ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:100/234)

Wielkanocny sernik śmietankowy w czekoladowe kropki 204

misce. Następnie wlewamy lekko wystudzoną margarynę. Znów mieszamy (do wstępnego połączenia składników). Na koniec dodajemy masło czekoladowe . Ciasto wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy kulę. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 1/2 godziny do schłodzenia w lodówce. Masa serowa: Żółtka ucieramy (miksujemy) z cukrem i cukrem waniliowym Delecta. Dodajemy margarynę i dalej ucieramy. Porcjami dodajemy ser z wiaderka

Słodkie okruszki
Ciateczka z marmoladowym zajączkiem. 163

cukier waniliowy   3/4 łyżeczki sody   320 g mąki pszennej + do podsypania marmolada wieloowocowa Jamar    W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 1/2  cm. foremką z zajączkiem wyciskamy ciasteczka. Rękaw cukierniczy z cieniutką końcówką napełniamy marmoladą

Sama słodycz i szczypta chili
Amoniaczki 179

margaryny 150 g cukru 1/2 szklanki mleka 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka amoniaku 1 opakowanie cukru wanilinowego Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, sól, cukier wanilinowy oraz amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku i mąkę. Wyrabiamy ciasto i odkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm i wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem

Słodka Kraina Wypieków
Pieguski z owocami goji i czekoladą 147

łyżeczka proszku do pieczenia, 1 tabliczka mlecznej czekolady, 30g suszonych jagód goji z hurtowni Rafex , 30g rodzynek. PRZYGOTOWANIE: 1. Margarynę ucieram z  jajkiem i cukrem pudrem. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję rodzynki, owoce goji oraz pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Mieszam. 2. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładam łyżką niewielkie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasteczka jajeczka 336

oprószenia Przygotowanie: Zimne masło, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, jajko, esencję waniliową ekstrakt umieścić w misie miksera. Końcówką do ucierania na wolnych obrotach zmiksować składniki. Gdy utworzy się zwarta masa przełożyć na blat i uformować z ciasta kulkę. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto wyjąć. Blat lekko oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość

Ala piecze i gotuje
orzechowe BISZKOPCIKI 136

migdałowe Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek ubijamy z cukrem i solą na pianę.  Piekarnik nagrzewamy do temp 200'C żółtka ucieramy z masłem na puszystą masę, dosypujemy owoce i orzech stopniowo przesiewamy mąkę, delikatnie łączymy z białkami ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę cieniutką warstwą,  pieczemy około 15- 20 minut po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu wycinamy gwiazdeczki

Luźna Kuchnia
Sos do pizzy 153

mikserem z końcówką do siekania) Bazylię kroimy - nie musi być drobno. Przekładamy do pomidorów Dodajemy oregano i wszystkie składniki miksujemy (lub ucieramy) Sok, który się zbierze z pomidorów, można ostrożnie odlać, żeby sos nie był zbyt mokry Smarujemy ciasto i układamy resztę składników - według uznania Potrzebny jest kartonik z gotowym sosem? Nie! :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasteczka cynamonowo-makowe 179

dekoracji Sposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękkie masło razem z cukrem i ucieramy. Gdy masa się połączy, dodajemy żółtka i dalej ucieramy razem z ekstraktami.W oddzielnej misce łączymy suche składniki które dodajemy do wcześniej wymieszanej masy.Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeżeli nie posiadacie rękawa można przygotować tulke z papieru do pieczenia

Słodkie Przyjemności
Pączki 181

łyżkę cukru, 1,5 szklanki mąki. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy mak i cukier waniliowy, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą część mąki i spirytus. Wyrabiamy ciasto.Gdy ciasto zaczyna odstawać od dna odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie robimy kulki, nadziewamy marmoladą i smażymy na rozgrzanym oleju.Po wystygnięciu

Salonik smaków
Babka drożdżowa 179

łyżka ciepłego mleka + 1 łyżka cukru - rozcieramy. Dodajemy 1 łyżkę mąki i odstawiamy rondelek w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, zaczyn, roztopione masło, cukier waniliowy. Mieszamy łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Ciasto nie może być twarde, musi być elastyczne. Po naciśnięciu ciasta powinno wrócić do swojego wcześniejszego kształtu. Na końcu dodajemy żurawinę obtoczoną

Aga w kuchni
Ciasto czekoladowe z przedłużoną trwałością 349

sugeruje, że takie ciasto pozostaje świeże przez 2 tygodnie. Wystarczy zawinąć je folię aluminiową i trzymać w lodówce :)Glazura kakaowa na ciasto:5 dag cukru pudrułyżka kakaołyżka lub dwie wrzątkuDo cukru i kakao wlać ostrożnie gorącą wodę i ucierać łyżką. Polewa ma mieć konsystencję gęstej śmietany

Proste Potrawy
Ciasteczka z orzechami i białą czekoladą 369

kroimy w malutką kostkę. W misce łączymy mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia. W misie miksera umieszczamy masło i cukier, ucieramy na gładką jasną masę. Dodajemy żółtko, a następnie łyżka po łyżce mąkę (powinno powstać takie posiekane ciasto). Wyłączamy mikser, dosypujemy orzechy i czekoladę i ugniatamy ciasto ręcznie aż do powstania jednolitej masy.2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni

My Culinary Art
Twarogowe bułeczki 148

łyżki śmietany 18 %- szczypta soli- odrobina mleka i cukru Przygotowanie:Ser przekładamy do miski, dodajemy cukry, szczyptę soli oraz jajka. Składniki ucieramy na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy do masy serowej. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego bułeczki. Układamy je na blasze, smarujemy mlekiem, posypujemy cukrem i pieczemy w 200 C przez około

Zainspirowana w kuchni
Dietetyczne pączki II 171

łyżki odtłuszczonego mleka w proszku ½ łyżeczki aromatu cytrynowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na końcu delikatnie łączymy masę z białkami. Ciasto przekładamy do formy na muffinki, którą wcześniej możemy wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładamy do wysokości 2/3 wysokości papilotek. Pieczemy w temperaturze przez

Mania Gotowania