kwas tłuszczowy omega 7. Jedzmy przetwory w rokitnika, będziemy zdrowsi, mniej narażeni na infekcje, bardziej odporni. Substancje w nim zawarte opóźniają starzenie, wspomagają trawienie i usprawniają pracę mózgu. 400g twarogu 1 szklanka płatków owsianych 2 jajka 1 jabłko 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki Łowicz 100% z owoców Rokitnik opcjonalnie 1 łyżka cukru, ksylitolu lub innego słodzidła + Łowicz(...)owoców Rokitnik do posmarowania owsianki 1. Twaróg, jajka, cukier i jogurt miksujemy do dokładnego połączenia składników. Dodajemy płatki owsiane , dżem , starte na tarce i odciśnięte z nadmiaru soku jabłko, mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. 2. Masę przekładamy do ceramicznych foremek o średnicy 8-10 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Smarujemy dżemem Łowicz 100% gorącą
Szefowa kuchnikonsystencje oraz smak. Pasują idealnie do zwykłego obiadu, jak i same bez dodatków. Serdecznie polecam. Porcja: około 12 małych kotlecików Składniki: * szklanka ugotowanej kaszy gryczanej * 3 łyżki odchudzonego twarogu * 2 jajka * 4 łyżki mąki gryczanej * łyżka bułki tartej * pół łyżeczki suszonej pietruszki * łyżeczka wegety i pieprzu *olej do smażenia Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Szklankę ugotowanej kaszy przesypujemy(...)dużej miski. Dodajemy po kolei twaróg oraz bułkę tartą. Całość mieszamy i przyprawiamy. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do masy. Na sam koniec dodajemy mąkę i starannie mieszamy. Formujemy małe kotleciki. Pieczemy z oby dwóch stron przez około 4 minuty z każdej. Kotleciki ciężko się formuję, lecz warto jest się przemęczyć, myjąc ręce co jakiś czas. Warto jest dodać najpierw
Klasyka Gotowaniabędę się rozpisywać? Sami spróbujcie! 1 opakowanie budyniu waniliowego 1/2 I mleka 3 łyżki cukru (płaskie) (*) 250g mielonego twarogu (może być z wiaderka) 50 ml śmietanki 30-42% Dodatkowo: słomka ptysiowa w cukrze (u mnie z Brześcia ) syrop waniliowy (polecam Victoria Cymes ) Ugotować budyń. 3/4 mleka zagotować(...)energicznie mieszając - zagotować, a następnie zostawić do przestudzenia. (Budyń najlepiej studzić pod przykryciem - co jakiś czas mieszając, aby nie powstał "kożuszek".) Do letniego budyniu dodać śmietankę i zmielony twaróg. Całość zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji i opcjonalnie schłodzić w lodówce (ale nie jest to konieczne). Przygotować deser. Słomkę ptysiową należy przełamać na 2-3 części i warstwowo, naprzemiennie z kremem
Di gotujeChyba już wspominałam, że wszystkie twarogowe pasty po prostu uwielbiam 😋 A już w połączeniu z rybami, to pychota 😊 jak zwykle w prostocie tkwi siła 👍Wystarczy: -100 g twarogu chudego -puszka sardynek w oleju ( 125 g ) -odrobina mleka -sól, pieprz dodatki: -szczypiorek -jajko ugotowane na twardo - po pasku(...)papryki żółtej i czerwonej Twaróg dokładnie rozcieramy, aby było jak najmniej grudek, dodajemy odrobinę mleka dla lepszej konsystencji. Jedną sardynkę odkładamy z puszki, resztę miksujemy z twarożkiem, dodając odrobinę oleju z sardynek. Solimy i pieprzymy do smaku. Pastę podajemy posypaną obficie szczypiorkiem, drobno posiekaną papryką, dokładamy odłożoną sardynkę i przekrojone na pół jajko. Podajemy
Kulinarne przemysleniaKoniecznie sami spróbujcie! (Forma o średnicy 22 cm) Spód: 200g kruchych ciasteczek/herbatników (użyłam herbatników pełnoziarnistych z masłem ) 80g masła /margaryny 1/2 łyżeczki cynamonu Masa: 500g kilkakrotnie mielonego twarogu (może być z wiaderka - polecam z Wielunia ) 100 ml śmietanki 30-36% 3 jajka 60g miodu (około 5 płaskich łyżek) 60g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki cynamonu Polewa(...)następnie wklepać w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia. (Boków nie wyściełać i niczym nie smarować.) Spód z formą schłodzić w lodówce - przez około 30 minut. Przygotować masę serową. Twaróg zmiksować z jajkami, dodać cukier, miód i po wymieszaniu - kremówkę, a na końcu mąkę z cynamonem. (Masę należy mieszać tylko do połączenia się składników. Nie warto jej napowietrzać, aby sernik
