twaróg - 6936 przepisów (strona:145/463)

Sernik z owocami lata 166

formy o średnicy 23 cm, uprzedni wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Dociskając, wylepić dno tortownicy. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Masa serowa: 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 250 g mascarpone 3 duże jajka 3 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego 450 g owoców ( u mnie jeżyny, porzeczki i maliny) 2 łyżki(...)mąki ziemniaczanej W misce umieścić twaróg, mascarpone, jajka, mąkę pszenną, cukier i ekstrakt cytrynowy, zmiksować tylko do połączenia składników. Owoce oprószyć mąką ziemniaczaną, delikatne wmieszać je do masy serowej. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową z owocami, posypać resztą kruszonki. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut, wystudzić w piekarniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Sernik mocno jagodowy 222

pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, równomiernie rozprowadzić ją po całym dnie i docisnąć. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej. Masa serowa :  850 g półtłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrego twarogu sernikowego 300 g jagód 225 g drobnego cukru 4 duże jajka (L) 65g skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego bez dodatku cukru 1 łyżka soku

maniapieczenia
Sernik malinowy 133

względu na konieczność schłodzenia warstwy musu, warto przygotować dzień wcześniej, a przynajmniej rano, jeśli chcecie go podać pod wieczór. Składniki: 200 g ciasteczek zbożowych 120g masła   500g twarogu na sernik (jeśli nie używacie gotowego, należy go zmielić 2x) 3 duże jajka 170g cukru, najlepiej drobnego do wypieków 1 laska wanilii (ewentualnie 1 opak. cukru z prawdziwą wanilią) 3 łyżki(...)cukru 4 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny garść drobnych bezików Wykonanie: Ciastka zmielić w malakserze i ugnieść z masłem. Wyłożyć dno tortownicy przygotowanym spodem. Twaróg (musi być, podobnie jak reszta składników, w temperaturze pokojowej) zmiksować z cukrem, jajkami, mąką, śmietaną i wanilią (laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i ostrzem noża, najlepiej okrągłym, wyskrobać ziarna wanilii). Przygotowaną masę

Pociąg Do Kuchni
Fit sernik z serków wiejskich bez cukru na jaglanym spodzie z polewą karobową 244

Chciałam na weekend upiec jakiś sernik, ale nie pomyślałam wcześniej i nie kupiłam twarogu. Ale zawsze mam za to zapas serków wiejskich :D Przypomniałam sobie o tym przepisie i wypróbowałam. Nie jest to wysoki, tradycyjny sernik, ale w smaku przypomina trochę taki na twarogu sernikowym (kremowym, bez grudek). Spód jaglany (bezglutenowy) to miła odmiana, pewnie jeszcze wykorzystam podobny w innych

FitKot
pyszny sernik gotowany z wiaderka... 138

Składniki: masło 250 gram, twaróg 1 kg/wiaderko, cukier 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki "L", budyń śmietankowy 2 opakowania, mąka ziemniaczana 1 łyżka, mleko 3/4 szklanki, skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram, herbatniki 400 gram/jasne i ciemne, galaretka gruszkowa 1 opakowanie, czekolada starta 100 gram masło w garnku stopić i wystudzić - w misce mikserem dobrze połączyć składniki: jajka, twaróg wiaderko president, cukier

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową 222

owocami w żelu, oczywiście domowej roboty. Wyszło bardzo smaczne połączenie. Polecam Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru  2 łyżki mąki  Masa serowa: 1 kg twarogu 1/2 szklanki cukru 200 ml śmietanki kremówki 2 galaretki 1,5  szklanki wody 1 łyżka żelatyny  Frużelina jagodowa: 500 g jagód 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam by galaretka osiągnęła temperaturę pokojową. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier, chwilę miksuję. Zmniejszam obroty miksera do minimum i dodaję porcjami trzykrotnie zmielony twaróg lub ser wiaderkowy. Do gotowej masy cienki strumieniem wlewam zimną galaretkę. Masę serowa wylewam na upieczony spód biszkoptowy i schładzam w lodówce, aż całkowicie stężeje.  Jagody zasypuję cukrem

Ciasteczkowy Potwór
Naleśniki z ruskim farszem 128

zdecydowanie polecam moją wersję:). Naleśniki:  3 szklanki mąki 5 jajek L 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka soli Farsz: 500g ziemniaków 500g twarogu półtłustego 200g boczku 3 cebule sól, pieprz 1. Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni teflonowej, bez oleju. 2. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Cebulę(...)boczek kroimy. Na suchej patelni podsmażamy boczek a kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy cebulę. Smażymy do miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. Ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem, dodajemy cebulę, boczek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. 3. Naleśniki napełniamy gotowym farszem. Przed podaniem możemy zapiec w piekarniku z serem lub podgrzać na suchej patelni

Szefowa kuchni
Pierogi z jagodami / borówkami z serem 111

mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju rzepakowego, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, nadzienie: 400 jagód/ borówek 2 łyżki cukru trzcinowego, 150 g twarogu półtłustego, Twaróg rozgnieść widelcem. Wymieszać z jagodami i cukrem. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka

królestwo garów
Zdrowy tort czekoladowo-malinowy, bez mąki pszennej, masła 188

minut do suchego patyczka.   Krem: 500 g truskawek (mogą być mrożone)   2 łyżki miodu   2 łyżeczki mąki ziemniaczanej   1 łyżka wody   500 g twarogu tłustego     5 łyżeczek żelatyny + woda do zalania Truskawki i miód podgrzać aż miód się rozpuści. Przelać do wysokiego naczynia i zmiksować na purée. Przelać do garnka, dodać mąkę rozpuszczona(...)Żelatynę zalać wodą. Gdy napęcznieje, podgrzać, ale NIE ZAGOTOWAĆ. Dodać do musu i wymieszać. Schłodzić w lodówce min 3 h. Gotową frużelinę zmiksować z uprzednio zmielonym (musi być gładki) twarogiem. Schłodzić całą noc. Ciasto przekroić na trzy blaty, przełożyć kremem. Można połać gorzką czekoladą.   Smacznego

