Oetker) Sposób przygotowania: W słoiczkach z grubego szkła (ja użyłam firmy WECK ) pieczemy babeczki przygotowane wg. przepisu ( Masło z cukrem ucieramy na puszysta masę, dodajemy stopniowo jajka, ekstrakt, mąkę z proszkiem i mleko- dokładnie miksujemy. 3/4 ciasta barwimy na niebieski kolor, 1/4 na fioletowy i mieszamy jak na zdjęciu poniżej. Ciastka pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni
Wielki apetytpiernika (korzennej) 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 27 g rodzynek, pokrojonych na mniejsze kawałki szczypta soli Masło i cukier ucieramy mikserem, dodajemy żółtko i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę i resztę składników. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto formujemy w kulę i spłaszczamy. Owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1-2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy
Chocolate Muffin Blogkokosowa: 4 białka 1 ½ szklanki cukru pudru 200g kokosu Około 30-40dag połówek orzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowych Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną, jajkami i proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy mąkę, wyrabiając ciasto. Masę ciastową wałkujemy na grubość 3-5mm, z której wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem pergaminem. Z białek
Smakowy Rajjajko 3 łyżki cherry 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szkl mąki pszennej Przygotowanie: masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, wbijamy jajko, dolewamy cherry, przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao ciasto szybko wyrabiamy i wkładamy na około 30 minut do lodówki piekarnik nagrzewamy do temp 180" ciasto wałkujemy, wycinamy ciasteczka, pieczemy około 10 minut
Luźna Kuchniakładziemy na nią 1/3 część piany i część migdałów. Taki placek pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku. To samo robimy z pozostałym ciastem i pianą. Masa:1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotujemy 2-3 godziny i studzimy. Masło ucieramy i powoli dodajemy ostudzone mleko skondensowane. Gotową masą przekładamy upieczone placki.Smacznego
Salonik smakówpapilotekSposób wykonaniaŚliwki przekroić na pół, usunąć pestki.Margarynę utrzeć z cukrem i solą na puszysty krem, dodać jajka i jeszcze chwilę ucierać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Szybko wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem nie więcej niż do 2/3 wysokości. Na wierzchu ułożyć po połówce śliwki, lekko wcisnąć.Włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 200 stopni
Mix smakuZiarna sezamu podgrzewamy na suchej patelni do uzyskania złotej barwy i studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną, aromatem i 3 łyżkami mąki pszennej. Dodajemy pozostałą mąkę, zagniatamy ciasto.Dosypujemy sezam i zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy porcje ciasta.Wycinamy
Maminek kulinarnypłatków migdałowych. Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy zimne masło i ucieramy, na konsystencję 'suchego piasku'. Następnie dodajemy jajko, żółtko, aromat migdałowy, żurawinę i płatki migdałowe- zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.Po wyciągnięciu z zamrażarki, odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy
Aga w kuchniblaszkę. masa serowa: ok. 800-1000g serka homogenizowanego "Bakuś" 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 6 białek + 3 pozostałe od ciasta 2 szklanki mleka kilka kropel aromatu waniliowego 3/4 szklanki oleju 3 waniliowe budynie (proszek) Ser ucieram z cukrem, żółtkami, budyniem, cukrem, aromatem waniliowym. Cienkim strumieniem wlewam olej. Dokładnie miksuję na wolnych obrotach. Białka ubijam na sztywno
W kuchni Karmel-itkimasła 200 g cukru (nie cała szklanka) 4 łyżki mleka 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło ucieramy na gładką masę dodając cukier, jaja i mleko. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiamy na stolnicy. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy foremkami rożne wzory, układamy na suchą blachę i pieczemy w temperaturze
vegetanieBiszkopt orzechowy z masą orzechową to bardzo orzechowe ciasto. Muszę przyznać że jest smaczne ale następnym razem do masy dodam mniej orzechów i wleję trochę alkoholu, wtedy całość będzie smaczniejsza. Mimo wszystko polecam przepis. SKŁADNIKI : 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mielonych orzechów 2 płaskie łyżeczki proszku(...)zalać nim mielone orzechy, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puch, dodać cukier puder i dalej ucierać. Masę maślaną wymieszać z orzechami. Połowę biszkoptu włożyć do blachy, nasączyć herbatą i posmarować masą orzechową, przykryć drugą częścią biszkoptu. Górę ciasta posmarować odłożoną ćwiartką masy orzechowej i posypać mielonymi orzechami. Ciasto schłodzić w lodówce przez ok 1 godzinę
Kulinarne Fantazje MarioliSernik królewski to jeden z tradycyjnych polskich wypieków. Sernik składa się z dwóch warstw kakaowego ciasta kruchego i masy serowej w środku. Idealny na święta lub inne okoliczności. Składniki: (blacha 20x30) Ciasto: 2 szklanki mąki szczypta soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 200 g masła 2 jajka Masa serowa(...)szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka 1 budyń śmietankowy Z podanych składników przygotować ciasto. Najpierw posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, owinąć folią i włożyć do zamrażalnika, aby się schłodziło. W tym czasie przygotować masę serową: Miękkie masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym około 5 minut na białą i puszystą masę. Cały
talerz przyjemnościbardzo malo wiec dzis postanowilam nadrobic zaleglosci.Korzystajac z okazji, ze trwa wlasnie "orzechowy tydzien" zorganizowany przez Ele z bloga My best food nie moglam upiec nic innego jak wlasnie ciasto z orzechami.Przyznam, ze mialysmy troche klopotu z zakupem orzechow. Nagle zabraklo ich w sklepach, tak jakby wszyscy swietowali orzechowy tydzien ;)Nie bez problemow nabylysmy wiec potrzebne nam skladniki i przystapilysmy(...)czekolada orzechy wloskie lub pekan do dekoracji wykonanie:Orzechy drobno siekamy (ja uzylam gotowych orzechow mielonych) i ucieramy je z miekka margaryna i cukrem na jednolita mase.Dodajemy po jednym jajku ciagle ucierajac. Na koncu dodajemy maka wraz z proszkiem i mleko.Gotowe ciasto przekladamy do natluszczonej blachy.Pieczemy przez okolo 40-50 minut w temperaturze 175°C.Po wystudzeniu ciasto dekorujemy polewa czekoladowa
Przysmaki Karolkiaromat, to tego waniliowa kawka z mlekiem ryżowym i jest bosko. Ps. żeby nie było, że jestem zła matka, to Miśce zrobiłam lody bananowo- czekoladowe. Składniki (tortownica 20 cm): Ciasto: 170 g mąki (u mnie to było pół na pół pszenna z żytnią) 150 ml wegańskiego naturalnego jogurtu sojowego 1 średni banan 2 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka mąki Przygotowanie: Utrzyj na gładką, puszystą masę cukry i masło dodaj banana i kawę i ucieraj dalej dolej jogurt i utrzyj ponownie połącz powstałą masę z mąką i proszkiem do pieczenia najlepiej, jak użyjesz miksera. Ciasto przełóż do wysmarowanej formy lub wyłożonej papierem (ja robię „tamborek” a boki smaruję) Wszystkie składniki na kruszonkę (orzechy
greenscarf