Di gotujeróżnych mięsach. W moim przepisie macie składniki na 4-5 malutkich kotlecików, jeśli macie więcej ziemniaków proponuje podwoić składniki. Spróbujcie sami :) Składniki: * 4 łyżki ugotowanych, utłuczonych ziemniaków * łyżka twarogu pół tłustego * łyżeczka suszonego koperku * pół łyżeczki soli i pieprzu * jedno małe jajko * 2 łyżki bułki tartej Porcja: 4 kotleciki Ziemniaki tłuczemy, jeśli jeszcze nie zostały utłuczone. W miseczce mieszamy widelcem(...)ziemniaki z twarogiem. Dodajemy przyprawy oraz jajko, całość mieszamy. Dodajemy bułkę tartą i ponownie mieszamy. Formujemy dowolnej wielkości kotleciki i smażymy na oliwie z oliwek przez około 4 minuty z każdej strony. Smacznego
Klasyka Gotowaniawariant z wędzonym twarożkiem, a niedłogo pojawią się nowe opcje tej sałatki :D Składniki: 200 g prażonej kaszy gryczanej 1-2 papryki konserwowe z zalewy 50 - 100 g wędzonego twarogu garść swieżej mięty lub kolendry 2 sosy sałatkowe + 6 łyżek wody + 6 łyżek oliwy z oliwek (lub samodzielnie zrobiony sos vinaigrette) Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolnej wodzie, lekko ostudzić(...)Paprykę pokroić w cienkie paski, dodać do kaszy, całość zalać sosem, posypać z wierzchu twarogiem i posiekanymi ziołami. Można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnipączki to wpasują się w sam raz w karnawałowe menu. Nawet zawierają nutę likieru. Do tego bardzo szybko i łatwo się je przygotowuje. Znikają również błyskawicznie! Polecam . SKŁADNIKI : serek twaróg – pół poakowania – 125 g mąka pszenna – 100 g jajko – 1 sztuka porszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka cukier – 1 łyżka mleko – 4 – 6 łyżek starta skórka z jednej pomarańczy likier(...)pomarańczowy – 1 mały kieliszek – 25 ml olejek waniliowy – kilka kropel olej do smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE : Do miski dać twaróg, mleko i cukier. Rozgnieść widelcem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, jajko, skórkę z pomarańczy, likier i olejek waniliowy. Całość miksować przez chwilę mikserem lub energicznie łyżką do połączenia składników. Masa powinna być raczej gęsta. Nalać olej na około
kuchniabellissima.wordpress.comniemal piankowa konsystencja sera, kryje w sobie czekoladowe niespodzianki. Wierzch zwieńczony polewą z gorzkiej czekolady. Do tego kubek kawy i można się zrelaksować <3 700 g dobrego mielonego twarogu na sernik galaretka pomarańczowa łyżeczka żelatyny 300 ml wody 200 g śmietanki 30% 3 wafelki Lusette (2 czekoladowe i 1 mleczny) polewa: 100 g gorzkiej czekolady (użyłam 86% kakao(...)masła 50 ml mleka W 300 ml wrzątku rozpuszczamy galaretkę i dodatkową żelatynę. Odstawiamy do przestudzenia. Stopniowo dolewamy do twarogu cały czas miksując. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. 1,5 wafelka kruszymy i wykładamy w formie tortownicy, o średnicy 20-21 cm. Wlewamy połowę masy serowej. Resztę wafelków kroimy w kostkę i układamy w masie
Mienta blogcynamonem. Super prosty przepis sprawdzi się świetnie na zdrowe drugie śniadanie w pracy czy w szkole. Na trzy nieduże porcje użyłam: 130 g jogurtu greckiego 60 g półtłustego twarogu 1 łyżeczkę żelatyny 1 niedużą łyżkę miodu Jabłka: 3 nieduże jabłka 1 nieduża łyżka miodu lub innego słodzidła pokroju ksylitolu lub stewii – co kto lubi i na co może sobie pozwolić(...)woda nie odparowała. Dodałam bardzo drobno posiekane orzechy i wymieszałam. Wystudziłam. W czasie duszenia jabłek łyżeczkę żelatyny rozpuściłam w niewielkiej ilości gorącej wody. W mikserze umieściłam jogurt, twaróg oraz miód i zmiksowałam. Dodałam rozpuszczoną żelatynę i zmiksowałam ponownie. Przelałam do niewielkich słoiczków wypełniając je mniej więcej do połowy. Gdy część jogurtowa deseru stężała, na wierzch nałożyłam masę jabłkowo-orzechową. Dodatkowo
