porządnie brzegi. Na wierzch masy rozsmarować dżem. Składniki na masę serową: 1 kg zmielonego sera - można oczywiście zmielić samemu ale jest z tym sporo zachodu; bardzo dobrze sprawdził się twaróg mielony z Kauflandu 200 ml cukru pudru 150 g masła lub margaryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 6 jaj otarta skórka z jednej dużej pomarańczy kandyzowana(...)utrzeć z cukrem pudrem. Ja ucieram ręcznie, wydaje mi się, że mikserem nie do końca otrzymuję dobry efekt. Po utarciu tłuszczu dodawać po jednym żółtku oraz sporej łyżce mielonego twarogu - cały czas ucierając. Dodać budyń i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Dorzucić otartą skórkę z pomarańczy (nie ocierać białego miąższu bo masa serowa będzie gorzka), skórkę kandyzowaną i rodzynki. Wymieszać. Rodzynek nigdy
Ze smakiem bez glutenużurawinowy . Składniki: 500 g piersi z indyka - w jednym kawałku 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 2 duże ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów 100 g twarogu półtłustego lub 100 ml śmietany kwaśnej kilka suszonych pomidorów z zalewy 4 duże plastry chudego, gotowanego boczku sól, pieprz masło oliwa z oliwek dwie czubate łyżki konfitury(...)zawierają za dużo wody, którą trzeba odparowywać) i smażyć do momentu, aż większość wody wyparuje. Doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę przesmażyć. Następnie dodać twaróg lub śmietanę i smażyć do momentu całkowitego odparowania wody. Lekko przestudzić. Pierś z indyka rozkroić na dużą płachtę, najlepiej robić to "na okrągło", dochodząc na koniec krojenia do środka piersi
Ze smakiem bez glutenusernik wiedeński. Bez spodu ale z dodatkiem rodzynek, skórki pomarańczowej i brzoskwiń, przykryty orzeźwiającą galaretką pomarańczową. Klasyczny, świąteczny wypiek, zwięzły, puszysty i wilgotny. Składniki: 1 kg mielonego twarogu - używam twarogu gotowego, który odsączam na gazie przed użyciem 2 szklanki cukru pudru 1 kostka masła lub masła roślinnego 2 łyżeczki cukru waniliowego 10 jajek 1 budyń waniliowy - i mnie
Ze smakiem bez glutenuciasteczek - w smaku podobne do ciasteczek francuskich i tylko trzy składniki i jabłka!, łatwe i pyszne, zapewniamy.... Składniki: 3 szklanki mąki 1 kostka masła lub margaryny 1 kostka białego twarogu (250 g) cukier waniliowy, cynamon do posypania, 2 szt. jabłek cukier puder Wykonanie: Na stolnicy łączymy mąkę cukier waniliowy, tłuszcz i twaróg, łączymy składniki ze sobą, zagniatamy w kulę, schłodzić
kgwjanczewoSzybka i prosta pasta na kanapki. Wystarczy twaróg, jajka, cebulka. Może gruby, świeży, zielony i duuuży szczypior? Mmmmm. Będzie pasował, akurat nie miałam, ale takie połączenie znam. Kombinując możecie dodać serek wiejski, maślankę, suszone pomidory, koper włoski i oliwki. Wytrawne smaki na śniadanie lub przekąskę przed obiadem? Czemu nie.. Podawajcie udekorowane czymś zdrowym zielonym - natką, szczypiorem, koperkiem(...)sobie królewskie śniadania, by czuć energię na cały dzień. Dodatkowo salaterka sałat, łyżka oliwy z oliwek, parę warzyw i takie kanapeczki z pastą - zdrowa wielka rozpusta!:) Składniki: 250 g twarogu półtłustego 2 jajka ugotowane na twardo pokrojone drobno mała cebulka pokrojona drobno 4 łyżki kefiru sól, pieprz do smaku opcjonalnie mielona ostra papryka i majeranek Przygotowanie pasty: Nic bardziej trudnego
