamy na połówki (bardzo ostrym cienkim nożykiem) i ozdabiamy tort. Ciasto

mojewypiekiinietylko
Budyniowiec z konfiturą 160

wanilii - słoiczek konfitury jagodowej Wykonanie Przygotować biszkopt – białka ubijać na sztywno, wsypując porcjami cukier. Nie przerywając ubijania, dodawać kolejno żółtka. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 – 25 minut w 170oC. Wystudzić i przekroić na pół. Przygotować bitą śmietanę – śmietankę ubić z cukrem. Przygotować krem budyniowy – laskę wanilii(...)składniki się rozpuszczą. Resztę mleka zagotować. Cienkim strumieniem wlewać budyń. Mieszając, chwilę gotować. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Nie przerywając ucierania, dodawać porcjami budyń. Jeden placek posmarować kremem, przykryć drugim plackiem. Całość posmarować konfiturą, wyłożyć bitą śmietanę. Ciasto udekorować według uznania i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Uwaga – sprawdzona rada

Świat Smaku
SEROWY KRUSZAWIEC 199

drugi dzień. Zdjęcia nie oddają do końca prawdziwie pysznego smaku, bo kroiłam ciasto ...  oczywiście jeszcze ciepłe :-(  W tej kwestii to jestem straaasznie niecierpliwa i koniecznie chcę szybko zobaczyć jakie jest w środku, co nie zawsze dobrze wpływa na wygląd pokrojonego ciasta ....  Na ciasto: 3 szklanki mąki 1k. Kasi 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku(...)mielimy. Kasię (najlepiej wcześniej wyjętą z lodówki) ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka oraz po łyżce zmielonego sera. Ucieramy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno. Mieszamy delikatnie z masą serową.Białka na masę serową ubijamy, dodając pod koniec ubijania cukier oraz kisiel.Formę wysmarowaną masłem i posypaną mąką wyklejamy białym ciastem (można je rozwałkować i na wałku przenieść na blaszkę

Walijskie Pichcenie
Bułeczki na drugie śniadanie 180

Drożdżowe bułeczki zawijane z owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub białka. Są pyszne i słodkie a do nadzienia możemy wybrać sezonowe owoce lub ukochany dżem. Składniki: 0,3 kg mąki  0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody  0,3 szklanki oleju(...)ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek

prawdziwe jedzenie
W swiatecznym klimacie 173

nalezy natluscic maslem, napelniamy ciastem i pieczemy okolo 50 minut w temperaturze 180°C.Po ostudzeniu ciasto przecinamy na 3 krazki. Jesli wyrosnie z gorka to ta gorke scinamy.Z mleka i proszku budyniowego ugotowac budyn, wystudzic. Czekolade roztopic w kapieli wodnej i tez wystudzic.Maslo ucieramy na pulchna mase razem(...)cukrem pudrem. Dodajemy do masy przestudzona czekolade i ucieramy. Nastepnie dodajemy po lyzce budyniu i dokladnie ucieramy az do wyczerpania calego budyniu. Wazne jest by robic to malymi partiami zeby budyn z maslem sie nie zwazyl. Krem powinien byc jednolity.Przygotowane krazki ciasta przekladamy kremem budyniowym.Najlepiej na gore zostawic krazek ciasta, ktory byl na spodzie gdyz jest on najbardziej rowny. Zeby

Przysmaki Karolki
Przekładaniec z truskawkami 193

Następnie wlewamy go do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, by się nie przypaliło. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy budyń, ciągle mieszając. Upieczony i przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy części. Następnie składamy ciasto: biszkopt, masa budyniowa, część pokrojonych truskawek, następnie powtarzamy czynność a potem biszkopt cienka warstwa masy budyniowej oraz połówki truskawek, które

Zainspirowana w kuchni