ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:102/234)

Jubileuszowe ciasto 225

lśniąca. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie wymieszać (nie za długo, mieszać tylko do momentu połączenia się składników). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 30 minut. Upieczony biszkopt przestudzić.Zimny przekroić na pół na dwa blaty. Masa(...)cukru pudru; 300 g masła; Mleko zagotować, a następnie sparzyć nim orzechy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać kolejno jaja, ucierać. Na końcu dodać przestudzone orzechy. Do smaku można dodać troszkę spirytusu. Dodatkowo: 1 mały słoik powideł śliwkowych; Przełożenie ciasta: Sernik - połowa powideł - masa orzechowa - biszkopt - masa jabłkowa - biszkopt - masa orzechowa - druga połowa powideł - sernik - polewa. Uwagi: 1. Pamiętaj

In my kitchen
Tort kawowo-bananowy 230

kieliszka likieru kawowego- 3 bananyPrzygotowanie:Mąkę mieszamy z migdałami. Białka ubijamy na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru, masłem i 2 łyżkami ciepłej wody. Dodajemy mąkę z migdałami oraz pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 cześci i pieczemy w tortownicy około 30 minut w temperaturze 180 C.W miedzyczasie przygotowujemy masę. Zagotowujemy kilka

Zainspirowana w kuchni
Ranna rosa 311

Proponujemy tu ciasto efektowne, proste w wykonaniu , a oto przecież chodzi, w smaku doskonałe, te kokosowo-serowe kulki wspaniale kontrastują smakiem i wyglądem z ciastem bazowym, czekoladowym Składniki: 2 szklanki mąki, 2/3 szklanki cukru, 3 jaja, 1 białko, 200 g masła, 150 g śmietany 18%, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 3 łyżki mleka Kulki kokosowe: 1 żółtko(...)śmietanowa: 400 g śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, Ponadto  kakao do posypania Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem, miksując dodajemy po jednym jajku oraz białko. Podczas miksowania dodajemy  na zmianę  śmietanę oraz  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej części mleko, mieszamy ze sobą składniki

kgwjanczewo
Babeczki waniliowe z bogatym budyniowym wnętrzem 136

lekko ciepłe. Podobno to nie jest zdrowe, no cóż każda osoba ma swoje ulubione smaki, a ja uwielbiam jeść świeże ciasto :) Polecam moje kruche babeczki z budyniem waniliowym :)  Ciasto kruche na babeczki: 60g margaryny ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżka śmietany 2 szklanki mąki ( + ½ do podsypania) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 450ml mleka(...)szklanki cukru pudru ok.3 łyżki mleka lub soku z cytryny Kropelki: 40g czekolady 20ml mleka Miękką margarynę ucieramy łyżką lub szpatułką z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wyrabiamy ciasto ręcznie, po czym wkładamy do lodówki na około godzinę. Odlewamy pół szklanki mleka, w którym mieszamy budyń i żółtka

Smakowy Raj
Ciasto czekoladowe z gruszkami 140

smakiem.Lubię zarówno te niesamowicie soczyste, przy których sok kapie po rękach …. jak i te twarde, przy których zęby można połamać!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z gruszkami i bitą śmietaną.Fantastyczny pomysł zarówno do popołudniowej kawki jak i słodkości na rodzinne przyjęcie.Polecam! SKŁADNIKI:* masło – 100 g* cukier drobny – 10 łyżek* mąka(...)łyżka* polewa czekoladowaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Miękkie masło ucieramy z cukrem na krem, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 jajku.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Ciasto dzielimy na 2 części.Do jednej dodajemy kakao i posiekaną czekoladę – mieszamy.Gruszki obieramy , kroimy w kostkę.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, zalewamy jasnym ciastem, wygładzamy.Na wierzch wyciągamy ciasto czekoladowe

Ostra na Słodko
Ciasto Czekoladowe z Masłem Orzechowym i Orzeszkami 408

kawałkami orzeszków 50 g cukru pudru   Serek i masło umieszczamy w misie miksera. Ucieramy, stopniowo dodając cukier.   Dodatkowo:   150 g ciemnej czekolady (gorzka 50% kakao lub więcej, jak lubicie) 200 g orzeszków w czekoladzie   Czekoladę kroimy cienko na kształt wiórków.   Wykonanie:   Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim, nasączonym blatem. Nakładamy pozostały krem. Posypujemy najpierw orzeszkami a następnie