Zasmakuj KuchniJeśli chodzi o naleśniki na słodko, najbardziej lubię takie z serem twarogowym. Najlepiej na zimno. Pamiętam, że w dzieciństwie mama robiła naleśniki z twarogiem i rodzynkami. Dzisiaj przedstawiam mój przepis na szybki i kremowy, idealny twarożek do naleśników. Jego podstawą poza serem jest mleko, tutaj można użyć zamiennie jogurtu naturalnego lub śmietany. Do smaku dodaję nieco cukru lub miodu. Delikatnie(...)Taki ser można także podać na kanapkach, smakuje wybornie. Moja babcia do kanapek mieszała ser twarogowy z żółtkiem, smak pamiętam po dziś dzień! Ser do naleśników Składniki: 250 g twarogu tłustego 2-3 łyżki mleka cukier lub miód do smaku Przygotowanie: Ser przekładamy do miski. Rozdrabniamy widelcem. Dodajemy stopniowo tyle mleka, aby powstała kremowa konsystencja, gładka, idealna do smarowania. Dodajemy
Moja smaczna kuchniamaki pszennej 0,5 szkl cukru pudru 120 g masła 2 żółtka nadzienie niepełna szklanka jagód 200 ml śmietany 18% 0,5 szkl cukru pudru 1 jajko 125 g twarogu 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej Ciasto zagniatamy i wylepiamy nim formę do tarty, podpiekamy ok 15 min w temp 180 st. Śmietanę, twaróg, jajko, cukier i makę ziemniaczaną wkładamy
Gotowanie jest łatwefacebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju Masa serowa: 700 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 5 jajek 3/4 szklanki cukru 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki budyniu śmietankowego Polewa z kwaśnej śmietany: 350 g kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru Lemon curd(...)formie wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) o wymiarach 20×20 cm w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić. Masa serowa - Twaróg przełożyć do miski, dodać budyń i zmiksować. Stopniowo dodawać cukier , następnie wbijać jajka, miksując po każdym 15-20 sekund. Na koniec dodać śmietanę. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej
Domowa cukiernia Ewyzwieńczenie całości. Po prostu obłęd... Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że ten sernik będzie jednym z Waszych ulubionych! (Forma o wymiarach około 21,5 x 26 cm) 1 kg mielonego twarogu (użyłam dobrej jakości! z wiaderka) 2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) 1 szklanka cukru 2 jajka 3 żółtka 6 łyżek oleju (u mnie rzepakowy(...)kilka kropel aromatu waniliowego Wierzch: 3 białka 1/2 szklanki cukru 50g wiórek kokosowych Dodatkowo: 180g herbatników do wyłożenia spodu Jajka (całe i żółtka) utrzeć z cukrem, a następnie dodać twaróg, olej, proszek budyniowy i kilka kropel aromatu waniliowego. Całość wymieszać i stopniowo połączyć z mlekiem. Tak przygotowaną masę przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i wyłożonej herbatnikami
Di gotujewierzchu, która wspaniale współgra z masą czekoladową. Składniki 300 g czekolady gorzkiej 1 szklanka cukru 200 g masła 1 i 1/4 szklanki mąki 4 jajka 250 g mielonego twarogu tłustego 100 g białej czekolady 1 jajko 2 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czekoladę gorzką rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. W drugiej misce rozpuszczamy czekoladę białą. Do gorzkiej czekolady(...)minut aby troszkę ostygła. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy aż do połączenia mas. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy całość dokładnie. Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie ucieramy twaróg z jajkiem i cukrem aż do całkowitego połączenia się masy. Dodajemy białą czekoladę i całość mieszamy delikatnie, masę wylewamy na wierzch czekoladowej masy. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach
Delusional Trineszynka wędzona/kości wędzone (do przygotowania wywaru) 0,5 litra zakwasu żytniego kawałek kiełbasy (np. podlaska) kawałek pieczonego mięsa kawałek ugotowanego schabu ugotowane jajka (jedno na talerz) kawałek twarogu chrzan sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z wędzonego mięsa bądź kości ugotować wywar. Do wywaru wlać zakwas, wlewać go powoli sprawdzając czy barszcz jest wystarczająco kwaśny. Całość zagotować. Pieczone(...)gotowane mięso oraz kiełbasę pokroić w małe kawałki i włożyć do głębokiego talerza lub miseczki. Dodać pokruszony twaróg i jajko pokrojone w półplasterki. Posypać delikatnie solą i pieprzem. Wszystko zalać gorącym barszczem. Na koniec dodać chrzan. Najlepszy to chrzan w korzeniu, wcześniej wymyty i oczyszczony, skrobany bezpośrednio do talerza. Ma wspaniały aromat i zapach. Barszcz doprawić do smaku solą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniebakłażany, około 600 g 2 łyżki oleju 400 g krojonych pomidorów z puszki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii 5 suszonych pomidorów w oleju 150 g twarogu 100 g mozzarella sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy Pokrój bakłażany w dużą kostkę i ułóż na durszlaku. Posól i odstaw na godzinę. Ugotuj makaron w lekko osolonej(...)liście bazylii. Gotuj przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Usmaż bakłażany na oleju na złoty kolor, dodaj do sosu wraz z makaronem. Wlej wodę. Na koniec dodaj pokruszony twaróg i wymieszaj. Foremkę wysmaruj olejem i napełnij makaronem. Posyp utartą mozzarellą. Wstaw zapiekankę do nagrzanego na 175ºC piekarnika na 15 minut. Wyjmij i podawaj na gorąco. The post Zapiekanka makaronowa
codojedzeniapszennej (poj. 250 ml) 1 cukier wanilinowy 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa białkowa: 9 białek 1 ½ szklanki cukru szczypta soli masa sernikowa: 1 kg – twaróg sernikowy z wiaderka, np. marki President 6 szt żółtek, 2 szt. cukier wanilinowy, 2 razy po 40 g budyń waniliowy, 1/2 szklanki oleju, (poj. 250 ml) 1/2 szklanki mleka(...)brzoskwini. Jak przygotować masę serową na sernik? Masa białkowa: 9 białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy 1,5 szkl. cukru cały czas miksując. Masa serowa: Mieszamy mikserem twaróg sernikowy, dodajemy 6 żółtek, 2 cukry wanilinowe, 2 budynie, oraz na końcu wlewamy powoli olej z mlekiem i dokładnie miksujemy składniki. Na samym końcu dodajemy ostrożnie ubitą pianę z białek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwarstwie maślanych herbatników, choć ma w sobie białą czekoladę nie jest przesłodzony. Idealny. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, wyjdzie każdemu. Składniki: Kwadratowa tortownica 24/24 cm 1 kg mielonego twarogu z wiaderka używam Piątnica 5 jajek 20 dag masła ½ szklanki cukru 16 g cukru z prawdziwą wanilią ½ tabliczki białej czekolady 2 budynie waniliowe Dr.Oetker 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ szklanki mleka(...)herbatników maślanych Biała czekolada do dekoracji Sposób przygotowania: Masło przełożyć do garnka, rozpuścić, dodać twaróg, wbić jajka, wsypać cukry oraz dodać połamaną na kawałki czekoladę, postawić garnek na średnim ogniu na kuchence, mieszać rózgą aż masa się rozpuści i połączy. Budynie i mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w mleku, wlać do masy serowej cały czas mieszając ugotować tak jak gotujemy
Wanilia i Kardamonjajkami. Do gotującego się mleka wlać masę jajeczno-śmietanową. Zmniejszyć ogień i gotować około 5-7 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Gdy wytrąci się bardzo duża ilość twarogu, to garnek zdjąć z ognia. Na durszlak wyłożyć gazę lub czystą ściereczkę i przelać masę z garnka. Całość lekko ubić, aby jak najwięcej serwatki "wydobyć" z masy serowej. Przygotowaną masę przełożyć(...)przycisnąć czymś ciężkim, aby całość się ze sobą połączyła. Pozostawić na całą noc w lodówce. Przed podaniem udekorować bakaliami. Masa jajeczno-śmietanowa Gotowanie mleka ze śmietaną oraz jajkami Odcedzony twaróg Pomysł na przepis STĄD
Ugotować