twarogu 1 puszka masy krówkowej 3 lub 4 jajka (w zależności od wielkości) 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100g masła 100g herbatników + 100g wafelków czekoladowych, starta czekolada do posypania Herbatniki i wafelki kruszymy na pył. Masło rozpuszczamy, dodajemy pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy. Herbatnikami wyklejamy tortownicę. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej
Kocham Czekoladęjest bardzo łatwy w przygotowaniu a tym samym bardzo pyszny. Najgorzej jest czekać aż się schłodzi a zaglądanie do lodówki w niczym nie pomaga. Składniki: 1,5 kg mielonego twarogu z wiaderka 2 budynie waniliowe 4 torebki cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 5 żółtek 2 łyżki masła 1 duża garść rodzynek 200 – 300 gram wafelków czekoladowych 1 łyżka masła(...)Dodatkowo: puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym 1 duża garść słonych orzeszków Do rondla lub garnka dodajemy: twaróg, suche budynie, cukry, żółtka, 2 łyżki masła, rodzynki. Wszystko mieszamy na małym ogniu. Gotujemy nie dłużej niż 10 minut. Wafelki miksujemy na pył. Do rondelka dodajemy łyżkę masła, do rozpuszczonego wsypujemy ciastka, mieszamy. Blaszkę wykładamy cisteczkową półsypką masą. Na ciastka wlewamy gotową
Kocham Czekoladętwarogu z wiaderka 1 puszka masy krówkowej 3 lub 4 jajka (w zależności od wielkości) 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła 250g wafelków czekoladowych, bez polewy 10-12 cukierków Trufle Wafelki kruszymy na pył. Wafelki wrzucamy do garnka, delikatnie podgrzewamy i wyklejamy tortownicę. Tortownicę wkładamy do lodówki. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę
Kocham Czekoladęfarsz: 500 g białych szparagów, 140 g sera białego, 140 g twarogu solankowego wędzonego, ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, sos: 200 g zielonych szparagów, 3-4 łyżki zimnego masła Sos: szparagi umyć, odłamać końcówki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzącą(...)całkowitego wmieszania w sos. Zdjąć z ognia. Białe szparagi umyć, obrać , włożyć do garnka, zalać wrzącą lekko osoloną i pocukrzoną wodą. Ugotować al dente, odsączyć. Do szparagów dodać ser, twaróg i białko. Zmiksować. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać
królestwo garówPomysł na smaczne śniadania, lub kolacje. Pasta z twarogu, papryki i szczypiorku. Nie warto przepłacać za gotowe, smakowe twarożki. Taka pasta smakuje dzieciom i rodzicom. Polecam. 50 dag sera białego 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu (dobra cena KLIK ) 1 pęczek szczypiorku 1-2 łyżki papryki słodkiej sól wg smaku Twaróg można
Takie tam pichceniepomysłu na jego wykorzystanie mi nie brakuje to połączyłam mój ukochany rabarbar z ciastem francuskim. Ciastka wyszły pyszne...dzieci były zachwycone. Składniki: płat ciasta francuskiego Nadzienie twarogowe: 200 g twarogu z kostki 4 łyżki śmietanki 30% Twaróg zmiksować w blenderze na gładką masę wraz ze śmietanką. Nadzienie z rabarbaru: 180- 200 g rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżeczka
Delicious Titbitsbiałych szparagów, 200 g zielonych szparagów, 150 g twarogu solankowego wędzonego, prażone pestki dyni styryjskiej, oliwa, ocet balsamiczny* Szparagi umyć, obrać . Pokroić szparagi wzdłuż na cienkie paski. Paski białych szparagów włożyć do garnka, zalać wrzącą lekko osoloną i pocukrzoną wodą. Ugotować al dente, przełożyć do miski z zimną wodą. Do wody po białych szparagach włożyć paski zielonych szparagów. Gdy woda(...)się zagotuje, wyjąć i włożyć do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Szparagi wyjąć z wody, lekko osuszy ć. Na talerzu ułożyć szparagi, pokruszony twaróg, posypać pestkami dyni, skropić oliwą i octem balsamicznym. Sałatkę ułożyłam na jadalnych oczywiście, liściach funkii. Zapraszam po więcej przepisów na dania ze szparag ami . *ja użyłam syrop, który pozostał mi po marynowaniu
królestwo garówkalorie z niego nie szły w boczki…ach! Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 12 dag cukru 1 jajko 1 żółtko Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 2 łyżki mleka w proszku 1,5 szklanki cukru 1 szklanka śmietany kremówki 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% 150 ml mleka 2% 6 jajek 1 serniks lub budyń śmietankowy(...)minut do lodówki. Po tym czasie nakłuj ciasto gęsto widelcem, włóż do nagrzanego do 195*c piekarnika i podpiec przez 10-12 minut. Wyjmij i ostudź. Masa serowa: Twaróg przełóż do miski, wlej śmietany-kwaśną i słodką, wsyp cukier i zmiksuj blenderem, w trakcie miksowania wbijaj po jednym jajku, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj ponownie tak aby powstała gładka kremowa masa