Made By Mom And Son
Karpatka 187

Cały czas mieszając wsypać przesianą mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić, by przestygło.  Gdy ciasto całkowicie ostygnie wbijać kolejno po jednym jajku, całość dokładnie utrzeć, by powstało gładkie ciasto bez żadnych grudek.  Podzielić na 2 części.  Wylepić dwie przygotowane formy o wym. 25x36cm.  Każdy placek piec ok. 20 min w temp. 200st. Ostudzić. Krem: 250g(...)masa zgęstnieje, ostudzić.  Masło utrzeć na puch, pod koniec dodając cukier puder. Ucierać, aż masa stanie się biała i puszysta, ok. 10min.  Następnie, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu.  Kremem przełożyć ostudzone blaty ciasta.  Przed podaniem oprószyć wierzch ciasta cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Ciasto piernikowe z jabłkami 172

kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczka przyprawy do piernikacynamon (ilość wedle uznania)Sposób wykonania:1. Żółtka ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy olej, mąkę, przyprawę piernikową, cynamon, sodę i kakao, cały czas ucierając.2. Obrane jabłka kroimy w kostkę.3. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.4. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy.5. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki

Kuchnia domowa Ani
Ciasto Leśny mech 116

Dzisiaj zacznę od moich ukochanych słodkości. Czy słyszeliście o cieście ze szpinaku? Gdy pierwszy raz zobaczyłam to ciasto to wydawało mi się dziwne... Myślałam, że ciasto będzie miało dziwny zapach i smak. Podczas urlopu zrobiłam to ciacho dla moich bliskich i wyszło naprawdę bardzo dobre! Nie tylko smak tego ciasta jest jego zaletą, ale przede wszystkim jego wygląd. Prezentuje się(...)cukier puder 2 łyżki, do dekoracji: dowolne drobne owoce Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku. Jajka ucieramy z cukrami, do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy stopniowo olej. Szpinak odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy do ciasta. Mąkę pszenną i krupczatkę łączymy z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką

kulinarne odsłony pati
Ciasto z owocami na oleju 472

Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)).     Składniki(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia. 4. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać olej, mleko i krótko wymieszać łyżką. Dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać. Kruszonka: 5. Składniki na kruszonkę zagnieść rękoma, aż uzyskamy sypkie okruchy. 6. Wierzch ciasta posypać

Mała Cukierenka
Ciasto czekoladowe Królowej Saby wg przepisu Julie Child 580

czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła/margaryny Przygotowanie Ciasto. Czekoladę i rum rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej masy. Ostudzić. Masło zmiksować z  cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i ucierać do momentu, aż masa stanie się jednolita.  Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać łyżkę cukru i dalej ubijać(...)białek - najpierw 1/4 całości. Następnie w małych porcjach dodawać na przemian mąkę i pianę z białek. Przygotowaną masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, dodatkowo smarując jej ścianki masłem powyżej ciastaCiasto piec około 25 minut. Wystudzić.  Polewa czekoladowa Julii. Czekoladę i rum rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodawać stopniowo masło i łyżką mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Magiczne ciasto limonkowe 290

litra mleka 125 gram masła sok z 1 limonki Wykonanie: Żółtka z cukrem i woda ucieram do białości. Masło rozpuszczam , studzę i dodaję do utartych żółtek. Mąkę przesiewam i dodaję do żółtek.  Mleko gotuję, studzę do temperatury pokojowej i cieniutkim strumieniem dolewam do ciasta. Następnie wyciskam sok z limonki i również mieszam z ciastem. Na końcu ubijam białka

Ciasteczkowy Potwór
Pączki rumowe z marmoladą, czyli kreple 187

niej dołek, do którego wlewamy letnie mleko i masło, dodajemy rum, olejek rumowy i sól. Żółtka ucieramy z cukrem, jak kogiel mogiel i dodajemy do reszty składników. Na koniec dodajemy drożdże i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Najlepiej użyć do tego widelca. Ciasto po wyrobieniu ma wolną konsystencję. Jego wierzch prószymy lekko mąką (aby nie zrobiła się na nim twarda

Smakowy Raj
Proste ciasto ze śliwkami 186

proszku do pieczenia ok. 350g świeżych śliwek 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. 2. Jajka ucieramy z cukrem. 3. Dodajemy jogurt naturalny i wystudzone masło- miksujemy do połączenia składników. 4. Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia- miksujemy. 5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 6. Przygotowane ciasto przelewamy do silikonowych foremek (mniej więcej 1/3 wysokości), lub wysmarowanej masłem blaszki. 7. Na wierzchu

kuchnia do kwadratu
Sernik z jabłkami i żurawiną pod migdałową pierzynką 164

folię spożywczą po czy ciasto wkładamy na min.30 min do lodówki  (ciasto powinno być dobrze schłodzone) 4. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie paski lub plastry. Jabłka natychmiast należy skropić sokiem z cytryny by szybko nie ściemniały.  5.Twaróg ucieramy z cukrem, mąką ziemniaczaną i jajkami. Można zmiksować na niskich obrotach pamiętając

vaniliowoczekoladowa