blogu, a wykonanie go jest bardzo proste. Polecam! Składniki: Spód: 12 kakaowych ciasteczek (bez żadnej polewy czy nadzienia) ok. 80 g rozpuszczonego masła Masa serowo-dyniowa: 600 g twarogu (3-krotnie zmielonego) w temperaturze pokojowej 100 ml śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej) 200 g puree z dyni 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)równomiernie dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy ok. 25 cm. Spód dociskamy. Formę wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut. Masa serowo-dyniowa: W misce umieszczamy twaróg, śmietankę, jajko, cukier, puree z dyni, waniliowy budyń oraz skórkę pomarańczową. Miksujemy krótko, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy (tylko do połączenia składników). Gotową masę wylewamy na schłodzony spód. Wyrównujemy powierzchnię
MyCookBook.plgazowanej 2 jajka 150 g mąki szczypta soli 1/2 łyżeczki kurkumy olej do smażenia Farsz do naleśników: 200 g ugotowanych ziemniaków 100 g puree z dyni 150 g twarogu 2 cebule olej do smażenia 1 łyżeczka curry w proszku sól pieprz Dodatkowo: 100 g tartego żółtego sera masło do wysmarowania formy do zapiekania szczypiorek Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na naleśniki(...)wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją olejem. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy razem z twarogiem. Dodajemy dyniowe puree. Cebule drobno kroimy i smażymy, następnie dodajemy do farszu. Wszystko przyprawiamy curry w proszku, solą i pieprzem. Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy w rulonik. Układamy
Smakowity Blog Kulinarnyok.15dag.) sól morska pieprz ziarnisty 8 plastrów surowego wędzonego boczku 4 plastry sera edamskiego 1 cebula 2 łyżki oleju 125 ml.bulionu warzywnego 225g.mrożonego szpinaku (najlepiej liściastego) ok 1/3 twarogu śmietankowego posiekany koperek 1 łyżka parmezanu czosnek granulowany do smaku sól pieprz 2 łyżki śmietany sałata lub np.kopytka mąka do zagęszczenia sosu masło `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kotlety myjemy i osuszamy,doprawiamy solą(...)bulion warzywny.Mięso przykrywamy pokrywką i dusimy ok.15 min.Teraz przygotowujemy szpinak : na patelni rozgrzewamy odrobinę masła ,dodajemy szpinak i na małym ogniu smażymy,dodajemy czosnek granulowany,twaróg,koperek.Smażymy chwilę,wlewamy śmietanę,parmezan,sól i pieprz.Mieszamy i gotowy ściągamy z ognia. Gdy roladki są gotowe ,wykładamy je na talerz i trzymamy w cieple.Sos zagęszczamy mąkę z wodą np.1 łyżka mąki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiJagodami i Serem - Składniki: Ciasto: 2 szklank i mąki pszennej 125 ml mleka 50 g masła 2 żółtka 1/3 szklanki cukru 25 g drożdży cukier waniliowy szczypta soli Twaróg: 5 00 g tłustego lub półtłustego twarogu 3 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżk i masła ok. 5 łyże k cukru pudru cukier waniliowy ok. 3 5 0 g jagód
Słodka Stronasmaczne. Znajoma mi powiedziała, że robi placki ze wszystkiego co ma w domu. Idąc tym tropem przygotowałam naprawdę smaczny obiad. Składniki: - woreczek ugotowanej kaszy jaglanej. - 4 łyżki sypkiego twarogu - łyżka słonecznika łuskanego - pęczek natki pietruszki - jajko - 2 łyżki mąki kukurydzianej ( w razie potrzeby można dać więcej) - 2 marchewki - 1 czerwona cebula - sól, pieprz Sos czosnkowy: - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki(...)Kaszę gotujemy według instrukcji podanej a opakowaniu. Marchewki myjemy i trzemy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i chwilę podsmażamy. Do przestudzonej kaszy dodajemy:twaróg, słonecznik, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, marchew, przestudzoną cebulę i wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Nakładamy łyżką i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wszystkie składniki
Pan i Pani Smith w kuchniksiążką "Zdrowe słodkości na każdą porę dnia", której recenzję znajdziecie tutaj . Pieczone jabłka nadziane serem i bakaliami, pysznie pożywnie i dość szybko. Składniki: 2 spore jabłka 3 łyżki twarogu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka rodzynek 1 łyżka orzechów laskowych Jabłka myjemy, odcinamy im wierzchy, a środek drążymy tak aby pozostało(...)skórki. Mieszamy twaróg z jogurtem, miodem, cynamonem i bakaliami i tą mieszanką wypełniamy jabłka. Przykrywamy odciętymi wierzchami i pieczemy ok 30 minut
Cynamonowe szczęścieMadziunia dziękuję, to było pycha. Twaróg zmielić przez maszynkę, lub dokładnie ugnieść. Do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, żółtko, szczyptę soli, dodać podkrojone w małe kawałki masło i zmielony twaróg. Szybko zagnieść ciasto w jednolitą masę. Ciasto rozwałkować partiami na grubość 5 mm, podsypując mąką. Wycinać kółka za pomocą dużej filiżanki. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniaza nasienne i pokroić
Kuchnia PokoleńJuż podczas oczekiwania na „dojrzenie” twarogu , którym się z Wami dzieliłem kilka dni temu, po głowie chodziła mi jedna myśl „co moi czytelnicy (a raczej czytelniczki, bo jesteście w większości) chcieliby zobaczyć”. Stwierdziłem, że twaróg podzielę na 2 części. Z jednej już zrobiłem pastę bezrybną , natomiast z drugiej dla kontrastu przygotowałem serniczki. Chciałem jednak uniknąć bycia
Blendmanmąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 150 ml oleju 3 jajka 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu Krem 100 g miękkiego masła 300 g twarogu 30 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka waniliowego ekstrakt Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Obierz i pokrój marchewkę. Wsyp do malaksera razem(...)tłuszczem i posyp mąką. Napełnij ciastem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. Przygotuj krem. Zmiksuj masło z cukrem pudrem. Dodaj po łyżce twarogu i miksuj dalej. Na koniec dodaj sok z cytryny. Posmaruj ciasto kremem i pokrój na kawałki. The post Ciasto marchewkowe z orzechami pekan appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniatradycyjny sernik z polewą czekoladową znalazłam na blogu Moje Wypieki . Składniki na spód 200g herbatników pokruszonych na spód (u mnie kakaowe) 125g masła na masę serową 0,5 kg twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 100g miękkiego masła 160g cukru pudru 4 jajka – oddzielnie żółtka i białka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)przygotowania masy serowej. Z białek przygotować mocno ubitą pianę. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać. Dodawać w mały ilościach twaróg ciągle ucierając. Wsypać kandyzowaną skórkę pomarańczową, oraz ubite białka i powoli wymieszać. Masę serową wlać na przygotowany spód z ciasteczek. Nagrzać piekarnik do 170 stopni i piec
Pink Envelopedelikatny, domowej roboty ser jogurtowy, który po dosłodzeniu idealnie pasuje do słodkich wypieków. Przeważnie serek jogurtowy przygotowuję z jogurtu greckiego i wykorzystuję jako farsz do słodkich drożdżówek, zamiast twarogu ze sklepu. Domowy ser z jogurtu jest bardzo prosty do przygotowania, ma lekką konsystencję i jest niesamowicie smaczny! Jak przygotować arabski serek z jogurtu zwany labneh pisałam na blogu już dawno(...)labneh, czyli arabski ser jogurtowy), który możemy wykorzystać do przygotowania Jeśli chcemy by jogurtowy ser był bardziej zwarty zostawiamy go dłużej do odcieknięcia. Zawsze robię większą ilość tego twarogu z jogurtu, gdyż część wykorzystuję jako farsz do ciasta, a resztę doprawiam przyprawami i wykorzystuję do posmarowania kanapek. Słodka masa serowa do ciast: ok. 400 g sera z jogurtu greckiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiękkie i delikatne, a które podaję do sosów mięsnych. Najlepsze kluski domowe – domowe kluski ziemniaczano-serowe składniki na kluski dla 2-3 osób: 250 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu (u mnie chudego) ok. 1 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej + trochę do posypania stolnicy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko do gotowania 1 łyżka soli(...)litra wody Przygotowanie: . Ugotowane ziemniaki ( jeszcze ciepłe) przeciskamy przez praskę, albo dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy do masy ziemniaczanej zmielony twaróg lub przeciśnięty przez praskę, mieszamy. Do masy ziemniaczano-serowej wbijamy jajko, dodajemy oba rodzaje mąki, wyrabiamy aż masa będzie gładka, lekko klejąca. W między czasie w dużym garnku gotujemy wodę, którą solimy. Masę ziemniaczano-serowej dzielimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczenia. Na spód wysypać masę ciasteczkową, wyrównać dociskając ją np. dnem kubka. Schłodzić przez min. 30 minut w lodówce. Składniki na masę serową: 750 g zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego (można użyć mielonego z wiaderka, ja jednak mieliłam sama) 450 ml śmietany kremówki 36% 300g chałwy waniliowej 7 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny (następnym razem wezmę(...)Rozpuszczoną - studzimy. Masę śmietanowo-chałwową wyjmujemy z lodówki i ubijamy do momentu powstania kremu (końcówkami miksera do ubijania białek). D o misy miksera wkładamy twaróg, cukier puder i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Następnie dodajemy ubity krem chałwowy i dokładnie mieszamy. Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy serowej, i dokładnie mieszamy
Walijskie PichcenieCzas przygotowania 30 min Czas gotowania 1 hr 45 min Czas przygotowania 2 hr 15 min Ingredients 200 g zbożowych ciastek * 60 g masła Masa serowa 750 g twarogu 250 g mascarpone 150 ml śmietanki kremówki 230 g cukru 5 jajek 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej Żelka z mango 500 g mango z puszki ** 3 łyżki soku(...)mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki. Masa serowa Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się
Wędrówki po kuchnikomosy ryżowej (j.w.) szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie ekologiczny) łyżeczka pasty waniliowej 2 łyżki syropu klonowego jajko ok. 30 g wegańskiej czekolady 200 g twarogu sernikowego Komosę ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Po ostudzeniu (u mnie leżała w lodówce przez całą noc) zmiksować z mąką, twarogiem, jajkiem, solą, proszkiem do pieczenia, syropem i pastą
Poranek na słodko