Wanilia i Kardamonszkl. mąki tortowej 1 i 1/3 szkl. mąki chlebowej 1 szkl. maślanki naturalnej 1 łyżka oleju rzepakowego 1 jajko sól pieprz Farsz: 1 pęczek botwniki 1 marchewka 250g chudego twarogu 100g kaszy jaglanej (przed gotowaniem) - (http://zielonaesencja.pl/product-pol-398-Kasza-jaglana-500-g-GREEN-ESSENCE.html) 1 łyżka masła 82% 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (http://zielonaesencja.pl/product-pol-91-Czosnek-niedzwiedzi-50-g-GREEN-ESSENCE.html) szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta papryki wędzonej(...)oczkach tarki. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Botwinkę i marchewkę wrzucamy na lekko posolony wrzątek i gotujemy 3-5 minut na wolnym ogniu. Odsączamy na sicie. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy ostudzoną kaszę, botwinkę z marchewką i przyprawy. Dokładnie mieszamy całość. Ciasto cienko rozwałkowujemy (można podzielić na 2 części i wałkować etapami), wycinamy szklanką (czy czym mamy) krążki
Kolorowy Przepisownikjego przygotowanie, choć długie, to pozostaje proste. Rezultat jest tak pyszny, że nie będziecie żałować ani minuty spędzonej na przygotowania. Składniki: 450 g mąki orkiszowej 150 g chudego twarogu lub tofu 150 ml letniej wody 50 ml wrzątku 60 g suszonych pomidorów (jeśli ze słoika to bez zalewy, dobrze odsączonych) 3 papryki (żółta, zielona, czerwona) 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)kroimy w kostkę. Pomidory kroimy w paski i zalewamy wrzątkiem. W letniej wodzie rozrabiamy drożdże i dodajemy do mąki wymieszanej z solą i rozmarynem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, twaróg i pomidory razem z wodą, którą zostały zalane. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut i zostawiamy do wyrośnięcia. Po 5 minutach ciasto znowu ugniatamy i przekładamy do formy, w której będzie pieczone
KucharzycaPogacze to tradycyjne słone ciastka podawane w kuchni węgierskiej. Składniki: 30 dag mąki 30 dag twarogu 30 dag masła 10 dag żółtego sera 1 jajko (żółtko) sól Wykonanie: Twaróg rozgnieść dobrze widelcem, wymieszać z mąką, masłem i solą do smaku. Zagnieść ciasto, po czym chwilę schłodzić w lodówce. Następnie formować na dłoni kule i ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Tradycyjna KuchniaPasta bezrybna a’la makrela Jedna pasta bezrybna już była. Robiłem ją na bazie wegańskiego twarogu. Tym razem pokusiłem się, dzięki paczce od firmy Polsoja, o zrobienie pasty bezrybnej, której głównym składnikiem jest tofu wędzone – w tym przypadku ekologiczne. Starałem się uzyskać jak najbardziej autentyczny smak „makreli”. Nie jest to prostym zadaniem, jeśli od ponad(...)się jej w ustach nie miało. Moim (i nie tylko) zdaniem wyszło naprawdę fenomenalnie. Nawet chyba lepsza od tej na bazie wegańskiego twarogu. Trudno jednak konfrontować, ponieważ tutaj mamy klasyczne połączenie „ryby” z koperkiem i cytryną, a poprzednio były to pomidory. Jeśli nie przepadasz za rybnymi klimatami, ten przepis na pewno nie jest dla Ciebie. Mocno rybna pasta
Blendmanłyżki kaszy jaglanej 125 ml mleka (roślinnego lub krowiego) 1 łyżeczka płynnego miodu lipowego duża szczypta cynamonu 1/2 jabłka (średniej wielości) około 60 g chudego twarogu 1/3 średniej wielkości banana 3 łyżki mrożonych jagód (w sezonie świeże) Przygotowanie Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą na gęstym sitku. Następnie przekładamy ją do garnuszka z grubszym dnem. Do kaszy dodajemy 125 ml mleka, dużą(...)przykryciem na jakieś 3-4 minuty. Następnie do naszej kaszy dodajemy pół jabłka (bez skórki) startego na tarce na grubych oczkach. Całość dokładnie mieszamy. W miseczce rozdrabniany chudy twaróg, następnie dodajemy do niego banana. Całość dokładnie mieszamy. Serowo-bananową masę przekładamy (po połowie) na dno dwóch małych kokilek do zapiekania. Na wierzch serowo-bananowej warstwy wykładamy naszą jabłkową kaszę jaglaną
Słodkie okruszkiMini serniczki są idealnym rozwiązaniem na błyskawiczny deser last minute ;) Składniki na około 12 sztuk ciasteczkowy spód: 150 g herbatników 50 g roztopionego masła masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 250 g ricotty (lub mascarpone) 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy (40 g) 1 jajko dodatkowo: garść borówek 50 g czekolady deserowej/gorzkiej posypka do dekoracji Wykonanie Formę(...)muffiny wyłożyć papilotkami. Piekarnik nastawić na 180*C. Herbatniki dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Przełożyć do papilotek i wyrównać powierzchnię. Do misy miksera przełożyć twaróg, ricottę, cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Następnie dodać jajko i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód do wysokości papilotek. Na każdej muffince
Kulinarna (nie)codzienność