Kate's KitchenSkładniki 1 kg ziemniaków 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej jajko ok 200 g boczku ok 150 g słoniny 1 cebula 200 g twarogu sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce lub zmiksujcie w blenderze. Następnie wylejcie masę na gazę i odciśnijcie nadmiar wody do osobnej miski. Na dnie osadzi się skrobia ziemniaczana - dodajcie(...)cedzakową. Słoninę, boczek i cebulę pokrójcie w kostkę. Na rozgrzanej patelni stopcie słoninę, Kiedy zacznie się rumienić dodajcie boczek, a po chwili cebulę. Ugotowane kluseczki podawajcie ze skwareczkami i twarogiem. Możecie wymieszać też wszystko w jednym garnku, wtedy ser zacznie się pysznie roztapiać.... To zdecydowanie jeden ze smaków naszego dzieciństwa, który towarzyszy nam do dziś
OliveandThymemąki pszennej + 1 łyżka 170 g masła 100 ml mleka 50 g drożdży 80 g cukru + 1 łyżeczka 3 jaja solidna szczypta soli masa twarogowa: 200 g twarogu 3 łyżki cukru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 50 g mąki 50 g mielonych migdałów truskawki Przygotowanie: Lekko podgrzejcie mleko, rozpuśćcie(...)wyrośnięcia na jeszcze 1-1,5 godz. W czasie oczekiwania umyjcie truskawki. Przygotujcie kruszonkę (wszystkie składniki na kruszonkę połączcie, formując przy okazji niewielkie "grudki"). Zróbcie masę serową: twaróg rozgniećcie widelcem zmieszajcie z żółtkiem, cukrem i ekstraktem z wanilii. Nagrzejcie piekarnik do 175 st bez termoobiegu. Na wyrośnięte ciasto nałóżcie w przypadkowych miejscach masę serową, truskawki i posypcie wszystko kruszonką
OliveandThymedomu. A po spacerze…? Dzień nadszedł i sernik odszedł. Nawet Tymuś, zdeklarowany przeciwnik serników (po tatusiu), zjadał po dwa kawałki naraz. Przepyszny, lekki, maślany… Idealny. Składniki 1300 g twarogu, trzykrotnie zmielonego 250 g masła 400 g cukru 10 jaj, osobno białka i żółtka 1 budyń śmietankowy 6 łyżek kaszy manny 200 ml śmietany kremówki ( 36 %) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)piekarnik do 170 st bez termoobiegu. Przygotujcie formę do ciasta 25x30 cm, wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Masło utrzyjcie mikserem, aż stanie się puszyste, ucierając nadal dodawajcie porcjami zmielony twaróg. Przygotujcie trzy osobne misy. W pierwszej utrzyjcie do białości żółtka z cukrem (ucierajcie dosyć długo, najlepiej kilkanaście minut), w drugiej ubijcie białka ze szczyptą soli, a w trzeciej śmietanę kremówkę
OliveandThymeczekolady 200 g masła 200 g cukru 3 jaja 100 g mąki pszennej 50 g posiekanych orzechów włoskich część serowa: 500 g potrójnie zmielonego ( jak na sernik) twarogu 2 jaja 100 g cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1,5 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie do 170 st bez termoobiegu. Czekoladę rozpuśćcie(...)dokładnie miksując za każdym razem, a następnie wlejcie przestudzoną czekoladę, zmiksujcie. Do czekoladowej masy przesiejcie mąkę i wsypcie orzechy włosk ie, delikatnie wymieszajcie łyżką. W drugiej misie utrzyjcie dokładnie twaróg razem z cukrem, jajami i ekstraktem z wanilii. Dodajcie budyń i dokładnie wymieszajcie. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Na dno wlejcie trochę więcej jak połowę masy
OliveandThymeSkładniki na spód: 100 g solonych, prażonych orzechów arachidowych 100 g herbatników (najlepiej pełnoziarnistych, np digestive) 75 g masła masa serowa: 600 g dobrze zmielonego twarogu 350 g masy kajmakowej 3 jaja 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej do posypania: karmel/kajmak ( w ilości dowolnej) posiekane słone orzeszki Przygotowanie Rozgrzejcie piekarnik do 150 st. Przygotujcie tortownicę, wyłóżcie ją papierem do pieczenia(...)wysmarujcie masłem. Teraz spód: masło roztopcie. Słone orzeszki zmiksujcie razem z herbatnikami, dodajcie roztopione masło, wymieszajcie. Masą wyłóżcie spód tortownicy. Twaróg zmiksujcie z jajami, kajmakiem i mąką ziemniaczaną- nie miksujcie długo- napowietrzona masa pięknie urośnie podczas pieczenia, a potem spektakularnie opadnie. Wymieszaną masę wylejcie na przygotowany spód i wstawcie do nagrzanego piekarnika. Pieczcie 1 godzinę. Upieczony sernik zostawcie
OliveandThyme