Chocolate Muffin Blog
pyszny sernik śliwkowy na kruchym spodzie... 129

masło lub margaryna 15 dag, żółtka 1 sztuka, cukier 10 dag SERNIK: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 1 szklanka, aromat migdałowy 2 krople, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, herbatniki pełnoziarniste - ile potrzeba, śliwki 1/2 kg, cukier puder - ile potrzeba z podanych składników /białko do piany do sernika/ zagnieść ciasto(...)podpiec 15 minut, w tym czasie przygotować masę serową żółtka, miękkie masło, cukier, aromat migdałowy mikserem ucierać do białości z 4 minuty na dużych obrotach wsypać kaszkę manną, budyń, twaróg z wiaderka i połączyć składniki nie za długo z białek ubić sztywną pianę, dać do masy serowej i łyżką delikatnie wmieszać w masę na podpieczony spód wylać masę serową

W Mojej Kuchni Lubię
Marmurkowe brownie z jagodami. 108

cukru brązowego szczypta soli 125 ml oleju rzepakowego 25 ml soku pomarańczowego skórka starta z połowy pomarańczy 90 g mąki pszennej tortowej Masa serowa: 200 g tłustego twarogu (zmielonego) 15 g cukru 50 g białej czekolady 1 jajko 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 125 g jagód           Sposób przyrządzania(...)dodać olej rzepakowy, skórkę otartą z pomarańczy i sok pomarańczowy. Mąkę przesiać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę o wymiarach 24x28 wyłożoną papierem do pieczenia. Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i jajkiem. Dodać skórkę startą z cytryny, sok z cytryny i rozpuszczoną białą czekoladę, wymieszać. Białą masę wyłożyć na ciemną, porobić widelcem marmurkowe wzory i posypać jagodami

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Sernik jagodowy na spodzie z granoli 137

tortownicę o średnicy 18 cm): Spód: 3/4 szklanki gotowej granoli, np. z tego przepisu 4-5 łyżek rozpuszczonego masła Masa serowa: 400 gram serka homogenizowanego 300 gram trzykrotnie zmielonego twarogu (półtłustego lub tłustego) 150 gram mascarpone 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 400 gram musu z jagód* Blueberries curd (Krem(...)formy. Tortownicę umieszczam w rozgrzanym piekarniku i podpiekam spód ciasta przez 10 minut. Po upieczeniu spodu ciasta obniżam temperaturę piekarnika do 160 stopni. W tym czasie miksuję zmielony twaróg, serek homogenizowany oraz mascarpone z jajkami i ekstraktem z wanilii. Stopniowo dodaję cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec miksowania dodaję mus z jagód. Tak przygotowaną masę serową przekładam na podpieczony

Mango Papaja
Drożdżowa strucla z jagodami i twarogiem 131

dużą strucle): 150 ml letniego mleka 30 gram masła 50 gram cukru pudru szczypta soli  jedno jajo 260 gram mąki pszennej 10 gram suchych drożdży Dodatkowo: 100 gram twarogu półtłustego, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 200 gram jagód cukier puder do posypania po upieczeniu Letnie mleko mieszam z rozpuszczonym masłem(...)suchymi drożdżami, dodaję pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wyrabiam i przekładam do obsypanej mąką miski. Odstawiam na 1,5- 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Twaróg mieszam z cukrem i ekstraktem wanilii. Jagody płuczę na sicie. Wyrośnięte ciasto wałkuję tworząc kwadrat. Ciasto smaruję przygotowaną masą twarogową pozostawiając 2 cm odstępu od rantów ciasta. Jagody mieszam

Mango Papaja
Cepeliny czyli kartacze wegetariańskie z serem 178

czas temu, przy okazji publikowania przepisu na kartacze na kapuście . Dziś z farszem nietypowym, bo bezmięsnym. Wnętrze wypełnione białym serem. Składniki: 15 surowych ziemniaków 5 ziemniaków ugotowanych 40 dag twarogu 1 jajko 1 łyżeczka masła sól do smaku świeża mięta 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć i odcisnąć nadmiar soku, dodać mąkę ziemniaczaną, utłuczone ugotowane ziemniaki, sól(...)smaku i bardzo starannie wyrobić masę. Twaróg pognieść widelcem, dodać jajko, posolić do smaku, dodać masło, posiekaną miętę i dobrze wymieszać. Z ciasta ziemniaczanego formować na dłoni owalne cepeliny i nadziewać przygotowanym farszem. Wrzucać na wrzątek i gotować około 25 minut. Podawać polane świeżym masełkiem lub kwaśną śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Izaura 139

sztywną pianę. Do reszty masy dodać mąkę, proszę do pieczenia i pianę z białek, wymieszać i przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić. Masa serowa: 500 g twarogu w kostce 1 jajko 3/4 szklanki cukru 100 g masła w temperaturze pokojowej wiórki kokosowe Twaróg, jajko, cukier i masło utrzeć na gładką i jednolitą masę, wyłożyć na masę ( ja robię

Domowa cukiernia Ewy

Proponowane wyszukiwania